Problémoví susedia

1martincanka1
20. mar 2015

Ahojte, chcela by som vediet vase nazory /ako nazory dospelych ludi, z ktorych vacsina uz mate alebo cakate deti/ ako by ste postupovali v pripade, ktory vam popisem.

S manzelom byvame 2 a pol roka v panelaku a nad nami byva jedna naoko normalna rodina (manzelia a dve deti - chlapci, cca 8-9 a 11-12 rokov). Pisem naoko preto, lebo ked ich stretnete na ulici, asi malokomu napadne, co sa odohrava v ich byte, vyzeraju uplne priemerne, ziadni asociali. Problem je v tom, ze coraz castejsie je z ich bytu k nam pocut vsetky mozne aj nemozne "vybrane" slova a vzdy na deti, rodicia sa medzi sebou nehadaju. Z toho bytu nepocujete detsky smiech, spev, hranie sa alebo nieco podobne, vzdy len krik rodicov, ( napr. pri uceni "si debil, toto nevies?!", "si je*nuty" atd.) Pocula som uz aj take, ze "Pusti tu vrtacku, lebo TA vyhodim z okna". Takato "vychova" nam neskutocne prekaza, nie len preto, ze to rusi nas (asi kazdeho,kto nie je na taketo nieco z domu zvyknuty a nepride mu to normalne, by to rusilo, navyse som tehotna a cakame dvojicky a neviem si predstavit, ze moje deti raz budu pocuvat taketo vyrazy a jednanie co i len cez stenu..), ale tych deti je nam fakt velmi luto, lebo byt od rodica oznacovany prinajmensom za debila nam naozaj nepride normalne. Ako by ste to riesili? Ist za danymi rodicmi a spytat sa ich preco kricia a nadavaju svojim detom? Ze vsetko pocujeme a uz na to nemame nervy? Osobne si myslim, ze IQ cloveka, ktory si nieco "dokazuje" na detoch tak ako nas sused, je velmi nizke a obavam sa, ze z jeho strany nebude mozne prijat takuto vec a riesit ju normalnym sposobom. A teda, ze si uvedomi svoje chyby a spravanie a zmeni sa. Tiez sa obavam, co by to, ze ich budeme takto konfrontovat znamenalo pre ich deti, ci by to nebolo pre ne este horsie, a tiez co pre nas - naschvaly a podobne. Neviem, ci je to podstatna informacia, ze tento sused je vchodovy dovernik. Mozno irelevantna info a mozno nie a bude nam robit naprieky.. Netusim, co mozeme od takehoto cloveka cakat, lebo je to podla mojho nazoru pripad pre psychiatra.

Nasledky takejto "vychovy" sa uz zacinaju prejavovat na spravani deti napr. takym sposobom, ze cely tento tyzden rano sme sa budili na to, ze starsi chlapec krici a nadava. Predstavte si, ze sa rano o pol 7 zobudite na to, ako cez stenu nad vami pocujete dieta s takymto prejavom. Ja som sa v prvom momente zlakla, manzel povedal, ze uz ma toho dost a isiel susedom zaklopat s tym, ze to takto dalej nepojde, nie je mozne, aby malo relativne male dieta takyto prejav. Kedze som stala pri nasich otvorenych dverach, vsetko, co povedal manzel aj dany chlapec, ktory otvoril, som pocula. Manzel sa spytal, ci ma doma rodicov, chlapec povedal, ze nie. Potom sa manzel opytal, ze s kym je teda doma, na koho tak krici a nadava a chlapec povedal, ze to asi jeho kamarati, s ktorymi hra cez skype hru. Na to mu manzel povedal, ze urcite nie kamarati, ze je to zivy hlas a vsetko to pocut k nam, na to uz chlapec nepovedal nic. Na prvy pohlad by si clovek povedal, ze nevychovane decko, "capnut mu na zadok" atd. no nam je ho luto, mozno ani nechape, preco ho niekto napomina za jeho spravanie, ktore je v ich rodine bezne. A de facto je len obrazom svojho otca. ☹ A tak sa zase pytam - ako by ste taketo vztahy v rodine susedov riesili? Volali by ste rovno socialku? Alebo sa pokusit o dialog s nimi s moznym zlym dopadom pre deti/pre vas? Aj ked nikde nie je zarucene, ze ked zavolame socialku, nedozvedia sa,ze sme to boli my, to si tiez uvedomujem...

