Psík - dieťa - domácnosť

galaxy
25. júl 2013

Dobré ránko kočky.
Potrebujem opäť otvoriť tému Pes v dome
Ako som už dávno spomínala máme 2ročnú yorku. Žije len teda so mnou a s manželom. Ale už teraz mám z toho stres ako to bude,keď budeme príjmať návštevy keď prídu pozrieť na malú, keď sa narodí. Kvôli nej dokonca aj krst hostinu nemôžem robiť doma,lebo ona je taká otravná stále :( Hosťujúci vedia aká je,ale bolo by to určite nepríjemné keby počas jedenia na každého vylezala a pod. Taktiež keby sme sedeli na sedačke okolo jedlo a ona vylezala na každého,že sa chce hladkať a ňuchať po stole. Keď ju zavriem na chodbe, chvíľu tam vydrží a potom nahlas kňučí a ja sa cítim trápne,lebo ju musím stále okríkať :( Potom čo sa týka tých návštev, prídu aj detičky asi a viete aké sú deti-chceli by sa hrať. Lenže naša Moly deti ani moc nemusí-nerobí im zle,ale nevšíma si ich. a keď ju deti moc naháňajú-je nervózna. Keď sme s ňou len ja s manželom poslúcha,ale akonáhle niekto príde tak to je des. Moc cudzích návštev nemáme-všedne len rodina,ale aj tak ju musím stále okríkať,že je otravná :( No a aj počas návštev keby som jej dovolila byť s nami, tak to bude len stres-lebo obsluhovať návštevu,doliadať na svoje dieťa,na dieťa druhých (lebo kamaráti čo majú tieto deti, im nič nepovedia) a ešte aj na psa -stále ho okrikovať. :( som z toho nešťastná. Nestretla ste sa niektorá s podobným problémom??
...viem,je nevychovaná a štve ma to. Ale aj keď niekto u nás je,ja ju okríknem,alebo jej niečo nedovolím-všetci hneď nechaj ju a si zlá na ňu a pod. Ale je mi to trápne,keď sa tak chová :(

lucinocka
25. júl 2013

@galaxy ja som nasu dala ku svokre, ked prisli navstevy gratulovat...nastastie mali tolko rozumu ze dali dar, vypoli kavu a isli prec neoxidovali dlho kolo maleho baba.. si to zorganizuj tak aby ti navstevy chodili jeden tyzden a na tyzden ju daj ku mame, alebo k niekomu komu doveruje.. ale pozor, moze si velmi lahko to v hlavicke skombinovat, ze ju odstrkujete kvoli babu a pride ziarlivost.. u nas to bolo inak, my sme sa aj psovi aj malej venovali rovnako, aby nemala pocit ze je odstrcena, ked bola dovtedy milacik a maznacik..a ona si malu tak zamilovala, ze ju vnimala ako svoje mlada a nas vrcala, hryzla, nemohli sme ju ani pohladkat..veterinar vravel, ze to su psie materinske instinkty a ze mame vydrzat..a preslo to..prisposobila sa, ide vonku, ked mala moze, je, ked mala spi, ab jej granule nerozsypovala..chce to len cvik..nerob paniku, to bu hu okolo malebo baba trva max. mesiac a budete vo svojom kazdodennom kolotoci..

lenkacomrie
25. júl 2013

Ano, skús ju k niekomu dať, na nejaký čas a potom si ju zoberieš,

a vôbec nie si na ňu zlá, to ju len chceš vychovať.

