Stalo sa niečo v reedukačných centrách, že sa o nich hovorí každý deň v správach? Nezachytila som, žeby niečo bolo. Čo bol prvotný podnet, že sa o nich hovorí?
nic sa nestalo len niekto si vsimol ze maju horsie podmienky tak z toho robi halo... to ze vysokoskolaci maju rovnake a este si za ne musia platit nik neriesi, ale problemove deti ano... za mna by tam mali zatvarat na prevychovu hlavne rodicov
Tu mas celu správu https://www.genpro.gov.sk/fileadmin/Spravy_aktu...
Ja som si to letmo prebehla koli fotkám a teda hrôza, plesne, všetko rozbité, záchody bez dverí, wc sedatok, splachovaciv, izby bez zariadenia, niekde ani posteľ len matrac na zemi. Okna bez kľučiek, izby nikdy nevetrané
Podmienky horšie než vo väzniciach, niekde sa deti nedostali von na čerstvý vzduch celý týždeň. Sexuálne obťažovanie, bitky, psychické tyranie zo strany vychovávateľov
Niekde aj čachre machre s dotáciami, tablety získané cez digiziaka ktoré nikdy deti nevideli ani nepoužili, jedlo úplne ine - chudobnejšie nez bolo uvedené na jedálnom lístku, malé porcie atd
No, v reedukačných centrách nie sú žiadne "nevinné malé deti". Vagabundi, mali zlodeji aj vrahovia sú to, oni to všetko ničia, ani zlatá baňa by im nestačila. Vychovávateľ na nočnej sa radšej zamkne do služobne, aby ho nezapichli. Bijú a šikanujú sa medzi sebou, neexistujú už pre nich žiadne tresty, max samotka na ukludnenie. Klamú a vypisujú ombudsmanke vymyslené romány, sú úplne neprevychovatelni. Na 20 "nevinných chlapčekov" pracuje 50 zamestnancov. Toaletný na pridel? Daj im kotúč a zapchaju s ním WC. Čo sa dá, to vylejú, porozbijaju, povyhadzuju von oknom, predajú (keď sa im podarí utiecť). Cigarety sú samozrejmosťou, inak by povraždili vychovavatelov. V uvedenom článku riadne zvelicovali a vymyslali. Pomaly tam nikto nechce robiť, len zo zúfalstva. Nikdy by som tam už nešla pracovat.
@aurelia2000 nuž vo väzniciach je podobne osadenstvo, len trochu staršie.
A predsa majú dôstojnejšie podmienky, nárok telefonovať, nárok na navstevu, na lekárske vyšetrenie, každý deň vychádzku, wc s dverami, svoje spodné prádlo a oblečenie na voľný čas, atd
Jasne ze v polepšovni niesu ziadne neviniatka, no z 90% sú to produkty debilnej (ne)výchovy rodičov, ktorych za to ze spravili z dietata magora nikto nesúdi.
Do toho nimy plieskaju hormóny, ťažšie chápu niektorým pravidlám …
No stále sú to ľudské bytosti, nemali by žiť v plesniach a nedôstojných podmienkach. Prikladám foto z väznice pre dospelých, celkom rozdiel oproti izbe na polepšovní
@lujza123 no toto je to isté ako keď nájdeš celkom peknú a lacnu izbu na bookingu a prídeš tam a čaká ťa otrasná špinavá stará izba a ešte šváb kde -tu😂😂
Mňa tato aféra moc nešokuje, veď tí ľudia tam ozaj musia pracovať za trest a určite tam nie sú decká čo išli pár krát fajčiť za školu. Presne tak si to predstavujem ako píše aurelia2000
@lujza123 Ale vychovávateľ nemá právomoci príslušníka ZVJS. Nemá ani takú bezpecnostnu ochranu, plat, sociálnu starostlivosť. Pritom tie 80kg "deti" sú rovnako nebezpečné. Daj ich do takej cely, ako si pridala foto, a za hodinu bude natretá výkalmi. Ako ich potrestas? Žiadno. Prídu civilní zamestnanci, umyjú, vymaluju, a ide sa znovu. Zmenila by si názor na "ľudské bytosti".
