Psychológia alebo predškolská a elementárna pedagogika

tmonika
3. feb 2014

Ahojte. Studuje niekto alebo ma uz niekto vystudovane? Potrebujem info. Oplati sa studovat v dnesnej dobe PSYCHOLOGIU???

kazunomiya
3. feb 2014

@tmonika ahoj, ja som vyštudovaný psychológ, ale na ktorej škole to chceš študovať? Myslím, že to je dosť podstatné.
Inak v odbore som robila zatiaľ pomerne okrajovo, ale uplatnenie by bolo, keby som sa viac snažila ho hľadať 😀

kazunomiya
3. feb 2014

@tmonika inak záleží aj na tom, v akej oblasti by si chcela robiť... školstvo? Náhodou som pracovala v školstve tak k tomu ti viem povedať viac.

tmonika
autor
3. feb 2014

@kazunomiya mna asi zaujima najviac ci je skola tazka, chcem si podat do BB externe. To je vsak v kombinacii s etickou alebo potom je externe pedagogika v kombinacii psychologia, este som na VS nechodila tak neviem ci je velky rozdiel ak chodi niekto na psychologiu denne alebo psychologia v kombinacii, je tam v niecom rozdiel? A najviac asi ci sa da s tym uplatnit a kde?

tmonika
autor
3. feb 2014

@kazunomiya ano? a co si presne robila? v popise je sice rozpísane ale take s bezneho zivota ci sa naozaj da zamestnat s tymto?

mima4
3. feb 2014

@tmonika čo chceš robiť po tejto škole? sukromna psychologická ambulancia? v zahraničnej spoločnosti psychologicku?

Uplatnit sa clovek moze vzdy, ked je sikovny, abmiciozny, talentovany a vie čo chce od zivota. Zvysok ostava v hypermarkete za pokladnou s titulom 🙂

kazunomiya
3. feb 2014

@tmonika takto, najprv poviem, že ja som študovala jednoodborovu psychologiu na filozofickej fakulte. S tym mozem robit ktorykolvek druh psychologie si vyberiem (teoreticky) - v zdravotnictve, pracovnej oblasti, skolstve, vyskume, skratka hocikde co len existuje. Psychologia sa da studovat aj na inych fakultach, hlavne pedagogickych, tak preto sa pytam. Ak som spravne pochopila, tak ty sa chces prihlasit na pedagogicku fakultu. To ta nasmeruje do skolstva. Ak studujes pedagogicky smer, tak je to vlastne ucitelstvo psychologie, alebo potom mozes mat take zameranie smerom do poradni, roznych odbornych zariadeni, detskych domovov a pod. To si asi nasla v tych popisoch.
Ja som robila skolsku psychologicku, ale musim ta upozornit, ze tieto miesta sa hladaju tazko a malokde sa da najst plny uvazok na to, ja som to mala skombinovane s uplne nepedagogickym miestom a skoncilo to tak, ze som robila hlavne to druhe a psychologicku uz potom len okrajovo (lebo povodne ma prijimali na to druhe miesto a psychologicku len vyuzili ze to som vystudovala tak mi dali pol uvazku aj to a skusali co to urobi). Ale da sa to nakombinovat, napr. ze robis v poradni a k tomu este v nejakej skole, alebo na dvoch skolach, alebo len v poradni, a pod. Ak by ta to lakalo, mozes robit aj v nejakom specializovanejsom zariadeni, ktore patri do skolstva.
Ja som studovala v CR (v Prahe) tak nemam presne prehlad o slovenskych skolach, nakolko su kvalitne a co sa tam naucis, ale myslim si ze najviac sa naucis na dennom studiu a urcite nie na externom... to by som mozno zvolila ak by som uz robila v pribuznej oblasti a chcela by som si urobit kvalifikaciu z psychologie. U nas co som studovala, tak kombinovane teda dvojodborove bolo len studium s telesnou vychovou a to boli viacmenej ucitelia potom. Ale uz je asi vsetko inak odkedy sa preslo na kreditovy system.
Psychologiu som isla studovat, lebo ma to zaujimalo (a velmi rychlo som pochopila, preco ma to zaujima - vacsina ludi co to ide studovat, ma nejaky osobny dovod, to mozem potvrdit) a nemyslela som vtedy velmi na uplatnenie. Takze som samozrejme studovala trochu inak nez keby som mala na mysli nejaku konkretnu karieru ktoru si chcem vdaka tomu studiu vybudovat.

kazunomiya
3. feb 2014

@tmonika este ze ci ta skola je tazka - nam hovorili, ze ked sa tam dostaneme, potom uz to tazke nie je, viacmenej to bola pravda. Prijimacky boli velmi tazke (robila som na 4 roznych skolach, vsade boli dost tazke, asi najmenej v Brne). Potom tam bolo este par narocnych veci pocas studia, nevravim ze sa to da vystudovat lavou zadnou, ale celkom som to zvladla, aj ked som studovala dlhsie nez bolo standardne. Vobec netusim aka je ta skola v BB, ked som sa hlasila, tak mi moja stredoskolska ucitelka psychologie hovorila ze zo slovenskych skol by ma "pustila" akurat tak do Presova alebo Bratislavy, o ostatnych nemala vysoku mienku. Ja som sa este stretla s ludmi co studovali v TT alebo v NR, zda sa ze to su tiez celkom dobre skoly, o ostatnych neviem vobec nic.

