Problémy s robením vodičského preukazu

kristina3791
6. jún 2024

Ahojte potrebujem sa vyrozprávať ale zaroven aj získať nejaké rady. Pred nedávnom som si začala robiť vodicak. Nechcela som prišlo mi to nereálne že by som ja mala soferovat ale šla som do toho že pomôžem otcovi aby nemusel vždy šoférovať len on. Začalo prvé cvičisko a nešli mi to ale hovorím si je to prvé cvičisko nič sa nedeje. Predtým som v aute pomaly ani nebola tak som bola vystresovaná. Šla som naschvál na takú autoškolu kde si chvália inštruktora. Zo začiatku bol naozaj zlatý a milý trpezlivý ako mi každý hovoril. Na druhom civicsku som ho trošku naštvala lebo som niečo pokazila proste som v Tom strese úplne zabudla na všetko čo mi vravel. A to je môj problém som v neskutočným strese keď viem že on sa na mňa diva som si neskutočne neistá a bojím sa čo i len pohnúť keď mi on sám nepovie že mám. Dnes som mala 4cvicisko a bolo to pre mňa neskutocne. Veľa krát som sa pomilila strašne dlho mi všetko trvalo a asi najväcsi problém mi robilo že som sa nevedela vyrovnať. Ja proste akoby neviem odhadnúť aké je to auto veľké keď v ňom sedím a aj keď mi on povie že daj sa do stredu tak ja neviem ako lebo neviem kedy som v strede. Trápi ma to lebo dnes už prine úplne stratil nervy a bol neskutočne nastvany. Na jednej strane sa mu ani necudujem ale ospravedlňovala som sa mu že robím chyby. Chce ma dať už na cestu a neskutočne sa toho bojím keď neviem ani cvičisko zvládnuť. Buď je to tým že si zle nastavujem zrkadlá a sedacku alebo ja neviem proste. Nedokážem ovládať to auto správne.

Za prípadné chyby sa vopred ospravedlňujem písala som to rýchlo. Každopádne za každú jednu radu vopred dakujem

qwer2019
6. jún 2024

Osobne si myslím, že musíš nájsť ten dôvod a nejak ho spracovať, prečo si v strese. A nemyslím, že je správne, aby ťa v takomto stave pustil na cestu. Ešte by ti mal dat trochu času. Môžem ti povedať, ja som vodičak nechcela, ale už mám 2 deti, mužovi sa nie vždy dá zobrať dovolenka v robote, keď potrebujeme niekde ísť. Tak ma dokopal do toho. Ja osobne, som to zvládla úplne super, či cvicisko ci jazdy (neber to, ze sa chvalim) , ale mala som za sebou 3 naozaj výborných inštruktorov. Teraz je to 14m cca co mam vodicak, pár x hneď po ňom som aj začala jazdiť, no začali prerabat cesty v celom meste, ľudia nevedeli čo je hlavná co vedľajšia, bývalo veľa nehôd, tak som jazdiť prestala. Teraz? Bojím sa, bojím sa ale neskutočne si sadnúť do toho auta. Keď vidím co sa tam deje na cestách. Pred pár týždňami ma manžel donútil si sadnúť za volant a šoférovať, plakala som ale strašne, bolo mi zle od žalúdka, popritom šoférovať viem. Len mám tiež nejaký blok, stres, neviem čo to je. Chcem ti tým povedať, že dôležité je naozaj zistiť tú príčinu prečo si tak vystresovana, a skúsiť ju odbúrať, porozprávaj sa s inštruktorom o tom, aké máš pocity, ak je naozaj tak super ako ti hovoria tak to spolu zvládnete. Ja tiež musím nájsť dôvod, nejak to odbúrať, ak je to naozaj len v tom, že sa bojím, že sa niečo stane, keď budem za volantom... inak som si ten vodičák robila zbytočne. Ten inštruktor, má byť istým spôsobom aj psychológ, tí moji rozhodne boli, a keď som mala z niečoho strach a bola som jak tĺk za tým volantom, vždy mi pomohli. Budem ti držať palce, nech to zvládneš. 🩵💜

really8
6. jún 2024

@kristina3791 nejazdi. Pre dobro ostatnych na cestach. Najprv si to zrovnaj v hlave.

anna_anicka83
6. jún 2024

@kristina3791 A nechceš zmeniť inštruktora. Pretože mám pocit, že to auto ti nejde ovládať zo stresu, nie preto, žeby si sa to nedokázala naučiť. Ja mám sestru, tá keď išla do autoškoly, to bol prúser za prúserom, ale mala skvelú inštruktorku, ktorá jej aj na skúške viac-menej zachránila skúšky. Potom chodievala jazdiť s bratom, kým sa sama odvážila. Inak brat flegmoš, ale párkrát musel vystúpiť a zapáliť si😀No a teraz sa len na tom smejeme. Je lepší šofér ako ja, čo som dala autoškolu ľavou zadnou a potom som jazdila dva mesiace, išla na VŠ a koniec do 35 tky😀Ale dala som to aj ja po takej dobe. Proste si povedz, že začínaš, ver si. A keď je na teba naštvaný, tak to podľa mňa nie je dobrý prístup. Som milý, iba keď to ľuďom ide. Každému to inak dlho trvá, inak musí to jazdenie spracovať, zautomatizovať. A inštruktor by mal vidieť s kým musí viac pracovať.

