Prosím o pomoc pri názore na striedavú starostlivosť

walikam
31. mar 2019

Dobrý deň, milí rodičia. Som študentkou VŠ a veľmi pekne Vás prosím o Váš názor na striedavú starostlivosťl. Týka sa to výlučne potrebieb mojej bakalárskej práce. Spracúvavam tam všeobecnú mienku na striedavú starostlivosť. Veľmi pekne Vás prosím o pár viet prečo ste zvolili striedavú starostlivosť, aké ma pozitíva a aké negatíva. Veľmi by mi to pomohlo. Ďakujem pekne za každý jeden názor.

kysucania
31. mar 2019

Pisem nie z vlastnej skusenosti, vdakaBohu, ale zo skusenosti ucitelky takychto deti. Vacsinou deti sa zhodli v jednom - vychova "schizofrenikov", deti sa prisposobili ale ja som vzdy vedela u koho tento tyzden su, lebo sa presne aj tak spravali, reagovali... Nechcem v ziadnom pripade odsudzovat, lebo neviem co je byt v takejto situacii na strane rodica ale to ako to preziva dieta si naozaj malokto uvedomuje. Zaujmy deti sa mi zdaju v tychto pripadoch tie posledne. Myslim, ze az dalsie generacie ukazu preco je takato dvojkolajna vychova skodliva, teraz hlavne ide o moderny trend,
aby bolo dieta spravidlivo u oboch rodicov ale dopad na jeho psychiku sa nemysli. Ved si skuste predstavit ze parne tyzdne ste trebars policajtom a neparne sudcom. Preco take prirovnanie, lebo hra je pre dieta ako pre nas praca!

tyelde
31. mar 2019

No, moje deti našťastie v striedavke nie sú, ale máme na striedačku jeho syna... Úprimne, myslím, že je to blbosť na n-tú a vyžaduje to veľmi dobré vzťahy a kooperáciu rodičov, a podľa mňa málokto jena to dostatočne zrelý... Napr u nás, chlapec má 11,matka býva 60km od nás - každý druhý týždeň trávi 3 hodiny dennev autobuse. Krúžky neexistuje, lebo v matkine týždne stíha akurát ísť do školy a domov... A tiež to klasické "kupovanie" si dieťaťa a podobné problémy čo nesúvisia so striedavkou... Ale tiež napr je vidno na školských výsledkoch kedy je u koho, kto sa mu ako venuje a tak... Tiež viem ajto, že u mamysi toľko nemôže vyskakovaťa u nás to zneužíva lebo papík dovolí.... Nemyslím, že to pre dieťa má viac pozitív ako negatív...

juliet86
1. apr 2019

ja si myslim ze ak rodicia si vsetko odpustili a maju sa vlastne radi a total spolu suhlasia vtedy sa da striedavka. ja osobne si myslim ze najnenej zly model je kefy dieta ma 1domov a rodicia sa v nom striedaju. tazke pre rodicov lahsie pre dieta.... moji rodicia sa rozviedli. ostali sme s mamou. a som rada

lujza123
1. apr 2019

Mame takmer striedavku, cez školský rok v pomerne cca 10 dní u otca a 20 u mňa, cez letné prázdniny to otočíme a je zase viac u otca.
Ma to svoje výhody aj nevýhody, či už pre dieťa alebo rodiča.
Asi najväčšia nevýhoda sú pre mňa financie keďže vacsinou všetko platím ja, otec občas zaplatí nejaký nečakaný výdavok, kúpi jej kredit do telefónu ale spoliehať sa na to moc neda.
Striedavku nemáme určenú súdom, tam to dajú automaticky tyzden/týždeň a to je podľa mňa hrozna blbosť. Som za to aby sa na výchove podieľali obidvaja rodiča ale považujem za dôležité aby malo dieťa jeden stabilný domov, miesto kde ma svoje sídlo, trvalý pobyt, školu, kamarátov, miesto o ktorom povie ze tam býva. Preto napríklad ja radšej ozeliem trápne výživné ako by som sa mala súdiť a zničiť decku život koli pár euram

walikam
autor
1. apr 2019

@lujza123 ďakujem, Vám veľmi pekne za Váš názor 🙂

walikam
autor
1. apr 2019

@juliet86 ďakujem, Vám veľmi pekne za Váš názor 🙂

walikam
autor
1. apr 2019

@tyelde ďakujem, Vám veľmi pekne za Váš názor 🙂

walikam
autor
1. apr 2019

@kysucania ďakujem, Vám veľmi pekne za Váš názor 🙂

tucniacka11
1. apr 2019

Na toto, by som povedala, nech si to každý rodič vyskúša, aké to je bývať týždeň v jednej domácnosti a týždeň v druhej. Ktovie ako dlho by tak vydržali fungovať. Ale to dieťa, čo má robiť, musí, chce nechce musí. Lebo tak dospelí rozhodli. Žiaľ toto teda nie je v záujme dieťaťa.

ukulela
1. apr 2019

@walikam na striedavku treba dvoch rozumne uvazujucich, korektne komunikujucich a rovnako hodnotovo nastavenych rodicov. pretoze dieta by malo mat nastavene rovnake podmienky, hranice a moznosti v oboch domacnostiach.

katrin21
1. apr 2019

@tyelde preboha ktorý blázon sudca dovolil aby bolo dieťa v striedavej starostlivosti keď tam ide o vzdialenosť 60 km Veď to je týranie!!!