Ale co ti pisem to su moje skusenosti a ber to tak ze su obmedzene a navyse som dostudovala pred 5 rokmi a nie na Slovensku tak to nemusi byt ani aktualne.

tmonika
autor
3. feb 2014

@mima4 to je presne :D ale vies, ked zhrniem to, ze kolko ludi studuje napr. socialnu pracu ( uplna hovadina aspon v nasom okrese, nerealne zamestnat sa a v skole prechadzaju ludia uplne bez znalosti a skusku spravia). Skoncia skolu a su na Urade prace. V dnesnej dobe taktiez vela robia znamosti a rychlesie sa clovek dostane na takuto pracovnu poziciu ( vseobecne ) cez niekoho. Ja som zatial vo vyradovacom procese :D Viem co nechcem studovat, ako pravo, ekonomiu. Zdravotna tiez nie je zla, ale v mojej blizkosti nie je okrem BB nic. Ja nemozem studovat denne. Preto si vyberam nieco co by ma bavilo a je to blizko a externe a koli tomu si chcem pozhanat co najviac info. Teda nesnivam o sukromnej amb. ale realne miesta kde je moznost zamestnat sa. Dalej som niekde citala, ze po tejto skole sa psycholog len velmi tazko zamestna, ze potrebuje neake kurzy a neviem co vseto, aby mal vobec niekde neake zamestnanie. Teda tazsie si najde pracu ako neaky pedagog.

mima4
3. feb 2014

@tmonika
rozhoduj sa aj podla uplatnenia a daj si otazku, ci vobec si chces robit karieru.
Vela ludi si robi vselijake hovadiny kvoli titulom a potom tu vypisuju, ze su neuplatnitelni.

kazunomiya
3. feb 2014

@tmonika no to je inak pravda, ze si treba este robit vselijake kurzy, je to urcite plus. V niektorych oblastiach je to v podstate nevyhnutne, ak chces totiz robit poradenstvo alebo psychoterapiu, tak musis na to mat kurz resp. vycvik, tie sa v skole nenaucis, maximalne tak uplne zaklady.

tmonika
autor
3. feb 2014

@kazunomiya dakujem za odpoved 🙂

grettka
3. feb 2014

@tmonika
zoberiem to trochu zosiroka 😉
No, pravda je taka, ze rocne konci psychologiu vela absolventov (cca 800) a uplatnenie je niekedy problematicke. Ak chce cloveka zacat pracovat ako psycholog, je nutne aby ho bud zastresila nejake institucia, teda zamestnant sa napr. v psychologickej poradni. Alebo napriklad ako skolsky psycholog. Tam tiez zastresuje cloveka institucia. Takze je to ok.

Problem nastava v pripade, ak si chce otvorit sukromnu prax. Toto nie je len otazka penazi. V prvom rade, musi mat "prax v zdravotnictve", co by teda obnasalo zamestnat sa v zdravotnickom zariadeni, a potom moze poziadat o nejake povolenie/povolenia. Dalej, ak chces pracovat ako klinicky psycholog, tak okrem statnice z klinickej psychologie (ktora nie na kazdej vs psycho), musis mat specializacne studium na slovenskej zdravotnickej univerzite, vratane tej praxe v zdravotnictve.
Dalej, je nutne mat aj nejaky ten vycvik, pretoze s klientami pracujes na zaklade nejakeho terapeutickeho pristupu, a tych je neurekom, najskor asi zvolis vycvik toho, co ti je najblizsie, (KBT, Rogers, Adleriansky...), a toto su tie vycviky, ktore netrvaju rok, ale su dlhorocne a financne nakladne. Dalsia vec, predtym, ze zacnes v samostatnej praxi, potrebujes absolvovat nejaky cas pod tzv. superviznou praxou, teda, ze na teba ako zacinajuceho psychologa bude dohliadat uz psycholog skuseny.

Pre bezneho cloveka, ktory nema ani peniaze, ani cas, ani nervy absolvovat tento desivy kolotoc, je ako pre psychologa moznost zamestnat sa niekde napriklad v oblasti socialnych sluzieb, tam kde su aj socialni pracovnici napriklad, urady prace alebo ako personalista - HR, v personalnych agenturach a pod, vela firiem robi vybery zamestnancov prostrednictvom diagnostiky, tak v tomto smere. Je pravda, ze oblasti diagnostiky je toho vela, testov je neurekom, a ani skuseny psycholog z praxe nepouziva v praxi vsetky, ale podla oblasti na ktoru sa zameriava. Inak su zase aj firmy, ktore robia vycviky a programy pre zamestnancov (teambuildingy), aj tam sa da zamestnat bez terapeutickych vycvikov a dalsich povoleni.
Moj osobny nazor, urcite by som nesla studovat dvojodbor psych+nieco, pretoze tymto si pracu v oblasti psychologie zahatas uz uplne. Je to vlastne ucitelstvo a mozes leda tak psychologiu ucit. Slovenska legislativa povoluje pracu psychologa len ak mas na diplome jednoodborovu psychologiu.

Radsej chod cestou predskolskej a elementarnej pedagogiky 🙂

misa107
25. mar 2016

zhanam surn eprosiiiim niejaku psychologicku je tu niejaka poprosim ip..vopred dakujem 😉

sisi7781
20. sep 2024

@kazunomiya zaujalo ma to tiez.. najma to posledne, ze kto ide studovat psychol.a preco....je to zaujimave....