Ahojte ženy, ste tu niektoré, ktoré ste prežili klinickú smrť alebo napríklad vaši rodičia? Čo ste videli na druhej strane? Boli ste mimo tela? Zaujímajú ma reálne, najlepšie osobne skúsenosti.
Nemám zážitok ale veľmi pekná téma takto pred dušičkami. Tých zážitkov je po celkom svete strašne veľa, tak by bolo zvláštne keby si to všetci len vymysleli. 🙂 určite je na druhej strane super
Nič,konec,fajka zhasla, žiadne životy po živote. Aký by mal život zmysel,ak by bol niekde nejaký iný? Sú to len krásne hry odumierajuceho mozgu.
@zuzanita1609 A aký by mal život zmysel, kebyže nás po smrti čaká tma a nič, veď to by sa neoplatilo ani žiť, mohli by sme veselo kradnúť a robiť čokoľvek zlé, veď keď zomrieme,nebudeme súdení ani nič,ale tak to určite nebude...
Mama to zažila. Videla tunel so svetlom na konci. Ja nepochybujem, že niečo po smrti existuje.
@luciador ďalší život sme darom dostali v podobe rozmnožovať sa. Vtedy žijeme ďalej,vo svojích potomkoch. Každý nech verí tomu,čomu chce veriť. Keď to niekomu pomáha, áno vtedy nech verí.
Môj vlastný zážitok bol úplne iný a teda či takto ozaj môže vyzerať cesta na druhú stranu ???každý ju máme inak v to verím určite ,,,,,cítila som ako kráčam no neviem poriadne otvoriť oči a nevidela som vlastne kam kráčam,cítila som teplo a také napätie ako keď sa na niečo tešíte a neviete vydržať,počula som pískanie a zvuk auta ktoré ide za mnou a zrazu som pocítila silné zovretia okolo celého tela ako keď ma niekto oboma pažami objíma cez ruky a potom trhnutie smerom do zadu a vtom má prebrali k životu
Jedna moja známa sa takýmto spôsobom dostala k islamu. Prežila klinickú smrť po zastave srdca. Cez nejakých 10 min ju oživovali. Na 3-4 min bola klinicky mŕtva. Vravela že akoby sa ocitla na nejakom mieste, kde v diaľke spoznávala obrysy, podoby svojich predkov, len v ich mladšom ja. No a potom ju niekto otočil, povedal jej dosť skriktne niečo v zmysle že Boh je len jeden Jediný (mala ohľadom toho predtým dilemu) a že ona sa ešte musí vrátiť, lebo sa ešte vydá. Na to sa len zasmiala, lebo mala cez 55r. V tom sa už len prebudila na hroznú bolesť na srdci (pri tom oživovaní). Potom prešiel asi rok-dva, a ona sa vydala. Momentálne spolu žijú už asi cez 5-6 rokov v Maroku. Stále mi to príde veľmi milé, keď vidím ich zaľúbené "dôchodcovske" fotografie. 🙂
@luciador Prečo by sme mali páchať len zlo? Ty konáš správne len preto, že za to čakáš nejakú odmenu v inom živote, alebo preto, že sa obávaš trestu na druhom svete? Ľudia sú spoločenské zvieratá a tak sa u nich evolúciou úplne prirodzene vyvinula morálka, ktorá umožňuje prežiť jednotlivcovi vďaka tomu, že prežije skupina.
Keď sa niekto vyberie na dovolenku do Chorvátska a vráti sa nazad z 2/3 cesty, aké zážitky o živote v Chorvátsku ti môže povedať?
Tak ako môžeš mať počas spánku "živé sny", tak aj pri zomieraní môže náš mozog robiť rôzne veci ktorým celkom nechápeme.
sedela som na lavičke na krásnom pokojnom mieste v lese bol tam neuveriteľný pokoj, vedľa mňa sedela moja babka, rozprávala mi o svojom živote o svojich deťoch, spýtala sa ma čo tam robím ja - tak som je hovorila aká som unavená zo všetkého z ľudí života a že je tu krásne na to sa postavila z lavičky a nakričala na mňa aby som sa vrátila že moje deti ma ešte potrebujú, strašne na mňa kričala stalo sa to pri mojej operácii / operovali ma 8 hodín/ keď som sa zobudila pýtala som sa či som na chvíľu neodišla, samozrejme že mi povedali že nie až o dva mesiace keď ma prepúšťali a dostala som správu že počas operácie prestali fungovať prístroje, moja babka umrela počas mojej operácii
Moja starká tiez videla to svetlo a cítila pokoj . Ale viac si už nepamätám čo hovorila🙄bola som ešte dieťa👶ale verím tomu doteraz, prečo by klamala?
