Ahojte, chcem sa vás opýtať aké máte skúsenosti s utulkami. My sme si chceli vziať psíka z útulku. Pani majiteľke sme dôkladne opísali kde by psík bol, ukázali fotky domu, dvora s výbehom a povedali jej, že psík by bol cez leto počas dní vonku na dvore nech ma pohyb a výbeh a na noc a celú zimu že by bol vo vnútri v dome. Prišli sme o psíka, ktorého sme mali a nechceli sme kupovať nejakého z množiarne prípadné od chovateľa lebo ti sú dosť drahý a radšej pomôžeme nejakému utulkacovi. Pani nám ale povedala, že psíka nám nedá, pretože ho nebudeme mať očividne dnu v dome stále (aj cez leto). Jednalo sa o psíka malého vzrastu s krátkou srsťou. Pani sa zabanovala a proste že nám ho nedá. Stretol sa už niekto s niečím podobným? Psíka sme videli viac krát a boli sme tam aj osobne no dnes nám povedala toto. Čo by ste nám poradili?
Poznám ten útulok odkiaľ sme chceli brat. Veľkých psov majú v kotercoch a menších majú vo vnútri. Dokonca s nimi aj spia. A povedali že kým nepride niekto kto tiež bude s psíkom ktorého chce spať v jednej posteli tak ho proste nedajú lebo vraj s tým psíkom treba žiť. Pani sa vyjadrila že majú aj vlciaka a že toho by tiež nedala niekde na dvor aj keby nemal byť v koterci alebo na reťazi ale iba voľné na dvore tak proste že nie! Že musí byť dnu. No neviem či by takému vlciakovi bolo dobré keby si ho chcel vziať niekto, kto býva v možno 2 izbovom byte alebo či by mu bolo lepšie keby mal 800 m² výbeh na dvore.
Stalo sa nám to,ale s mačkou.
Keď sme medzi rečou spomenuli,že mačička bude mať možnosť chodiť aj von,do záhrady,tak bola vedúca útulku zhrozená a odmietla nám ju dať.
Tiež sa mi to zdalo nezmyselné,veď u nás by mala krásny, pohodlný, milujúci domov,a takto musela byť zatvorená v malej klietke...
@lu233 uvedomuješ si vobec že utulok toho psa zobral, prevychoval, poskytol starostlivosť, že ho pozna asi tak 1000x lepšie ako ty a preto uznal za vhodne že je to pes ktory ma byť vnutri lebo jednoducho je to pes ktory potrebuje byť socializovny, že je to typ ktory ma byť v dome/byte a luďmi a v teple, ma mať kontakt lebo to je pre neho vhodne? Veď oni ho nemožu dať do podmienok kde sa bude trapiť keď nie je na to zvyknuty.
@dominika_sk ja toho psíka poznám od šteniatka a to ma už niekoľko rokov ... Je to psík mojej veľmi dobrej kamarátky, ktorej bohužiaľ jedného dňa ušiel a útulok ho hneď vzal a nechce vrátiť, pretože keďže im ušiel, očividne sa o neho nestarali dovre. Čiže nechcela by som len tak hociakeho psíka ktorého nepoznám. A v útulku nie je vôbec dlho. Kamarátka o tom vie, že psík by bol u nás a súhlasila s tým, keďže mi sme o nasho prišli už dávnejšie a tohto jej psíka poznám a mohla by ho vydávať aj ona keď by prišla na návštevu.
@dominika_sk a ten psík by bol dnu stále ... Trávime dosť veľa času na dvore keď je pekne tak by mi prišlo hlúpe kebyže tam ten psík nie je s nami ale je zavretý niekde v izbe. Samozrejme že by sme ho nenechali samého len tak niekde pobehovať.
Ja by som psa či mačku z utulku nechcela, so zvieraťom si adaptujeme aj celu sektu šibnutých fanatikov, ktorí chcú pomaly aby pes zral za stolom a bol hlavou rodiny
Nech si ich teda nechajú
Okolo útulkov koluje veľa "srandovných" príbehov. Buď rada, že toho psa vám zatiaľ nedali. Ešte sa mohlo stať, že by sa k dostal a po roku by z útulku prišli, zhodnotili, že predsa len nemáte na to ho mať a vzali by vám ho.
Prekvapuje ma ale, že útulok si môže len tak privlastniť "majetok" iného.
