Psa či mačku? Poraďte, prosím ♥.

solito
22. máj 2019

Hľadáme učenlivé, pokojné zvieratko, kamoša pre naše dieťa a nového chlpatého člena našej rodiny. Pre starších susedov ale je podmienka nič hlučné, pre veľkosť bytu niečo skutočne malé, pre alergika v rodine nič silne púšťajúce chlpy. Ešte sme psa ani mačku nemali, len rôzne iné menšie zvieratká a o psíkovi, alebo mačičke uvažujeme už dlho, ale nevieme sa rozhodnúť, ani si vybrať. Chceme byť pri výbere zodpovední, je to živá bytosť a chceme, aby sme boli spokojní aj my, aj zvieratko. Pomôže, prosím, niekto so skúsenosťami? Ďakujem za každú odpoveď.

fridi96
22. máj 2019

Aj Ja som alergická a mame doma francúzskeho bulldoceka 😄 celé dni spi a je strašne lenivá a tichá 😂😊 len Vela chrape 😂😂 potrebuje strašne veľa lásky a aj dáva proste už si nevieme prestaviť ako to bolo predtym keď sme ju ešte nemali teraz čakáme baby a ona to tiež cíti a vždy príde ku brušku a kuká alebo leží vedľa 😊😊 mačku nemame a ku decku by som ani nechcela ale keď tak určite sphynxa by som zobrala ta chlpy vôbec nemá 😂

nika3136
22. máj 2019

Tak mačka veľmi učenlivá nie je 😄
Pre alergika jedine bezsrstú.
A keď psíka tak niečo čo má vlasy napr yorkshira alebo maltezáčika

solito
autor
22. máj 2019

@nika3136 učenlivé v zmysle, že neciká kade-tade, neničí vo veľkom veci a pod.

nika3136
22. máj 2019

@solito
Mačka je viac svojská, osobnosť, nie je to taký stále túliaci sa miláčik. Príde, pomojká sa a ide svojim smerom. Ak chceš k deťom tak kľudne tie dve plemená čo som ti opisovala. Maličké, milučké, nepúšťajú chlpy, neničia veci (aj keď každé malé šteňa si tým asi prejde), neslintajú, sú mojkavé, zvládne ich aj začiatočník. Akurát že majú troška upišťaný hlas ako všetky maličké plemená. Plus tá starostlivosť je o niečo náročnejšia tým, že treba strihať, ale nie je to žiadna katastrofa

solito
autor
22. máj 2019

@nika3136 ďakujem a povahovo sú tieto dve plemená rozdielne, či v podstate rovnaké? My sme ešte pozerali po čivavách, ale všeobecne nemajú veľmi dobré referencie.

marguay
22. máj 2019

Macicka je super zviera skor teda macka nez kocur a zavisi od povahy. Tak ako clovek aj macka moze byt hrava, sibalka, vesela ale aj kludna, pritulna, nenarocna. Keby ste si brali macicku z utulku, vedia vam presne povedat o povahe.

eliska13
22. máj 2019

@solito určite psa, ale rasu neporadim.Macka sa nedá tak "ochocit"ako psík.so psom môžete chodiť na výlety, turistiku je to podľa mňa väčší kamarát ako macka

lucv
22. máj 2019

@solito Ako som pisala v druhej diskusii, mame aj macky aj psov (aj zajace a papagaja 😂) takze z vlastnej skusenosti.... macku mame britku a mix mayskej a nejakej poulicnej z obidvoch je vela chlpov, rozdiel v tom ze z britky idu chumace a z mixu pichlave chlpy ktore sa dostanu vsade takze behame denne s vysavacom.... mame syna 8 mesacneho takze och chyta , sklbe nerobia mu zle, ani neutocia su na neho zvyknute, ale maju pokojnu povahu moze sa snimi robit hocico a oni drzia... pri mackach je super ze maju svoj zachod na ktory chodia tzn. netreba ich vencit mozu byt cely den same doma a nejak extra im to nevadi takze na starostlivost su menej narocne jak pes. ale tie chlpy su neni jedine pri tej egypthej sphynx.... pri psovi treba ratat s tym ze ho treba kin 2-3x denne vencit... osobne odporucam yorka, mame ho doma je kludny, mojkac, nenici veci, ma rad deti neplzne.... poznam baby co maju maltezakov aj ti malo plznu