Známa sa ocitla miestnosti, celé v bielom, cítila neskutočný kľud a pokoj, videla pri sebe najlepšiu kamarátku, ktorá pár rokov predtým zomrela, počula plač bábätka, cítila, že je to jej dieťa, chcela sa za ním rozbehnúť ale nevládala sa pohnúť. V tom jej kamarátka povedal že sa má vrátiť lebo jej synček ju potrebuje. Ona tam chcela zostať, potom jej babka rázne povedala, aby sa vrátila, že oni sa o jej bábo postarajú, potom ju oživili. Keď sa prebrala, vedela, že jej dieťa neprežilo, bez toho aby jej to niekto povedal.
@zuzanita1609 No ,nemas pravdu,ti co sa vratili z klinickej smrti, by ti povedali,ze po smrti zacina zivot vecny,, Po normalnej smrti,, teda uz definitivnej ide dusa cloveka po1) bud do neba, po2) do ocisca, alebo ak dusa nechce lutovat tazke hriechy tak bohuzial po 3)do zatratenia, teda pekla. Preto musime byt dobri.aby sme neboli zatrateni.To nie su veci vymyslene, to su svedectva od vekov, ze zivot tu na zemi nekonci.,a kedze Pan Boh je nekonecna Laska,chce spasit kazdeho cloveka, ,aj neveriaceho, to je jedno akej rasy, alebo vierovyznania,alebo aj bez vzznania teda bez viery,Proste vsetkych stvorenych ludi,Pan Boh nam dal rozum a slobodnu volu, je len na nas ,ako s tym pocas nam daneho zivota budeme zaobchadzat,,s dobrom, alebo bojovat so zlom
@vorkola toto nemoze byt pravda, lebo by to vobec nebolo fer. Potom by bolo idealne zomriet ako cerstvo pokrstene dieta a byt navzdy v nebi.
Ja verim na reinkarnaciu, skor na nu existuju dokazy od veky vekov
@vorkola Akože, ak tomu chceš veriť, tak tomu ver, ale nevydávaj to za overený fakt, lebo ide o číru špekuláciu bez jediného dôkazu. Ako som už vyššie písala, dnes už o zážitkoch na 'prahu smrti" vieme vcelku dosť a dokážeme ich aj na požiadanie vyvolať (a to bez toho, aby sme daného človeka ohrozili na živote). Inak, pokiaľ ide veriacich, zaujímalo by ma, ako to je s inými spoločenskými zvieratami, ktoré majú morálku aj sebauvedomenie. Tie tiež majú posmrtný život? A kam idú ľudia, ktorí páchajú zlo, lebo trpia duševou chorobou? Čo schizofrenici? Čo ľudia, ktorí majú hlboko podpriemerné IQ a tým narušené aj naše štandardné vnímanie dobra a zla?
@annm81 myslím si, že ľudia a zvieratá majú od seba asi tak ďaleko ako rastliny a kamene.
Zvieratá nemyslia v časovom horizonte budúcnosti 10 rokov. Nemajú sociálny systém typu dôchodky, pn, poistenia, ani systém ochrany zdravia ako prevencia očkovaním.. nevedia spracovávať ani len železo nie to ešte jadro alebo budovať vesmírne rakety. Nebudúju štruktúry ako dopravné uzly. A nemaju náboženstvá. Majú len inštinkty, sú ako programovane biologické roboty s určitým cieľom byť nám jednoduchými spoločníkmi a jedlom. Nemajú vyššie vedomie a intelekt, aké máme my. Spájajú nás len nižšie základné potreby. Ale to je veľmi málo k tomu aby sa človek považoval za zviera. Resp ten ktorý sa za zviera považuje, sa nad tým asi veľmi nezamyslel. 😀
@annm81 psychicky chorú ľudia, ktorí nevedia rozlišovať medzi dobrom a zlom, idú vždy do raja. Nie sú zodpovední za svoje hriechy. Sú ako deti, ktoré nemajú zodpovednosť za to, čo robia lebo nechápu váhe toho, čo robia.
Ale toto vie posúdiť Boh. Vzhľadom na to, že pozná každého dušu/vedomie a podmienky života, vie tiež kto sa akým spôsobom rozhoduje za seba a kto bol ovplyvnený "vadnym" exteriérom (tým myslím aj chyby na mozgu).
@h2 a nie je cielom, aby sme nekradli a nerobili zle, lebo to nie je spravne a ublizujeme tym druhym? Zase si musime vraviet, boj sa pekla, rob dobre? Zo vsetkych stran - musis sa bat, preto rob toto.
@lenkakravcova ty si to vsetko vymenovala, akoby to bolo neviem co, fakt sa nie jecim chvalit. Zvierata nie su ako ludia, ale maju mozog, maju dusu, aj cit. A nie su skazene, vypocitave, nezabijaju pre radost, netravia cely den v nore tukanim do pocitaca, nezabijaju kvoli nabozenstvu, nemaju uchylky a diagnozy atd. Aj takto sa to da ponat.
@ciernysokol áno, majú mozog.. zistilo sa že keď pri nehode jeden človek stratil 80% mozgu, stále normálne fungoval. Čiže vedomie nebude v mozgu a mozog nie je to, čo nás od zvierat líši. Emócie súvisia s mozgom a hormónmi.
