Psík v byte

zuzkanik
9. nov 2015

Začnem trochu obšírne, aby som vás dostala do obrazu: Moja 6-ročná dcéra sa bojí psov (v útlom detskom veku mala nepríjemnú skúsenosť). Ku psom sa nechce ani priblížiť. Ale nedávno sme boli na prechádzke a videli sme malého bišónika. A ona, na moje prekvapenie, zahlásila: "Maminka, tak tohto by som brala." Skoro som odpadla. S jej strachom bojujeme veľmi dlho a po tejto jej hláške vážne uvažujem, že jej toho píska kúpime. Možno by jej pomohol prekonať strach z ostatným psov, keby u nás bol od šteniatka. ALE!!! Nemám ani najmenšiu skúsenosť. Doteraz sme doma nemali ani len rybičky. Netuším, čo všetko taká starostlivosť o psa vyžaduje. Čo mu treba zabezpečiť, koľko budú stáť očkovania, akú stravu mu dávať, ako ho cvičiť... A či je to vôbec dobrý nápad, keďže bývame v trojizbovom byte a času nemáme nazvyš. Prosím o vaše názory. Beriem všetky. Ďakujem.

hradnapani
9. nov 2015

@zuzkanik podla mna radsej nie, ale hlavne preto, ze pes a byt mi proste nejdu dokopy. Navyse netusis, ako to u vas vypali a budete mat starosti co so psom dalej. Skor by som na to isla cestou, ze by chodila vencit nejakeho psika susedovi alebo z utulku. Aj tam je kopa chutnych psikov a nebudete nijako viazani.

saska.t
9. nov 2015

@zuzkanik psik nauci dieta zodpovednosti,nie len za seba ,ale aj niekoho ineho,bisonik je fajn psik do bytu a myslim si ze ani neplzne,naklady budu zo zaciatku vyssie,psik sa musi castejsie naockovat,odcervit,ale po prvom roku je to zu len jeden krat rocne,co sa zvladnut da,samozrejme ak nebude chory....samozrejme ani poriadovacia cena nebude najnizsia,ak chces mat aku-taku istotu zdraveho psika a samozrejme aj vyzoru,mala by si kupovat psika s povodom,nemusi zrovna chodit na vystavy,ale mozno by sa tvojej dere aj to pacilo,a vasa chovatelka by vam urcite Rada poradila ako vobec zacat.... Casovo je psik zial ale narocny,napriek tomu,ze toto plemeno je tzv. gaucovy,ale vencit jednoducho treba min. 3-4x denne a kym sa nauci 100% hygiene treba ho vencit zhruba 6-8 x denne, Psy v dnesnej dobe bezne zeru granulky,no rozhodne treba vylucit tie z Tesca,Lidlu atd. casom by sa tato nekvalita na psikovy odrazila chatrnym zdravym...treba trosku investovat aj do kvalitnej stravy,hlavne v prvych rokoch dospievania,voditko a obojok je zalezitostou par eur,takze asi najmensia polozka 😉

zuzkanik
autor
9. nov 2015

@hradnapani No, ja som uvažovala aj nad možnosťou venčenia psov, ale moja dcéra ma taký strach, že sa k žiadnemu psíkovi nepriblíži. Myslela som si, že by jej pomohlo, keby ho videla rásť odmalička, od šteniatka.
@saska.t toho venčenia sa bojím asi najviac... 😒 Asi by bola celá starostlivosť na mne a žiaľ, ja odchádzam z domu ráno o šiestej a prichádzam o štvrtej. Môj muž ma už upozornil, že on sa od starostlivosti dištancuje a staršia dcéra nevie spraviť ani to, čo jej kážem, nieto ešte ísť s psíkom von. Je to naozaj na zváženie. Ja som doteraz nebola zástancom psíkov v bytoch a preto tak veľmi váhať. Je to veľká zodpovednosť.

hradnapani
9. nov 2015

@zuzkanik z toho co pises, mi to pride ako dost riskantny krok. Zda sa mi, ze na to nemate doma dobre podmienky. Ja by som naozaj sla na to cestou, ze ked bude mat niekto znamy alebo kamoska doma steniatko, tak by som sa s nimi kontaktovala co najviac, aby si zvykala.
neskusali ste nejake terapie na odstranenie strachov? viem, ze sa s tym da pracovat.

