Ahojte 🙂 neviete poradiť niečo čo hlavne pomôže ? Aspoň trochu ? Potrebujem niečo proti ťahaniu psa na vôdzke.
Sú lepšie popruhy alebo viem že je aj nejaký sťahovací obojok,len sa pýtam či nemáte s niečím vlastnú skúsenosť nech vevyhadzujem peniaze do ľuftu :D.
:PS rady tipu treba ho naučiť neťahá si prosím nechajte. Som si toho vedomá no najprv sa s ním musím dostať von a keďže ma 35kg keď ma potiahne je to celkom sila :D pekný deň inak želám🙂
@diaura retiazka a vzdy ked zatiahne tak postrngat tym. To im velmi vadi. Ale
Tiez s tym zapasim.
popruhy neodporúčam, to pes ťahal ešte viac, sťahovací obojok tiež nie, to sa pes išiel radšej uškrtiť ako by mal prestať ťahať. U nás sa najviac osvedčil obojok na tento spôsob, viacej to psovi vadilo keď potiahol:
https://pethome.sk/postroje-a-ohlavky-proti-tah...
Ja neuznávam tieto škrtiace obojky, proste to
treba poriadny výcvik
@diaura odporúčam ohlávku, ale treba to vedieť používať , treba mať vodítko s dvomi karabinkami, jednu zapnúť na obojok, druhu na ohlavku. Psa potom viesť tak , aby bol hlavne na obojku , ale keď potiahne tak na ohlavku, ide o to aby si pes neublížil. Moja je veľký ťahač , ale ohlavku je jednoduchá vec a funguje 100% s minimálnym diskomfortom pre psa aj majitela
@diaura skusali sme elektricky s vybraciou iba, vyboj nikdy nedostal a krasne sa na to naucil s tym ze sme mu to spojili s povelom POMALY, postupne sme vibracie vypustali a zacal reagovat na luskanie prstov a sem tam tam nasiel aj daky pamlsok ;) a ide mu to 🙂 s voditkom ci bez neho, my sme mu to spajali s chodou pri nohe v nasom tempe, ale boli to mesiace nasej trpezlivosti a, jeho snahy, nas taha uz nieco cez 45kg, bol by to masaker teraz :D
dostat kupit taku ako keby ohlavku a s tou je to velmi jednoduchce, kedze priamo manipulujes v hlavou psa, takze nepotrebujes na to ani nejaku extremnu silu a pes tomu aj velmi rychlo pochopi
@diaura my sme s našim chodili na cvičák a tiež mi radil sťahovaci obojok. Ale u nás vôbec nepomohol. Náš našťastie počúva na povely,tak ho nechávam ,na voľno vždy keď sa dá. A inak sa nám osvedčilo mu dať vodítko akoby pred labky, je vtedy nakrátko a ide pekne pomaličky. Niekde som čítala ,že si vtedy myslí ,že má prekážku pred sebou,tak spomalí.
@kandelabra tiež som pozerala , len mi to prišlo také aby si zas ten pes neublížil. Resp. Ja jemu 🙂
@diaura Toto :
https://www.elektronicky-obojok.sk/specialne-po...
My to mame na nasu fenu Huskyho a tieto plemena tahaju poriadne a pomohlo nam to velmi.
@diaura popruhy psíka podporujú v ťahu, tak to nie je moc fajn riešenie 🙂 alebo skúsiť chodiť na cvičák, kde vás tieto veci naučia
Ak už použiť nejaké výcvikové pomôcky proti ťahaniu, tak odporúčam vyhľadať dobrého trénera. Väčšina z tých pomôcok nepôsobí dobre na zdravotný stav psa z dlhodobého hľadiska. Treba brať do úvahy, že to nie je konečné riešenie a nemá to pes nosiť "navždy", ale má to byť len krok v tréningu... Ak teda vôbec (to je už na zvážení každom)...
Mimo klasické techniky učenia neťahať (zastavovanie, menenie smeru,.....) by som ja ešte poradila vnímať aj úplný začiatok prechádzky. Pes by napr.nemal vyletieť z dverí ako torpédo 😁 Už v takomto začiatku by mal mať človek jasne stanovené pravidlá a nastaviť psa, že od nasadenia obojku/postroja, platia moje pravidlá počas celej prechádzky... Ďalej je fajn zapracovať na sebakontrole, pozornosti, očnom kontakte (makať na tom doma a postupne to presúvať do náročnejšieho prostredia)... Mať naučenú chôdzu pri nohe, ktorú potom vie človek využiť v situácii kedy by pes ťahal... Pracovať na nasledovaní vodítka, učiť sa s tým vodítkom ako takým pracovať (človek, aj pes)... Vonku odpozorovať, kedy (prečo) pes ťahá a na základe toho s tým aj pracovať.. Predvídať dopredu a naučiť sa s tým pracovať.. Hra "pozri sa na" vie v mnohých situáciách super pomôcť..
A snažiť sa, aby sa pes k cieľu za žiadnych okolností ťahaním nedostal - je to tzv.odmena prostredím, a v psovi sa to ťahanie ešte viac prehlbuje. Učí sa ešte viac ťahať...
Podľa mňa to ťahanie je dosť taký komplexný problém a cez písmenká ťažko bude niekto určovať prečo tak ťahá, kde sa stala chyba ... a tým pádom sa aj ťažko poradí 🙂 Znova sa vraciam k tomu, že skúsený dobrý tréner by bol to naj riešenie 😉
Halti ohlavka, dobry pevny obojok a hlavne vycvik
ohlavka je super, to sa nauci pes, aby netahal, myslim, ze to je take naucinnejsie, nasmu tiez trvalo, kym s tym prestal, ale teda uz sa naucil a teraz nie je ziadny problem, len to chce cas a venovat sa proste
Ohlávka ...výcvikové pomôcka ..o ňu sa psíkovi úplne vodzka a otočí mu hlavu nabok ,vždy keď potiahne .Vtedy psík spomalí,alebo zastane .Takto sa naučí netahat .
Susedom vo zverimexe odporučili ten sťahovací obojok. Že veľké psy proste budú ťahať. No a potom časom naozaj naučiť. Záleží aj od plemena lebo ak je to nejaký “lovecký” pes tak stačí že niečo zaciti a ide po tom