Problémy s rodičmi - držia ma príliš nakrátko

lucy1801
18. aug 2018

Ahojte chcela by som sa s vami podeliť o môj dlhodobý problém s rodičmi, totižto mám 18 rokov a môžem byť max do 20:00 vonku a dlhšie mi nedovolia. Moji rodičia sa o mna prehnane boja a mám dojem že ma berú ako malé dieťa a moc ma to hnevá, chcela by som viac slobody a pochopenia z mojéj strany pretože ma nebaví neustále sedieť len doma. A k tomu vôbec nepijem ani nefajčím, keď im poviem že mám 18 a že chcem trocha priestoru tak sa moja mamka automaticky nahnevá a
povie že to už nechce viac počuť a že sa nemám tým ohradzať. Fakt už neviem čo mám robiť preto píšem sem s nádejou že mi niekto z vás nejak poradí čo by mi aspon trocha nejak pomohlo. Vopred vám ďakujem za každu radu. 🙂

kikanik
18. aug 2018

Mas to tazke. Nestalo sa ti niekedy nieco vonku ked si bola sama? To kontrolovanie je prehnane. Do 20.00 hod pustam von mojho 10roc. syna,jeho rovesnici su vonku do 21.00 hod ( cez prazdniny ), byvame v meste a vonku pred panelakom behaju deti 7 rocne kym sa nezotmie.

whatever1
18. aug 2018

Je to trosku extrem. Skus si najst brigadu, nebudes na nich tak zavisla, pochopia se vies byt zodpovedna, sebestacna a ze uz nie si dieta. Tiez som mala prisny rezim, ale od 17tich som popri skole makala aj cez tyzden a prestali ma omedzovat. Hned po maturite som odcestovala do zahranicia za pracou a nemusela som sa pytat. Alebo ked pojdes na vysku tak niekam daleko na intrak a budes mat pokoj.

sissy27
18. aug 2018

@lucy1801 nuž rodičia sú stará škola, neviem čo by s nimi pohlo... Nedá sa s nimi porozprávať, že prečo alebo čoho sa tak boja? Aj keď ako matka viem presne čoho sa boja 😕 svojim spôsobom im rozumiem, ale napríklad ak ideš na 18.00 do kina tak nie je šanca byť doma o 20.00. Moja dcéra máva do 19.30 tréningy, niekedy dlhšie... Ak by si mala brigádu tak tiež nie vždy budeš o 20.00 doma aj keby si chcela...
Blbé je, že školu ešte asi dokončenú nemáš, takže vlastný príjem a ísť do podnájmu zrejme nehrozí.
Ak nepomôže rozhovor, tak asi neostáva nič iné, len vydržať, kým sa nebudeš môcť osamostatniť alebo bohužiaľ klamať. To nie je samozrejme rada ale obávam sa, že to k tomu smeruje...
Inak je niečo vo vzduchu? 🤔 dve (už zmazané) diskusie o nezvládateľných puberťákoch a teraz opačný extrém... Nejaké dlhé prázdniny, alebo čo? 🙄

lucy1801
autor
18. aug 2018

@kikanik Nie nikdy sa mi vonku nič nestalo, napríklad tento týždeň som bola v stredu dlho vonku s kamarátmi na kofole a prišla som domov o 23:17 a našťastie keď som prišla už boli rodičia v posteli ale na druhý deň som od mamky dosť schytala poznámky tipu" prečo som bola tak dlho vonku že to bolo poslední krát že teraz je Nitra nebezpečna vraj minule schytili nejakú babku keď vyšla z autobusu, vraj nepozerám správy neviem čo sa deje vo svete a taketo veci na mňa vždy vyťahovala...

sissy27
18. aug 2018

@lucy1801 tak ako to je? Môžeš byť vonku len do 20.00 alebo si robíš čo chceš? U nás platí, že dcéra bude doma v dohodnutý čas, ani o minútu neskôr. Keby mala byť o 20.00 doma tak veru nečakám do 23.00 v posteli...

lucy1801
autor
18. aug 2018

@whatever1 Ako uvažujem nad nejakou brigádou len neviem či sa mi to teraz pri konci prázdnin oplatí, ale môj veľmi dobrý kamarát mi sľúbil že ak bude mať byt tak by som sa mohla k nemu nasťahovať aby som už mala pokoj ale i keď aj to je dosť otázne či ma vôbec pustia..

lucy1801
autor
18. aug 2018

@sissy27 Nie v podstate nemožem si robiť čo chcem ale napísala som mamke že prídem neskôr nech sa o mňa nebojí, proste povedala som si že s tým začnem niečo robiť veď nemožu ma predsa držať doma.

sissy27
18. aug 2018

@lucy1801 teraz mi nejako unikla pointa problému. Mala si byť o 20.00 doma, stačilo napísať, že prídeš neskôr (u mňa by tento časový údaj teda neprešiel 🙄) a mama išla v pohode spať, takže žiadny problém, akurát ráno to trochu obrblala. Takže čo vlastne riešime?

