Ahojte zaujíma ma váš názor na situáciu, ktorá sa mi deje aktuálne.
Na svadbu máme zajednanú fotografku, predtým ako sme si ju vybrali sme si pozreli jej portfólio aj recenzie - fotky krásne, presne podľa našich predstáv a recenzie potvrdzovali spokojnosť klientov.
Poslednú dobu však na ňu počúvam samé negatíva aj od mojich známych, ktorí k nej išli na fotenie. Hlavne negatíva boli zlá komunikácia a neodpovedanie na správy, výhovorky, nesplnenie obsahu balíčka a zdieľanie fotiek detí s inými ľuďmi bez udeleného súhlasu.
Veľmi ma to prekvapilo a zarazilo a zvažujem zrušenie zmluvy o fotenie svadby u nej, ALE všimla som si až teraz (áno moja chyba), že má uvedené polovičné odstupné v prípade zrušenia fotenia (svadbu máme až o polroka, čiže nie je to na poslednú chvíľu), čo je cca nejakých 350€ a to v tomto prípade nie som ochotná zaplatiť.
A tu teda začína moja dilema - čo by ste robili vy? Kontaktovali ju s tým, čo ste sa dozvedeli a informovali ju, že chcete zrušiť zmluvu (ideálne bez poplatku) alebo by ste dúfali v šťastný koniec (krásne fotky, dodržanie termínu a dobrá komunikácia)?
@michelle567 áno samozrejme, odpovedala neprofesionálne alebo neodpovedala vôbec, jednu dokonca obvinila, že jej ani nezaplatila za fotenie (čo je hlúposť, samozrejme dostala zaplatené)… pokiaľ viem, verejne zatiaľ recenziu nenapísali
Je to polrok dopredu, nie den dva, aby bola strata nenahraditeľná. Podpísala si s nou nejakú zmluvu, alebo to ma len uvedené na stránke?
Spytala by som sa jej na tie recenzie a neodpovedanie zakaznikom. Možno s tebou sama prestane komunikovať
@sovica
@mia_von_prag píšem v príspevku o zmluve, takže áno podpísala som… v tom je ten háčik prečo váham so zrušením… lebo reálne nie som ochotná jej zaplatiť v takejto situácii…
ahoj, nie je to nahodou fotografka z LV?
V prípade takého "odškodného" by som dúfala radšej v to, že to dobre dopadne. Pozri, sú to len fotky. Nafotí Vás, a za nejaký čas Vám odovzdá hotové "dielo". O nič viac nejde. Klebety zvyknú z niečoho vychádzať, ale pravda v nich je iba čiastková. Pokiaľ si bola doteraz s ňou a jej prístupom spokojná, nerieš to zbytočne. A vieš, zrušiť spoluprácu na základe toho, že ju niekto poohovára je prehnaná reakcia. Predstav si, že by si dostala v práci výpoveď kvôli tomu, že o Tebe nejaké 3 kolegyne začnú šíriť klebety. Prišlo by Ti to OK?
@helenbozka podľa teba len fotky, podľa mňa spomienka na celybzicot z udalosti, ktorá sa deje len raz za život… absolútne nejde o klebety, tých ľudí dobre poznám a verím im na 100%… keby ide o cudich nepoviem pol slova… tebe by sa páčilo keby sa dostanú fotky tvojich deti bez tvojho súhlasu cudzím ľudom so rúk? ja som s ňou zatiaľ len dohodla fotenie pred polrokom, viac sme spolu nekomunikovala, ohľadom detailov sa máme dohodnúť až 2 mesiace pred svadbou, takže z osobnej skúsenosti to zatiaľ posúdiť neviem
@caroline_ nie, je zo stredného Slovenska, ale zatiaľ ju nebudem menovať
@helenbozka ešte dodám k tej poslednej vete čo si napísala - nie kolegovia, ale zákazníci, keďže tu ide o situáciu medzi ňou a jej klientmi, nie kolegami z brandže…
tak ako ona má zmluvnú pokutu - ak sa bojíš zdieľania fotografií s cudzími - požaduj od nej pri tom vašom stretnutí podpísanie dodatku o tom, že vyslovene uvediete že ona ich zdieľať nebude - ale ona to nesmie aj keď to v zmluve nie je - to si pozri v tej zmluve či ona to tam už nemá a ty si jej to dovolila. ten súhlas sa dá aj odvolať ak to v zmluve máš, môžeš trvať na odvolaní súhlasu.
