Možno ste už zachytili správu že za absolvovanie dobrovoľnej vojenskej prípravy sa dá zarobiť cez 1000€ .
Bol ste niekto na nej ?
Hrozia tam nejake riziká ?
Čo to znamená zaradenie do záloh ?
Vďaka
Výcvik v dĺžke 11 týždňov prebehne v Prápore výcviku Martin. Uchádzači dostanú počas výcviku bezplatné ubytovanie a stravovanie, bude im zapožičaná výstroj a výzbroj a budú im preplatené cestovné náklady. Uchádzačom bude počas výcviku vyplatená suma viac ako 1100,00 eur (7,2% zo životného minima za každý deň výkonu DVP), ktorá sa nezdaňuje. Takisto je zákonom garantované zachovanie poberania všetkých sociálnych dávok a príspevku v nezamestnanosti, ak naň má uchádzač nárok. V prípade zamestnaného občana je zákonníkom práce garantované, že ho zamestnávateľ nebude môcť prepustiť.
@katusikkk v rodine máme vojakov a príslušníkov štátnej služby.Nie je všetko tak ako sa prezentuje na nete.
@macklemore najvernejšie informácie ziskas priamo v regrutacnom stredisku v okresnom meste. Vysvetlia ti všetko čo treba. Len tento rok je čas na prihlášku s komplet dokumentami do 27.4. Zaradenie do zálohy znamená,ze po úspešnom absolvovaní výcviku sa vrátis do bežného predchádzajúceho života,avsak v prípade vojenského konfliktu v krajine mozes byť kedykoľvek povolany. Prípadne hneď po ukončení výcviku si dáš žiadosť o zaradenie do profesionálnej služby.
@kubkovamama
Aj ja mam a sama som sa na tento vycvik chcela ist.Mzda sa zvysovala v roku 2017.Do vtedy to bolo tusim len 375 e.
@kubkovamama napíšeš mi prosím viac o rizikách
@macklemore riziká podľa mňa žiadne,jedine,ze si volakde v lese zlomis nohu.😁a tých pár týždňov budeš mimo rodinu.Ale keď chceš a máš na to povahu a chceš možno aby to bolo tvoje povolanie a celoživotný styl,tak by ti to malo byť jedno.Predpokladam,ze to chceš zo svojho "chcenia" a nie,ze si tým vyriešis dočasné obdobie nezamestnanosti alebo iný problém.Jedine riziko je,ze ta nemusia vziat
Z finančnej stránky sa to absolútne neoplatí ..veď zarobis 400 za mesiac ....a potom keď nastane vojenský konflikt čo je v posledných rokoch na spadnutie pôjdeš do " prvej línie "
@lubik87 🙂 V pripade konfliktu je tu clenstvo v NATO.
Posledna vojna u nas skoncila v roku 1945. A ak by naozaj po 73 rokoch vypukla vojna, tak bude mobilizacia a do prvej linie pojdu vsetci ...
Cize rizika su minimalne, ak neratame otravovacky, ze sem tam raz za par rokov si vymyslia nejake cvicenie zaloh a clovek tam bude musiet ist, ked uz sa dal na takuto srandu.
Pre muzov (so sklonmi hrat sa na vojakov) bude asi zaujimave, ze sa naucia ovladat zbrane a zlepsia si kondicku.
A dá sa reálne nejako odoprieť ísť do vojny ? Vaše komentáre ma celkom vydesili.
@macklemore keď ťa desí ísť do vojny,ktora je u nás na SK nereálna,tak nechoď k armáde. Psychicky nevydržis ani ten výcvik. Vieš ako v tom filme "vždy pripravený"😉
@macklemore keby bol vážny konflikt tak ide každý zdravý chlap. Ked bol konflikt v Juhoslávii, tak povolali aj nášho suseda, ktorý mal štátne občianstvo Juhoslávie, tak narýchlo vybavoval občianstvo SR ( on sa na SR aj narodil a nikdy nebýval v Juhoslávii)
Môj bývalý priateľ zvažoval túto možnosť avšak keď si zvážite možný zárobok s rizikom povolania zo zálohy tak tá almužná za to nestojí. 😒
@macklemore dá sa 🙂 pred pár rokmi bola tá aféra že idú povolavat a do konca asi február alebo marec neviem už bolo treba napísať že nesuhlasis s tým.aby ťa povolali ako civila do "boja" samozrejme že som napísala za môjho muža tak nám prišiel domov papier že je vyradený z evidencie ...:P 🙂 ale keďže bol na civilke tak bol tak či tak vyradený 🙂 ale akonáhle si vojak vziať späť sa to už nedá .....
@sendy1977 áno takto to bolo na Ukrajine pred.par rokmi...máme odtiaľ kamošku už býva na Slovensku ..tak že na brutál vnoci im vojaci búchali na dom a zobrali otca aj brata na odvod.....záhadné si kočka našla frajera na Slovensku a do dvoch mesiacov sa vydala.....🙂 Ale zatiaľ im to klape 🙂
Stále mám v tomto nejaký zmätok. Ak chápem tak ak by nastal konflikt tak idú všetci. Tak nie je potom jedno či si človek spraví dobrovoľnú vojenskú prípravu, keď by išli aj tak všetci muži. ???
@macklemore v prvom rade by išli vojaci a potom možno aj civil
@macklemore Branná povinnosť platí aj po zrušení povinnej základnej vojenskej služby. Znamená, že počas vojny alebo vojnového stavu sa muži, ktorým to stanovuje zákon, musia podrobiť odvodu.
@lubik87 Títo muži by v čase vojne nedržali zbraň, zaradili by ich do alternatívnej služby. Pracovali by v nemocniciach, sociálnych zariadeniach alebo pomáhali iným spôsobom
https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/345399-t...
@macklemore Áno, tých vyše tisíc eur dostaneš, ak tam vydržíš takmer tri mesiace, ale treba si pozrieť koľko ľudí sa tam naposledy hlásilo a koľkí z nich reálne dokončili celý výcvik, pretože je to o technickej príprave na boj (skladanie, čistenie zbraní, streľba,.....+ fyzicky náročné cvičenia po celý čas), nie je to ako tábor, kde sa hrajú deti na vojakov. A samozrejme treba rátať s tým, že po absolvovaní sa staneš vojakom v zálohe, čiže niekto s kým sa ráta pri stave ohrozenia. Skôr je to pre ľudí, ktorých to k vojsku či polícii tiahne a majú reálnu možnosť si to vyskúšať aspoň na tých pár mesiacov a potom sa uvidí, plus treba mať aspoň akú takú kondičku, lebo trebárs len taký 24 hodinový pochod v plnej výbave je celkom zaujímavá vec 🙂.
A existuje niečo ako táto príprava len stým že sa tam potom nedáva do záloh ?
V začiatkoch určite nie 1000€