@lu233 ja sa ti tiež čudujem že si chceš brat psa z útulku . Presne ako napísala
@pribinak hraničí to s fanatizmom mnohých útulkov. Môj manžel riešil odobratie psa útulkom kde ho nový majiteľ nechcel vydať , lebo si ho celá rodina obľúbila, pes sa tam mal dobre a no NEEE, pani sa rozhodla že pes behá po záhrade a má byť vo vnútri tak ho chceli silou mocou odobrať . Načo sa vzpriečil nový majiteľ a skončilo to až na súde. Po tejto skúsenosti , by som psa nezobrala ani keby čo bolo . Ja si radšej zaplatím to drahšie šteňa z chovky .
Ja nechapem, co je zle na tom, ze pes beha po zahrade a na dvore🤷♀️
Ja chápem keď príde šteňa, vyzerá ako čistokrvné, dokonalá povaha atď tak že môžu vyberať a nedajú niekomu na dvor, ale niekomu kto ho bude mať miesto decka a bude spávať v posteli. Ale keď je útulok plný, záujem nie je, je to podľa mňa čistá vychcanost. Nemaju robotu s prijatím nových, povedia že sú plný, poznajú už tých psov a vedia s nimi fungovať, keby prišiel nový pes treba s nim lietať po veterinaroch, naučiť sa fungovať s nim, odstrániť zlozvyky atď. Takto je to pohodlnejšie mať tam skoro stále tú istú svorku psov a vyplakavat na Fb že nie sú peniaze, nikto nechce si adoptovať a tak. Je to ťažká práca a veľa ľudí to nerobí len z lásky k zvieratám, ale ide im o to uľahčiť si to.
@dominika_sk to peevachovanie v útulkoch je vysoko diskutabilné
To ti povie aj veterinár či kynológ.
napr. ja osobne poznám prípad kedy v útulku bol pes, kríženec plemena ktoré malo pracovné vlohy k hospodárskym zvieratám. Pes sa aj tak prejavoval. Zobral si ho človek ktorý mal ovce a ten pes tam bol s nimi vonku , pohyboval sa medzi nimi , žil s nimi , mal vyžitie , bol dobre živený a napriek tomu mali problém že pes nie je vo vnútri ale medzi ovcami . Po viacerých naťahovačkách majiteľ psa vrátil , kúpil šteňa slovenského čuvača s PP a povedal že nikdy viac. Takže premotivovanosť mnohých pracovníkov nepozná medze.
Dve knihy by som mohla napísať o tom ako prebiehajú adopcie/neadopcie psíkov z útulku 😞 úplne bežné, že majú so všetkým problém, vždy sa nájde niečo čo im nevyhovuje a pes potom zbytočne dlho čaká atď. A napriek tomu, že majiteľov vyberajú snáď ešte aj podľa krvnej skupiny, sa stáva, že pes skončí v zlých rukách. A tie dobré ruky psíka ani nedostali… česť výnimkám, ale u nás v okolí väčšina útulkov totálna premotivovanosť, neochota, absurdné podmienky. Ja som s nimi aj prestala spolupracovať, nedalo sa na to pozerať…
Tým fanatikom v útulkoch úplne šibe 🤦🏻♀️ známi mali vyhliadnuteho huskyho, keďže sú to aktívni ľudia, chodia do prírody, na hory, majú veľký dom, pozemok a tiež im ho odmietli dať na adopciu, lebo by bol aj na dvore 😂😂😂 pritom my máme jedného a zime si ľahne, nechá sa zasnežiť, tak si neviem predstaviť aby trávil celý čas dnu...
To sme ho mali od šteniatka v dome, len mu je lepšie vonku, raz sa nad ránom vypýtal a odvtedy je dnu málokedy, len keď sám chce
Z niektorých komentárov mám fakt dosť..pracujem ako dobrovoľníčka v útulku a verte, že práca so psíkmi je veľmi náročna, denne príjmeme niekoľko desiatok týraných,vyhodených psov. Hľadáme pre ne len tie najlepšie domov a verte , že sa nám veľa x stane, že nový domov vyzerá veľmi sľubne a nakoniec musí byť pes odobratý..Ľuďia čo robia v útulku chcú len to najlepšie pre zvieratá, veď robíme všetko pre ich záchranu a chceme im dať fakt to najlepšie...Preto, ak usúdili, že ten psík by nebol vhodný, skúste si dať poradiť nejakého iného..Každopádne veľmi,veľmi oceňujem, že si chcete adoptovať útulkáča a nie podporovať kadejaké množky. Vždy len psík s PP alebo z útulku. Ďakujem a držím vám palce pri výbere psíka
Dovolím si vyjadrit sa ako dlhoročný dobrovoľník v karantenke. Tiež mám zásadu, že keď už je pes raz dnu, napr. v docaske, už ho von nedam. A prečo? Z jednoduchého dôvodu, že tým psom chceme zlepšiť zivot a keď už raz zazil celodennú prítomnosť docaskara/dobrovolnika, častokrát nabral stratenú doveru, je mi luto, aby skončil zase sám niekde v bude. Ono to aj tak býva, že kto nemá miesto pre psa v svojom príbytku, väčšinou ho nemá ani v srdci.