Zlá by si bola vtedy keby bol tvoj pes zavretý v kletke na centimetrvej reťázke vrastenej v krku, bez jedla a pitia.
A na záhradu ho nedáte?či máte bytík, my máme psa na záhrade, z každej strany plot a prespáva v pivnici.

sonula
25. júl 2013

a co tak vycvik?

sabina1975
25. júl 2013

Ja mam parik yorkov psik poslucha na slovo ale princezna sa tvari ze nerozumie je velmi rozmaznana ale odkedy viem ze cakam babo zacala som ju oducat od seba pomali som ju prestala brat do postele uz nesmie na gauc a pod.tak dufam ze ked sa mala narodi tak uz bude ako tak vycvicena a deti tiez velmi nemusia kedze nasi synovia su uz dospely ale necaju sa par krat pohladit a utekaju sa schovat za nabytok takze navstevy s detmi ja milujem

aimable
25. júl 2013

@galaxy ahoj, myslim ze by si ju mohla postupne naucit byt zavreta v nejakej inej izbe. Mozno jej tam dat nejaky pelech, alebo prepravku na ktoru by si zvykla. Moj tak ma ako skrysu svoju prepravku v ktorej ho prevazame v aute. Aj doma ju ma vzdy k dispozicii, otvorenu a deti som naucila(aj navstevy), ze ked si tam zalezie, nesmu ho tam chytat ani nijak inac otravovat a on vie, ze ked chce mat klud zalezie tam. Nerobi to casto, zvacsa spi na gauci, ale ked pride navsteva a nedaj boze deti, ktore tiez nemusi, hned uteka do prepravky. Co sa tyka toho ucenia byt zavreta, treba to robit postupne, ale trenovat kazdy den, aby si na to navykla, urcite sa ti to zide aj v buducnosti, nie len co sa tyka navstev. Treba ju jednoducho v izbe zavriet, dat jej tam nejaku hracku, alebo hryzaciu kost, co ju zabavi. Nijako sa s nou nelucit, nic nehovorit. A na prvy krat zacat s 1-2 minutami a otvorit dvere, a aj ked knuci alebo steka, nevsimat si to a zase bez nejakych emocii, slov a pod. aby to ona zacala brat ako uplne normalnu vec a nie ako nejaky trest. Pochodit po tej miestnosti a zase zavriet dvere, pockat chvilku a zase otvorit, ju si nevsimat, pochodit po miestnosti a opat to iste opakovat. Po case sa ukludni, lebo zbada, ze vzdy ked sa dvere zavru sa o chvilu opat otvoria. A ten interval treba zacat proste predlzovat. Jasne ze to nebude za tyzden, ale treba byt trpezlivy, psika mas na dlho a treba ju to co najskor naucit, aby si mala v buducnosti moznost ju kludne zavriet v izbe, alebo na chodbe bez toho aby bola ona v strese a vy tiez. Ona knuci preto, ze nechape, preco je odrazu zavreta sama a vyclenena od ostatnych a ty ju musis naucit, ze byt na chvilu zavreta nie je nic zle, lebo ved za chvilu sa aj tak dvere otvoria. Davat psa prec je sice riesenie, ale len docasne a nie vzdy sa to da.

