Psík stále uteká, preskakuje ploty, pomôže kastrácia?

terez23
8. jún 2019

Dobrý deň. Písala som aj na fórum o psoch, no žiaľ, zatiaľ nik neporadil, skúšam preto písať aj sem. Veľmi vás prosím o radu, názor, čo máme robiť. Nás psík je takmer dvojročný kríženec s veľmi bláznivou povahou. Vzdy sme chceli mať psíka (ako deti sme aj my s manželom vždy doma mali psa (nikdy nie na reťazi či vo voliere), tak nám to príde také prirodzene) a tento náš by končil v útulku, tak sme sa ho ujali.. od malička bol veľmi veselý, mal bláznivú povahu. Je to na pohľad, pre nás domácich, veľmi milý pes, atletickej postavy, taký stredný vzrast. Píšem, že pre nás domácich, pretože na cudzích veľmi šteká a aj na návštevu. Niektorých ani nepustí do dvora, pretože jeho stekotom a vrcanim pôsobí agresívne. Ale, máme aj dve detičky, a k deťom je veľmi milý. Akurát chce stále oblizovať a vyskakovať, čo ho úplne chápeme 🙂. Od malička nám toho neskutočne veľa zničil, roztrhal. Škoda už cez 1000e. Ale to sme si povedali, že snáď ho to raz prejde. (Len chcem pripomenúť, že od malička sme sa s ním hrávali, sem tam chodili na vychádzky - nie každý deň, máme obrovský dvor kde má, podľa nás, dosť miesta na vybehanie)
Problém je však v Tom, že asi keď mal trištvrte
roka, začal preskakovať ploty. Klasické pletivo. On je na toto naozaj talent, lebo z miesta vyskočí/preskočí veľmi, veľmi vysoko, nepotrebuje ani rozbeh... A teda, začať utekať. Najskôr raz, dvakrát za deň.. neskôr viackrát, až bolo výnimočné, že bol doma ☹. Vonku na ulici nie je agresívny, ale je pochopiteľné, že ľudia sa cudzieho potulujuceho psa boja, veľa detí chodieva okolo, auta - môže spôsobiť
nehodu... Už sme nevedeli čo robiť, uviazli sme ho na lano (výbeh má aj na lane cez 70m štvorcových). Samozrejme, aj toto berieme ako dočasné, nie šťastné, riešenie. Len už sme zúfalí. Samozrejme, na prechádzky s ním von sem tam ideme, keď nie von z dvora, tak ho púšťame pobehať po dvore, ale to musíme byt vonku obaja a mať oči len na ňom, lebo hneď prebehne za plot. Prosím vás, myslíte, že pomôže kastrácia? Čo by mohlo byť riešením? Veterinár nam len povedal, že to je taká povaha, že možno kastrácia by to vyriešila. Ďakujem za názory, rady...
vyriešila. Ma niekto s takouto povahou psíka skúsenosť?
Ďakujem

erickatt
8. jún 2019

@terez23 určite to treba aspoň skúsiť. Neublíži mu to a nebude túžiť po fenkach. Ale môže to byt pes dobrodruh 🙂. Ale všeobecne kastrovany bude kludnejsi

bayuska
8. jún 2019

vo veľa prípadoch to pomôže ale napr my máme útulku už kastrovaného a takisto preskočí hocičo, tiež musíme byť s nm vonku, keď sme bývali ešte u svokry tak robil vyslovene len to, že preskočil k usedom, tam cez bránu prešiel na ulicu a vrátil sa pred našu bránu a ťakal, kým ho pustíme... je hladkaný, mojkaný, má dosť jesť, pamlsky, kastrovaný, jednoducho nemá dôvod utekať, ale proste chce... :-/

tykat
8. jún 2019

@terez23 ...povaha...svagrina ma psika, taku malu bielu "prachovku" a ten neskace ale podhrabuje sa...tiez maju velky dvor, riadny plot ale jednoducho si vzdy urobi dieru...a uteka. Mestska policia ho uz pozna, minule zadrhol nejaku hydinu tak svagrina platila skodu...uz nevie co s nim. Inak je zlaty, neskodny, mojkavy.

lalenka33
8. jún 2019

Máme takého istého.Pri každej príležitosti ujde.Vo vnútri v dome je pustený,ale vonku na dvore je na dlhom stoparskom voditku.Radšej ho budeme mať na dvore uviazaneho,ako riskovat,že ho zrazi auto.Je to maly kilovy ratlik a ked je vonku pusteny,vždy si najde sposob,ako ujst.Ale,on je celkovo hyperaktivny.