A či majú zvieratá dušu? To vie len Boh. My nie. Sú teórie že majú nižšiu formu duše a budú o nás - našich skutkoch svedčiť v deň Súdny, tak ako napr aj kamene, alebo to čo považujeme za neživé.
Presne to, čo si opísala posledné je o Tom, že nemajú slobodnú vôľu ako ľudia. Sú len akoby programovane roboty. Konať to, robiť to. Sprevádzať nás v živote. Možno zaznamenávať naše skutky. Ale nerozhodnú sa vytvoriť atómovu bombu a zabíjať nás takto cielene, pretože im to nebolo dovolené. Sú obmedzené vo svojich funkciách. Preto sú ľudia oveľa vyššie než zvieratá. Ale tym pádom máme aj vyššiu zodpovednosť. Zviera ťažko skončí po smrti v pekle.. to je asi aj nemožné. Človek sa tam vďaka svojim rozhodnutiam môže ocitnúť veľmi ľahko.
@ciernysokol Jasné, že áno. Nemyslela som to tak, že ak by som sa nebála väzenia, tak veselo kradnem. Spomenula som to len kvôli tomu, že autorka písala o treste, ktorý príde po smrti.
Robit/nerobit nieco zo strachu? Myslite si, ze to je o.k.?
@lenkakravcova To prirovnanie s kameňmi vôbec nezodpovedá realite. Očkovanie a dôchodkový systém? Pred 200 rokmi nemali ľudia dušu, keď nebol dôchodkový systém? Alebo pred 8000 rokmi, keď nebolo poľnohospodárstvo a globálne zdieľanie informácií? Vravíš, že mentálne zaostalý človek sa dostane automaticky do neba. A to aj vtedy, keď nevie ako vypestovať pšenicu ani nerozumie dochodkovému systému? A aj vtedy, keď nevie plánovať budúcnosť ani deň vopred a nedokáže vôbec komunikovať? Napr. ťažké prípady autizmu?
Lebo na jednej strane tu máme napr. tých autistov prakticky neschopných akejkoľvek sociálnej interakcie, na druhej strane živočíšne druhy, ktoré majú omnoho efektívnejšie prepracované sociálne vzťahy s omnoho väčšou mierou altruizmu ako ľudia. Zvieratá mávajú nielen pocity, ale aj morálku, schopnosť používať nástroje, schopnosť vyrábať nástroje, schopnosť plánovať, schopnosť učiť sa, schopnosť zložito komunikovať (a to vrátane takých vecí, ako vedomé klamstvo alebo nadávky v hneve), dokážu si uvedomiť samé seba. A čím viac ich skúmame, tým sú nám bližšie. My sme len jednoducho mali šťastie v evolučnej lotérii a všetky tie schopnosti dotiahli na trocha vyššiu úroveň.
A čo umelá inteligencia, ktorá jedného dňa bude minimálne na úrovni ľudského mozgu (nateraz to vôbec nevyzerá, že by existovala reálna prekážka) -dostane sa do neba, ak sa zničí jej hardware?
Mňa pri týchto témach zaujíma, prečo sa vždy nájde niekto kto to potrebuje vyvrátiť a dokázať že také zážitky nie sú pravda.. nie som kresťan, niečomu po živote verím, ale myslím že je úplne jedno či takéto zážitky sú alebo nie su reálne len nerozumiem tým večným dilemam.. raz to každý zistí alebo aj nezistí, v oboch prípadoch to bude fajn.. ak zistíme že tam niečo pozitívne je, tak dobre pre nás a ak tam nič nie je, podľa ateistov na to už aj tak neprídeme.. takže to je úplne jedno..
Moj svagor bol po uraze mozgu 3 tyzdne v kome az nakoniec exitus.Kym ho ozivili siel cez tunel na konci sa mu premietol cely zivot no a na konci ho cakal otec ale rovno mu niekto povedal ze sa musi vratit ze nie je este jeho cas tak ho nejaka sila stiahla spat do tela.
Ked bol v kome vnimal vsetko okolo ako mu pusta sestra hudbu ako cita ako sa prihovara no ze sedel v bielej miestnosti a nemohol sa odtiel dostat.Vravel akoby zastal cas a ja som cakal ako sa tam hore rozhodnu co bude so mnou a potom po 2 tyzdnoch exitus no vratil sa.Nerad o tom hovori
Moja starká vravela, ze nevie co to bolo za miesto, nevedela ho pomenovat, ale na lavicke sedel jej krstny syn a fajcil , volal ju nech si ide zapalit. Ona stale vravela o svojej milovanej mamicke ako jej chyba a ze ako sa tesi, ked pojde na druhu stranu za nou. No s maminou sa nestretla, iba ju pocula ako z dialky na nu kričí, ze co tam robi, nech okamzite ide naspäť a tak dokola na nu kričala a starka vraj nechápala preco ju posiela prec ked mozu byt konecne spolu. No a potom ju oživili.