Dakujem vam za vecne nazory.

katrinka8
20. mar 2015

@1martincanka1 - ahoj. No, to je veľmi ťažko povedať, či toto nejako ovplyvníš. Osobne sa domnievam, že skôr nie ☹ Jediné, čo môžete asi urobiť je, ich upozorniť na rušenie nočného kľudu (ak to robia), inak asi páky na nich nemáš. Nadávanie dieťaťu či vulgárny slovník sociálka asi riešiť nebude + otázka je, čo by toto urobilo s deťmi, zavolať na niekoho sociálku je dosť vážna vec, si myslím. Aj keď to je vecou psychológa, ako tie deti vnímajú rodičov, či sa cítia ponížene a pod. alebo to berú obe strany ako normu a je to pre nich "normálne" - proste, ako by ich zasiahol zásah sociálky. Chápem, že Ti je ľúto detí, ale obávam sa, že nemáš dosah na výchovu cudzích ľudí. Môžeš im dohovoriť, ale podľa Tvojho opisu to zrejme mať význam pre tie deti nebude - oni svoj prístup kvôli Tebe nezmenia. Jedine teda asi keď by si pohrozila, že rušia nočný kľud, že zavoláš políciu, ak sa to bude opakovať. Oni síce nič také neurobia, ale minimálne im to skomplikuje život a možno sa uvedomia a stíšia. Ale pokiaľ nočný kľud nerušia, asi nemôžeš s týmto nič urobiť. Bohužiaľ ☹ Ale ak baby poradia niečo iné, som zvedavá sama, či sa dá s takýmto niečím robiť.

lianka123
20. mar 2015

si tehotna a riesis to co nie je tvoja vec. treba sa odstahovat z panelaku. nikdy inak nebudes mat klud. som nazoru: co sa ma netyka, neriesim.

dzejn80
20. mar 2015

Osobne si myslim, ze to ako susedia vychovavaju svoje deti neovplyvnis ... akurat vies uz teraz co z nich vyrastie ☹. Mozte akurat ist za nimi a skusit im vysvetlit, ze steny su tenke a vsetko pocujete, mozno si to aspon uvedomia a budu im nadavat tichsie, co vyriesi aspon tvoj osobny problem. Inak so zlym pocitom a lutostou nad detmi sa budes musiet vyrovnat. ☹(

gapre
20. mar 2015

Ked nic ine aspon by som spomenula niekde pred bytom ,ked sa stretnete,ze : Nieco vyviedli tie vase deti,ked ste tak vrieskali?ale tak s usmevom na perach.Nech vedia ze dobre pocujete ako vrieskaju,a kludne aj opakovat.zasa vystrajali?Budete len dalsi susedia co strkaju nos 😀 ale vedia ze su pocut,mozno sa skrotia.

liz_lemon
20. mar 2015

napis im anonymny odkaz do schranky

lucianakoniku
20. mar 2015

@1martincanka1 vychovu deti v rodine susedov tazko ovplyvnis, ale co sa tyka vulgarnych reci, moj ujo raz problemoveho vulgarneho suseda vyriesil tak, ze ho v lete ked ho bolo dobre pocut a ked mal zas svoj zachvat s vyberanym slovnikom nahral a potom to neskor vonku pustil na plne pecky - vtedy ked bol sused doma, aby to pocul. odvtedy bol pokoj.

bonaqa2013
20. mar 2015

sociálku volať na také bludy - to hádam nie. Tiež dcére sem tam musím vynadať pri učení. Chodí do prvej triedy, minule dostala 3 a 4, nekričali sme, na druhý deň doniesla 3 jednotky. A dnes znova jednotky. na niektoré deti treba len a len prísne.

abbey1
20. mar 2015

@bonaqa2013 Je rozdiel dôsledne a s nadávkami. Tiež by som asi mlčky nevydržala počúvať také nadávky deťom. To snáď nikto nemôže považovať za normálne a akceptovateľné. Nech sú naše deti akékoľvek, sú také, ako si ich vychováme. A mňa nikto nepresvedčí, že vychovávať treba takýmito vulgarizmami.

1martincanka1
autor
20. mar 2015

@bonaqa2013 lutujem vasu dceru, ked je toto podla vas normalne spravanie..

