Ahoj, mám 14 rokov a mám problém s rodičmi.Potrebujem radu čo mám robiť pretože už to nezvládam. Nieje to žiadne pubertiacke vymýšľanie, veď uznajte sami podľa tohto:
Síce to bolo už dávno, ale stále si pamätám ako sme sa s maminou na chalupe pohádali, ona išla do zadnej izby s babičkou, ja som išla na wc a počula ako mamina hovorila že má nikdy rada nemala, nemá a nebude. A že keď ma videla v inkubátore prvý krát tak si pomyslela čo je to za zrúdu. Je to už asi 4-6 rokov do zadu, ale stále si to pamätám a viem že to je pravda, pretože nevedela že stojím v kuchyni vtedy. Dnes mi zase povedala že má rada nemala ani nemá, že má pri kúpaní mala utopiť, že som sa nemala narodiť, že mala mať len jedno dieťa, že mala urobiť čo jej povedali doktori a dať jedno preč a mala by pokoj. Veľmi veľa krát som uvažovala nad útekom z domu ale nemám kde ísť, aj keby som išla na strednú minútu z domu, tak pôjdem na internát lebo nechcem byť niekde, kde ma aj tak neznášajú celý život a čakajú, než zdochnem alebo sa odsťahujem 😣😔 Jediná ktorá ma má rada je Bella, je jediná kvôli ktorej chcem žiť. A je smutné že Veronikinho psa mamina úplne miluje a môjho neznáša rovnako jak mňa. Bella za to nemôže. Nemám rada keď mamina pije, lebo potom mi hovorí tie veci ešte častejšie a nad smrťou uvažujem ešte viac. Vždy keď sa opije tak hovorí ako by jej bezo mňa bolo dobre, ako ma nechce, ako by bola rada keby som zdochla. 😩Je vidieť ako celý život majú rodičia sestru (sme dvojčatá) radšej a mňa radi vôbec nemajú, stále keď niečo urobí, a hodí to na mňa tak veria jej a na mňa žerú. Niečo stratia, pokazia, zničia tak za to hneď môžem ja aj keď som u toho nebola. Už neviem čo mám robiť 😣
Je mi to tak ľúto. Nemáš niekoho, komu sa môžeš zveriť, kto by Ti pomohol?
@lucyminarik nie nemám nikoho takého, spolužiaci sa so mnou až tak nebavia aj kvôli tomu že nefajčím, nepijem ako oni takže nezapadam k nim 🤷🏻♀️
Zabudla som dopísať. Bella je môj pes a je jediná kvôli ktorej som aspoň trochu šťastná a kvôli ktorej na to aspoň na chvíľu zabudnem
@bella2005 Akoby som o sebe čítala, viem ako sa cítiš. Tiež som nefajčila, nepila a nechodila na diskotéky a bola som stále sama. Si veľmi mladá, odísť nemôžeš. Babky a dedkovia nepomôžu? Vie niekto, čo Ti mama robí? Nemôžeš sa zveriť školskej psychologičke?
@bella2005 A ešte ma zaujíma Tvoj otec, ako sa k Tebe správa on?
@lucyminarik rovnako ako mama, niekedy aj horšie
@lucyminarik mám už len 1 babku a tá býva s nami.
@bella2005 najdi si nejaky konicek - sport ..plavanie , turistika , horska cyklistika, horolezectvo ..a pod. najdes ludi , ktorych bavi to iste. najlepsie pre psychicke zdravie cloveka je pobyt v prirode 🙂 skus si v ramci moznosti vymysliet novy zivot a venuj sa tomu - prides na ine myslienky. skus zmenit co mozes a skus si nevsimat veci na ktorych nic nezmenis. ..o 4 roky budes mat 18 a teoreticky mozes odist z domu .
Taka zena si nezasluzi ani jedno dieta, nie tak este dve. Ako to moze ako matka vobec takto brat. Je mi to velmi luto. Myslim, ze to vyriesis ked pojdes bud na internat alebo si vo velmi skorom veku zariadis zivot po svojom. Hlavne si to velmi nepripustaj, nemozes za to komu si sa narodila a ani za to, ze si ta osoba nevazi dar zivota v podobe dietata.
@bella2005 Ak to je tak zlé, že premýšľaš nad samovraždou, riešila by som to súdnou cestou. Išla by si do domova, ale psychické týranie zanecháva hlboké rany na duši a o to viac, keď je to od ľudí, ktorí nás majú milovať a chrániť.
Ja som celu SŠ sama bola prave kvoli tomu ze tiez som nefajcila nepila nebavili ma tie dristy dievcst ako nechty a dalsie chujo.iny.
Ale zasa mne toto rodicia nikdy nepovedali co tebe mama. Trz pracujem a je to v pohode uz. A ked nastupis na SŠ nájdes kamaratov horsie je to s rodicmi ak nemas kam ist :-/
Tu su dva linky, na ktore sa mozes obratit:
https://ipcko.sk/
http://www.detskyombudsman.sk/
V decaku by to tiež nebola výhra. Ja na tvojom mieste by som išla na intrak na opačný koniec republiky (len čo so psom) a od 18 by som sa s nimi asi už ani vôbec nekontaktovala. K mamke sa ani nejdem vyjadrovať, asi by to nemalo zmysel. Babka sa ta nezastane? A snažila by som sa nájsť priateľov a chodiť na krúžky. Viac neviem poradiť.