alisja
29. júl 2013

@galaxy Ja myslím, že tu je problém - "...viem,je nevychovaná a štve ma to." Vieš, a štve ťa to, ale to je všetko? Musíš malej vysvetliť, čo sa smie a čo sa nesmie. Je to pes, má vedieť, kde je jeho miesto, má ťa počúvať, ale ty ho to musíš najprv naučiť, krôčik po krôčiku, tak ako dieťaťu treba vysvetliť, kedy sa hovorí "prosím" a "ďakujem," ani pes nebude sám vedieť, čo sa má a čo nie, ak hranice nemá, určí si ich sám. Vylieza na návštevy? Povel dolu a návšteve vysvetliť, že to psovi nesmie dovoliť. Pes sa zo stola tiež nekŕmi, nauč ju radšej ležať opodiaľ na jednom mieste a ak bude pekne ležať, môžeš ju pod chvíľou zakrmovať, aby vedela rozlíšiť, kedy je "dobrá" a kedy už nie. Ale chce to trpezlivosť, dôslednosť a nepovoliť! A trénovať aj v prítomnosti návštev, resp. hlavne vtedy! Ona vás totiž nepočúva preto, lebo vie, čo si môže dovoliť, v prítomnosti návštev má človek tendencie povoľovať hranice, a psy to vedia veľmi dobre zneužiť. A síce je to len pes a je hierarchicky najnižšie, a má ležať a neotravovať a nežobrať jedlo, nezaslúži si, aby ho otravovali deti, ak z nich je nervózny. Veta "a keď ju deti moc naháňajú-je nervózna," si koleduje o to, že keď sa ten malý jorkšír naserie, zakusne sa niektorému dieťaťu do nosa a máš na krku právnika aj markízu. Deťom musíš vysvetliť, že psíka nemajú chytať, už vôbec nie naháňať, ale môžeš im dať do ruky psie papanie, a môžu psíka zakrmovať, AK bude ležať na mieste dlhšie ako 30 sekúnd, alebo ak im na povel prinesie hračku a podobne. Deti sa chcú baviť so psom - tak ich presmeruj na prijateľné hry pre psa, ak chce mať pes od detí absolútny pokoj, rodičom radšej vysvetli, že pes môže pohrýzť, a nech si ho deti nevšímajú.
Teraz ti to možno príde čudné, trénovať psa v prítomnosti návštev, ale uvidíš sama, že aj návštevy ocenia vychovaného psíka. A že tomu treba dať čas a dôslednosť - s tým predsa počíta každý majiteľ psa, nie?

alisja
29. júl 2013

@lenkacomrie Niekomu psa dať a potom si ho vziať?? 😲 A čo by tým vyriešila, preboha? Okrem zbavenia sa zodpovednosti na čas určitý??
A "byť zlý k psovi" to neznamená len odoprieť mu základné životné potreby ako priestor a potravu, ale aj jeho sociálne vyžitie, keďže pes je tvor sociálny a nielen k zábavkám potrebuje ľudí, ale aj preto, aby bol vychovaný, bezpečný pre svoje okolie, zvládnuteľný v maxime situácií, a keďže je to "najlepší priateľ človeka," aby mal možnosť odovzdať svojjim páničkom to najlepšie zo seba. A to sa nedá, ak sa psovi človek nebude venovať, ak ho nebude brať von, medzi ľudí, a ak psovi nedá "prácu." A nie každý pes môže byť šťastný sám na dvore s krátkou dennou prechádzkou, niektoré plemená sa stáročia šľachtili práve preto, aby boli človeku najbližšími spoločníkmi, a sú preto absolútne nevhodné "na dvorček." Trpeli by. Našťastie máme celú paletu plemien, a každý si vyberie to, čo potrebuje.

palomka
29. júl 2013

ja mam 7rocneho psa, nevychovaneho a lutujem, ze sme ho nedali na nejaky vycvik. robi to iste co tvoj pes, v jednom kuse steka na cudzich, na tych ktorích pozna nie, vonku sa taha, pocuva len doma 😀 . ked niekto k nam pride,najprv ho zatvorime aby nevybehol na vonkajsiu chodbu a potom ked je navstev uz vo vnutri tak ho "vypustime" a potom je to len stekanie a napominanie....neskor sa ukludni a uz je dobre. s detmi sa nechce hrat, nikdy nebol hravy, len ked on ma naladu 😀 no a mame dve deti ktore ma rad, brani ich ako vlastne ale keby som mala este raz moznost ci si ho vziat alebo nie tak by som ho nevzala. uz ziadne zviera. od kedy ho mame tak nas vlastne vo vsetkom obmedzuje ale nedokazali by sme sa ho vzdat 🙂 aky je, taky je, iny uz nebude a preto ti radim, ze kym je tvoj pes maly tak ho dat na vycvik pretoze pri malom dietati sa mu uz vobec nebudes venovat tolko ako doteraz 😉 ayb si to neskor nelutovala ako ja