calimero3w
22. máj 2019

@solito dobry deň, odporúčam bischona, neplznuce , antialergické , malé , hravé plemeno , alebo maltézak... 👌🙂

sivana09
22. máj 2019

Psa do bytu urcite nie.. tiez mi to pred rokmi každý hovoril, nepočúvla som a potom trosku lutovala.. sice ho samozrejme veľmi milujem, ale to vencenie vonku xkrat denne je take otravne, ako maloco ine. Nastastie sme po dvoch rokoch v byte s nim uz v dome a je to o cosi jednoduchsie

eliska13
22. máj 2019

@solito len nie čivavu😂buldoček je milý kamarátka ho má, sú komótne a naozaj chrapu.
Ešte by stálo za zváženie mopslik, trpazlíci jazvečík hlavne tí krátkosrsti sú milí, bisonik, papillon, ale pozistuj si ohľadne chlpov nevyznám sa....keď by som už chcela psíka, tak takého čo má rád prechádzky a zvládne les, lebo kamarátka ma yorkshira a je to skôr psík domov na podusku záleží aké ste typy ľudí aký máte životný styl

nika3136
22. máj 2019

@solito ja som mala yorka, dobrá známa má maltezáčika a mne sa zdajú povahovo podobné plemená. Je pravda, že York je pôvodne plemeno šľachtené na vyhrabávanie hlodavcov (dúfam, že nepíšem hlúposti a pamätám si to správne), takže vedia byť vonku dosť živé a aj sa stoprčia do väčších psov 😄 ale je to top maznáčik. Do čivavy by som nešla... jednak má chlpy a jednak je veľmi živá, uštekaná.

Mačku z útulku určite nie keď je niekto z rodiny alergik.

A so starostlivosťou musíte rátať samozrejme. Psík potrebuje ísť vonku aj keď je škaredo, skoro ráno, potrebuje vybehať, nebyť doma dlho sám (ale zase tak 8 hodín už potom vydrží normálne). Keď niekam pôjdete musíte premýšľať aj nad tým, či má s kým byť alebo či pôjde s vami.

eliska13
22. máj 2019

@nika3136 čivavy sú neuroticke, ustekane a majú pichlave chlpy

heyoka
22. máj 2019

lhasa apso

marsmykkok
22. máj 2019

za mňa pes, dá oveľa viac lásky, hoci treba venčiť, riešiť čo s ním cez dovolenky atd. mačka je samostatnejšia, nie je taká prítulná, iba ked chce a preto mačky nemusím. za mňa nie tie malé plemená ako york a maltezák (robia nachvál ak nie je niečo podľa nich tým že napríklad neudržia svoju potrebu), pre mňa ak nechceš veľmi veľkého je top z menších cavalier, neskutočný dobráčiskovia a veľmi prispôsobivý

eliska13
22. máj 2019

@marsmykkok úžasný psík majú ho susedia len chlpy, cesať...

marguay
22. máj 2019

@nika3136 kazde plemeno macky ci psa co ma chlpy ich aj pusta ci? Niektore viac ine menej vzdy sa da vybrat. York a podobne psy.....no najlepsie si zistit aj u veterinara ake maju specifika. Niektore plemena trpia urcitymi aj vaznymi chorobami a celkovo pes je ovela nakladnejsi. Treba sa riadit aj rozpoctom. My mame roky macky a do roka neprekrocime nikdy 100 € aj to musia fakt ochoriet, svagor, sused, kazdy kto ma psa vraza neskutocne peniaze za starostlivost aj pri menej zavaznom probleme. Pes je proste narocnejsi celkovo treba s tym ratat

nika3136
22. máj 2019

@marsmykkok ale pani píše, že hľadá psíka ku alergikovi, cavalier má asi tiež chlpy

nika3136
22. máj 2019

@marguay ich "srsť" má charakter vlasu, preto sú to plemená vhodné aj ku alergikom. Vhodnejšie než tie, ktoré majú podsadu. Samozrejme, ak je človek alergický na nejakú zložku psích slín tak je to jedno čo je to za pes

evaachesa
22. máj 2019

Brat ma yorkshira, neviem ci to je plemenom alebo ten ich pes je tak mimo...ale ako kdeby mali doma dalsie dieta...hrozne nieco. Vkuse sa pocurava, ked je stastny, ked je dlho sam, ked niekto pride, brese za kazdu blbost. No mozno ho dobre nevycvicili, ktovie. Ak macku tak najlepsie bez srsti, len tie su take skaredee 🙄 znama ma macku taku pre alergikov, no ide ju porazit z chlpov po celom byte.

