Rodičia obéznych detičiek - ako sa obrniť voči rečiam okolia?

dooomca
3. aug 2022

Ahojte, chcem sa spýtať má tu niekto z vás rodičov obézne deti? Ak áno, ako sa obrniť voči tým rečiam? Už ma to nebaví stále počúvať aký je, nech niečo s ním robím. Obmedzujeme ho v strave, teraz v lete je stále vo vode strepany, behá s deťmi a stále som zlá, že mu dovolím najesť. Ale nedovolím mu veľa a zase nemôžem mu dať drastickú diétu, veď je to ešteen dieťa. S partnerom (nie je otec syna) sa stále hádame kvôli tomu. On nevie aké to je pre mňa, že aj ja sa trápim, že je obézny, on stále aké jeho deti sú štíhle, že oni môžu zjesť aj 10 kilo za deň a nepriberu a už mi to ide na nervy, lebo nevie aké to je a ja už neviem ako sa mám fakt voči tomu obrniť a "brániť". Chcem si vybaviť aj kúpele pre obézne deti, snažím sa ozaj a stále mi príde, že je toho málo. Ďakujem za odpovede

viestta
3. aug 2022

@dooomca opýtam sa ta ináč. Ten partner je taky starostlivy alebo len jednoducho blbý. Skôr hádam, že to druhe keď sa o tom hádate a jeho deti sú dokonale. Myslis si, že tomu dieťaťu to dobre padne, keď to počuje ešte aj doma?

lenkasimakova
3. aug 2022

@dooomca ja sice nemam obezne deti doma, ale mali sme ich v skole a rodicia riadne isli na vysetrenia stitnej zlazy a kopec dalsich, ktore im odporucili, k vyzivovemu poradcovi, ktory im nastavil jedalnicek a naozaj tie deti schudli. Skuste mozno aj to. Deti, o ktorych pisem mali 8-9 rokov.

janulka1802
3. aug 2022

Vy ho nemáte obmedzovať v strave. Ak máte zdravý životný štýl, tak s mierou može zo všetkého. Partner, ak chce pomocť, nech ho namotivuje k nejakému športu a prestane porovnávať deti.

dooomca
autor
3. aug 2022

@lenkasimakova ... Áno mali má 8 rokov a boli sme na štítnej, vtedy mu nezistili nič, tiež povedala obmedziť sladké, viac pohybu a take čo už každý vieme. Ale rozmýšľam, že pôjdem za dr nech nás ešte teraz raz pošle

kitycat
3. aug 2022

Neporafim, ale ako decko co vyrastalo u starkej na mucnych jedlach a kolacoch by som spatne bola rada, keby moja mama raznejsie zakrocila voci nezdravej strave a tym kilam, ktore som mala. Svoje fotky z detstva a puberty nemozem ani vidiet...

Urcite ke to tazke, pocuvat tu kritiku. Ak stale lieta tak kde by mohol byt problem? Tiez sa mi tazko pozera na buclate deti.

dooomca
autor
3. aug 2022

@janulka1802 ... Veď stále tvrdil, že ho zoberie behať a stále nič. Ani raz nebol. A keď mu niečo poviem na jeho deti, že oni sú dokonale, len tie moje zle, tak povie, že hneď utocim.

tosomja
3. aug 2022

@dooomca ľudia sú zlí, čudujem sa dospelým, že dokážu takto ublížiť slovami. Deti sa budú posmievať, lebo im nie je vysvetlovane, že sú rôzne deti, ľudia.
V každom prípade toto riešiť s doktorkou. Nevieme koľko má rokov, aké má problémy a prečo je obézny. Všetko sa dá riešiť. A treba chcieť riešiť, nie len plánovať a hodiť do vody. Ale mu aj ukázať dôsledky čo sa stane, keď bude veľa jesť, keď bude mať stále sladké, slané, rôzne ochutené vody.
Ja by som vyhodila z domu všetko sladké, slané, nahradila to ovocím, zeleninou, čistou vodou, čajmi bez cukru. Drastické, ale zvykne si. Treba mu pestrú stravu a športujte spolu, samému sa mu určite nechce.
Ísť na dlhú prechádzku, na hrad napríklad, do lesa, na bicykel do najbližšieho mesta, dediny, veľa pohybu.
Moja dcéra má 150 CM a 47 kg a podľa dr má 10 kíl nadváhu.