My s manželom máme obaja dieťa a jedno máme aj spoločné.. jeho Dcéra žije 50 km od nás ale ani náhodou nehrozilo aby bola v striedavej starostlivosti Veď to sa nedá a to nás spája ešte krásna diaľnica bez nej už vôbec si to neviem predstaviť. Okrem toho naše baby mali toho plné zuby už len keď museli chodiť nabalené niekam každé dva týždne A nie to ešte na dlhšiu dobu ako na víkend. O striedavej sme sa len bavili a mali vtedy možno 12 rokov a obe sa vyjadrili že v žiadnom prípade by ju nechceli nikdy mať.
A už vôbec si ju neviem predstaviť o maličkých detí že by bolo napríklad malé dieťa dva týždne bez mamy a dva týždne bez otca ešte ako-tak prežije Ale čo si budeme nahovárať predsa len maličké dieťa je viac naviazané na tú mamu lebo s ňou spravilo viac času do troch rokov ako s otcom.
A veľmi To škodí deťom podla mna.
Rozprávala som sa s jednou kamarátkou a dvakrát Cola právničkou a ona mi povedala že sa bavila s viacerými sudcami a z praxe poznám iba jeden prípad kedy striedavka naozaj krásne fungovala A to vtedy Keď rodičia bývali v tom istom činžiaku len na rôznych poschodiach a veľmi úzko spolupracovali a nehrozilo že by sa rozchádzali v názoroch na výchovu alebo že by dieťa malo iné podmienky a zásady u druhehp rodica.

Ja tu v mojom okolí viem o jednom prípade kde išlo do striedavka v podstate 14 ročné dievča, súhlasilo s tým, ale už teraz po dvoch rokoch nie je z toho nadšene, akurát mu je strašne blbé povedať otcovi , že už by radšej bola iba s mamou a bývala tam len na víkendy u neho. Že si myslí že by bol smutný atď , ale pritom tam dochádza ku konfliktom už aj kvôli hlúpostiam a jednoducho už by tam najradšej nebola v striedavke .

tyelde
1. apr 2019

@katrin21 nuž za to ja nemôžem... Ale myslím, že rozhodnutie padlo dávno predtým, ako sa mama sťahovala, majú ho v striedavke od cca 5r...

katrin21
1. apr 2019

@tyelde myslím si že nástupom do školy to mala matka požiadať zrušiť

tyelde
1. apr 2019

@katrin21 to tiez nie je moja starost no...ked to rodicom vyhovuje x) na deti totiz podla mna mysli malokto

katrin21
1. apr 2019

@tyelde a to je chyba

petamada
1. apr 2019

moja segra ma striedavku, dcera ma teraz 10 rokov (striedavka je uz 3 roky), na trase BB - ZV (cca 20km) obom rodicom sa narodilo s novymi partermi dalsie dieta..dlhe roky bola sama, zrazu ma dvoch bratov..ale je zmatena..nie je doma ani tam ani tam, kazda domacnost ine pravidla, ked pride od otca matka ju prve tri dni len dava dokopy...aj by chcela zrusit striedavku, zial otec nesuhlasi, aby nemusel platit vyzivne...ja osobne som proti striedavke, aj som nesuhlasila pri sude, a zverili len mne, a je to tak lepsie..

walikam
autor
1. apr 2019

@katrin21 môžem Vás prosim kontaktovať formou správy? 🙂 rada by som sa Vás opýtala na pár otázok, veľmi ma zaujal Váš názor 🙂

katrin21
1. apr 2019

@walikam oki kludne

walikam
autor
1. apr 2019

@lujza123 mohla by som Vás prosím kontaktovať do správy, mala by som pár otázok 🙂

lujza123
2. apr 2019

@walikam jasne len sa pytaj

felycity
11. apr 2019

striedavá starostlivosť možno výhodná pre rodičov, ale isto nie pre deti, neviem si predstaviť samú seba, aby som sa čo týždeň balila vrátane všetkých učebníc a bývala týždeň inde a druhý týždeň opäť inde, to je na " palicu" , niekedy rozmýšľam aká bude daľšia generácia z hľadiska emocionálneho, nechcem sa nikoho dotknúť, ale nesúhlasíms tým...