Rada ohľadom stavby domu na menšom pozemku

anonymka11
15. júl 2020

Ahojte potrebovala by som poradiť. Mame mensi pozemok 361 m2 chceli by sme na ňom stavať dom zastavaná plocha okolo 90 m2 plus terasa mate skúsenosť s menšími pozemkami a mate na nich postavené domy? Ste spokojne? Za každú skúsenosť a radu ďakujem

deti95060810
15. júl 2020

ešte je dôležité aké rozmery má pozemok, ako je orientovaný...máme tiež menší pozemok a dom sme vyberali z katalógu Prodom...ale dom ti nevrhne aj arch.

draik
15. júl 2020

Bude to natlačené ako sardinky, ak teda takú zastavanosť dovoľuje ÚP. S pieskom na pozemku vyznačte vonkajšie rozmery domu s terasou+parkovacie miesta a chodníky, aby ste vedeli, koľko "voľného" pozemku Vám zostane.

anonymka11
autor
15. júl 2020

@deti95060810 pozemok má 18x20 cm a vy máte aký veľký pozemok prosím Vás a v pohode sa vám tam všetko zmesti?

anonymka11
autor
15. júl 2020

@draik ja viem ze to bude natlačené bohužiaľ ale v našej oblasti nie je moc na výber hlavne pokiaľ chcete fajn lokalitu

erikissima
15. júl 2020

My máme kúpený 380 m pozemok, a plánujeme tam časom stavať tiež menší dom+terasa, parkovanie pre dve autá, trampolínu pre deti, pieskovisko, bazénik a to je asi tak všetko, akurát že nám to tak vyhovuje 😀 Ja nie som typ co potrebuje sto /dvesto metrov upraveného trávnika až sa môžem kochať, a už vôbec nie som typ na sadenie zeleniny, alebo okrasné skalky 🤷‍♀️ Záleží naozaj od toho ako ste nastavení a co od toho očakávate 💪 Niekomu to stačí bohate, niekomu ani náhodou 🙂

anonymka11
autor
15. júl 2020

@erikissima toto iste chcem aj jaensi dom trampolína šmykľavka hupacka pieskovisko bazén žiadne sadenie len pekná terasa ja chcem dom na oddych

kikulienkadd
15. júl 2020

Ahoj,so synom som bola na oslave u spolužiačky. Majú poschodový dom v tvare L na pozemku 380m². Nádhera, detská mali parádny výbeh, terasa,tráva dookola,grilovačka,nemala som pocit stiesnenosti a to nás bolo hádam aj 30 ľudí. Keď nemôže byť väčší, bude aj ten váš malý fajn. Oni to majú dobre vymyslené, lebo otec dievčatka je stavár, veľa aj robil sám. Určite stojí za to zveriť návrh odborníkom.

eliska13
15. júl 2020

@anonymka11 budeš dosť limitovaná šírkou domu ešte, keď si vyratas odstup od susedov veď si pozri nejaký katalóg koľko domov by Vám vyhovovalo či chces individuálny projekt?plus odstup od ulice chodník do domu atď...terasa...ale páčia sa mi také malé útulné dvory len to treba mať premyslené dopredu, aby si nebola prekvapena
Skôr pozri na modrej streche nejaké info

h2
15. júl 2020

@anonymka11 Určite odporúčam osloviť dobrého architekta, aj s malým pozemkom sa dajú urobiť veľké veci.

draik
15. júl 2020

@kikulienkadd
Sorry, ale 30 ľudí na 380m2 pozemku so stavbou je hlava na hlave. Každý si to môže "nakresliť" na vybranej ploche a zistí, že mu zostane "pá" metrov voľnej plochy a samozrejme aj pomerne malý dom.

kikulienkadd
15. júl 2020

@draik ok,neberiem ti tvoj názor. Písala som svoju skúsenosť a svoj názor.
Mať dom v meste,hoci aj na menšom pozemku by bola pre mňa osobne výhoda oproti bývaniu v byte s rozlohou 65m² alebo dochádzanie zo satelitov. Každý sme iný, mať tu možnosť, menila by som...