dooomca
autor
3. aug 2022

@viestta ... Ja už fakt neviem, či ja som blbá. Ja som povedala, že ja si uvedomujem, že je obézny a riešim to, ale neviem kde je problém, prečo toľko pribral a priberá

viestta
3. aug 2022

@dooomca treba to riešiť s doktorom, možno aj endokrinológia.

tosomja
3. aug 2022

@dooomca mojej dcére hneď brala krv na štítnu žľazu, aj hormóny.

dooomca
autor
3. aug 2022

@tosomja ... Ale tak v našom meste stoja doktori za prd. Skúsim zajtra zavolať do BB a objednám ho, ďakujem pekne🙂

ivana11155
3. aug 2022

@dooomca on ma geneticky predpoklad, či nie? A dajsia vec napr. môj synovec bol takýto ako dieťa a presne to takto švagriná stále riešila. V puberte je z neho krásny vysoký stihlyvchlapec. Preto ta otázka ohľadom genetiky.

ninusa221
3. aug 2022

Ahoj moj brat je tiež tučný a teda bol aj v bardejove na liečení tam pochudol ale ked sa vratil mu to nepomohlo. Teraz chodí do naturhouse a tam ho každy tyžden vážia už schudol viac ako 10 kg. Doma si aj zacvičí. Tiež chodil na futbal ma vela pohybu vládze vybeha ale aj sa naje. Ale proste priberá. Teraz ked ma 16 rokov už sa hambí strie atď. Takze aj preto sa až teraz tak prepol tiež sme to počúvali s každej strany.. treba sa povzniesť. Držim palce

anickaaa6aaa
3. aug 2022

@tosomja syn bude mat o chvíľku 10r a ma 46kg a vysku ako tvoja. Určite nie je obezny. Ale je pravda ze mu ani kosti netrcia..

anickaaa6aaa
3. aug 2022

@dooomca no ruku na srdce.. Zo vzduchu nikto nepriberie. Syn bol cez koronu fajne guľatý.. Zatrhnut sladke a slané maskrty.. Pridat pohyb a pojde to. Aj ked mozno pomaly ale pojde.

tosomja
3. aug 2022

@anickaaa6aaa ale ani moja nie je obézna, veď sa vyvíja, má 12r, už sa formuje. Nebude modelka čo jej trčia kosti. Ale že by mala doktorka povedať, že po kom tak rada papá, tak trošku zamrzelo. Ale zase hneď rieši, to nie je naškodu mať urobené testy na všetko 🙂

pribinak
3. aug 2022

Má 8 rokov, akú má vysku a váhu? Na foto vo máš sa mi nevidí tučný či obézny

viestta
3. aug 2022

@dooomca ty okrem syna rieš aj partnera. Pretože to čo píšeš mi nepríde v poriadku. On ho síce nebije ale depta. To nie je v poriadku. Pre tak malé a zároveň už dosť veľké dieta určite nie.

lenkasimakova
3. aug 2022

@dooomca skuste.. Neviem ako velmi je obezny, ale deťom napr neodporucali behat (ako myslim, ze ideme teraz behat 3km), ale skor kolektivne hry, cyklistika a take, aby mali z toho radost a dolezita je strava, ale aj tam by som sa obratila na odbornika, predsa je to dieta. Skuste napisat/oslovit napr nejakeho trenera ci by nevedel poradit.

dankamg
3. aug 2022

@dooomca A čo tak ho brať takého aký je? Nie všetci na svete máme mať tabuľkové hodnoty výšky a váhy. Veľmi veľa robí psychika. Možno mu chýba láska, tak prázdnotu v sebe zapĺňa jedlom. Tými výčitkami dieťaťu len ničite sebavedomie, prijmite ho s mužom aj s kilami navyše, keď bude v pohode možno sa prestane aj prejedať.