1martincanka1
autor
20. mar 2015

@katrinka8 dnes som sa docitala, ze pri akomkolvek podozreni zo zleho zaobchadzania s detmi je nasou povinnostou to nahlasit.. uvidime aky bude buduci tyzden a budeme konat, nie som ochotna to tolerovat ani trpiet..

abbey1
20. mar 2015

@1martincanka1 Nezávidím vám a chápem, že sa to musí ťažko počúvať, ale možnosti máte obmedzené. Riskla by som to a aspoň im dohovorila, aby vedeli, že to vnímate a nepovažujete za správne. Aspoň pre váš lepší pocit, by som to urobila. A ak si povšimnete iné znaky nevhodného správania k deťom, podala by som i podnet na socialku. takým ľuďom občas pomôže, ak vedia, že ich niekto rieši a sú trošku pod dohľadom. Možno budú mať deti šťastie a natrafia na dobrú socialnu pracovníčku, ktorá vec starostlivo preverí a možno i pomôže.
Ale tam vaše šance na zmenu skončia. Bohužiaľ, ešte mnohokrát uvidíte "matku" na ihrisku vytrieskať malé dieťa, budete počuť škaredé nadávky na adresu detí, uvidíte asocialov sediacich celé dni v krčme s malými deťmi,...
To sú veci, na ktoré sa ťažko pozerá, hlavne, keď ste už sama mama.

1martincanka1
autor
20. mar 2015

@lianka123 ked tvrdis, ze riesim, co nie je moja vec tak preco by som sa mala odstahovat, ked chcem mat klud? "Trosku" protichodne vyhlasenia, nie?..

bonaqa2013
20. mar 2015

@1martincanka1 Čo ľutuješ, veď ju ani nepoznáš. Moja dcéra je typ, ktorá rada skúša hranice pokiaĺ môže. A mám najradšej také ženy čo ani vlastné deti ešte nemajú a budú všetkých poučova´t ako majú deti vychovávať. Mám 4 deti - jeden syn má už 20 rokv, ale neviem o tom že by sme robili niečo zlé.
A keď chceš zavolať na susedov sociálku, alebo políciu, tak kľudne to skús. Neurobia nič. Riešia iné problémy.

abbey1
20. mar 2015

@bonaqa2013 Úprimne! Fakt ti také invektíva smerom k deťom pripadajú OK? Takto sa riešia problémy? K čomu sa tak deti učia?

1martincanka1
autor
20. mar 2015

@bonaqa2013 kedy sme si potykali? Z Vasej reakcie vidim, ze si s nasim susedom mozete ruky podat. Pekny vecer.

jeennyv
20. mar 2015

ja by som nejak do hlbky ich problem a vychovu neriesila, ak si taketo spravanie toleruju, nikdy nevies ako clovek zareaguje na upozornenie ohladom vychovy a myslim si, ze v tvojom stave ti problemy so susedmi netreba...jedine co ich mozes upozornit je na nocny klud, resp, na ich hlasne prejavy a to je vsetko....

bonaqa2013
20. mar 2015

@abbey1 Úprimne? A myslíš že niekomu zapcháš ústa a donútiš ho aby rozprával inak? Skúsila si sa niekedy s deckom učiť? asi ešte nie. Myslíš že polícia a sociálka nič iné nebude robiť len riešiť či náhodou niekto nepovedal deťom škaredé slovo, alebo ich nedajbože netľapol po zadku ak nepočúvajú.
Pani si asi neuvedomuje, ale stará sa niekomu do výchovy. A môže sa sta´t, že si zbytočne pohnevá susedov. Chlapci idú do puberty a tí sa budú vyžívať v tom ako susede robiť naprotiveń. Ešte aj kámošov povolajú a budú robiť naprotiveń. A tým by som sa nezahrávala. Veľmi rýchlo zmení byt.

abbey1
20. mar 2015

@bonaqa2013 Toto sa ti podarilo. Učím celý život, teda už viac ako 20 rokov svoje i cudzie deti. Staršia je pubertiačka, učím od škôlkárov až po seniorov a nemám potrebu po nich ziapať a už vôbec nie nadávky. Podľa mňa normálny inteligentný človek nemôže niečo takéto považovať za bežný štandard. Asi každému z nás občas uletí nevhodné slovo, ale denno denne častovať svoje deti, a dokonca vyhlasovať, že tak ich treba učiť??? To môže niekto myslieť vážne???

bonaqa2013
20. mar 2015

@1martincanka1 duša moja radšej sa odsťahujte do rod, domu, pretože život v bytovke sa nebude točiť iba okolo Vás a Vaších detí. Viem o čom hovorím, bývala som aj tam aj tam.