lucy1801
autor
18. aug 2018

@sissy27 Síce ráno to trochu obrblala ale otázne je to ako by to bolo keby sa to opakovalo..

sissy27
18. aug 2018

@lucy1801 no to my nevieme. Ja by som ťa ako matka zarazila pri "prídem neskôr", trvala by som na presnom čase, kedy sa vrátiš. Takto to bolo zaužívané u nás odmalička - ešte ako dieťa som sa chodila hrať k susedom, veľmi rýchlo som pochopila aký je rozdiel medzi "o 16.00 doma" a "veď o 16.00 som odchádzala a 3min mi trvá cesta", neskôr to bolo rovnaké - kľudne do polnoci alebo do 3.00 alebo kedy chcem, ale ako som sa dohodla, tak to platilo. Mobily neboli, takže žiadne také že pošlem sms a vybavené. Dcéru vediem k tomu istému, princíp chápe. Mne stačilo, keď raz naši išli na oslavu a neprišli vtedy ako povedali - skoro som sa potentovala od strachu, či sa im niečo nestalo. Lebo stať sa môže aj deťom, aj mládeži, aj dospelým. Takže chápem, ako veľmi je dôležité dodržať dohodnutý čas príchodu, aj čo je strach o blízkych. Ako matka to chápem ešte 1000x viac.
Zjavne rodičia nemajú až taký problém nechať ťa vonku dlhšie, ale na tvojom mieste si budujem ich dôveru tým, že dodržím čas príchodu.

lucy1801
autor
18. aug 2018

@sissy27 Ja dodržujem čas príchodu neustále toto bolo prvý krát čo som bola tak dlho vonku.

miriam11
18. aug 2018

@lucy1801 rovnako som bola na tom. A jedného dňa leto po maturite som sa zbalila a odisla do BA. Nasla som si pracu, popri praci vystudovala VS. Mojim odchodom, nie utekom som zacala zit podla seba. Nelutujem, musela som sa spolahnut sama na seba. Nebudu ini. Osamostatni sa, ine poradit neviem.

0silvia0
18. aug 2018

@sissy27 v case mobilov nevidim az taky zmysel na bazirovani na presnej hodine a minute prichodu. Ak mam raz za cas prijemnu spolocnost a chcem este pol hodinku pobudnut, aky ma zmysel trvat na presnej hodine ked mozem zavolat a povedat, mami pol hodku sa este zdrzim, neboj sa o mna?
Hlavne ked sa jedna o plnoletu osobu a este su aj prazdniny... Ja som nikdy nebola na moje deti takato striktna a napriek tomu to nikdy nezneuzili...

sissy27
18. aug 2018

@0silvia0 načo si potom dohadovať nejaký čas, keď aj tak sa to neunúva dodržať, lebo veď mám mobil tak stačí zavolať, aj 5x?
Moja dcéra nie je ešte plnoletá, takže trvám na tom, že platí na čom sme sa dohodli. Zas netrvám na nezmyselných časoch a chápe moje dôvody. Dúfam, že jej to vydrží, pokiaľ bude pod mojou strechou. 18 ročná je dospelá len na papieri, pokiaľ nemá dokončenú školu, príjem a samostatné bývanie, tak platia pravidlá rodičov.

evittam
18. aug 2018

@lucy1801 Suhlas so
@sissy27
Ak sa ti nepáči tak sa odsťahuj a za vlastné sa o seba staraj.

abbey1
18. aug 2018

@lucy1801 Moja dcéra má 18, ja sama som mala dosť opatrnú matku, ale tvoje vychádzky sú fakt extrém.
Pomôže asi len naozaj donekonečna diskutovať s rodičmi, občas pretiahnuť povolený čas s tým, že zavoláš, alebo napíšeš kde si, kedy prídeš a oni si časom zvyknú.
Ak nie sú žiadne problémové dievča, musia si aj oni uvedomiť, že si vlastné dospelá a určitú voľnosť, slobodu a zodpovednosť za seba potrebuješ.

0silvia0
18. aug 2018

@sissy27 myslela som to skor tak, ze dieta povie pridem cca okolo 21 hodiny. Ak nahodou stretne kamosa a chce s nim este chvilu pobudnut, zavola mi, oznami mi, ze zdrzim sa pol hodinu. Nie ze mi bude volat 5x a predlzovat cas do rana...Ja toto akceptujem, mne staci priblizny cas prichodu, netrvam na hodine, minute, sekunde.
Kazda rodina ma ine pravidla...

