Som teraz dlhodobo bez auta kvôli zhoršeniu mojej cukrovky. Trpím na výkyvy glykémie. Od malička mám diabetes a vždy som bola relatívne dobre kompenzovaná. V poslednej dobe som som mávala častejšie výkyvy tak som sa musela vzdať šoférovania, kym sa to nevyrieši. Takže chodim autobusom. A keď mi v autobuse príde zle, tak si sadnem. Nosím u seba samozrejme cukor, ale to tiež nezaberie za sekundu. A par krát sa mi stalo, že som bola konfrontovaná od staršieho človeka v mhd, že by som sa mala postaviť a pustiť ho na svoje miesto a ja vtedy neviem ako reagovať. Je mi na jednu stranu blbé, vysvetľovať, že mi je zle nemá úplne zmysel, viem si predstaviť, že asi môžem vyzerať aj ako keby som bola pod vplyvom. A cítim sa vtedy strašne trápne. Jak na mňa celý autobus čumí ako ja nejakeho nevychovaného fagana. Ako keby mladý človek nemal nárok na to aby mu bolo zle. Veď aj keby nemám cukrovku, môže sa stať, že mám migrénu, idem chorá od lekára a nevydržím stáť, čokoľvek… ako mám reagovať aby som toho človeka “upratala” ale zároveň nevyznela nejak neslušne?
Nehnevajte sa, ale je mi zle, skúste inde.
Nesadaj si na vyhradené miesta. Keď bude mať niekto blbé reči povieš pravdu: je mi zle nemôžem vstať, máte tu ďalších 40 sedačiek na výber.
Mas preukaz TZP? Pouzi ho.
Mám zdravotné problémy musím sedieť inak odpadnem.
Trpis asi nizkym sebavedomim ked sa nevies obhajit😒
Som cukrovkar musim sediet a hotovo
Ja si presne preto davam vzdy sluchadla. Niekedy ani nemam v nich nic zapnute, len ich proste mam na usiach, aby som nemusela pocuvat tie blbe reci. A to uz nie som najmladsia, len tak asi posobim na inych.
Takto, nemam problem sa postavit a pustit starsieho cloveka. Ale nie vtedy, ak mi je blbo, som unavena, popripade tehotna (ano, aj vtedy mal jeden pan na mna poznamky) alebo ak su okolo mna volne miesta. Lebo existuju ludia, ktori su schopni rypat do inych len preto, ze sedia na mieste, kde chceli sediet oni.
No ja samozrejme poviem, nejakú takú vetu, ale ten človek sa tvári ako by som si to vymyslela
Tak povedz že sa rada postavíš, ak ti podajú prvú pomoc ak odpadneš :D na to ti už určite nič nepovedia.
@diewcatqoo to s tým slúchatkami je dobrý nápad. Mne nie je príjemne ich nosiť, keď tam niečo hra. Ale takto na prázdno, nie je zlý nápad
Napodobne sice nemam cukrovku ale zle mi byva...ja si vzdy sadam pri okno a ruku oprem cez oci a mam sluchatka a neriesim co kde kto ...robim sa ze spim 🙂
No len aby do teba neštuchala napriek sluchatkam, to je ešte nepríjemnejšie😅
@biglovemom to je pravda. Nemám moc sebavedomie, hlavne nemám odvahu sa ohradiť voči staršiemu človeku, lebo často to končí len pripomienkami na môj vek a frázy typu aká je mládež drzá.
toto poznam velmi dobre, mam titanove skrutky a stat proste v mhd nezvladam - max 3-4 zastavky a aj to s vypatim sil. Takze ja si sadam, kludne aj na vyhradene miesta, a neriesim. A aj ked boli snahy ma z vyhradenych miest vyhodit, iba som skonstatovala - ano, toto su miesta pre invalidov a prave PRETO tu sedim.
Ja som dokonca typ, ktory z vyhranenych miest "vyhadzuje". Vo vlaku. Prejdem 3-4 vagony a ak nie je si kam sadnut - lebo fakt niekedy su spoje natrieskane, proste pridem k ztp miestam a spytam sa, ze ci su vsetci ztp. Zatial sa mi stalo za osem rokov iba raz, ze zo styroch boli ztp traja ;) inak max jeden.
