Ročná diaľničná známka a ZŤP

4. dec 2024

Dobrý deň. Ako je to prosím ak si ztp osoba zaobstara diaľničnú známku na auto ktoré nepoužíva výlučne ona ?
Mam ztp starého otca - onko pacient.. chodí na liečbu 2,5h cestu tam a po diaľnici.. no mimo toho chodím aj ja s rodinou na výlety a podobne kedy sa často dostaneme na rýchlostné a diaľnicu... ako to potom bude ak sa ta osoba nenachádza v aute ? Mam si na to isté auto kúpiť ďalšiu diaľničnú alebo ? Neviete poradiť?

srdiecko4u
4. dec 2024

Na oslobodenie nestačí ZŤP preukaz, osoba musí mať schválený parkovací preukaz.

autor
4. dec 2024

@srdiecko4u to aj má

kvetka22
4. dec 2024

Nemusí byt v aute ZTP osoba, by ste mohli ísť na diaľnicu

eeleen
4. dec 2024

je to priradene autu, osoba, ktorá to má schválené, tam nemusí byť

kacena4
4. dec 2024

mne bolo pred par dnami vysvetlene, ze mozete pouzivat auto aj ked v nom nie je osoba ktora ma priznany parkovaci preukaz

nika898
4. dec 2024

Na oslobodenia od platenia diaľničnej známky má nárok osoba ktorá je držiteľom ZŤP parkovacie preukazu. Oslobodenie je viazané na konkrétnu ŠPZ osoba sa nemusí vo vozidle nachádzať a dokonca nemusí byt viditeľný ani ZŤP parkovací preukaz.

lusa18
4. dec 2024

@autirka Na e-znamka.sk máš žiadosť, ktorú vyplnis elektronicky.Treba poslať scan veľký TP, parkovací preukaz a ak máte aj preukaz s tým červeným označením.Dialnicnu máte kým vlastníte auto, nič sa nemusí ročne predlžovať.

chrobak7
4. dec 2024

Už to bolo napísané - nemusí byť osoba ZŤP v aute. Oslobodenie sa viaže na EČV. Kamery na diaľniciach kontrolujú iba EČV, nie osoby, ktoré v aute sedia.

jarmilaj
5. dec 2024

Presne tak, osoba musí mať priznaný parkovací preukaz na konkrétne auto, sedieť v ňom nemusí, o oslobodenie treba požiadať. Ja nie som zástancom e-vybavovania. Napr. v TN je kancelária NDS, kde som vybavila osobne. Myslím, že cca do 30dní prišlo schválenie. Po kúpe nového auta sme požiadali o zaregistrovanie oslobodenia na nové.

lusa18
5. dec 2024

@jarmilaj nám elektronicky do týždňa prišlo

michu_
11. dec 2024

baby, prosim Vas, nemate niekto skusenost, ako dlho trva schvalenie tej ZTP rocnej znamky, ked sme tam uz poslali vsetky tie papiere?
dakujem🙂