Okrem toho mame kopec negatívnych skusenosti, keď bol pes adoptovany na von. Nechala som sa presvedčiť asi pri tretej docaske, skončilo to tak, že psa dva mesiace po adopcii odstrelil poľovník, lebo usiel. Dalsi pes preskočil plot, chmatol postara za bicykel, privolaný policajti ho odstrelili.
Treba si uvedomiť, že my mame v rukach osudy psov. Tých, ktorých sme liečili, socializovali, behali po ockovaniach, kastraciach, získavali si ich doveru, platili prevychovu.. tých mame v rukach a neprajem ani jednej z vás zazit ten pocit výčitiek, že ste spravili chybu-vy konkretne a to, že ste dali psa niekomu nezodpovednému a ten pes na to doplatil zivotom.
Čo sa týka “obratkovosti”, možno existuju medzi záchranármi aj zberači, ale logika väčšiny funguje tak, že adopciou psa z utulku sa pomoze hneď dvom psom(prvý zažije pocit domova a druhý sa dostane z ulice do utulku). Ja som robila aj dlhé roky prevozy psov do docasiek, presedela stovky hodín na veterinach a mala som cest stretnut kopec záchranáriek, ktoré to berú ako poslanie. Do zachrany zvierat vrazili cely majetok, obetovali partnerstvo, možnosť mat deti. Možno to je pre mnohé z Vás nepochopiteľne, ale pre mna sú to ľudia, ktorí robia z tohto sveta lepsie miesto, v ktorom vyrastajú aj vaše deti.
@alexas56 inak toto sa nám tiež stalo. Jednej pani zrazilo psa, operacia stala 700eur, bola tam dlha rekonvalescencia, trebalo dochádzať s nou na vzdialenú kliniku, pes musel byt v klietke, aby sa nehýbal. 2 mesiace odtrpene docaskarkou. Majitelka, ktorá sa ani len jediný raz neozvala, poziadala svoju známu, aby si išla psa k nám adoptovat a za adopcny poplatok 30eur mala kompletne zoperovaneho a zotaveneho psa. My sme sa o tomto podvode dozvedeli až po par mesiacoch. Takze vidíte, aj takýto sú ľudia. Keď spôsobia problem, vtedy je utulok uzitocny(aby sa postaral, vypiplal ho, získal financie a zaplatil operaciu).
@lu233 A aký vzťah ma teda kamarátka k svojmu psíkovi??? To, že jej ušiel, sa môže stať každému, čo ma ale udivuje je, že si ho môžete kľudne nechať. Ako nejaký tovar, kus. Véd predsa, ak ho mam skutočne rada, chcem ho späť. A ze ho útulok nechce vrátiť späť pôvodnej majitelke? To som ešte nepočula, asi majú svoje dôvody.
Ja mam uz druheho psika zo slovody zvierat a vsetko uplne v pohode. Všetci velmi milí a ústretoví. Prišla som, povedala aku povahu ,vek atd cca hladam a ukazali mi 4 psikov. Zobrala som ich postupne na prechadzku a vybrala. Treba skúšať utulky, uznavam ze niektore posobia az fanaticky, alebo dojmom ze hoci miluju zvierata ale neznášajú ľudí. Mne osobne sa stalo ze mi jeden nemenovany utulok odmietol dat akéhokoľvek psika, koli tomu ze mam autisticke dieta. Pritom prenho je psik aj terapia a teraz co máme fenku zo slobody stale za nim chodi sa tulit a skrabkat. 😊 Takze psik z utulku urcite ano, su to úžasné, vďačné psíky a viete si vybrat povahu atd, ale skor pohladat taky utulok z ktoreho mate dobry pocit
@lu233 ahoj, aktualne mam 4 psov a z toho 2 su utulkaci - odporucam pristup v shihtzu v nudzi a utulok piestany - viem, ze nasu Ninu napr. v Piestanoch tiez nedali par zaujemcom lebo mala rozne problemy (musela byt s inym psikom, pocikavanie, strach z ludi) a kedze ju poznali, tak ju zverili az nam lebo sme mali vhodne podmienky...tym chcem povedat, ze ludia v utulkoch chcu pre psikov to najlepsie a bohuzial kedze psikov poznaju, tak sa snazia vyberat ci najvhodnejsieho majitela aj ked nam to moze pripadat mozno nezmyselne niekedy. Drzim palce 🙂
@sonajac kamarátka ma k psíkovi vynikajúci vzťah ... Prečo utiekla nevieme. A nechcú jej ju vrátiť z toho dôvodu, že toho psíka kamarátka našla vyhodeného pri ceste ako šteniatko pár rokov dozadu. Vzala ho na veterinu aby mu veterinárku dala všetky potrebné očkovania a proste všetko čo potrebuje. Vtedy ešte nebolo povinné cipovanie a tak ho veterinára necipovala. Kamarátka to nemala ako vedieť či je alebo nie je čipovaná lebo naša veterinárku pri ktorej bola je taká že ... No radšej sa nevyjadrujem. Takže kamarátka o tom nevedela že nie je čipovaná ... Keď si chcela ísť po svojho psíka tak jej povedali že jej ho nedajú lebo nie je čipovaná aj keď ich spoznala hneď, reagovala na povely, mala kamarátka aj fotky že je to ona aj preukaz od veterinárku a nepomohlo nič.
