by ma zaujímali typy diagnóz,lebo ja robím v nemocnici,mám 37 (už to sú rizikové faktory)...ale nemám žiadne gyn.tazkosti....mne totiž gynda tvrdila že na PN rizikovej gravidity potrebujem buď mať bolesti brucha alebo iné ťažkosti a poprípade keď by som išla na amniocentezu....lenže keďže mám negatívny skrining tak nieje dôvod ísť na tú bolestivú amniocentezu....to si mám dať picaht do brucha len preto že chcem PN?Robím na rizikovom pracovisku ....a viete čo je zaujímavé?moje kolegine,mladšie kolegine,im dal ich gynekológ úplne v pohode od PN od začiatku a to im napísal že robia na rizikovom pracovisku....len neviem aký kód je toto....ďakujem aj ja za každú odpoved
Rizikove PN si nemyl s rizikovym pracoviskom. Ja som mala rizikove PN po gynekologickych operaciach a hormonalnych liecbach, musela som jednoducho lezat, ale teda aku diagnozu presne napisal, to neviem. Hrozil mi predcasny porod.
Asi kazdy gynekolog iny. Ja som robila pri oboch tehotenstvach do posledneho dna. Pri prvom som cestovala hodinu vlakom do prace, hodinu v noci domov. Chcel ma vypisat ked som mu povedala ze uz len cestujem vlakom...pri druhom tiez ma chcel vypisat, lebo som mala velmi nizky tlak
Odmietla som tiez. Neviem aku diagnozu by napisal a co je to rizikova pn. Rizikove tehotenstvo ano. Ale pn?
Ja som bola na rizikovom kvôli chrbtici. Asi každý deň som bola seknuta..
@katika2983 ahoj ja som na PN od začiatku, dr s tým problém nemala. Pracovala som s chemikáliami čiže prvé 3 mesiace trvala na tom aby som ostala doma. Nechala ma doma aj potom. Čiže asi závisí od dr. Tiež mám 37, v lete som potratila, mám 2 myómy, negatívny rh faktor, teraz už aj tehu cukrovku. Inak iné vážne ťažkosti nemám.
jednoducho povedz ze ta boli brusko, krize ze ti je stale zle mna tiez nechcela vypisat a to nerobim ani v zdravotnictve... samozrejme ja som neklamala bolo mi od zaciatku na prd :( alebo sa daj prelozit na ine oddelenie
Tvoja gynekologička má pravdu, rizikové tehotenstvo je len tehotenstvo kde je riziko predčasného pôrodu alebo riziko potratu....tehotná na PN môžeš byť aj 5-6mesiacov a napriek tomu to nie je rizikové tehotenstvo ale PN zo zdrav.dôvodov ale bez rizika potratu alebo predčasného pôrodu.....s tým rizikovým pracoviskom - vždy zýleží od kokrétneho gynekologa - na PN musí byť diagnoza a tú vypisuje lekár ktorý je kontrolovaný , takže je na ňom či sa podpíše pod vymyslenú diagnozu a potom bude znášať prípadné problémy čo z toho vyplývajú......to zamestnávateľ ťa má preradiť na menej rizikové pracovisko teda napr.niekde do ambulancie
Inak ak narážaš na koronu, tak v tom prípade je rizikové pracovisko všade - obchody(predavačky),škôlky,školy, lekárne, automobilky, všade tam kde sa dochádza do kontaktu s ľuďmi....
@katika2983 podľa zákonníka prace tehotná žena nesmie byt ohrozená kontaktom s nebezpečnou nákazlivou infekcnou chorobou, nesmie jej byt uložená pracovna povinnosť acdokonca ju nesmie ani prijať. Tehotná je žena vtedy, ak predloží zamestnávateľovi písomne oznámenie o gravidite (napr. Tehotenskú knižku). Samozrejme, treba mat o tom doklad - mail, proti podpisu. Tzn. 2 možnosti - požiadať zamestnávateľa o preradenie na “bezpečnejšiu pozíciu”, alebo si nájsť “rozumného” gynekológa, ktorý ta výpise na PN.
Ďakujem dievčatá,už ju mám vybavenú 👍
@zuzana18072020 nie lekárovi, ale zamestnávateľovi, ktorý by bol v tom prípade povinný preradiť ta na pozíciu, kde by si nebola priamo ohrozená. Treba si naštudovať zákonník prace.
@katika2983 ty robis na rizikovom pracovisku, nemas dg. na to, aby si isla na rizikovu PN. Podaj si ziadost na preradenie na inu pracu resp. oddelenie, pri kt. nemas nocne, nedvihas pacientov atd. ....pokial nemaju take miesto mas zo zakona narok na to ostat doma s nahradou mzdy. Tym kolegyniam urcite nedali PN preto, ze robia na rizikovom pracovisku...to nie je diagnoza.