Psík vhodný k deťom od troch rokov

29. júl 2021

Ahojte,

zakladam ďalšiu diskusiu. Chceli sme do domu psíka, malé plemeno čivavu, bola by dnu. Deti majú od 3 plus do 15, avšak prečítala som si názory že čivava nie je vhodná k deťom. Mate prosím niekto reálnu skúsenosť? Veľmi sa nám páči. Viem že k deťom by sa mal psík vyberať podľa povahy a nie podľa výzoru, no...úplne to nie je možné.
Prosím Vás viete mi poradiť ktoré malé plemeno by bolo pre rodinu ok? Deti by chceli so psíkom santit, aby ich naháňal, naučil sa základné povely, poprosiť, dať labku, mojkat sa s ním, spat.
Ďalšia vec je čo je vhodnejšie krátko alebo dlhosrste plemeno vzhľadom k údržbe domácnosti,.chlpy a tak. Plemená ako shitcu alebo také nieco malinke. Ďakujem krásne za názory.

amelie2017
29. júl 2021

Ja nie som odbornik na psy, ale co som si vsimla v mojom okoli, cim mensie, tym menej znasaju deti. K detom podla mna retriver alebo labrador. Mozno este kokerspaniel, ten je z mensich. A hlavne davajte pozor, od koho budete psa kupovat. Prosim, nepodporujte mnozitelov.

hennyinnsbruck
29. júl 2021

No civava plzne..napr nahac york maltezak neplznu.
Ja mam 2yorkov Dieta ma 2,8roka

Rodic musi naucit dieta ako sa ma spravat k psovi ci je to velke alebo male plemeno.
A takisto pisem ako kocka hore vyberte prosim psa s PP.

amelie2017
29. júl 2021

A hlavne nekupujte psa len preto, ze chcu deti. Musite ho chciet hlavne vy dospeli, lebo starostlivost bude na vas. Plus neviem ci chodite na dovolenky, ale treba mat premyslene, co bude so psikom, ak niekam pojdete a kolko casu na neho realne budete mat, ked deti podrastu a budu v skole, na kruzkoch, vy v praci.

choco6
29. júl 2021

Ja by som uvazovala o starsom psikovi. Stena je obcas ako loteria. Osobne mame labradora ma 7 rokov, teraz je to super pes, uplna flegma, nas 2,8 rocny syn si môže na neho sadnut, tahat za chvost, trepnut mu hrackou po hlave (samozrejme maleho ucime ze toto sa zvieratkam nerobi) ale.proste ten pes si vsetko necha. Naopak ked bol stena prve 2-3 roky vsetko kusal, utekal nam ,podliezol plot strasne skakal a bol ako divy. Proste chcelo to cas aby aj on troska "dospel". Proste stena a deti to je ako si zadovazit ďalšie dieťa 🤷

henka123123
29. júl 2021

Vnutri by som nikdy nechxela psa co plzne...ked chcete aj aby s vami spaval a podobne....kupila by som bud jorksira.bisona.pudlika tie neplznu ine dnu nie

viktoria1425
29. júl 2021

Ja odporucam Shitzu. Mala som ho v detstve od mala a aj teraz mame takeho orieska zo shitzu a on miluje deti. Povahovo je skvely,priatelsky 🙂
Jedina nevyhoda je jeho srst,musi sa pravidelne strihavat. U nas cca 3x za rok.

kaki3
29. júl 2021

Civavu veru nie, mam pocit, ze cim mensi pes tym byva jedovitejsi. Osobne ked tak tak maltezak napriklad, to viem, ze znasa aj deti. Susedia maju a fajn, ono ale mat psa doma vo vnutri nie je bohvie co.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tajna1988
29. júl 2021

@cocolino234 suhlasim, ak konkretne plemeno, jedine z chovnej stanice s PP. Alebo sa ist pozriet do utulku a vybrat tam. My sme mali takeho krizenca a bol to najlepsi pes, ziadne choroby z preslachtenia, k veterinarovi chodil len na ockovanie. A ta vdacnost a jedinecny vzhlad 🙂

katkami123
29. júl 2021

No už len ta kabelkova agresívna uštekaná paródia na psa mi je vyhra a ešte do bytu. Susedia sa potešia.