kristina3791
autor
6. jún 2024

@really8 to je riešenie😃 zahodím peniaze čo som dala do vodičáku a kašľať na to že?

kristina3791
autor
6. jún 2024

@anna_anicka83 keď ja už som tu dala dosť peňazí do toho na druhý už nemám takže neviem a zároveň si myslím že iný inštruktor by bol asi aj horší minimálne v mojom okolí som počula že sú to všetci nerváci

deti95060810
6. jún 2024

nepanikár... dcéra robila pred rokom, tiež mala problémy ale cvikom všetko pekne zvládla...
pred skúškami je možnosť zakúpiť jazdy navyše - samozrejme nie je to zadarmo.

really8
6. jún 2024

@kristina3791 ano. To je pre teba momentalne riesenie. Stvrte cvicisko a tolko problemov? Chapem ze kazdemu to nejde hned ale ty si nebezpecna pre ostatnych. Precitaj si svoj prispevok po sebe.

kristina3791
autor
6. jún 2024

@really8 tak ďakujem to ma teda povzbudilo🙂

sisska96
6. jún 2024

Mňa hneď zobrali na cestu. Najprv kde skoro nechodia auta, potom už normálne do mesta. Bolo to náročné ale fajn

tundra
6. jún 2024

@kristina3791 neda sa ti potrenovat jazdy s otcom,niekde na polnej ceste alebo na velkom parkovisku?Potrebujes to trochu dostat do ruk,to je vsetko.Drzim palce👍

rurutiax
7. jún 2024

Ono je trošku rozdiel cvičisko a premávka. Ja tiež aktuálne robím autoškolu, o týždeň mám skúšky a som neskutočný stresar. Mne sa až normálne klepali nohy na cvičisku a hrdlo som mala až kdesi v žalúdku. Vôbec mi to nešlo. Na 4. cvičisku sme išli rovno do premávky a každou jazdou je to len lepšie a človek naberie to prirodzené sebavedomie a už to nie je také hrozné a na konci autoškoly pred skúškami dáš to autocvičisko raz dva ani nevieš ako. 🙂 chce to len tréning nič viac.

kristina3791
autor
7. jún 2024

@tundra ďakujem

tundra
7. jún 2024

@kristina3791 ❤️

ivanaks
7. jún 2024

@kristina3791 Mám kamarátku, ktorá si robila vodičák len pre to, že ho mali aj jej spolužiaci a aby potešila otecka. Vodičák krvopotne (doslova, nie obrazne) spravila, ale policajt po skúške ju zaprisahal, nech nikdy nejazdí. Zachráni tým minimálne jeden život... Poslúchla ho a dnes je zástankyňou životnej filozofie, že nie každý musí mať vodičák. Uprac si v hlave, zisti, čo naozaj chceš, prečo (pre koho) to chceš, či to naozaj chceš (a potrebuješ) a až potom vyraz na cesty (ak spravíš vodičák). Držím palce (nech sa rozhodneš správne a všetko dobre dopadne)!

mimikarol
7. jún 2024

Ja som cvičisko nenávidela. Inštruktor mi hovoril kde presne mám čo v ktorom zrkadle vidieť a koľko na ktorú stranu točiť volant. Ja som si to napísala a podľa toho papiera robila. Slalom v pohode, kolmé parkovanie hrôza, pozdĺžne v pohode.
A aj tak som to cvičisko prešla bez chyby asi 2x ale len keď inštruktor vystúpil z auta. Našťastie som v aute na skúške bola sama a dala som to. Pre mňa doslova zázrakom. Paradox je, že vodičák mám 4 roky a odvtedy som pozdĺžne medzi auta nemala odvahu parkovať a kolmo parkujem stále.
A tiež som si zaplatila veľa jázd navyše. Chodila som mesiac cca 2x do týždňa. Inštruktor bol nervak, po prvej jazde som sa rozplakala v aute lebo som nečakala že bude mať také nervy na mňa. Ale obrnila som sa, naučil ma možno lepšie ako niekto kto by nekrical. Takže vydrz. Nikto určený z neba nespadol.