Reedukacne centra su hlavne straaaasne dlhu dobu financne a aj personalne poddimenzovane. Z tych penazi, co dostavaju od statu, sa nedaju robit zazraky. Zrazu si to dnes znenazdajky niekto vsimol, hoci po zmene a pomoci volaju uz roky. Ktovie, co je za tym…Bodaj by sa im dostalo pomoci, hlavne tej financnej, aby si mohli dovolit okrem odstranenia hygienickych zavad aj kvalitny personal a zmysluplnu volnocasovu cinnost pre svojich klientov. Bez tychto zakladnych pilierov nedokazu fungovat, resp. funguju tak, ako sa o nich pise…ale nie je to vina tych zariadeni alebo ich riaditelov, vychovavatelov, je to zodpovednost vlad minulych, ze boli reedukacky roky rokuce na okraji zaujmu.
@seahorse27 Na 1 chovanca je vyše 2 zamestnancov. Nadané deti nemajú takúto starostlivosť. Aj peňazí tam prúdi dosť. Ale právomoci vychovávateľov nulové. Rozkrádanie na úrovniach kuchyne a hmotného hospodárstva samozrejme funguje 😠, na to pedagogicki zamestnanci nemajú dosah.
ja to moravecké celkom dobre poznám.Som od zm a robí tam aj kamoš môjho ocina.On tam robí aj taxikára aj údržbara.Baby rozvážal ked bolo treba aj k doktorom.Sám vtedy už pred 10 a viac rokmi spomínal že sú neni peniaze.Takže zase netreba zase veriť všetkému že prehadzujú peniaze vidlami.Robil tam aj školníka proste viac robôt v jednej ked sa dačo pokazilo bol aj opravár.Ale viem že spomínal, že tie baby strašne zlé tam boli aj zamestnanci sa ich častokrát báli.To zariadenie dokonca ničili aj oni samé.Ale na vychádzky chodili pravidelne lebo sama som ich v meste často stretávala aj s vychovávatelkou.Ja by som tam nerobila ani za zlaté prasa
@lujza123 len väčšinou sa ľudia vo väznici snažia, či už aby si skratili trest a skôr sa vrátili k rodine, aby im bolo dovolené pracovať a tak. Tu máš nladistvych čo sa nesnažia a proste ostávajú v tom svojom manifeste a nedá sa s nimi spolupracovať.
@aurelia2000 nemyslim si, ze by tam prudilo dost penazi…to by tie centra nevyzerali tak, ako vyzeraju. Personal som myslela kvalitny, nie zufalcov, ktori si nevedia inde najst robotu, tak to tam nejako pretrpia. Ale kto normalny pojde robit do tych podmienok? Na cinnost s tymi detmi su tiez potrebne peniaze, neda sa s nimi donekonecna robit to iste, skor ci neskor to zacnu bojkotovat.
Ako sa spomenulo, takto vyzerajú aj intráky a bohužiaľ aj niektoré oddelenia v nemocniciach.
@kacena4 toto su super argumenty o tych intrakoch... ano, je to hrozne, byvat pocas VS v takych podmienkach, no obvykle ma kazdy aku-taku sancu najst si privat (a nenici to studentom cely zivot a buducnost). Deti v reedukacnych centrach nemaju na vyber a v mnohych pripadoch to z nich urobi trosky. Zatvaranie rodicov do tychto centier tiez vela nevyriesi - dobra polovica z nich vyrastla v nedobrych podmienkach (alkohol, slabe socialne zazemie), takze namiesto terapie "potrestas" dalsieho cloveka za nieco, za co nemoze.
@princezna_bosorka to je blbost ze decka v reedukackach nemaju na vyber!!!! jasne ze maju!! maju sa "skusne" správať a nemusia tam skoncita reedukacka nie je za trest ale na prevychovu avsak kym neprevychovaju rodicov nema to vyznam
@aurelia2000 presne takto to je
https://hnonline.sk/slovensko/96126671-za-plese...