Ahojte, googlim, ale chcela by som nielen teoriu ale aj poradiť. Mame za pár dní 1ročnú fenku labradora. Nikdy sme fenku nemali, vzdy len psikov.
Fenka sa prvýkrát hára, samozrejme počas prechádzky dávame na ňu pozor, doma je vo vnutri. Keďže pracujeme z domu, von sa pýta, keď chce, môže ostat vonku, rada je ale s nami.
Teraz ako sa hára, trolinku krvaca, chodím, utieram, dezinfikujem. Nie je to vela, z času na čas fliačik.
Chápem ze háranie je 2x za rok, len by ma zaujimali tipy ako riesit upratanie po nej. Keďže toho je fakt malinko, na plienku to nie je. Budem rada ak poradíte čo robit a čo nie v čase ked sa hára. S jedlom registrujeme ze zvyčajnu dávku nezje. Prechádzku má denne hodinovú, plus prístup na dvor na požiadanie. Čo sa Trixie týka, viac je prítulná, vyžaduje viac pozornosti.
Ďakujem za každý komentár ktorý ma posunie ďalej.
@colsami dakujem, ano čítala som ze niektoré rasy háraju zriedkavejsie, len labrador tam nebol vobec spomenutý. V dome na šťastie nemáme žiadne koberce takze na prízemí sa volne pohybuje a ja upratujem častejsie. Môžem očakávať aj viac krvi? Zatial je to fakt len velmi zriedka niekde bodka na podlahe, sama sa vela umyva (oblyzuje, takze urcite citi ze sa nieco ine deje a ma potrebu sa viac "umyvat").
@katkaseiner tej krvi pri háraní nebude veľa. My sme mali 2 labradorky,síce boli vonku,ale vedeli sa očistiť, ze sme krv skoro nepostrehli.
JRT sme mali v dome a používala som pri nej haracie nohavičky, a krvi tiež úplne máličko. Avšak pri nej sa nám stalo,že mala falošnú graviditu.
Teraz máme šteniatko a čakáme kedy to príde na ňu 1x.
Nasa sa tiez tak vedela sama vycistit ze bola len sem tam bodka na zemi, a to nie je problem prebehnut mopom. MAximlane ked niekde dlho drichmala, potom ostala mensia kaluzka. Takze sme ju nohavickami tiez netrapili, akorat nesmela vtedy na gauc, alebo len na svoj stary uterak. Ten tyzden-dva sa to da zvladnut.
@katkaseiner sucky sa zvyknu pravidelne cistit takze to nikdy nebude ziadny "krvak", vzdy to bude o najdeni par kvapiek.
A ano pri prvom harani je niekedy krvacanie slabsie. Na druhu stranu pri dalsich haraniach sa zas sucka lepsie cisti... Uvidite, je to individualne 🙂
Toto je extremne zle z dlhodobeho hladiska pre psika. Predstav si, ze si nadrzana a nemozes nic. Este pride tvoj 'majitel', tvoja svokra a zacne ta hladkat okolo vaginy, ale nezasunie. Prijemne na par minut, nie tyzdne, co su pre psika pocitovo mesiace.
Cize do buducna - bud ist minimalne zakazdym k veterinarovi, on vie pichnut nieco alebo dat tabletku a psika bud pripustit alebo dat vykastrovat.
Teraz mam radu len chodit a utierat. Ak su to len kvapky, mozete byt radi.
@katkaseiner preco ju nedas vykastrovat?? ved ked ju neplanujes pripustit tak sa iba trapi
@modrykolibrik planujem ju peipustit pri dalsom háraní. Musíme najst fešáka
@katkaseiner si si vedoma,ze sa zaradis medzi mnozitelov?
Haranie nemusi byt vobec 2x za rok. Su sice plemena ktore haraju cca kazdych 6mes, ale su aj take co maju interval 8, 10mes... Ci raz rocne.
Interval sa navyse s vekom moze predlzovat, takze treba si to u kazdeho psika odsledovat.
Co sa tyka praktickych otazok, ak nechcete haracie nohavicky, tak jedine v case harania drzat sucku v takych miestnostiach, kde to mate lahko umyvatelke (tzn nie koberec, ale skor dlazka podla a pod.).