draik
15. júl 2020

@kikulienkadd
Podstatné bude maximálne percento zastavanosti resp. minimálne percento zelene. To môže pri malých pozemkoch výrazným spôsobom zasiahnuť do veľkosti stavby a ostatných plôch, prípadne až znemožniť normálne bývanie.

lintu
15. júl 2020

@draik a predsa sú horizontálne králikárne in :/ škoda len, že vyrastajú na poliach a iných zelených plochách...

sofinka156
15. júl 2020

Presne taky velky pozemok sme mali a radsej sme ho nechali muzovmu bratovi a my sme kupili starsi dom na 15aroch...dom sme prerobili a teraz pracujeme na dvore...ja by som prijala aj 60arov...necitim sa dobre v tiesnenych priestoroch ...ale k veci..je to presne o tom co potrebujes a chces ..ja chcem mat ovocne stromy pestovat zeleninu mat sliepky psov bazen ihrisko pre deti velku grill kuchynu vonku atd atd ale niekto to nepotrebuje a nechce a trebars aj nema cas takze toto vam urcite na terasu a bazenik staci a myslite aspon na nejaky mensi zahradny domcek na kosacku bicykle a ine srandy 😊

nikca101
15. júl 2020

@anonymka11 ja mam skor opacnu skusenost nas pozemok ma 1200m2 (10mx120m) a teda kto si mysli ze je to super mat velky pozemok tak sa fakt myli. Co by som ja dala zato keby bol aspon o polovicu mensi uz len to niekolkohodinove kosenie je otrava a to nehovorim o tom ze dom mame na zaciatku pozemku a sedenie + holubniky ( chovame holuby tak mame velike holubniky) mame na konci pozemku takze uz len prejst z jedneho konca pozemku na druhy niekolkokrat za den je proste des a este ked zidem dolu k domu a zistim ze som si hore zabudla kluce 😀 mam nachodenych niekolko km za den 😀
a teraz k veci podla mna to na malom pozemku musi byt super vsetko mas poruke a z domu vidis deti ako sa hraju na zahrade. Staci vam len sikovny architekt ktory by z toho pozemku vytazil maximum a navrhol domcek podla vasich predstav

saskia_98
15. júl 2020

@nikca101 ja mam 800m2 a pride mi vela .. Takych 500 by som brala.. 🙄

Autorka: jednoznacne by som sla do poschodoveho domu a pozrela sa kolko moze byt maximalne zastavanie na pozemku. Ked vam to vyjde, chodte do toho.

nikca101
15. júl 2020

@saskia_98 presne aj mne by kludne stacilo tych 500m2 vsetko by som mala pekne poruke nie ako teraz ze z jedneho konca pozemku nedovidim na druhy 😀

anonymka11
autor
16. júl 2020

@kikulienkadd áno toto je presne to co chceme, že človek nebude na byte ale ostávame v mestskej časti co je fakt super ale bohužiaľ nejaké väčšie pozemky zohnať je veľmi náročné a nie len časovo otázka pár rokov ale aj finančne domček síce nebude najväčší obytná plocha 72 m2 ale pre troch ludi myslíš ze úplne dostačujúci

anonymka11
autor
16. júl 2020

@saskia_98 ďakujem za odpoveď 😊 tiež nechceme vôbec veľký pozemok my s mužom nie sme na sadenie, pestovanie a takéto veci nechceme zvieratká len proste dvor pre malú a oddych to znamená terasa nejaký bazén a podobne veci keďže sme traja nechceme poschodový dom ale menší to znamená ze zastavaná plocha okolo 90 m2 ale obytná 72 co si myslím ze je dostačujúce pre 3 osoby možno 4 keďže sme ešte mladý a možno by sme privítali ešte jedného člena rodiny 🙂

petulda333
16. júl 2020

@saskia_98
@nikca101 zeny a co mam pisat ja?! My mame pozemok 3766m2 🙈🙈🙈

petulda333
16. júl 2020

@anonymka11 vsetko sa da ak clovek chce. Ak ludia dokazu zit v bytoch, preco by nemohli na malom pozemku? Najst odbornika kt vam poradi ako co dat a bude dobre