monca0021
22. máj 2019

@solito mne asi zmizol komentár alebo som ho pridala niekde inde 😳🙈🙈🙈😂 za mna určite pes!!! Mačky nemusim aj kvôli tomu že niesu až tak prítulne len keď sa im chce. Ak chce človek mačku nejakú čo si tie ,,vysie,, rasy či ako to napísať musíš mat doma záchod pre mačku (smrad) 😀 Psíka naučíš navykom a máš vybavené. Pritúli sa vždy keď ho zavolas sú to mojkadla, deti ho môžu cvičiť rôzne rozkazy a hrať sa snim. Náš ma 10 rokov a je to naša laska. Už sa bojíme o neho keďže už je starší no snáď ešte pozije😀 určite pes!

ukulela
22. máj 2019

@solito macka je samostatnejsia, vydrzi doma aj sama. pri psikovi treba zvazovat aj moznost sa mu venovat - prechadzy viac krat denne, detto kam ho date cez dovolenku, ... a teda v oboch pripadoch - ak je tam alergia, treba zistit, na co konkretne, kamos u nas bol a hned opuchnute oci (mame psa) - takze bud bezsrste plemene(co su skarede pre mna), alebo ako pisali - vlasate. vacsinou pisu, ze take male plemienka su nervozne a besne, neviem, ci to plati vacsinou, alebo nie ... kazdopadne ak psa, tak urcite nie od mnozitelov, radsej zainvestovat do psika s istym povodom a potom teda aj povahovymi vlastnostami patriacimi k tomu plemenu. ja by som si vzala aj z utulku, my mame dvor. tam by sa prehral a prezil aj besnejsi psik. a teda - urcite kastrovat!

lindusss2016
22. máj 2019

@nika3136 macka nie je ucenliva???? A ty si uz chovala macku? Macky su velmi inteligentne zvierata a vies ich naucit takmer cokolvek, su tvrdohlavejsie a idu si svoje, pravdepodobneaportovat nebudu (aj ked aj take macky existuju), ale co sa tyka navykov, vies ich naucit hocico.

marguay
22. máj 2019

@lindusss2016 presne, najviac sa mi pacia negativne komentare na macky od tych, co ich sami nikdy nemali. Ale macka je taka a taka, tak sa to predsa hovori......

lindusss2016
22. máj 2019

@monca0021 no a dalsi komentar od cloveka, co nikdy doma macku nemal. Zachod sa da udrziavat uplne cisty a bez zapachu, treba kupovat kvalitnu podstielku a pravidelne cistit, zachod moze byt schovany aj v nejakej skrinke, takze vobec nemusi byt viditelny a ani citelny 🙄

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lindusss2016
22. máj 2019

A k macke len tolko, ze ked sa mi narodila dcera, nas kocur mal uz 10 rokov, bol to pan domu, bala som sa, ako to prijme a z nich sa stali taki partaci, ze sme len cumeli. Mala mu mohla robit vsetko, nas by za to uz davno vyprasil 😂

solito
autor
22. máj 2019

@taskataska silné vyjadrenie, nemyslíte? Preto, že chceme k výberu pristupovať so všetkou zodpovednosťou? Preto, že vieme, akému stvoreniu sme schopní poskytnúť láskyplný domov a nie si na "skúšku" vziať čokoľvek a potom sa ho zbaviť? Myslím, že nie sme jediní, ktorí hľadajú menšie plemeno, pokojnejšej povahy, ktoré sa dokáže dostatočne vycvičiť na to, aby neocikávalo a neokakávalo všetko v byte. Nuž a menej padajúca srsť tiež podľa mňa nie je honosnou požiadavkou. Veď sú to celkom reálne a normálne požiadavky, tak nechápem vašu reakciu a váš súd.

nika3136
22. máj 2019

@lindusss2016
Chovala nie jednu 😉😉😉