Psychologické vyšetrenie učiteľov v rámci preventívnej prehliadky

maaaria3
11. aug 2017

Dobrý deň. Na žiadosť zamestnávateľa som dnes absolvovala preventívnu prehliadku u mojej obvodnej lekárky... vraj je nejaká novela zákona, podľa ktorej je súčasťou preventívky aj psychologické vyšetrenie k pracovnej sposobilosti učiteľa... vraj je to teraz bežný postup. Počuli ste už o tom? stretli ste sa stým?
dakujem

svetlana35
11. aug 2017

@maaaria3 fihaaa nie nepocula. Jeden cas to chcceli zaviest ale sa od toho tusim upustilo. 😲

maaaria3
autor
11. aug 2017

ďakujem🙂

butyha
11. aug 2017

-----------------------------------------
Ako často a či vôbec je potrebné od učiteľov žiadať doklad preukazujúci ich zdravotnú spôsobilosť
https://goo.gl/hnoofo

„Zdravotnou spôsobilosťou sa na účely tohto zákona rozumie telesná spôsobilosť a **** duševná spôsobilosť **** pedagogického zamestnanca a odborného zamestnanca potrebná na výkon pedagogickej činnosti a odbornej činnosti.“
Zdravotnú spôsobilosť preukazuje pedagogický zamestnanec a rovnako aj odborný zamestnanec svojmu zamestnávateľovi pred nástupom do zamestnania...
...
Ak má zamestnávateľ dôvodné podozrenie, že došlo k zmene zdravotnej spôsobilosti pedagogického zamestnanca alebo odborného zamestnanca, vyzve ho, aby v lehote do 90 dní preukázal svoju zdravotnú spôsobilosť.
-----------------------------------------

Zdravotna sposobilost zahrna telesnu a dusevnu sposobilost - ak Tvoj zamestnavatel pozadoval preverenie zdravotnej sposobilosti, zahrna to teda aj "psychologicke vysetrenie".

maaaria3
autor
11. aug 2017

@butyha ďakujem za odpoved

pink_lady
11. aug 2017

@maaaria3 na akej skole, po kolkych rokoch praxe, resp, u daneho zamestnavatela? (zaujima mato kedze tiez som ucitelka)

maaaria3
autor
11. aug 2017

@pink_lady Som špeciálny pedagóg, 12 rokov prax, jeden zamestnávatel... ide o to, že zamestnávatel nariadil preventívku klasika každé 2 roky... no nikdy predtým lekárka neposielala na psychologické... a vyšetrenie je 50 eur a pre mna novinka

butyha
11. aug 2017

A neposielala Ta lekarka na psychologicke vysetrenie k nejakemu konkretnemu psychologovi...?
Ak je to rovnaka lekarka, ako pred 2-ma rokmi, tak mi z toho vychadza jedine - v obdobi poslednych dvoch rokov sa dohodla s nejakym psychologom, ze mu bude posielat pacientov na taketo prehliadky - to je vynikajuci zdroj prijmov :/
Ak Ta neposlala k niekomu konkretnemu - tak ju asi niekto upozornil, ze tam ma byt aj to psych. vysetrenie.
Prve zdovodnenie sa mi vsak vidi realnejsie.

maaaria3
autor
11. aug 2017

@butyha NIe, k nikomu konkrétnemu... povedala, že je to nejaká novela zákona a že to, že neposielajú jej kolegovia svedčí o tom, ako sa nevzdelávajú v zákonoch a nechodia na prednášky... tak neviem... len sa mi to zdá zbytočné všeobecné vyšetrenie, ktoré ma bude stáť 50 eur... zamestnávateľ prepláca preventívku, no samotná preventívka stojí 25 eur a plus ešte 50... to by zamestnávateľ asi nerozdýchal🙂)

butyha
11. aug 2017

@maaaria3 no tak to je na zamestnavatelovi - pozaduje "preventivku", pozaduje. a v ramci nej ma byt aj psych. vysetrenie - tak nech preplati.

kazdopadne to, ze ta sposobilost sa sklada z telesnej a dusevnej sposobilosti je v tom zakone od 2009...

oli18
13. aug 2017

Mňa by skôr zaujímalo vzdelanie učiteľov. Pár rokov dozadu som čítala, že na 1. stupni ZŠ učí veľa nekvalifikovaných učiteľov. Je to pravda, učiteľky?