janka_266
16. júl 2020

Ja by som na takom malom pozemku uvažovala nad poschodovym domom 😇

simca06022011
16. júl 2020

Osobne mam alergiu na tieto sardinkove zástavby. Ale to je iba môj názor. Keď to inak nejde dom sa ti tam urcite zmesti... U nás sú takéto domčeky bežne... Z tetasky vidíš betónový múr, pre dizajn tam suchnes bazénik a veci deťom = efekt detského centra splní a o pár rokov to vymenis za niečo veľkacske. Velmi zalezi na lokalite, výhľade, okoli pozemku... Ja na vašom mieste idem do 2 poschodového s co najmenšou zastavanou plochou. Kludne spodok obyvacko kuchyňa, WC, technicka miestnosť a vrch 3 izby, kúpeľňa. Pozrite si projekty... A to najviac pomôže v predstave. My mame +-800m2 kľudne by som ešte susednu 1000 pripojila 😂

petulda333
16. júl 2020

@simca06022011 poslem ti 1000m2?? 😀😀

janka_266
16. júl 2020

@simca06022011 presne, aj u nás len samé 400 najviac, tiež sme hľadali aspoň 800, nenašli 😂 tak sme zatiaľ v byte 😢ale tak snáď do pár rokov nájdeme niečo, čo nám bude vyhovovať a nebudeme sa tam cítiť stiesnene 😃

anonymka11
autor
16. júl 2020

@simca06022011 ja uvažujem bud nad menším domom alebo lkovym ale tiež samozrejme chceme ísť za projektantom nrch nám niečo navrhne co sa týka lokality mestská časť ale je to ako dedinka preto mi nevadí ta stiesnenost lebo v podstate skoro všetci to tam tak majú a výhľad je tam krásny rovno na lúky a hory 😊

simca06022011
16. júl 2020

@anonymka11 no k výhľadu ti len toľko poviem... Dnes to tak je a o 5 rokov to môžeš mať zastavané... Sme takto pri hore, ochranné pásmo je už pár sto metrov nad nami. A sme tu 5 rokov a vyzerá to tak, že za chvíľu budeme obostavani 😁

simca06022011
16. júl 2020

@janka_266 no mne by bol ideál 1500-2000 lebo aj keď väčšinou nikto neplánuje ale všetci koncime s nejakým zahonom, ovocným stromom 😂 k tomu sa nám tu rozmohlo aspon pár sliepok na dom 😂 tiež sme IT a účtovnicka rodina co chcela saunu a bazénik a trampolínu... Trampolína po roku išla do tam... Sauna išla 3x za 5 rokov a s bazénom sme sa ani nenamahali. Kto by to čistil a riešil a vodu aj dával cisternou voziť keď tých párkrat v lete co sme s malou doma ideme von... 😁 Plus pe som zabudla.. Plný dvor nás je 😂

marianeta
16. júl 2020

@simca06022011 presne..tiež mám suseda ktorý má nádherný pestovaný travnicek,samé.okrasne travicky ,skalky a čo ja viem čo.a presne už došiel na to,že však chcelo by to nejaký strom ,krik s drobným ovocím,už ho asi prestalo baviť kupovať zeminu do veľkých kvetináčov aby mal aspoň nejaké paradajky tak sa vzdal kúska trávniku a dal ich ako sa patrí,aj popri plote povyrezaval trávnik a ma tam vinič atď.. Ja tiež nie som typ čo sa extra papre v záhrade,ale.ked už je kde tak prečo si neísť na raňajky odtrhnúť paradajku, papriku ,uharok a aspoň pár týždňov roku nejesť odpad zo supermarketu..

anjelicek26
16. júl 2020

Ak nie je financne a v lokalite ina moznost, samozrejme, ze aj dom na malom pozemku je fajn. Dom by som sla radsej do poschodoveho, pivnica a podkrovie, usetrite tym m2, architekt ti vie spravit krasne riesenia, tu urcite nesetri a najdi si takeho, co ma dobre vizie...dodnes sa smejem na chuderke susede, co postavili dom na "blbu" stranu pozemku a na terase ma slnko tak od 6-9 rano a potom uz cely den nie, u nas je slnko v podstate cely den az do vecera... mame maly pozemok, mne viac netreba, kus travy, par stromov... dolezitejsia nam bola velka terasa a pristresok pre auta, nech v zime neskriabeme namrazu dole..