asia83
18. aug 2018

@lucy1801 Nuž nič, milá moja, sú to vaši rodičia a hoci ste plnoletá, bývate pod ich strechou=ich strecha, ich pravidlá. Treba si počkať, kým sa budete môcť odsťahovať, budete si môcť robiť čo chcete a byť vonku aj do rána. 😉

lucy1801
autor
18. aug 2018

Niesom vôbec problémové dievča a hádam si to časom uvedomia že potrebujem určitú voľnosť. @sissy27 chápem vás, ja tak isto vždy napíšem rodičom kedy prídem alebo keď sa zdržím ale aj tak sú taký aký sú..

janulka2811
18. aug 2018

Akoze,mas 18 rokov a strazia ta ako psa ...
By som sa nepytala rodicov,poviem ze jednoducho bud nech ma vecer necakaju alebo pridem nad ranom cca 3-4hodiny.
Urcite sa vies postarať o seba.
Moja 10r dcera chodi teraz cez prazdniny domov pravidelne o 21h a neriesim,ak je pri bytovke.
Vie,ze si nemoze dovolit ist prec.
Byt tebou sa od rodicov v takom veku zdrbavat nenecham,ved si svojpravna.

abbey1
18. aug 2018

@lucy1801 Vieš, ono treba naozaj asi pomaličky skúšať tie hranice posúvať a budeš vidieť, ako budú reagovať.
S tou brigádou je to dobrý nápad. Ty sa stanes samostatnejšou a rodičom snáď tiež docvakne, že už musíš aj prevziať zodpovednosť za seba a k to u patrí i sloboda.

janulka2811
18. aug 2018

@lucy1801 vies co ak ta zdubavaju i ked im pises cas kedy prides,tak im nabuduce nepis vobec nic a urob to tak parkrat a pochopia to,ze niesi male dieta.

lucy1801
autor
18. aug 2018

@janulka2811 Tak čo ti poviem mám to zložité doma... a hej skúsim to nejak poriešiť takto a uvidím ako budú reagovať.

janulka2811
18. aug 2018

@lucy1801 ved ano,nic ine ti nezostava a ked budu piskovat ignoruj to a bez si po svojom,sa musia raz uvedomit kolko mas rokov.

sissy27
18. aug 2018

@lucy1801 veď predchvíľou si písala, že toto bolo prvýkrát, čo si sa zdržala, inak striktne dodržiavaš čas príchodu, čo je podľa úvodného príspevku 20.00hod.
Tak teraz už vážne neviem, či ty nepíšeš tak úplne pravdu alebo ja zle chápem...
@janulka2811 ako vážne, že nech si pindajú, ona má 18 a môže si robiť čo chce? Tak ale potom nech sa aj komplet stará o seba, počnúc nájmom, stravovaním, platbou za školu, dopravu...

sissy27
18. aug 2018

@0silvia0 uvidím, čo bude u nás o 3 roky 😉 keď som ja mala 18, mohla som ísť večer on, otázka bola kedy sa vrátiš a ako pôjdeš domov? Ak som povedala o 4, tak ok, ale proste o 4 a hotovo, sama si si určila. Nikdy mi to neskracovali. To už som síce aj mala mobil, ale zas písať / volať 3.45 že sorry mami prídem neskôr by asi nebol dobrý nápad 😅 je to proste o dohode, u nás boli nastavené pravidlá takto, spokojní sme boli všetci, tak to teraz praktizujem aj u svojej dcéry, zatiaľ to tiež vyzerá, že k vzájomnej spokojnosti 🙂

perlicka666
18. aug 2018
Používateľ perlicka666 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od perlicka666.

Odsťahuj sa, nič iné ti nepomôže. Si plnoletá, môžeš si v podstate robiť čo chceš. Ak to necháš zájsť ďaleko, budú ti dirigovať celý život a ty ako poslušná dcérka sa budeš donekonečna podriadovať, až kým ti nerupnú nervy. Viem o čom hovorím.

evittam
18. aug 2018

@perlicka666 A za co si bude "v podstate robit čo chce"? Je pravdepodobné,ze studuje este na strednej skole...

evittam
18. aug 2018

@sissy27 Ale čo si-nech nepindaju a platia.😁😉

0silvia0
18. aug 2018

@sissy27 ok, ak vam to takto vyhovuje je to v poriadku. Ja som mala velmi benevolentnych rodicov, takze ja ani neviem co je prisnejsia vychova. Dievcata, ktore mali prisnych rodicov mali za mojich mladych cias tendenciu vypadnut skoro z domu vacsinou do manzelstva s prvym ktoreho stretli.
My sme boli tri dievcata a nam rodicia verili, ziadne zakazy, prikazy, striktne casy. Moja mama je taky bohem, ona neznasa rozkazy a rezimovanie sa podla hodin. Zodpovednost za seba tymto stylom vychovy hodili na nas, deti a my sme ich doveru ani nedokazali sklamat a spravali sme sa v sulade s tym, co sa od nas ocakavalo. Tento typ vychovy nam nastavil akesi vlastne vnutorne normy, ktore sme neprekrocili. Ale mozno ine deti by tento tyo vychovy zneuzival, neviem, u nas to fungovalo takto.