Riešenie elektrickej prípojky na pozemok

7. dec 2024

Ahojte, potrebujem poradiť. Kupujeme pozemok na samote, bez sietí. Najbližšia trafostanica je vzialená približne 300-400m. Zaujímalo by ma, či pri ťahaní z trafostanice popri obecnej ceste budeme potrebovať povolenia od majiteľov pozemkov parciel, pri ktorých sa to povedie. Máte niekto skúsenosť aj s tým, že ak ste chceli viesť takto cez niekoho pozemok elektrinu, že by súhlas nedal? Dal by sa tento súhlas riešiť ešte pred samotnou kúpou, pre istotu?

mamina7070
7. dec 2024

samozrejme treba suhlas a bude to riadne drahe a suhlas dat nemusia

mogaa
7. dec 2024

súhlas dať nemusia...ty by si chcela aby ti rozkopali upravený pozemok lebo niekto si ide stavať dom?

3petka
7. dec 2024

Treba v prvom rade projekt na vyhotovenie prípojky a samozrejme budeš potrebovať vecné bremeno od majiteľov pozemkov.

maranco
7. dec 2024

V územnom pláne je tá oblasť určená na výstavbu? Máš potvrdené od obce, že tam vôbec dajú stavebné povolenie?

januska12323
7. dec 2024

Ani nad tým neuvažuj, zbytočné problémy a to ani nestaviaš.

h2
7. dec 2024

A zasahuješ do ich pozemkov? Lebo píšeš "povolenia od majiteľov pozemkov parciel, pri ktorých sa to povedie". Tak "pri ktorých", alebo "po ktorých"?

dooscoby
7. dec 2024

A boli ste sa pytat u starostu ci sa tam rata s vystavbou? Mali by poradit ako viest siete. Dalsia moznost by bola cez obecny pozemok? Su inac s tym opletacky ak vam treba suhlas xy vlastnikov. My sme tak kupovali, ale mensia vzdialenost, ze cast polnej cesty a cast sukromna. Od byvalej majitelky sluby ako ma dohodu so susedom o vecnom bremene a nema problem , aby sme tahali siete cez pozemok. Realita? Tu cast cesty sme odkupili. Nastastie asi potreboval peniaze vtedy. Ale tie nervy a stresy. Lebo rano dohodnuta suma neplatila lebo brat mu odporucil to predat za drahsie. Tak muz rychlo riesil zmluvu, aby sme to do 24 hodin vyplatili kym sa neporadi este s xy ludmi vecer v krcme. A to sme platili balik jednemu panovi za papierovacky lebo pani na stavebnom urade robila prieky, ze cesta nie je skolaudova, obycajna polna a nam rozhodnutie neda hoci tu je uzemny plan na 3 domy.

autor
7. dec 2024

@h2 No to si nie som istá, či to funguje tak, že ak by sa ťahalo popri/po ceste ktorú vlastní obec, či treba len súhlas obce. Alebo či to musí ísť cez cudzie parcely

autor
7. dec 2024

@dooscoby No my by sme tam mali aj bližší stĺp, možno 100m, ktorý vedie k poslednému domu uličky. Ide to prakticky cez polia. Akurát som dúfala, že sa bude dať ťahať popri obecnej ceste a bude stačiť len ich súhlas. Ale asi to teda budeme riešiť od toho najbližšieho suseda

mamina7070
7. dec 2024

dufam ze ste to este nekupili

uplne v prvom rade chod na obecny urad ci vobec bude mozne tam stavat (mozno aj nie) a ako by to bolo s tou elektrikou ale realne si na 100 metrov priprav kludne 30 000€

autor
7. dec 2024

@mamina7070 na obecnom úrade som to už dávno riešila, hlúpa nie som. Odkial vieš, že na 100m 30 tisic? Dáš mi na to nejaký zdroj? Lebo pokial som si ja zisťovala, ťahanie elektriny 400m výjde do 2500€

autor
7. dec 2024

@mamina7070 a zasa tiež druhá vec, toto si ja samozrejme všetko prezistím aj s elektrikárskymi spoločnosťami pred podpisom zmluvy. Zaujímali ma skorej tie súhlasy

mamina7070
7. dec 2024

a to ti kto povedal tu sumu?

nas tolko stala pripojka 17 rokov dozadu a stlp bol na druhej strane cesty oproti pozemku
na suhlas si dostala x odpovedi (a tam je otazka vecneho bremena poplatkov atd atd

autor
7. dec 2024
autor
7. dec 2024

No práve to ma zaujíma, otázka súhlasov, vecných bremien. Ako to chodí v praxi. Cenu si zavolám konkrétne na elektrikársku spoločnosť

mamina7070
7. dec 2024

projekt, poplatok, vykop, skrinka, zriadenie vecneho bremena zmluvy kataster, prace na pripojeni skrinka pri pozenku poplatok podla isticok skrinka na stlpe, odkupenie od vlastnikov atd atd
to co tam mas v tej diskusii je cena kabla v roku 2018

viac asi nema zmysel tato diskusia good luck

autor
7. dec 2024

@mamina7070 Ja som sa ale pýtala v tejto diskusii na úplne iné veci.. S cenou si poradím. S čím si neporadím, sú súhlasy iných ľudí. Preto sem píšem.

mamina7070
7. dec 2024

a? odpovede si dostala suhlasy potrebujes a suhlasit nemusia
1. suhlas od obce v kontexte uzemneho planu ak honaj dostanes pocitaj cca 5000€ na zmenu uzemneho planu
2.suhlasy od vsetkych vlastnikov pozemkov (co mozu byt stovky ludi ak ide o extravilan a ornu podu) pravnik zmluvy poplatky katastru a odplatu pre tych ludi
3. suhlas vsetkych relevantnych za pasivnu infrastrukturu vodari plynari komunikacne siete atd atd a elektrikari samozrejme
4. potom pridu naklady na vykon

viestta
7. dec 2024

Najprv si zisti ci ta vobec distribucka pripoji, ked budes mat na papieri, ze suhlasia s pripojenim das si spravit projekt na vybudovanie pripojky, potom prebehne stavebne konanie a az potom mozes zacat s budovanim pripojky. Pocitaj s tym, ze vsetko si budes platit zo svojho, distribucka to nezatiahne.

michaela329
7. dec 2024

Súhlas majiteľov - všetkých majiteľov parciel je nevyhnutný a vy si ho nijako nemôžete vynútiť. Aj keď sú to podielnici v ceste (my máme cestu tak). No a obec tiež nemusí súhlasiť s ťahaním po jej ceste (isto je obecná, lebo ak je pozemkového fondu, tak tam sa vyjadrenia tak skoro nedočkáte). A počítajte s tým, že ak je cesta asfaltová, musíte ju po rozkopavke opäť zaasfaltovať.

mama_
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alickapusinka
7. dec 2024

áno musite mať suhlas.Aj povolenie vybaviť aj projekt.Ja som zapajala mobilný dom na elektricku sieť a musela som mať aj projekt odkiaľ pokiaľ pôjde elektrika kde sa bude kopať.To nie je len tak a teraz ak budete potrebovať nový stlp eletrickeho vedenia tak ten okolo 3500 eur určite.A trafostanica je aký vlastník tam musiš mať tiež súhlas.A tak isto od obce plus projekt od projektanta. Ten majiteľ čo je teraz nech TI pozisťuje či sa tam vôbec da nie že zaplatiš za pozemok a sused potom neda súhlas. Ale hlavne si pozisťuj či všetci vlastníci súhalsia nie že kúpiš a potom nebudu chcieť dať vlastnici súhlas.