1martincanka1
autor
20. mar 2015

@jeennyv deti to tolerovat MUSIA, co ine im ostava, to je fakt ☹.. ale preco by sme mali my pocuvat vulgarizmy a krik?.. pri citani vsetkych prispevkov som si uvedomila, ze by som si vycitala, keby som sa aspon nepokusila to riesit.. uvidime aky bude tento tyzden, ak budeme opat pocut krik, tak to pojdeme riesit so susedmi v dany moment.. ak to nepomoze, tak dame anonymny podnet na socialku, prip. na ine institucie, ktore riesia susedske spory ☹

jeennyv
20. mar 2015

@1martincanka1 podla mna zasahovat inym ludom do vychovy nie je stastna volba, tym nechcem povedat, ze ich vychova je spravna a s nou suhlasim, ale ako vravim reakcie su rozne..moze sa to obratit proti tebe... este povedia ze ich pocuvas sledujes atd.... a ako sa vravi niet chyza bez kriza, ked byvas v bytovke vzdy budes mat nejakych susedov...u nas raz byvali arabi oficialne traja studenti, neoficialne kazdy den ich tam bola 20 a viac, hluk, grilovacka na balkone, vodna fajka...byvaju tu stari, mladi ludia aj deti..dobre raz zavolas policiu, dohovoris, ked su zahranicny rozumeju cca...no co spravis... jednoducho v panelaku si nevyberies...

1martincanka1
autor
20. mar 2015

@abbey1 klobuk dole, obdivujem.. k ostatnemu len tolko, ze ludia sme rozni a som velmi rada, ze niektorych nechapem a dufam, ze ani nikdy nepochopim (lebo by som bola rovnakozmyslajuca ako oni..)...

bonaqa2013
20. mar 2015

@abbey1 ty ak si učiteĺka tak nadáva´t ani nesmieš. to by si prišla o prácu. A je rozdiel či učím dieťa svoje, alebo v škole 20 detí. chcem aby moje dieťa malo v škole nejaké výsledky. Nie ako si ono zmyslí. poriadok musí byť, musí sa naučiť aj zodpovednosti. neviem kde si čítala že deti doma častujem denno denne nadávkami. aj keď niekedy je s nimi kumšt vydržať.

abbey1
20. mar 2015

@bonaqa2013 Neučím v škole, ale to nie je podstatné. Tu zakladateľka píše o častovaní detí nadávkami a ty si reagovala svojim príspevkom, v ktorom takéto správanie obhajuješ. Podľa mňa je neobhájiteľné. ja si svoje deti vážim a aby som ich naučila slušnému a hodnotnému životu, nemusia denne počúvať vulgarizmy na svoju adresu. Len to som chcela povedať. Zodpovednosti sa učí inak. Ak teda nechcem, aby presne takéto správanie moje dieťa nieslo so sebou ďalej do života. Nevychováva sa krikom a bitkou.

abbey1
20. mar 2015

@1martincanka1 Obdivovať nemusíš. Ja mám super študentov. Niekto je síce chápavejší, niekto menej, ale sú zlatí. A tvoje tvrdenie o chápaní zdielam. Tiež mnoho vecí nechcem pochopiť. 😉

bonaqa2013
20. mar 2015

@1martincanka1 ja to uzavriem. pani si myslí, že s tým niečo spraví, ale okrem nepriateĺov nič. Úrady sa nato akurát tak vykašľú.

1martincanka1
autor
20. mar 2015

@jeennyv odhliadnuc od vychovy ich deti.. co vychova tych mojich? Preco by (sme) to mali pocuvat? Je normalne, ze v panelaku su dni, kedy sa vrta kedykolvek, pusta nahlas hudba, perie o 9 vecer alebo 7 rano a neviem co este.. ale ked sa niekto nevie spravat tak, aby ostatnych obmedzoval v unosnej miere, tak hold, musi za to niest nasledky.. Napadlo mi, ze sa spytame aj susedy nad nimi a vedla nich, co na to hovoria, pocut to musia.. cim viac nas bude proti takemuto "standardu" tym lepsie..

1martincanka1
autor
20. mar 2015

@abbey1 nemusim, ale chcem 🙂.. trpezlivost je vo vseobecnosti vlastnost, ktoru na ludoch obdivujem 🙂 myslim si, ze v dnesnej dobe je casto skor problem vyjst s rodicmi ako s detmi.. alebo mas dobre skusenosti s riesenim problemovych deti s ich rodicmi?

lianka123
21. mar 2015

@1martincanka1 ked chces mat klud BUDES sa musiet odstahovat. pochopis po par rokoch ked ti prasknu nervy. tvoja situacia je inak neriesitelna.

bonaqa2013
21. mar 2015

@1martincanka1 pani a to je už koniec diskusie na tému susedia? Škoda. doma sme sa na vašej naivite super dobre pobavili. neviem kde ste vyrástli, ale medzi ľuďmi to asi nebolo.... Niekde v hore, a tam aj patríte.