Aký máš vzťah so svojou sestrou? Píšeš, že ste dvojčatá, nepodporí ťa? Je super, že máš psíka, o ktorého sa staráš, venuješ sa mu, opätuje ti tvoju lásku. Skús sa v škole poobezerať medzi spolužiakmi, kamarátmi, susedmi, či niekto nemá podobné záujmy. Prípadne napísať na nete do nejakej skupinky, že hľadáš parťáčku na venčenie a výlety. Možno by sa ti takto podarilo nájsť osobu s podobnými záujmami. Držím ti prsty. Za svojich rodičov nemôžeš.
mne len nejde do hlavy, ze sa ta nik nezastane ani babka, ale ani sestra. nespravila si nieco, co by ti matka len tak nemohla odpustit?
Tvoja mama je alkoholička a ty sa trápiš nad tým čo ti povie ? Svedčí to o jej charaktere a nie o tebe 🙂 hlavu hore .. ak chces napíš
@bert22 píše ze sa tak k nej správa od začiatku, takze asi v nej problém nebude. Dievčina nepije nedroguje nechodí poza školu. Možno mamka nebola pripravená na 2 deti tak to 1 navyše berie ako nechcenu záťaž, ktovie co sa jej mele hlavou. Neviem si predstaviť 1 dieťa milovať 2 nenávidieť len za to ze je.
Ak je tvoja spoved pravda, je mi velmi ľúto čo prežívas. Nemas niekoho z dospelych komu by si sa mohla zdoverit ? Suseda, ucitelka
Ups.samo odoslalo...
Poradili by ti kde mazes zajst za psychologickou, a ak je to zlé velmi, na UPSVARe by ti mali pomôcť najviac. Urad práce socialnych veci a rodiny.
Možno by ta vedeli previest cestou vsetkych pravnych ciest a dostala by si sa do nahradnej rodiny. Nebola by si v klasickom decaku ale v rodine ktorá takto pomaha deťom. A asi by boli lepsi ako tvoja bio rodina.
Žiadne dieta si nezaslúži prezivat to co ty.oni nemaju s tebou zľutovanie, nelutuj ich ani ty a ries to aj úradne.
Drzim ti palce 🍀🍀🍀
Ja Ťa mám veľmi rada, aj tu iste iné ženy. Kludne mi napíš. My Ťa tu ľúbime, len zial nie sme Ti nablízku. Keby sme boli, od kazdej z nás dostanes pusu a velke dlhé objatie. Mama je psychicky chorá, tie zle veci iste povedala vtedy ked bola pod vplyvom, alebo mala absták. Naozaj ona potom povedie..to som nepovedala, to som tak nemyslela! ..vies, kazdy dava druhemu, len to čo má, a oni nemajú..nemaju lasku tak ju nevedia ani dať. Alebo zrkadlia v Tebe, co majú sebe. Oni Ta radi majú, ale velmi svojskym sposobom. A moze
byt, ze to nevedia. Robia len to co vedia. Skus..no to neviem ci je dobry napad...sa to skusit mamy spytat to co chces od nej vediet. Naozaj su ludia ktori lasku nevedia dat. Maju to z minulosti, z detstva, génmi, alebo su chorí. Napis do tej IP poradne a potom hocikedy napis aj sem, mne, ...no to co si pocula..vues v hneve clovek povie aj co neni pravda a potom to lutuju, ale su taki ze sa nevedia ospravedlnit. A moze byt aj ze niekedy su chyby ludskej mysle spomienky z minulosti zmenime, ze si domyslime a pokladame za realne aj co sa nestalo, ci to zmenime. Tak neboj, maju Ta radi velmi svojsky, su proste takí zranení zivotom a co zazili, ze to nevedia zmenit, a mama ked pije, to je samo o sebe velky kriz, je zavisla alkoholicka a co si este dava aj iné nieco,,tabletky,? nema hlavu v poriadku, je to nestastny clovek, a my Ta mame radi, ja urcite a silno Ta objimam na diaľku a posielam pusinku na čielko, hlavu hore, a napis hocikedy.
Inak som citala, ze su aj takyto rodicia veru, je to smutne, ale je to realita, jedno dievca asi v Tvojom veku pisalo, ze jej otec ma radsej ich psa, ...povedz si, ze Ty taka nebudes. Nebudes taká matka ako Tvoja matka, ani ako otec. Pohľadaj vo svojom okoli cloveka ktoremu sa mozes zdôverit a mat v nom oporu. Urcite niekto taký je? Teta, kňaz, suseda, niekto zo sirsej rodiny???
precitajte si nieco o narcistickej rodine,..je mi to luto, co prezivas ☹
ak si mladsia v rodine, mozes byt tzv boxovaci pytel, v kazdom pripade rodinu, ktoru opisujes, je disfunkcna..skus kuk ozaj tie narcisticke rodiny, prip aj v anglictine. Ak mozes, zdvover sa niekomu, su aj linky pomoci pre deti a adolescentov, skus vygooglit.
Mama je nestastna, preto to vravi, nie preto, ze by si bola zla.
@bert22 Prosím ťa, zdrž sa sugestívnych otázok. Pravdepodobne sa nevieš emočne vžiť do jej situácie, to je v poriadku, ale prosím, nepýtaj sa jej takéto veci. Jej matka zjavne potrebuje psychologickú pomoc, dieťa za jej správanie nemôže.
hmm to musi byt strasne mat takych rodicov. nemas kam inam ist, myslim, nejaku rodinu, co by sa o teba postarala? utek? skoncia by si mozno tak v domove, no neviem, ako by som ti pomohla, mas to veru tazke a taketo daco si vobec nezasluzis