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marsmykkok
8. jún 2019

Podľa mňa to vyzerá skôr na to, že sa mu málo venujete a potreboval by viac aktivity/pohybu, aj podľa toho že veľa zničil. Hlavne ak uteká neustále je to problém v tom, že je to z nudy a tu kastrácia nepomôže. Kastrácia by pomohla iba vtedy ak by utekal iba občas nárazovo v určitých obdobiach kedy by sa v okolí hárala fenka a bol by problém len v tých pudoch.

luba41
8. jún 2019

ešte ja mladý - nudí sa sám, potrebuje vašu spoločnost, mať ho čo naviac vnutri pri vás, a kastrovat určite..

terez23
autor
8. jún 2019

@marsmykkok on začal utekať keď mal trištvrte roka, dovtedy vôbec. Na to venovanie sa mu si dávame od malička bacha. Nikdy so žiadnym psom sme sa toľko nenahanali, neblaznili ako s ním. Ešte nam povedal veterinár, že po kastrácii vedia psy pribrat, a teda by potom nevládal možno preskočiť...

@taskataska ok, beriem aj kritiku. Len až tak by som neskatulkovala. Pre psa sme sa nerozhodli zo dňa na deň a keďže sme obaja vyrastali v rodine so psom, mali sme aký taký 😉 prehľad, že pes nie je len o Tom hodiť mu hračku a dať mu najesť a napiť.
Práveže, keby sa k tomu tak nezodpovedne staviame, tak tu teraz na fórum nepíšem.

Ďakujem zatial za všetky rady a názory!

denisa098
9. jún 2019

@terez23 kastrácia veľmi nepomôže, iba ho nebudú lákať hrajúce fenky dvojročný pes je ešte ako dieťa v puberte, pre jeho dobro si poriešte volieru a nový plot, ktorý nepreskočí, do 2,5 max 3 rokov sa skľudní , treba mu veľa pohybu, ja mám juck russel, do dvoch rokov zožrala a poničila celý byt vrátane sedačky domáceho sluhu, , po dvoch sa ukľudnila, teraz ma 6 a je to ten najmilší a najkľudnejší pes, no i tak má úzkosť keď ideme preč. Už bývame v dome keď odchádzam z domu zavriem ju v baráku, raz ju pustili na dvor naši keď sme odišli a ušla, takže už neriskujem, neboj bude dobre, najdivokejšie obdobie máte za sebou. Keď odchádzaš z domu nerob z toho drámu tvar sa akoby si išla len zavesiť prádlo na dvor, žiadne drámy ako vrátim sa a dlhé hladkanie nech nemá stres, keď prídeš pohladkať, pochváliť hodný, zas žiadna prehnaná reakcia.

conspi
9. jún 2019

@terez23 máme doma staforda. Od mala je to veľmi pobláznený pes 😃 je poslušný ale ľudí má tak veľmi rád, že keď k nemu niekto prišiel bližšie, začal skákať od radosti po ňom. Má 35kg a nedal si povedať. Tiež sme kvôli tomu dali kastrovať. No u nás to nepomohlo ale aspoň to skúste... Nápad je to dobrý z viacerých dôvodov 🙂

hettinka
9. jún 2019

@terez23 pomoze čiastočne kastracia, ale najmä výcvik. To, že sa s ním bláznite, nie je výchova a už vobec nie výcvik. Nájdite si psie cvičisko a pracujte s ním spolu s odborníkom.
A pes, ktorý nemá PP a navyse uteká, mal byt kastovany dávno. Takto len zbytočne prispievate k nekontrolovanému množeniu krížencov

ivka2711
9. jún 2019

Obrat sa na p. Liskovu, nam pomohla velmi s vycvikom nasho chlpaca, ma aj stranku www.stastnypes.sk. Skus jej mail napisat 😉

terez23
autor
9. jún 2019

@ivka2711 ďakujem!