@lu233 robia to vo viacerych utulkoch a uprimne ja psy milujem aj utulkom pomaham ale niektori to uz prehanaju. Velky pes moze mat pristup dnu ale aby bol stale dnu a este spal v posteli to uz mi hlava neberie. Aj ked vy chcete maleho ale stale je to psik nie male dieta ktore ma spat s vami v posteli. Mme to pride ze ludia tie psiky az velmi poludstuju. Znama ma retrievera od mala si ho bravala do postele a potom s nim mali problem ked mal spat sam robil hluk v noci a doteraz je rozmaznany proste nesprava sa ako pes. Aj mama mi zvykne tak hovorit ze oni mali vzdy psika bol vonku a na volno vtedy dokonca neboli ani zateplene budy nic a tie psiky boli ok. Takze vsetko s rozumom ja mam psy naozaj velmi rada ale aby spal so mnou v posteli to asi nie. Skuste iny utulok mozno alebo hladajte niekoho kto si uz nemoze psika doma nechat
@veronika65 asi tak my napr mame tiez psika ktory dnu nechcel byt ani ako stena. V zime cche byt taktiez vonku ma super teplu budu este aj slamu ci deky dostava a on to vyhadze von alebo spi pri bude 😁 kedze ma krasnu hunatu srst. Je to psik ktory bol od mala vonku pri zvieratach aj tam kde sme ho brali a nemam pocit zeby mu nieco chybalo. Tiez sme ho brali od jedneho pana lebo keby bol v utulku nedali by nam ho. Ale sranda ze do domu ja zahradu psika nedaju ale v utulku je cely tyzden zavrety vonku v koterci a to je v poriadku. Fakt zaujimave
@lu233 kamaratka nemala odkial vediet ci je cipovany? Ked nebola spokojna s veterinarom, mala mohla ist k inemu. Dnes ma citacku cipov kazdy veterinar. A pochybujem, ze by niekto vyhodil stena s cipom, takze mohla predpokladat, ze cipovany nie je. Same vyhovorky...
Ked je raz povinnost cipovat, tak treba legislativu dodrziavat a nevymyslat okolo toho basnicky, lebo veru doveryhodne to neznie...
@lula313 prepáč ale tak potom si zoberte vy alebo vaša rodina nejakého 50 kiloveho psa čo nemá rád cudzích ludi, iných psov a tak do bytu v meste a nazivajte si s ním. Môžete s nim behať po prochadzkach nech napadá ľudí, psov a máte problémy. Proste niekedy treba brať do úvahy aj povahu psa a že niektoré nemajú jednoducho lepšiu budúcnosť pred sebou ako niekde na veľkom dvore robiť spoločnosť napríklad staršiemu človeku čo má psov a zvieratá rád, ale stará škola do postele ho nezoberie. Podľa mňa vždy lepšie ako dlhé roky koterec v útulku.
Moji rodičia napr tiež majú psa. Dala by mu prvé posledné ... Tiež bývajú v dome takže bez ma výbeh von, trávi čas aj dnu v dome ale je naučený že do postele nesmie a ani na sedačku a už vôbec nie do kuchyne aby vyskočil k jedalenskemu stolu. Proste vie čo môže. A nemyslím si, že sa o neho zle starajú keď mu dávajú všetko čo je v ich možnostiach. Ja som tiež toho názoru že áno pes do domu môže ale určite nie spať v jednej posteli lebo stále je to len pes.