luccija
3. aug 2022

Kolko meria a vazi?Tie deti velmi vyrastu potom sa zas zagulatia a zase vyrastu...dietu ani behanie mu neordinuj.Len skus pravidelnu stravu a trocha dbat nech sa netlaci vianockou, kolacmi, sladke malinovky....ak by bol obezny uz to riesi aj pediatricka.Reci druhych hned stopni, ze mas oci a riesite to.Nech to syna netrapi chalani v 10, 12 r velmi vyrastu ja som cez koronu niektorych spoluziakov dlho nevidela a skoro som ich nespoznala ako vyrastli a schudli

dooomca
autor
3. aug 2022

@dankamg ... Lásky mu dávam dosť, objimame sa stále, rozprávame, práveže je taký "maznak" sem tam. Ja ho beriem aký je, ale bojím sa, že sa mu pridružia kadejaké choroby. Tiež ma nebaví a je mi ľúto, keď ho mám obmedzovať, prinútiť ho ísť si zašportovať. Je pevný, nevládze tak, tak ho to ani veľmi nebaví.

silviak
3. aug 2022

@dooomca je dost divne, ze vas endokrinologicka neobjednala na kontrolu, ked je obezny. Mali sme ten problem s dcerou a chidievali sme na konttolu kazde 3 mesiace. Raz za polroka jej brala krv a tobila usg. Poslala nas aj na liecenie s obezitou. V puberte sa ale vytiahla a pochudla. U nas ake nebol problem ze by dcera vela akebo nezdravo jedla.

amelie2017
3. aug 2022

Ako sa doma stravujete? Vela zeleniny? Parene/pecene/dusene jedla Alebo skor mucne jedla, cestoviny, pizza, vysmazane..ono treba zacat tam. Obmedzit sladkosti, sladke vody. Ja poznam len zopar obeznych deti, ale tie uz mali v 3 rokoch v ruke chipsy a plechovku coly a ked sa hadali, otec ich vzal do mekaca na hranolky, len aby sa ukludnili. A kedze aj rodicia su obezni, povedia, ze genetika. Ale prd genetika, ale nespravne stravovacie navyky celej rodiny.
Ale ak mas ty svedomie ciste, lebo vies, ze tvoj syn sa stravuje spravne, tak len lekarov, lebo niekde musi byt chyba. Nevravim, ze musi byt kazde dieta stihle ako prutik, ale obezne by urcite nemalo byt.

liz_lemon
3. aug 2022

asi by si mala napisat kolko meria a vazi + co tak bezne zje pocas dna

tosomja
3. aug 2022

@dooomca a prečo by si ho mala nútiť do športu??
Veď si plánujte spoločné aktivity. Tebe by sa páčilo, keby ti mama v tom veku povedala, moja, rob dačo so sebou, choď si zabehať, nech nemáš veľkú riť?
Nepíšeš koľko má výšku a váhu ani čo všetko zje za deň a čo celý deň robí, robíte.

veroniq85
3. aug 2022

Ja mam syna 8r. vyska 142cm a vaha 39kg. Netvrdim ze je obezny ale tiez strazim vahu a jedlo. Ja mam 53kg a muz 76kg (183cm) a niekedy vyzera akoby nebol ani "nas". Ale u muza v rodine maju geneticke predpoklady k obezite tak musime strazit. Muz s nim vecer aj trochu cvici. Mladsi syn cochvila 4roky a 12kg. Ten pre zmenu dostal nutridrinky na podvyzivu. Co ti poviem. Mame veselo.

ibrunova
3. aug 2022

Treba športovať s ním nenápadne, ísť na bicykle, príjemnú túru, zaplávať si. Ale nie že muž sľúbil a nejde, vzchop sa ty a ujmi sa toho.

anabel2341
3. aug 2022

@dooomca toto vždy robili mojej mame rodinný známy alebo rodinná preboha čo jej dávaš jesť ? Ja som mala vtedy 12 mala som 156 a 55 kilo prestala spm jesť atď ..a mala som problémy psychické aj fyzické teraz si kľudne dám aj dvojité hranolky a nemyslím že som až veľmi obézna len sa rada najem a to jem len 1 krát denne od malička som chodila na bycikel, behávala som atď buď s toho vyrastie alebo bude pribratý rozhodne tieto deti by nemali byt odzudzovane ak je dieťa príliš chudé tak počúvam ježiš to dieťa hladuje alebo nemáte čo jesť takže nikdy nikomu nevyhovieš

trgypadl
3. aug 2022

Ahoj, aku vahu a vysku ma syn?