terez23
autor
9. jún 2019

@hettinka áno, treba odborníka. Toto sme sami nedali, nedávame, uvedomujeme si to. Nás výcvik, ktorý fungoval pri iných psikoch, v tomto prípade akosi zlyháva.

ivka2711
9. jún 2019

@terez23 za máličko, určite jej napis mail ona rada podarí a online je to bezplatne 😉

0silvia0
9. jún 2019

@terez23 so psíkom sa netreba len hrajuskat a bláznit, psa treba odmalička socializovat. Psy, ktoré trávia väčšinou času len na svojom pozemku sú takéto ustekane a pôsobia agresívne. Ma len domáce vzruchy, preto sa hrnie von a chce preskakovat, láka ho poznávať to, čo je za plotom, cudzie pachy atď.
Mame ročného psa, odmalička ho cvičíme, 2x denne chodíme s nim von. Pes sa potrebuje naučiť, ako sa správať pri cudzích ľuďoch, cudzích psoch, cudzích pachoch a to ho doma jasenim sa nenaučíš. Pes potrebuje dôsledne výchovu a socializaciu a vy ste toto zanedbali. Tiež mame dvor, ale na dvore sa nenaučí to, čo sa naučí za plotom. Nas ročný pes vie ísť popri nohe, sadnúť, ľahnúť, zísť meter z chodníka, keď ide bicykel, prinest aport a prvé, čo sme ho učili, aby neskakal po ľuďoch, toto pes nesmie robit

margaretka_
9. jún 2019

Kastracia nie je vseliek na uteky, ale ja odporucam kastraciu uz len kvoli tomu, ze ak uteka, nech nenecha niekde aj potomstvo. Ale urcite by som sa nespoliehala na to, ze zrazu budr doma kludne lezat.
Sama pises, ze s nim idete von len raz za cas. Asi to je aktivnejsi pes a potreboval by vuac aktivity, nie len fyzickej, ale aj psychickej (vycvik).
Problem je aj ked sa z utekania stane zvyk, to moze byt tazke oducat, ak nemate moznost urobit si neprekonatelny plot.
Unaveny pes = poslusny pes 🙂

bubli21
9. jún 2019

Tiež sme dali kastrovat utekal potom značne menej 🙂 ale potom ho lákala naša fenka na úteky a robil to z nudy .. a tak aj dopadol jedného dňa sa nevrátil

pralinka86
9. jún 2019

Asi treba vyšší plot.. a možno, nerozmyslali ste aj nad elektronickym obojkom? Takto by mal kolo plotu vymedzene územie a možno by sa naučil.. viem, ze nie naj riešenie, ale..

diaalex
9. jún 2019

My sme našu dali sterilizovať lebo vždy utekala, ale nepomohlo, ma este vacsi apetít a este k tomu sme zvýšili plot, ale ona ho aj tak preskočí (treba jej vacsi rozbeh) a elektricky obojok pomohol tak mesiac kým nezistila že keď ho strčí pod vodu tak prestane fungovať (strcila hlavu k zavlažovaciemu systému).... takze u nás nepomohlo 🙂

terez23
autor
9. jún 2019

@0silvia0 až na to skákanie, ostatné povely zvláda. To skákanie na prechádzke vôbec, ale keď je vo dvore a prídeme domov alebo príde návšteva, ktorú pozná tak vyskakuje (teší sa..)

