Reaktívny psík

kristina744
17. okt 2022

Ahojte. Píšem sem pretože už vôbec neviem ako ďalej a fakt by som Vás chcela poprosiť o radu. Mám pomaly približne 2 ročnú fenku (stredný vzrast) ktorú sme našli odhodenú ako šteniatko. Bez toho aby sme vedeli čo si prežila sme si ju zobrali čiže neviem aké traumy má za sebou. Útulky boli v tom čase plné tak mi akosi zostala doma. Zo začiatku bolo všetko super ale čím viac mesiacov prechádzalo tým viac začala byť reaktívna a teraz už aj agresívna na všetko. Nechápem prečo, keďže som ju vždy brala všade so sebou, vždy spoznávala nových psíkov a bola medzi ľuďmi. Boli sme dve parťáčky, vážne všade chodila so mnou, aj mi bolo ľúto ju nechať doma. Pred pár mesiacmi mi ukradla prázdnu rólku od toaleťáku, tak som jej ju išla zobrať, pretože som videla že ju žerie. Keď som sa k tej rólke priblížila rukov, skoro ma moja fenka pohrýzla. Bola som z toho v šoku lebo som ani nekričala ani nič, ešte som jej podávala hračku nech sa hrá s ňou. A vlastne od tej doby nejako začala byť agresívna aj na iných psov, aj keď sa milovala s nimi hrať, aj na ľuďí ale aj na mňa. Nikdy odo mňa nedostala ,,ani len pierkom" po zadku. Druhý problém, štekanie. Na všetko začala štekať, občas by som to nazvala hysterickým zavýjaním. Má strašne silný hlas a už sa mi na to sťažovali aj susedia. Od februára s ňou chodím k trénerom ale vôbec nič sa nezmenilo. A teraz tretí problém. Snažíme sa o bábätko. Nieže by to bolo v tejto situácií ideálne, ale mám zlé zdravotné výsledky a gyn. nám povedala aby sme čím skôr mali bábo, pretože čím dlhšie budem čakať, tým menšia možnosť že budem môcť mať vlastné. Pri týchto stresoch so psíkom, kde každá prechádzka s ňou končí slzami, som sa rozhodla, že budem musieť dať moju fenku niekomu, kto sa bude vedieť o ňu lepšie postarať a hlavne, kto nebude mať pri nej bábätko. Lenže keď niekomu poviem ako sa správa, tak sa vždy každý stiahne, že ju nechce. A dokonca mi už aj povedali aby som ju dala uspať. Za nič na svete ju uspať nedám, je to úžasný psík ktorý si ale vyžaduje vhodný domov a hlavne majiteľa s pevnými nervami. Čo by ste robili na mojom mieste?

simca06022011
17. okt 2022

@kristina744 Cvicili ste ju? mozno treba vyskusat ineho cvicitela, co povedal na jej spravanie? Vacsinou sa tito ludia v psoch vyznaju. To ze ani pierkom si jej neublila a ked ta urhyzla si v soku ticho, podla mna nie je pozitivum a aj stekanie ja proste psa od mala oducam. zasteka si sem tam ale ak z nicho nic zacne zavijat, tak ide do budy.... U nas staci, ze chlap zvysi hlas a pes je v pozore a posluchne aj keby 5 feniek islo po ulici.
Vies priblizne plemeno? neviem ci nejaka trauma z prvych tyzdnov zivota by sa takto prejavovala, ale teda odbornik nie som, to mi skor ide na psikov, kt realne boli trapeni v nejakej rodine uz.

kristina744
autor
17. okt 2022

@simca06022011 Pravdaže cvičila, ako hovorím, vystriedala som niekoľko trénerov ale nič nepomohlo. Dokonca aj tie veci čo nerobila, napríklad ťahať vodítko, teraz začala robiť. Keď ma skoro pohrýzla vtedy som samozrejme zakričala že fuj, ale myslela som to tak, že som nekričala keď mi ukradla rólku a išla som jej ju zobrať. Čiže nemala dôvod po mne ,,vyštartovať." Ale na jednom sa každý tréner zhodól, že je to veľmi múdry pes ktorý má vlastnú hlavu. Ona aj vie že keď zaštekne tak je zle, pozrie na mňa či poviem fuj, ale aj tak to spraví hneď zase. Plemeno ťažko povedať, je to oriešok.

slovenka753
17. okt 2022

Mne to znie tak ze pes dospel a usúdil ze je hierarchii je nad tebou. Podľa mňa nie si vodcovsky typ a pes to už citi. Začala by som tým.

simca06022011
17. okt 2022

@kristina744 to mi je jasne ze je to krizenec, ale tak nejake crty moze mat. AK ma vlastnu hlavu, ukazala by som jej ze ty mas dolezitejsiu hlavu. Podla mna ti chce robit sefa.