zuzkanik
autor
9. nov 2015

@hradnapani no, asi budeme musieť, lebo je to hrozné, aký má ona strach.

sissy27
9. nov 2015

@zuzkanik ak nemáte veľa času, tak určite nie... a hlavne teda ak pes má byť hračka pre dieťa ☹ nie, nie a ešte raz nie... pes je člen rodiny, ktorý je na vás odkázaný a nestačí ho len 3x za deň dať von vycikať (alebo najnovší hit - podložka na cikanie v byte aby nebolo treba ani len nos z domu vystrčiť)... je to živý tvor, ktorý potrebuje voľný pohyb vonku, lásku, pomojkať, pohrať sa, na veterinu, bišónik aj ku kaderníkovi... plus dovolenky, celodenné výlety - tu budete limitovaní tým, že máte psa a budete sa mu musieť prispôsobiť... von v každom počasí, skoro ráno aj neskoro večer, či prší, sneží, svieti slnko... celý deň na kúpalisku? nie, máte psa, treba sa oňho postarať...
a čo sa týka dcérinho strachu zo psov - každý má niečo, prečo to potrebuješ nasilu riešiť? kamoš má už dobre cez 30 rokov a tiež sa bojí psov, ale v pohode s tým žije, proste sa k žiadnemu nepriblíži a hotovo... iní sa boja pavúkov alebo myší a tiež s tým existujú..
každopádne z toho, čo si popísala - dcéra zodpovednosť nulová plus jej strach zo psov, manžel sa dištancuje, ty nemáš čas - naozaj nevidím jediný dôvod, prečo by ste si mali zaobstarať psa...

mirkava
9. nov 2015

@zuzkanik za mna pes v byte urcite nie. Je to ale na tebe. Je to velka zodpovednost tak na 14 rokov a nakoniec zostane zodpovednost na tebe.

zuzkanik
autor
9. nov 2015

Ďakujem za odpovede. Tak u mňa je to teda skôr nie. Možno, ak bude v budúcnosti viac času a dcéra staršia...

luba41
9. nov 2015

@zuzkanik lenže čím bude staršia, tak ten strach sa bude viac a viac prehlbovať..a vypestuje si fobiu..takže ak nie pes u vás, tak skúšať u susedov, známych a pod..najlepšie začať šteniatkami-aspon hladkať, pohrať sa, a pod.samozrejme nie nasilu..

zuzkanik
autor
9. nov 2015

@luba41 skúšame, ale ona má vyslovene panický strach. Máme susedu s veľmi vychovaným psom, pokojným. Ani k nemu nejde. Ja to vidím skôr na terapiu u odborníka.

cerez
9. nov 2015

Je tiež nie som za psíkov v byte, ale to je len môj názor. Na tvoju otázku by som odpovedala len toľko, že nešla by som do rizika, lebo malé šteniatka potrebujú hrýzť kvôli zúbkom, aj keď majú svoje kostičky - im je to vtedy jedno. Len aby to dcérku nezaskočilo. Okrem toho, že psík zaväzuje rodinu na najbližších 15 rokov, netreba zabúdať na finančnú stránku. Ročný poplatok, lieky u lekára - ak má psík nejaké špecifické choroby - čo nikdy človek nevie, ošetrenie plus lieky sú drahšie ako u človeka. Rovnako ak by mal špeciálne krmivo, tak to tiež nie je sranda. Svokrovci či moji rodičia dávajú neveľké peniaze. Píšem ti tu len tú horšiu alternatívu, keď kúpou šteniatka nikdy nevieš ako sa to neskôr prejaví. Už oblečenie a iné srandy sú podľa mňa zbytočné, je to len na zvážení majiteľa, či chce mať doma psa alebo manekýna - ku. 😀 No a v neposlednom rade je, ako to budete mať doma zorganizované ohľadom venčenia. 15 rokov 2 - 3x do dňa venčiť či slnko svieti, fúka vietor, prší, sneží, mrzne, psovi proste treba ísť. Deti rýchlo nadchne myšlienka mať svojho miláčika, ale pravidelné povinnosti im neskôr až tak nevoňajú a zostáva to na ťarche rodičov. Snáď som ťa neznechutila, určite nájdeš aj pisateľky, ktoré ťa v tom podporia. Želám ti, aby si sa správne rozhodla! 🙂