tetapetra
7. jún 2024

@kristina3791 skús jazdu s otcom. Začni so štartovanim, pohynanim a zastavením. Ono sa to poda. Ja som ani nedýchala,keď som mala jazdy 🤣

veronikaa1998
7. jún 2024

Pred každou jazdou z nervov a stresov som vracala. Počas autoškoly som schudla 4 kilá. To bolo niečo extrémne ťažké pre mňa. Ale ja som mala super inštruktora. Vodičský mám už 3 roky a je zo mňa dobrý šofér. Hore hlave, bude to ok. ❤️

zltalienka
7. jún 2024

@kristina3791 robila som autoškolu pred 2 rokmi. Najprv bola teória, potom 2 "hodiny" na trenažéri, ďalšie 2 hodiny na cvičisku a potom už jazdy v meste. Ale na cvičisku sa neriešilo kuzelky, cuvanie a parkovanie, ale iba "rozjazd". Ty to máš teraz ako?

limoncino
7. jún 2024

Ak Ťa to upokojí, vodičák mám veľa rokov, ale môj odhad pri parkovaní je hrozný.
Za mňa zmeniť instruktora

naneta258
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
iwesska
7. jún 2024

Ved sa pri cuvani pozeraj do spatakov a vidis,kolko si od jednej a druhej ciary. Nemozes tam netrafit. Odhad je dost dolezity,co budes robit na ceste, ked nemas odhad,stocis sa v zakrute do protismeru, na krizovatke do vedlajsieho pruhu? Ja som robila vodicak davno davno a jazdit som zacala az po xy rokoch,ale na cestu som isla az ked som bola rozjazdena na parkoviskach. Ja so neviem predstavit,v takejto panike ist do premavky, ked od stresu zamrznes. Si potom nebezpecna nielen pre seba ale aj ostatnych.

naneta258
7. jún 2024

@kristina3791 popravde cvicisko nešlo ani mne. Pár dní pred skúškami som tukla do tej palice 😀 potom som sa dostala medzi tie palice a nemohla som ísť do predu ani do zadu. Chodila som dokonca na cvicisko s naším autom lebo inštruktor videl ze mi to veľmi nejde. Najlepšie bolo ze s naším autom mi cvicisko šlo ale s autom z autoškoly nie (pritom sú rovnakej dlzky).

Ale nakoniec sa mi podarilo spraviť vodičak na 1x.

nikuskakri
7. jún 2024

@kristina3791
Chce to len cvik. Viac jazdiť, doplatiť si potom prípadne jazdy. Bola som na tom horšie ako ty a jazdím. Strach časom pominie aj ten stres, aj keď mne to trvalo neskutočne dlho. Základ je aj trpezlivý inštruktor. Teda ten môj mal zlaté nervy.

naneta258
7. jún 2024

@nikuskakri ja napríklad teraz pomenej jazdím počas vš, tak mam tiež strach. Ale vždy keď treba ísť niekam, tak sa snažím ísť ja a prekonať strach lebo viem ze potom už nikdy nesadnem za volant ak má strach ovládne.

naneta258
7. jún 2024

@nikuskakri ja som nemala veľmi trpezliveho, ale na takého som si rýchlo zvykla (môj otec je taky) 😀

nikuskakri
7. jún 2024

@naneta258 Nie každý si dokáže na to zvyknúť, z vlastnej skúsenosti. Ak človeka ovláda strach a nikto ho nepovzbudí, skôr po ňom bliaka a zhadzuje, je tendencia rýchlejšie to vzdať. Tak to bolo u mňa.

naneta258
7. jún 2024

@nikuskakri rozumiem. Preto nesoferujem s ocom 😀 A ak, tak vie že ma byt ticho lebo nemá ho kto iný odviesť 😀

madla60
7. jún 2024

@kristina3791 ,mňa tiež nahovorili na vodičák, musela som si sedadlo posunúť, aby som sedela kolmo a videla na koniec kapoty auta v predu, tiež som nemala odhad. A rozprávala som si pritom čo mám robiť, vyzeralo to možno blblo, ale inštruktorka ma občas opravila. A jazdiť sama som sa odhodlala, až som sama mala pocit, že už môžem, žiadne také, že ma rodina povzbudzovala a nútila jazdiť.

nikuskakri
7. jún 2024

@kristina3791 Ak aj nejde cvičisko, kužele a parkovanie, ale zvládaš rozbeh, preradenie, brzda, treba ísť do premávky. Na cvičisku je to iné. Parkovanie potom docvičíš. Ja som na výcviku parkovanie ani netrénovala hneď. Najprv bolo zoznámenie s autom, potom jazdy mimo mesta, potom až parkovanie a kužele súbežne s jazdami v meste. Inštruktor je tam od toho, na to má pedále, aby ti pomohol. Ak počas jazdy v premávke urobíš nejaké chybičky, za ktoré by ťa zhadzoval, treba vymeniť inštruktora.

naneta258
7. jún 2024

@nikuskakri ja som tiez najskor jazdila az potom šla na cvicisko, dokonca keď som 1x sedela v aute tak sme šli na cestu.