@margaretka_ on je schopný utiecť hneď ako sa vrátime z prechádzky (a to nie dlhšej)
@pralinka86 ten elektrický obojok sa nám zdá dosť drastické. Skúsime ešte popracovať na výchove a únave

@pralinka86

Ďakujem všetkým za konštruktívnu kritiku a rady
@bubli21 vdaka za skúsenosť

cawes
9. jún 2019

@terez23 tvoj pes nie je socializovany, skakat sa a nahanat sa je jedna vec. Ale co tak zakladne povely? Neaky zaklad poslusnosti? Ako je vychovany? My nemame ani len plot ked otvorime dvere na terasu neskusi odist kym nedam povel a na zahradke vie ze nesmie utiect. Takisto stekanie, proste vie ze domat stekat nema

terez23
autor
9. jún 2019

@diaalex vy ste asi podobný prípad ako my. Resp. psikovia. 😏

terez23
autor
9. jún 2019

@cawes povely zvláda, to sme odmalička trénovali. Ja som to v hlavnom príspevku nepísala, prišlo mi to, že to je základ, keď niekto má psa

maminuska
9. jún 2019

Psa by som už v živote kastrovat nedala. Tuto chybu som urobila raz. Z veselého psa ktorého zaujímali veci sa stal utiahnutý bojazlivý sralino. Moje feny si s mím robili či chceli.

cawes
9. jún 2019

@terez23 tak ale nezvlada ked vam uteka. Ked otvorim terasu a poviem mu zostan tak mi neutecie

simca06022011
9. jún 2019

Utekať stále? Máme Maďarsku viszlu, stredný vzras, aktívny pes. Ak ho nevezme polovička na dve hodiny do lesa tak preskočí plot a príde o 4 hodiny domov. Najviac uteká takto v maji-juni, potom sa ukludni ale fakt s nim veľa veľa chodíme von, on sa doma nudí (minulý rok bolo toto isté). Keď.oride domov z flakaciek zvýšime na neho hlas ale nič... Ide do búdy ( nebudem ho trestať za to že ide domov). Keď ho musel chlap ísť zobrať autom tak sksual krik, raz dostal, potom ostal zavrety v bude... Ale z tohto nemá vplyv na utekanie nic. Treba zabezpečiť aby neutekal keď je takéto obdobie, či uteká aj keď ste s ním doma, alebo keď odídete, proste mu je smutno... Ak máte veľa feniek v okolo kastrácia by bolo možno riešenie ale môj pes odíde aj so psom 😂 čiže my sme čiastočne zabarikádovali plot. Nepomohlo lebo on je ako veverička, zavrela som ho v dome. On je aktívny tak asi si zapamatal, vždy keď som ho prichytila pri pokuse o utek zavrela som ho do domu, išla som preč, išiel dnu... A teraz zatiaľ dva týždne neušiel. Základ je ale zabezpecit to aby nemal ako utiecť. Volierou, plotom... U nás ešte je jedno riešenie, keďže máme záhradu cca 600m2, do L, že tu jednu časť oddelíme a bude tam ( murovany plot je tam vysoký, nevylezie...).

terez23
autor
9. jún 2019

@cawes keď sme pri ňom a s ním vonku (že máme oči na ňom, nezabehne za dom) tak je pri nás. Ale akonáhle napríklad muž zbehne do pivnice po niečo ja napríklad sa zdrzim na opačnom konci na pieskovisku pri deťoch tak to využije a zdrhne. Keď ho zbadáme, že ide od nás a privolané si ho tak ide k nám. On vyslovene akoby čakal kedy nebudeme v strehu.

terez23
autor
9. jún 2019

@maminuska vážne? 😯Vďaka. My skúsime popracovať ešte na Tom pohybe a výchove po porade s odborníkom

terez23
autor
9. jún 2019

@simca06022011 ďakujem. Potešila si ma, že ste niekto s podobným psíkom existuje 😅. Lebo človek, aby mal normálne depku, že zanedbáva strašne psa. Koľkí nerobia absolútne nič pre psa (neobhajujem, nezastavam, len sa zamýšľam...).. a ja si pripadám horšia a to sa snažíme ☹.. napríklad na dnešnej rannej prechádzke bol úplne super, akurát sme sa stretli s jedným psom, s ktorým na seba strašne stekali, ale nielen náš, ale aj druhý pes... Ale prešli sme okolo a už bol znova kľud.