s_a
29. júl 2021

Inak by ma zaujímalo, či tie čo pisu aby si do rodiny s deťmi zobrali psa z útulku, či dakeho aj mali.. my sme teda psa z útulku zobrali.. Na prvý pohľad bezproblémový 3 Ročny pes.. no som rada, že sme ešte vtedy nemali dieťa.. zobrať psa z útulku je tiež lotéria.. keďže človek niekedy nevie, akú mal minulosť.. ja by som teda už psa z útulku nechcela, aj keď som o Tom roky snívala, ako dám nejakému takému domov

taskataska
29. júl 2021

cele zle

pes sa nevybera podla toho, jaky je rozkosny a deti chcu santit a spat s chlpacikom
ale podla povahy a schopnosti majitela ho zvladnut, co mi u teba celkom nepripada
je to zodpovednost na 10+ rokov. mas na to?
vedla pises, ze sa pozries na nejakeho teriera. no zbohom.

autorka, nic v zlom, ale daj si par mesiacov klud, deti bez psa preziju. ty studuj a vela, nie len obrazky

tajna1988
29. júl 2021

@s_a my sme si zobrali stena, k detom by som starsieho nebrala, bala by som sa ako bude reagovat a co ma za sebou

ghostsgirl
29. júl 2021

@s_a napriklad my sme mali psa z utulku, bol to krizenec NO a dobermana a bol to ten najmilujucejsi a najlepsi pes akeho som kedy mala a dokonca aj videla. Cize to zavisi od konkretneho psa, co zazil, ako sa k nemu spravali...

kvetinka1797
29. júl 2021

je uplne jedno ake plemeno, kazdy pes ma svoju povahu tak ako aj kazdy clovek, vsetko zalezi len na vychove.. mam aj civavku, aj nemeckeho ovciaka a veru ze jeden vacsi maznacik ako druhy, povahovo su si neuveritelne podobny a oboch dam k detom s kludnym svedomim ..je uplne jedno ake je to plemeno, ako psa vychovate tak taky bude🤷

s_a
29. júl 2021

@ghostsgirl však jasné. Určite sa nájde veľa vďačných a dobrých psíkov. Veď ani náš nebol zlý, len som mu už neverila. Len ako píšem. Je to stále lotéria, keď človek nepozná jeho minulosť

miselar
29. júl 2021

My máme civavu, kúpili sme ju dcére keď mala 7 rokov. Plzne jak hovädo je krátkosrsta. Milá, prítulná áno je aj maznak ale k malým deťom ju neodporúčam. Mam druhu dcéru onedlho budem mat dva roky a náhodou prejde popri ňom a omylom šliape nie náhon ale proste ho drgne tak vrci.civava je pekne plemeno náš nieje vôbec ustekany on je taky pohodak ale len k väčším deťom. K malým nie. Bud teda počkajte alebo skúste iné plemeno. Najodporucanejsi havo k deťom je labrador. Ale vy chcete malé plemeno. Pudli neplznu ale neviem ci by boli tolerantný voči deťom. My mame na dvore stredoazijskeho ovčiaka a co sa týka deti ma veľmi rad. Neurobí nič, nevrci. Ak sa mu nepáči zdvihne sa a odíde preč. Je to veľký mojkac. Skus si naštudovať povahy psov a podla toho vyberal. Neviem ci bývaš v dome alebo v paneláku ale ak v dome tak odporucam jagterier výborný havko. Bláznivy k deťom, myší mačka sú nepriateľ pretože je to poľovník ale za to veľmi milunka povaha. Mali sme ho a mali sme ho veľmi radi. Ja mam skúsenosti s nemeckým vlciakom, stredoazijskym ovčiakom, jagterierom, pudlom, civavu, sharpey a ešte orechom. V mojom živote sme mali veľa psov. Tak skus co to naštudovať a uvidíš.

lolinko
29. júl 2021

Ahoj
Podľa mňa to nie je ani tak o psovi ako o majiteľovi.
Ja ako dieťa som mala malého psa, kríženca až po dogu.
Áno hovorí sa ze malý pes je horší, lebo sa im hovorí kotnikovy 😂 kusne a zdrhne a ani neviete odkiaľ vyliezol.
Mala som psika aj z útulku. Možno som mala šťastie a každý jeden pes co som mala bol super. Ale stalo ma to veľa času učiť ho povely, venovať sa mu... U mňa bol pes na prvom mieste.
Pes nie je hračka na jeden deň alebo týždeň. Ci prší, sneží alebo je horko treba sa ísť s nim prejsť, a venovať sa mu aj keď budete mat zlomenu nohu.
To ze deti chcú psa a vy nemate vôbec prehľad aké plemena sú, či existujú je na zváženie. Najprv si preštudujte, choďte venčiť psíkov z útulku a možno sami uznáte že vlastne psa nechcete alebo práve naopak chcete a možno si adoptujete nejaké práve z útulku.

