Ahojte, prosim vas o radu ohladom mojho psa, ma uz 1 rok u nas je 7 mesiacov, je z utulku, bol tyrany.
Dlho trvalo kym sa naucil vykonavat potrebu vonku, ked som snim bola vonku dlhsie tak sa uz ponahlal domov lebo mu bolo treba cikat.
Tak bol asi nauceny v utulku. Ale tento problem je uz ako tak vyrieseny ale musi chodit min.4krat denne von.
Problem je ale v tom ze jeho sa neda doma ani dotknut ani pohladkat ani nic lebo sa hned pocika. Zo zaciatku som myslela ze je to "normalne"kedze bol tyrany ale je u nas uz 7 mesiacov a stale sa boji pohladenia uz neviem co a ako na neho .
Zapinat ho na voditko mozem iba vonku lebo ked to robim doma tak aj pri tom sa mi pocika.
Prosim ak mate skusenosti poradte.
Dakujem.
@dominika6 takto som ho aj ucila cikat vonku ze ked sa prvy krat vonku vycikal tak dostal svoje oblubene piskoty ked sa naucil povel cakaj tak zakazdym ho pohladkam aj odmenu dostane, aj on je iny vonku ako doma. Ked sa stretneme vonku tak skace vyskakuje aj pohladkat sa necha ale domov ked pridem tak neskace nic lebo vie ze sa pocika.
Tak vystiskat a hladkat ho mozem len vonku tam sa nepocika.
Ale vravim doma sa nanho ani pozret. 😢
Trpezlivosť,neprikrádať sa odzadu,najprv osloviť a potom pohladiť. Čo tak dáke pamlsky? Mať vždy po ruke,Ked ho chcem pohladiť najprv osloviť pričupnúť si k nemu,počkať kým podíde sám,pohladiť a dať pamlsok.Ak si cvrkne nevšímať si to,a potom utrieť.Pes vníma mimiku tváre,a ak ho pohladíš,potom sa zamračíš vie,že dačo nieje o.k. A kričanie už vôbec.Ked si vybuduje dôveru,stačí zdvyhnúť ton hlasu. Psy si spájajú príjemné s dobrým.
@margotka112 ved to uz skusam 7 mesiacov, pekne bez kriku ked sa pocikal tak sa to utrelo bez kriku, volam ho pod si dat mnamku zobere si, pohladkam ho, pocika sa aj po 7 mesiacoch zato uz neviem co robit, neviem ako ho tyrali ale myslim ze na to nikdy nazabudne.
@fadama Tak skús veterinára,neboli ste s ním? Možno má dáke zdravotné problémy. Kolegyňa mal maltezáka a začal sa pocikávať ked mal 18 mesiacov. Mal dáky zápal....
@dominika6 vo vnutri sa snim neda nic robit ked ho len zavolam pride hodim mu hracku oblubenu, pochvalim ho a bud sa uz aj pocika alebo rychlo radsej zalezie do postele. Hrat sa snim moze iba syn pri nom blazni beha ale aj syn ked ho zapina na voditko tak aj jemu sa pocika. Ale ja a partner vravim ani na neho radsej ani nerozpravat. ☹ ☹ ☹
Skús si dať do googlu pes sa pocikáva, a čítať čítať,možno dačo nájdeš,je toho dosť.
@margotka112 nie u veterinara sme neboli, bol u veterinara ked cestoval za nami do zahranicia vsetko bolo ok.
No ale kolegynin psik sa zacal pocikavat az v 18 mesiacoch tam sa dalo cakat ze to bude daco s ochorenim. Ale moj neviem preco si nevie u nas zvyknut ze tu ho uz nikto tyrat nebude.Keby som vedela ako inac na neho lebo uz som skusala vselijako a nic.
@margotka112 uz som citala kazdy radi trpezlivost, vela hladkania, odmeny, ale ved prave tie hladkania su take pre neho hrozne ze sa pri tom pocika. nic nezabera.
@fadama z toho vychádza, že bol týraný v uzavretom priestore - byt- interier, určite si ho najprv priviazali - keď ho idete dať na vodítko, vždy sa pociká, týrala ho dospelá, alebo skoro dospelá osoba - syna toleruje, nepociká sa mu pri hraní, dôveruje synovi, dokáže sa s ním blázniť...... to je hrozné, že stále pociťuje úzkosť... ☹ Ťažké je si psíka nevšímať, ale ja by som nechala činnosť doma výhradne na ňom, nehladkala by som, nehrala sa, neoslovovala s pohľadom uprený na neho... až keby to sám chcel, až keď príde vyslovene s nejakou "požiadavkou" on. Ale, rozprávala by som sa s ním, miernym hlasom pri iných bežných domácich činnostiach, opisovala čo robím, ako sa mám, alebo pod. niečo ako monológ. Ale bez toho, aby som ho oslovila menom, volala ho alebo pozerala na neho. Iba by som viedla monológ. Veľa lásky nech mu prejaví syn, keď môže on. A tak by som skúsila nejaký aj dlhší čas. Potom by som sa pokúsila vsunúť do monológu jeho meno, náznak, že hovorím k nemu, ale bez nejakých vedľajších emócií... Urologický problém to asi nebude, keďže vonku sa tak nespráva. Držím palce z celého srdca, nevzdajte to!