kubkovamama
17. okt 2022

@kristina744 pozri Caesar Millan,má knihy,videá,rôzne podcasty.Naj je asi začať knihami a videá na YouTube.Mne to fakt pomohlo,síce sme nemali až take náročné psiky ako ty,ale tiež bolo veselo a mala som nervy.Idealne ak si to pozriete všetci čo ste v kontakte s ňou,aby každý s ňou zaobchádzal rovnako,rovnaké povely,rovnaký tón hlasu.Urcit si kto bude pre ňu vodca smečky,buď ty alebo muž.Ona v podstate dospela a naplno sa prejaví čo je v nej,povaha,trauma,niečo naučené.Alebo sa niečo stalo čo si nespozorovala a preto tak reaguje.Chce hrýzť iba teba?Alebo každého?V prístupe k psovi je tak strašne veľa maličkostí,na ktoré musíš myslieť.My máme 3 psy,každý je iný a každý mal "svoj" problém.Bohuzial to chce veľa času a trpezlivosti.Maloktory pes je nenapraviteľne agresívny len tak z ničoho nič.

akvi
17. okt 2022

@kristina744 stalo sa to, lebo už dospela. Náš pes si tak do dvoch rokov nechal robiť čokoľvek, aj ho pohrýzol susedov pes a naša nič, ani po ňom nestekla. Až raz si ho zrazu vymakla a ak by sme tam so susedom obaja nestáli, tak je zle. Odvtedy si nenechá už nič od neho, s inými psami problém nemá, ale tohto má v pamäti, ako niekoho, kto jej ublížil. Správanie sa určite dá korigovať, treba nájsť dobrého cvicitela. Niektoré traumy su ale tak hlboké, že sa nemusí podariť ich vyliečiť. Alebo to bude chcieť veľa času a trpezlivosti. Naša má separacnu úzkosť a aj napriek maximálnemu vynalozenemu úsiliu, sa nám nepodarilo úplne odstrániť neziaduce správanie, iba sme ho skorigovali na relatívne unosny stav.

trema
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mladena
18. okt 2022

ahoj, podľa mňa musíš byť na ňu prísnejšia a o dosť. Cíti že sa jej začínaš báť a že si ju ani pierkom neudrela.... no naša skoro 2 ročná dostane občas aj vodítkom keď moc zlostí. Ked niečo nechcela pustiť z papule je na to taký ťah, čo jej otvorí papuľku (Cesar Millan to tiež raz ukazoval), teraz jej môžeme ísť do papule hocikedy a keďze sa neodvazi ma uhryznut radšej neželanú vec pustí. Ale takto mladý pes skúša kam môže zájsť, nesmieš mu to dovoliť a dôrazne trvať na svojom. Už ti tu odporučali videá Cesara millana. Mne veľmi pomohol už pri výchove prvého psíka, ktorý najprv bol strašný a napokon uplne užasny najlepší priateľ, chodila navoľno...... fakt odporúčam toho Millana , ale ak vidíš riešenie radšej dať niekomu kto by psíka vychoval aj to je riešenie, snáď niekoho takého raz nájdeš, lepšie než keby si mala byť kvôli tomu smutná a ešte aj s malým dieťaťom......

malacibulka
22. okt 2022

@kristina744 Ty uz si sa davno rozhodla ze sa jej zbavis, tu si si prisla len po validaciu. Neviem ku akym trenerom si chodila ked ti nepomohli, jedine ze ze doma na trening, poslusnost a pravidla uplne kasles. Lezim pritulena ku svojmu psovi ktoreho som si vzala dospeleho, tyraneho. Od prveho dna nesmela dat ani chlp na krivo, kym si vysluzila privilegia ako spat v posteli a zobronit o piskotky. Doma nam vdaka tomu vladne vladne disciplina a harmonia. Moze to tak byt aj u teba. Puberta sa da zvladnut, nadbytocna energia vybit. Ale to by si musela chciet a uprednostnit to pred niektorymi svojimi povinnostami a konickami.

zuzanaam
22. okt 2022

"ako hovorím, vystriedala som niekoľko trénerov ale nič nepomohlo" toto vidím ako najväčší problém. Ten pes musí mať z toho riadny bordel, prestal Ti veriť. Môže mať z toho neurotické stavy. Ak je to naozaj reaktívny pes, potrebujete nájsť rovnováhu medzi aktivitou a oddychom. Z aktivity skôr kľudné dlhé prechádzky, žiadne "adrenalínové športy". Možno by pomohlo aj poľaviť z výcviku, dať psovi "prázdniny" nech mu môže klesnúť kortizol. Dať jej "žuvadlá" na odreagovanie, lízaciu podložku. Podnety, ktoré v nej vyvolávajú reaktivitu učiť zvládať z väčšej vzdialenosti, postupne skracovať. Naučiť hru "pozri sa na". Určite nebiť, ani inak netrestať, to by situáciu len zhoršilo. Treba zvoliť pokojný asertívny prístup.