ress
29. júl 2013

Takto to býva, keď si berie psa človek, čo nevie o tom ani mäkké f a myslí si, že pes sa vychová sám. 2 ročný pes je už dospelý, budete to mať podstatne ťažšie ako so šteniatkom, ale lepšie neskoro ako nikdy. Určite si nájdi niekoho, kto sa tomu rozumie a pomôže ti, buď trpezlivá a hlavne dôsledná. @alisja ti radí dobre, trénujte to hlavne s návštevami, zavolaj rodinu, vysvetli čo a ako a ono to pôjde 🙂 Ja by som začala cvičiť základnú poslušnosť, hlavne dlhodobé odloženie, určila by som jej miesto napr. na chodbe, kde by potom (keď bude mať zvládnuté odloženie) proste musela vydržať. Krikom na psa nevyriešiš nič, nikdy.

pondelnicka
29. júl 2013

súhlasím s @alisja, pes má poslúchať a hlavne, má mať hranice... Presne, treba ho učiť, keď ste sami, ale aj keď je návšteva, aby vedel, čo a ako... Na psa - akéhokoľvek platí jediné - poslúcham, ak vidím efekt - zo začiatku chutná odmena, postupne prejdete len na pochvalu, pohladenie... 😉 Psa nemusíš okrikovať, on ti aj tak nerozumie, stačí, ak povieš ráznejšie (ale vždy rovnako), jednoslovne, zo začiatku možno s pomocou vodítka, rúk a on pochopí, hlavne, ak je za tým odmena.... 😎 Nie som expertka na psov, ale tiež mám doma jedného, veľa som sa naučila na výcviku a pes naozaj poslúcha... Ale presne vidím, kedy som povolila hranice, každý pes to náramne vie vycítiť a využiť.... 😉
@palomka myslím si, že v každom veku sa dá pes ak nie vycvičiť, tak mu aspoň posunúť hranice, stačí ak mrkneš na tie seriály, o výchove psov (ja alebo pes,...), kde chodí cvičiteľ priamo domov a čo som videla, vždy sú tam problémy s dospelými psami a po pár dňoch je pes ako vymenený... 😎
Baby, neurazte sa, ale problém nie je v psovi, ale v majitelovi - jeho prístupe a výchove, pes len využíva situáciu.... 😀

alisja
29. júl 2013

@ress Tak veru, ono síce aj našim návštevám a rodine chvíľu trvalo, kým si zvykli, že vo dverách sa s nimi nevítam, ale upratujem psy, aby sedeli na zadku, a že počas návštev tiež upratujem psy, pod chvíľou vstávam a odmeňujem psy, ale ono to prešlo, a teraz sa ľudia idú poskladať z toho, že naše psíky "tak krásne poslúchajú." A každý nejak zabudol na to, že ako štence im skákali po hlavách, po stole, kradli jedlo a oblizovali nosy, proste katastrofa!!! Teraz už krásne poslúchajú, sú za to odmeňovaní v podobe spoločnosti ľudí a vyhladkávania, a sme všetci spokojní. U nás zavretie do izby nešlo, tiež tam hulákali, brali to za trest, takže fajn, určili sme si pravidlá - buď sa zmestia do kože a môžu byť s nami, alebo sa do kože nezmestia a pôjdu do izby, resp. do odkladačky. Pes si vždy vyberie to, čo je pre neho výhodnejšie.

lenkacomrie
30. júl 2013

@alisja ty nevieš čo môj pes má, my mu dávame výchovu, chodíme ho cvičiť, a bol aj na pár súťažiach, v tatrách, a aby si videla je aj v izbe a nie len na dvorčeku, ktorý je veľký asi ako 6 tvojich záhrad, ak vôbec nejakú máš, ak nemáš bytík.
Ale dobre, prepáč, ak som ťa niečím urazila, ja som iba vyjadrila svoj názor, síce priznám, ja na svojho psa nemám čas, kedže zachraňujem ľudí, som lekárka.
Ahoj