miku1
9. nov 2015

@zuzkanik Chcela som ti napísať viac, ale po prečítaní si diskusie, ti napíšem len jedno, pokiaľ ťa manžel dopredu upozornil, že on teda pomáhať so psíkom nebude, tak radšej psíka nie. My psíka máme asi pol roka, a keby nám nepomáhali aj moji rodičia, ktorí bývajú 4 poschodia pod nami, bol by pri venčení veľký problém.

mike_bassett
9. nov 2015

Ak sa nemáte čas o psa starať, skôr nie.
Ale inak bišóniky sú súper. Určite sú to bytoví psy. Bišónici sú veľmi hraví, tá naša si i vo veku skoro 10 rokov si zachováva hravosť takmer ako keď bola šteňa. Je sranda, ako skúša "šéfovať" psom vonku, občas je upišťaná, uštekaná a je to strašný jedák. Potrebujú veľa pohybu. Bišónika doporučujem za podmienky, že sa oň budete normálne starať. Vyvenčenie psa iba o piatej ráno a o piatej večer je v podstate týranie zvieraťa.

stepanka274
9. nov 2015

Napisem nasu skusenost so psom, ja som do bytu nechcela, ale 5 rocny syn si gelmi psika zelal, manzel kupil bisona, mily hravy pes, samozrejme ze vsetka starostlivost bola na mne, deti sa neda samych pustat vencit, pes bol velmi behavy, napriek velkej snahe a castemu venceniu mu robilo potesenie znackovat domacnost, miloval vsetko co som pouzivala ja na tvar, rozkusal mnozstvo ruzov a leskov, vzdy mi ich vybral s kabelky, ked som priniesla domov nakup tak kym som si dala dolu kabat, topanky a umyla si ruky tak mi vybral z tasiek sunku a zjedol aj s papierom, vsetko som musela pred nim schovavat, potom ked som otehotnela a uz som nevladala sme ho chceli predat, samozrejme som prva revala ked prisli pre neho, ale dostal sanastastie do dobrych ruk, no je to starost navyse.

lenja123
9. nov 2015

@zuzkanik podľa mňa je nezmysel zaobstarať si psa po jedinej vete 6ročného dieťaťa, najmä ak nikto z rodiny nemá vzťah ku psom. Nikto tu nespomenul ešte jednu vec - ak budete svojho psa venčiť, určite sa k vám aspoň občas "pripoja" aj iné psíky - a nielen tie malé a rozkošné. Zvládne dcéra aj takúto situáciu? Ak sa bojí psov už teraz, prečo jej kupujete "magnet" na psy - vlastného psa?

natuska87
10. nov 2015

@lenja123 Suhlasim s Vami...Dieta este nie je schopne "vyhodnotit" svoje potreby a pocity...Aj ked, mozno pre starsieho to je isty navod, ako sa zbavit strachu z chlpacov.
Nechtiac, este nepoznajuc svojho zata, som ho poslala von so svojim psom.Kedze chcel byt za max.slusneho, isiel.Vratil sa po hodine nejaky "rozhaseny", ale nekomentoval...Az po roku som sa dozvedela, ze mal panicky strach zo psov! Dnes mi so smiechom tvrdi, ze " dobre, Vy ale nemate psa, Vy mate Huga"...Tak si psov oblubil a pred cudzim uz neprepada panike...
Ale vzdy to, samozrejme neplati...

zuzkanik
autor
10. nov 2015

Ďakujem všetkým za príspevky.

monikach1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sivana09
19. jún 2019

Pes do bytu, urcite nie. Kazdy mi to hovoril, nepocuvala som, kupili sme, dva roky s nim v byte fakt hrozne ubijanie... Nás vôbec nechodil na zachod vnutri, vzdy iba vonku, takze rano prva vec vencit, pred odchodom do prace vencit, po prichode prve vencit, potom niekolkokrat vencit... U sme v dome, tato starost nastastie odpadla