Žiaľ podľa mňa ste si stále nezískali jeho dôveru,asi zažil veľmi nepríjemné chvíle s ľuďmi. Treba stále skúšať, nerobiť z pripinania voditka zážitok, len kľudne ho ohlásiť a pripnut, nedivat sa do oči, nehladkat, neoslovovat. keď urobí potrebu vonku dať odmenu.ak sa pocika vnútri ignorovať a utriet až keď sa vrátite z prechádzky. Chodiť častejšie von a aj doma ho mať na voditku a kľudne s ním narábať, aby si zvykol. Držím palce a nevzdavajte to, určite stojí zato aby raz za vami prišiel s dôverou v očiach.
@fadama prikláňam sa k názoru @belbel ...doma psíka nechať tak, nech sa mu skôr syn venuje....skúsila by som na neho ešte také "ignorácie"...že si sadnete na zem a budete si čítať alebo si zoberte niečo čo šuští, hrká alebo vydáva nejaký zaujímavý zvuk, ...psíkovi to neukážte, možno zvedavosť zvíťazí a príde sa pozrieť...samozrejme ho nechytajte, naďalej ignorujte, nechajte iniciatívu na ňom...skôr by som sa v tomto prípade vyhýbala aj priamemu očnému kontaktu a nesnažila sa psíka za každú cenu chytať...
tiež by som psíkovi nedávala pamlsky, či odmeny v prípade keď sa bojí...to ho vlastne odmeňujete za to, že sa bojí...skôr nech mu syn dá odmenu keď sa hrajú a je veselý...odmeňovať len želané správanie, keď je psík vyrovnaný 🙂
pes je veľmi vnímavé stvorenie a cíti energiu aká ide z človeka...syn zrejme nerieši to, že psík je ustráchaný, takže sa v jeho prítomnosti cíti dobre...pri Vás zrejme cití to napätie, čo máte v sebe.
zrejme to ešte potrvá dlho a prajem aby čo najškôr bolo lepšie a lepšie psíkovi...držím palčeky 😵
Dakujem vam vsetkym za rady a podporu ani pri jednom prispevku som neudrzala slzy,
tak som sa tesila na neho uz ked mi moj partner povedal ze kvoli mne da doniest psika az zo Svk po tom co moj prvy pes zomrel som bola velmi smutna a teraz druhemu psikovi neviem dat to aby bol spokojny a aby sa uz nebal ze u nas mu uz nikto neublizi. ☹ ☹
@katarinam85 áno!
Dotýkaj sa ho sprvu bez toho, aby si sa na neho dívala a len zospodu (letmý dotyk pod sánkou, na hrudi zo spodu, s tým, že sa ty dívaš inde, niekam do diaľky, nie na neho). Predstieraj "komfortné správanie (zívanie, škrabanie sa...) a ak príde odzadu, nepatrne sa ho dotkni na spodnej strane tela-akoby mimochodom. pomaly pridaj pohľad, krátky, so zavretými ústami. Ľahni si na zem na chrbát, a čakaj........môžeš ho volať, bez toho, aby si sa naň dívala, čakaj, kedy príde, jemne sa ho dotkni...viac si o nevšímaj. Dotyky aj pohľady časom predlžuj. Vždy si kvokni, keď ho voláš (aby si sa spravila čo najnižšou)- a nedívaj sa naň priamo.
Ono to zvykne aj s vekom prejsť. je to prejav submisivity......voči tebe. proste je taký, nikde nerobíte chybu. Držím palce.
@fadama no, čiže....neiniciovať hladkanie od vás. Všetko robiť akoby mimochodom. Ono je to vastne akože ho vyzval "vodca" (človek, vy), aby prišiel, on prichádza, a vyjadruje svoju podriadenosť ....jedna z mojich feniek to robila, tak do cca roka a pol.... ako píšem, dôležité je Nehľadieť priamo na neho........ruku nevystrieať možnpo, skôr počkkať kým príde sám a bez dívania sa pomaly mu prikvačiť to vodítko s nejakým neutrálnym zvukom (nie ho ukľudňovať) ale napríklad sa rozprávať s partnerom atď......no veď-držím palce. To sa poddá.
@fadama ja by som ho asi cvičila,hrala sa s ním,šantila a ked splní úlohy,rýchlo ho len potľapkať a pochváliť,dať odmenu..toto robiť zakaždým ked ste vonku..on si zvykne na povely,aj na odmeny a tým zabudne čo bolo predtým...proste zamestnanť mu myseľ aby bol aktívny a zvyknutý na pohladenie