Psycho pocity

juliasb
15. nov 2022

Ahojte, obraciam sa na vás o pomoc s usporiadaním mojich myslienok. Myslím so, že som názorovo zatiaľ dostatočne nevyzrela.
Mam manžela, ktorý ma, podľa mňa, má dosť rád, ja jeho tiež. Proste ale z času na čas (nie veľmi často) ma prepadnú také psycho pocity, taky nevysvetliteľný strach z toho - čo ak príde lepšia žena, krajšia žena, - s ktorou si bude môj manžel rozumieť ešte viac než so mnou?
Nebojím sa ani, že by ma opustil. Viem sa o seba a deti postarať aj sama. Práveže bojím sa niečoho úplne iného - že kvôli tomu, že ma má rád a kvôli manzelskemu sľubu čo mi dal a kvôli deťom bude radšej pokračovať vo vzťahu so mnou, ale až do smrti bude mať v hlave to, že mohol byť s niekym lepším. Proste že až do smrti v jeho hlave budem tá druhá - s ktorou zostal "nasilu".
Alebo ma napadá ešte horšia varianta - že to s tou "lepšou" ženou neskúsi iba preto, aby nakoniec nezostal sám (ked by to s ňou nakoniec nevyšlo a ja by som zistila, že si s nou niečo začal a opustila ho). A že zo strachu, že zostane sám, si zvolí radšej istotu (mňa) a zas budem v jeho hlave len tá druhá až do konca života.
Viem, že mi poradíte psychologa. Ono naposledy ma tieto myšlienky napadli tak pred cca 4 rokmi, keď som zažila obrovský stres, potom samé prešli. Predtým pred 6 rokmi a tiež prešli. Teraz som zažila znova obrovský stres a nejak sa tieto myšlienky znova vrátili tretikrat a rada by som si ich nejak usporiadala. (Ak sa mi to nepodarí, vyhladam asi psychologa)
Asi vás tiež napadne, že pozerám veľa seriálov ale nie je to pravda. Videla som ich zopár a v mnohých sa dialo práve toto, čoho sa bojím- ze muž alebo žena potajomky milovali inú osobu a s tou ktorou žili, tu mali radi menej. Toho sa bojím ze sa mi stane a ani neviem ako tomu zabrániť

gabika098
15. nov 2022

@juliasb ahoj Julka...chápem ťa a problem je hlavne tam že tráviš málo času sama so sebou....klišé ale naozaj pravda...pošli deti a manžela ku rodičom alebo na prechádzku alebo si vezmi sama hotel na jeden večer a povypinaj všetko, sprav si pohodu povenuj sa sebe, rozpíš si na papier čo ako chceš aby bolo, prechádzaj sa SAMA v prírode...nik ťa pred tebou nezachráni len ty sama 🙂 manzel si lepsiu nenajdr pokial sa budeš cítiť ty ako NAJLEPŠIA

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bluka2
15. nov 2022

Ja myslím, že riešenie je na 90% je vo vyhýbaní sa stresu. Nie úplne vždy sa to dá, potom nastupuje bod 2: V akceptovaní, že vtedy prídu divné myšlienky, ktoré nemajú nič spojené s realitou a že zas odídu. Normálne to ber ako takú reakciu spôsobenú stresivymi hormónmi, ktorou ale nikomu nijak neublizujes, tak to netreba nejako rozpitvavat. Akceptuj a bude to stále menej silnejšie

panelacikova
15. nov 2022

@juliasb nezažila si v detstve traumu? akúkoľvek, pri ktorej si pocítila, že ak ti umrie (odíde) nejaká veľmi blízka osoba, ostaneš sama?

juliasb
autor
15. nov 2022

@gabika098
@dagmarovita
@bluka2
Ďakujem vám veľmi pekne za odpovede <3

@panelacikova vôbec nie. Ale ja sa celkovo ani nebojím, že by som zostala sama. Bojím sa toho, že by som bola celý život "tá druhá"

panelacikova
15. nov 2022

@juliasb absolútny nedostatok sebavedomia. úplne ti rozumiem. tvoj muž sa k tebe nespráva ako ku kráľovnej. nemáš pri ňom pocit, že nech sa deje, čo sa deje, vždy budeš pre neho jednotkou. potrebuješ popracovať na svojom sebavedomí a on na svojom prístupe k tebe, ako k žene.

juliasb
autor
15. nov 2022

@panelacikova ďakujem za názor. Neviem, či mám nedostatok sebavedomia. Ja si práveže uvedomujem svoje kvality (napríklad na moju Vysokú školu prišlo na prijímačky cca 1 000 ľudí a skončila som prvá. Tiež si myslím, že som pekná. Tiež si myslím, že ma má dosť rád - požiadal ma o ruku po 9 mesiacoch od zoznámenia, správa sa ku mne pekne, sex mame každý deň,...) a ja sa aj tak bojím, že proste príde nejaká krajšia, múdrejšia, pritazlivejsia, do ktorej sa zaľúbi viacej ako do mňa a keďže je dobrý človek, tak ma síce neopustí ale bude na ňu myslieť potajomky

panelacikova
15. nov 2022

@juliasb musíš hľadať príčinu. asi jedine pomocou naozaj dobrého psychológa. alebo tieto myšlienky vedome úplne zatlačiť... inej cesty zrejme niet.

marianarem
15. nov 2022

@juliasb Ja som mavala takto strach z vaznych chorob a presne v obdobiach, ked som bola psychicky vycerpana. Najprv som to brala vazne, potom uz ako prejav toho vycerpania. Ale predsa len to bolo obmedzujuce a velmi neprijemne, takze som isla za psychiatrom. Ten ma poslal za psychologickou a ta uz na druhom sedeni zistila, preco to mam a preslo to. Potom sme s tym dalej robili, aby sa odstranila aj ta prava pricina. Velmi mi to pomohlo, bolo to ozaj nieco, na co by som sama neprisla, ze ro moze vyvolavat take strachy. Skus ist aj ty.

barborachors
15. nov 2022

@juliasb ty mas vtierave myšlienky. ono vzdy bude niekto lepší, aj pre teba by sa mozno našiel niekto bohatší, krajší, atd.. Ale sme dospelý ludia a mame to v hlave zrovnané a tak neostáva nic ine len veriť tomu partnerovi ze sa snad spravne rozhodol a nikto mu pištoľ pri hlave nedrzal…/ a ano zdá sa ze u susedov je tráva zelenšia, ale zas ako si ten vztah urobíte tak taky ho mate…

annamarin
15. nov 2022

@juliasb Uplne ta chapem. Ja mám tiež takyto strach. Ale viem ako to začalo. U mna to zacalo tým, ze som prisla na to, ze takto dvaja moji známi žijú. Že maju svoju vysnívanú, ale aby neboli sami tak ziju s priatelkami, ktore nemiluju. Dovtedy mi to ani nenapadlo, ze sa to môže stať. Ty si ako na tieto myšlienky prišla?

0silvia0
16. nov 2022

@juliasb staci zit pritomnost s tym, ze ak nieco negativne pride, potom sa to bude riesit. Nema vyznam sa zozierat myslienkami, ked ta caka napriklad 10 rokov pokoja a prijemneho zivota, je zbytocne si tych 10 rokov miesto uzivania prestresovat.