Problémy s umývaním spoločných priestorov

lenkaalenka
19. mar 2015

Ahojte, s týmto boli v našej bytovke vždy problémy a teraz sa to vyostrilo. Mnohým sa tu nechcú /alebo nemôžu/ umývať spoločné priestory. Napr. Mladá žena, ktorá chodí na ihličkových opätkoch, vraj ona prejde tak raz denne a má čisté topánky, to vraj deti, čo behajú hore dole. Alebo starší dôchodca, ktorý si ešte nakúpi, ale umyť bymu bolo ťažké. Platiť nikto nechce, vraj je to draké. Mamy s malými deťmi nemajú čas. Sú tu aj také názory, komu to zavadzia, nech si to poumýva. Ako to riešiť?

gretocka
19. mar 2015

No u nas sa neumyva uplne pravidelne, ale nikto z toho nerobi vedu, ked maju dani ludia cas, upracu..... nie je tu vyglancene, ale ziadny humus sa nekona. Po spolocnej chodbe sa aj tak chodi v topankach na von, papuce kazdy nosi iba v ramci bytu... sme mala bytovka a mame v pohode vztahy.

Ako to riesit? Ak ta to stve (alebo niekoho ineho), tak mate dve moznosti, bud upratovat aj za tych, ktori neupratuju alebo zavriet oci a nechat to tak. Pokial sa nezhodnete na plateni niekoho, ina cesta asi nie je.

Aj ked za nazor pani v ihlickach by som jej tie ihlicky zlomila..... upratovanie sa nemeria podla toho kolkokrat prejdes, ale vztahuje sa k vlastnictvu bytu.... Ak je snaha len jednoducho niekedy to nevyjde nacas to je jedna vec, ale tvrda ignorracia je druha vec

stefka33
19. mar 2015

Na toto keby existovalo univerzálne riešenie. 😒 U nás tiež traja susedia neumývajú vôbec. Po dôvodoch som nepátrala. Snažím sa toho nevšímať, svoje si urobím poctivo a ostatných neriešim. Nemá to zmysel. Na domovej schôdzi sa to riešilo a jedna z tých flákačov, tam zahlásila, že by sme mali mať upratovačku, že sa jej poskladáme po 1 euro každý byt a hotovo. 😀 Som si myslela, že sa tam rozrehocem. 😀
Z upratovačky nič nebolo samozrejme.

jojake
19. mar 2015

Ahoj, neviem ci poradim, len poviem, ako to funguje u nas. Sme mensia bytovka s 18 bytmi, nie sme 12-poschodovy panelak. Uz od nepamati sa tu za upratovanie vyberaju peniaze - najprv to robila suseda dochodkyna za poplatok, teraz mame uz druhu firmu - 2,49 eur/byt/mesiac a plati sa to v bytovemu druzstvu. Tu sumu si nikto ani nevsimol vo vyuctovani a tiez mame v bytovke dochodcov a rodiny s malymi detmi. To platenie ti neodhlasuju? Ja by som ich postavila pred hotovu vec - 2 firmy, nech si vyberu cenu. Alebo by som to pri mojej povahe vyriesila takto - neupratuje sa vobec! Ked to dakomu netreba, tak nech! Uvidime, kto z koho! Ked sa bude slecna na opatkoch predierat cez 10 cm spinu, tak sa jej aj lodicky zaspinia. A argumenty typu chodim v cistych topankach, to deti zaspinia neuznavam! K nej nechodia navstevy? Postarka jej nenosi postu! Nepride k nej kurier! Ma take typy rozculuju! Neviem, mozno to je tym, ze u vsetkych znamych v bytovkach/panelakoch sa upratuje. Nepoznam vlastne take, ze u nas sa neupratuje. 🙂

gretocka
19. mar 2015

Moji rodicia ziju v 12 poschodovom panelaku a maju to tak, ze to svoje poschodie si upratuju obyvatelia toho poschodia a vytahy plus celu spodnu vstupnu chodbu maju platenu upratovacku.

ladyblcha
19. mar 2015

my byvame v panelaku a kazdy byt plati tusim 1e (zavisi urcite od mesta) k najmu za spolocne upratovanie platenej upratenke. a je po probleme.

hradnapani
19. mar 2015

@lenkaalenka ved vobec ti susedia, kolko by to upratovanie stalo? akoze niekomu je zatazko obetovat 1-2 eura mesacne na to, aby nezil v "hnoji" a mohol si ten usetreny cas venovat pre seba? to ani v najhorsich casoch, ked sme nemali doslova co jest, tak by ma nenapadlo zo seba dostat slova, ze je to vela. Ved aj keby som si to chcela robit sama, akoze zadarmo, tak to nieco stoji. Ved treba nakupit cistiace prostriedky, plus cas. A na upratovanie sa vzdy niekto najde, aj tie mamy s malymi detmi - aj u nas jedna takto upratuje a aspon si trochu prilepsi k rodicaku, vzdy sa niekto najde.

zuzkaanicka
19. mar 2015

Ked sme este byvali v byte, tak sa zaplatila firma a chodila tam pravidelne upratovacka ... max. spokojnost 😉

ladyblcha
19. mar 2015

@stefka33 co je na tom take vtipne? bezne sa to praktizuje.

stefka33
19. mar 2015

@ladyblcha V našom type paneláku a v našom meste sa upratovačkám platí podľa rozsahu práce 4-7 eur na jeden byt. Zisťovala som si to pred schôdzou.

tom_i
19. mar 2015

40 bytov v baráku, nakoľko sa upratovalo jak upratovalo, bola schôdza, nadpolovičná väčšina odsúhlasila firmu, platíme cca 3 eurá na byt, nemusíme sa o nič starať 2x do týždňa kompletka celý barák, každý deň vestibul pri schránkach a pred výťahmi na prízemí, ale tiež to bol beh na dlhé trate lebo väčšinou s firmou nesúhlasili tí za ktorých to vždy niekto urobil, ale potom sa to presadilo.

lucianakoniku
19. mar 2015

@lenkaalenka napada ma take extremne riesenie ze ti co umyvate, dohodnite sa ze umyvat na urcity cas prestanete a uvidite co sa stane. mozno to tym lenivcom prestane byt jedno a budu ochotni za to umyvanie aspon zaplatit, ak uz nemaju na umyvanie cas alebo sa im to nechce robit.
tiez mi nie je jasne preco je tak zatazko dat 3eura mesacne za upratovanie, zvlast ak dotycni odmietaju platit aj upratovat, ale su bohuzial aj taki medzi nami, svokrovci maju v panelaku to iste.