a tí tvoji známi - ak to zistili, to mali riešiť rovno s ňou s tým, že je to porušenie zákona o ochrane osobných údajov - ak oni sami teda nepodpísali, že môže zverejňovať. ak by to riešili, môže dostať dokonca basu podľa trestného zákona § 374 - takže nechápem... to je odpoveď či by sa mi páčilo keby zverejnila moje fotky alebo fotky mojich detí bez môjho súhlasu...
@biba_18 ja si na to dám určite pozor, ako píšem vyššie ešte sa na detailoch len máme dohodnúť na stretnutí, ktoré nás čaká… ale teda keď ku známe konfrontovali s tým, že buď to stiahne zo zdieľaného linku s fotkami alebo sa jej ozve ich právnik, hneď cúvla… len teda ten jej prístup k situácii dovtedy, kým nedošlo k pohrozeniu právnikom sa mi nepáči…
Ako je spomínané vyššie, dopísať dodatok k zmluve, že nesúhlasíš so zverejňovaním fotografií...každý profesionál by to mal akceptovať a vyhovieť svojmu zákazníkovi...ale čo som ja videla veľa fotiek po internete, je to ich reklama...zverejňovať fotky...ty si si podľa čoho vybrala práve túto fotografku? podľa recenzii ako uvádzaš ale videla si aj nejaké fotky zo svadieb či nie?
Zrušiť to bez penále nemôžeš (to je logické, inak by bolo veľa kadejakých špekulantov), penále platiť nechceš, ale zároveň chceš mať dobre odvedenú robotu.
Ja osobne by som fotografku konfrontovala, že si počula o zverejňovaní detí a vyslovene jej to zakážeš (dodatok k zmluve), a aj s tým ostatným (ale rozhodne nie útočne) ale veľmi slušne a možno to fotografka bude brať ako nejakú formu sebareflexie a pri vás si dá na tie veci pozor. Alebo sa urazí a sama to zruší a tým sa tvoj problém vyrieši 😃
kľudne jej pohroz právnikom dopredu... možno iba nemyslela že by z toho niekto robil vedu ...
@earlgrey odpoved na tvoju otázku nájdeš hneď v mojom prvom príspevku do diskusie - “ predtým ako sme si ju vybrali sme si pozreli jej portfólio aj recenzie - fotky krásne, presne podľa našich predstáv a recenzie potvrdzovali spokojnosť klientov.”
Neviem teda či je to jej aktuálne správanie len výsledkom nejakej jej aktuálnej životnej situácie, samozrejme chápem, že stať sa môže čokoľvek, ale na druhej strane ona sama by si mala uvedomiť, že si tým kazí svoje meno…
Ja si myslím že fotky vam odovzdá a budú pekné 🙂 Keď si si ju vybrala na zaklade fotiek.. nespraví zrazu škaredé fotky. Nrvyhodila by som len tak 350e do vetra
@michelle567 ja nehovorím, že robí škaredé fotky… jedna sa mi o komunikáciu a prístup k práci
Kvôli komunikácii by som ju nerušila. Podľa mňa to bude ok
A ty si videla fotky tvojich znamych? Podľa toho by som usudila ako sú spravené.
A tí známi ju s tým aj konfrontovaní? Napísali jej aj oficiálne tieto zle recenzie? Aká bola jej reakcia? Ak oni nič so svojou nespokojnosťou nerobili a ona o tom ani nevie.. skôr by som to brala ako klebety.