A mam za sebou aj incident, kedy sa jedna velmi velka pani (rozumej extremne obezna) rozhodla sadnut si na to sedadlo kde som sedela ja, a naozaj ocakavala ze jej miesto uvolnim. Vrieskala po mne. To si treba nevsimat a ohradit sa, aby po tebe nekricala. Ono obzvlast v tych vlakoch je ludom vela dat euro za miestenku, ved si mozu sadnut na ztp miesta.... No ved mozu, len nech sa nedivia ked ich z miesta vyhodia ;)
Autorka to mi je luto,skus na tom popracovat lebo ved…ked si chora si chora ini ta nemaju co zaujimat to je jedno kolko mas rokov
@kaktusik007 vo vlaku je miesto ZTP?
Ja som si pri pravidelnom cestovaní MHD vyhliadla miesto, kde je najmenšia pravdepodobnosť, že budem musieť vstať. Čiže čo najďalej od dverí, skôr vzadu a pri okne.
Skús si sadnúť na miesto ktoré je vyššie 🙃 inak to poznám ja tiež keďže nosím batoh tak si myslia ze som študent 🤣
sadni si na vyhradene miesto pre ZTP a ked niekto pride povedz som ZTP ak mu nedocvakuje vytiahni preukaz
ja si sadam bezne na ZTP miesta aj vonvlaku aj v mhd (ak ma do prace nevezie muz)
a plne ta chapem preconby si mala riskovat diabeticku komu predsa bojuj za seba
byt tebpu, povedala by som , ze mi je zle a hlavne nemaj vycitky, ako moznenejake ti halvou prebehnu,a le chod na to s rozumom, nie emociami, ty mas narok sediet. je fuk kolko mas rokov, dochodca ma zivot odzity a dozil sa staroby, no su aj tazko chori mladi ludia,c o sa staroby nedoiju. preco maju pocit, ze mlady clovek nemoze byt chory.
ja nastastie nechodim v preplnenom buse casto, resp moc sa mi nestava, ez by nebolo miesto a nejaky dochodca ma vyhadzoval, ale ked natrafim na plny bus, castokrat polovicu obsadzju studenti, ktori cey den sedeli v skole. ak by niekto nieco riesil, tak by soms a asi podakovala za kompliment - ze ma povazuju za mladu,a le su tam aj mladsi, co su oddychnuti a mozu sa postavit. nieked ynemam problem sa postavit, ale tiez nei vzdy sa citim na to,a by som stala. hoci pracujem a zlvadam aj nejaku fyzicku namahu, no mam artrozu bedroych klbov, obcas ma trapi krcna chorbtica, obcas ina cast chrbtice, niekedy nemam na vyber a musim ist po nocnej, cize caso je to aj viac ako 24hod bez spanku a pod. preco by som mala stat, ked studenti sedia.
Treba povedať,ze mas cukrovku a je ti zle. Komunikacia je zaklad dobrych vztahov. Netreba sa hanbit za svoje indispozicie. Nabuduce si aj starky vstupi do svedomia predtym ako zase niekoho sprdne.
Ako to prezivate, maskujete, ved normalne povedzte, ze je vam zle. Bodka.
@rozculena ano. v kazdom vagone zvacsa na oboch stranach. A ked je detsky vozen - tam je taky mini otvoreny priestor - dva krat po sest miest, to je vsetko pre ztp.
len teda niektore pokladnicky predaju miestenku aj na tieto miesta, to sa je potrebne stazovat - nemali by na tieto miesta ich predavat..
Keď sa cítiš zle nemusíš nikoho púšťať. Sadni si na miesto čo je ďalej od dverí, vyvýšené a pri okne. Normálny človek do teba rýpať nebude, počká kým vystúpia ľudia a sadne si potom. Drzych starých ignoruj, je síce slušnost pustiť sadnúť staršieho človeka ale neexistuje niečo ako právo sedieť.
Si držiteľom preukazu ZŤP? Ak áno, povedz im, že máš zdravotné problémy.
Nerieš , predpokladám ze máš ztp preukaz tak si sadni na ztp miesta a slusne povedz ze si chorá.
Asi by som povedala: prepáčte,som cukrovkár a je mi zle🤷