A teraz len mimo..rodicia si kúpili teraz šteniatko SAO a je perfektný. Áno je to veľké plemeno.
Chceli psa nech aj postrazi dom ale nech je vhodný aj k deťom, nakoľko v rodine mame tiež deti od 2 do 18 rokov. A musím povedať zo začiatku som sa obávala, ale psovi sa venujeme každý deň, už vie povely co môže a co nie. A najmladšia 2 ročná dcéra mu môže robiť hocičo a nič jej nespraví, práve naopak už teraz dáva nanu pozor a stráži ju...

Skúste si naštudovať aké plemena psov sú, a ci vôbec budete mat čas naňho venovať sa mu.

tajy
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tajna1988
29. júl 2021

@lolinko inak to a tym vencenim utulkacov nie je vobec zly napad. Skuste vyhladat nejaky utulol v okoli a poinformovat sa ci mozete prist vencit. Mozno casom deti zistia ze ich to az tak nebavi.

tajna1988
29. júl 2021

Inak stretavam susedu vencit x krat denne jej 15 rocnu sucku (tvrdi ze aj 30x sa uz pyta, uz jej nefunguje vsetko ako ma). Deti chceli psa, bavilo ich to chvilu, uz su aj prec z domu. Teraz je uz stara, nepocuje, pocikava sa v byte a venci ju uz len ta pani vo dne, v noci. Treba mysliet aj na to ze tam s vami bude mozno aj 15 rokov. Si pripravena aj na moznost ze nakoniec vsetka ta starostlivost ostane len na tebe? Pisala si ze manzel sa distancuje.

s_a
29. júl 2021

@cocolino234 vidíš, tak to si mala stastie.. my sme si zobrali 3 ročného psa.. krásne popísané o ňom bolo.. a hej bol super, už v aute sa ku mne túlil.. kým jedného krásneho večera do mňa nezavrcal, len preto že driemal na gauči a ja som ho išla pohladkať.. išli sme s ním potom aj na cvicak, ale bohužiaľ už som mu nedokázala veriť, keď sa ešte stalo sem tam, že zavrcal do nás keď sa mu niečo nepačilo.. neviem si predstaviť že by sme mali vtedy malé dieťa.. a to som chodila strazit a venčiť 2 ročného staforda pred pár rokmi, takže to nebolo v Tom, že by sme sa nevedeli správať ku psom 🤷🏼‍♀️

basullinka
29. júl 2021

Ja mam doma bichonika a je to velmi zlatučky, spolocensky psik. Deti ma velmi rad (aj ked ja nemam vlastne), je poslušný, neplzne vobec, manzel alergik na psov ho uplne v pohode toleruje, nerobí mu vobec zle. Je to taky malý maznáčik, ktory je velmi hravy

tajy
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
simona92101
29. júl 2021

Civavu k detom nie..odporucila by som cavaliera,miluje spolocnost,deti. Osobne si vsak myslim,ze aj vacsie plemena su vhodne k detom,treba ich vsak od zaciatku zvykat na seba. Drzim palce so spravnym vyberom,radsej sa chodte aj 10x len nezavazne pozriet k chovatelovi,ako zle vybrat.

charlinka111
29. júl 2021

Pudel toy alebo trpasličí - nepĺzne, je protialergický, bez pachu, nekumuluje energiu /nepotrebuje sa vybehať aj keď je dlho v kľude, a prispôsobuje sa energii rodiny - to je, že keď radi športujú aj on, keď sú vylihovači pri telke aj on/. Má prítulnú povahu. Je rozvážny. Rýchlo sa učí - patrí medzi najmúdrejších psov na svete, že sa dokáže naučiť aj počítať a dokáže sa naučiť aj rozpoznávať napr.rôzne knihy a pod., veď aj cirkusoch sú zväčša pudli. Nemusí sa chodiť venčiť von, vie sa naučiť aj na podložku atď. Ak by si chcela bližšie info kľudne sa mi ozvi 🙂

autor
29. júl 2021

@taskataska veď práve preto chodím na fóra a hľadám rady a skúsenosti ktoré sú pre mňa cenné. Psíka nejdem kupovať bezhlavo...