Ahojte opišem vam tak trochu naš problem. Od septembra sme si zobrali byt do prenájmu. Všetko bolo super, krasny byt konečne preč od rodičov a tak.. no vo februari to začalo. Začala mi vyvolávať majiteľka že byt chce predať že nam sa nič nemení ak ho aj predá možme tam byvat dakym mame zmluvu tak reku ok. No a tym že to riesi realitačka a nie ona tak realitacka stale nam vola ci moze prist ten a ten a ten a ten a od februára dookola vkuse už fajt strácam nervy. Nakoniec ten byt vyzera že kupi daka mlada takže znalec je u nas stale. A ja aby som v pozore mala stale upratané ide ma poraziť. Dotoho nam začali prerábať panelak z vonku takže viete si predstavit keď nam davali dole nakomplet balkóny.... Volala som jej povedala že sa spýta dokedy to budu robit ( doteraz sa pyta).. no a minuly tyžden začali aj z vnútra ho prerábať. Mam online školu momentalne skúškové a som doma u rodičov lebo tam sa proste neda existovať nie to ešte učit. Moja otazka znie- Mam jej povedať nak nam zníži nájom kedže sa tam neda existovať v kuse tam niekto beha a nemame ani balkón a ani klímu ?
Nie, mala si dávno dať výpoveď z najmu. Majiteľka podla môjho nazoru porusuje zmluvu. Narusa tym vaše súkromie a to dosť výrazne a dosť sa čudujem ze ste prístupili na tento jej návrh. Boze ved teraz je v čase korony toľko voľných bytov ze mozete prehadzovať vidlami. Ona nechce prist o isté peniaze kym sa jej byt nepredá a vam o chvíľu realitacka vyskoci z chladničky? Dobre drzé.
Určite žiadajte zníženie z dôvodu diskomfortu.
To máš niekde v zmluve že si povinná mat upratané kvôli cudzím obhliadajucim? By som ich mohla z vysoka, aby som sa ja naháňala s riadmi alebo vysavala 5krat do dňa, ešte keď máš školu a prácu, lebo niekto sa ma dotrepať..joj normálne mam nervy za teba...
Žiadala by som zníženie nájmu alebo by som realitacku dnu nepustila, nikde v zmluve zrejme nemáš že musíš kedykoľvek sprístupnit niekomu byt. By som aj majiteľke napísala ze ju môžu prísť na obhliadku každú druhú stredu od 14. Do 15. A hotovo
No podla mna na ziadne znizenie nemate narok nakolko ste v prenajatom byte, ktory sa predava a zaroven aj rekonstruuje dom. Je drze, ze realitacka vola vam a nie tej majitelke, ano komfort mat info z prvej ruky..
Co si ale dovolit mozes povedat je to, aby si laskavo naplanovali vsetky obhliadky naraz a teda od 15 45 do 18 00 v stredu nech sa tam vystriedaju vsetci zaujemcovia a dalsi tyzden to iste. V ine dni "nie ste doma" a nezelas si, aby tam chodili cudzi ludia bez dozoru
A vediet, ze byt v ktorom byvam sa bude predavat rovno by som sa stahovala a hladala ine ubytovanie nevirm na co chces cakat do septembra. Chodte cim skor kym je malo z noveho vyuctovacieho obdobia a v lete uz byvate v novom a v kludnom a bez prerabok
plus zníženie aj z dôvodu korony kadekto jej tam bude behať aby po každom striekala a cistila kľučky , a ako píšu baby 1krat do týždňa od do na jednu hodku a dovi dopo....
My sme to zazili, ked sme byvali v podnajme este pred svadbou. Majitel sa rozhodol predat byt aj s nami v podnajme. Bol ale korektny uplne vo vsetkom, tj. dal nam vediet v dostatocnom predstihu, ze nieco take chysta, vzdy, az mal prist niekto na obhliadku, volali nam s dostatocnym predstihom (aj tyzden vopred), ci mozu, pripadne sme si my mohli urcit cas, kedy mozu prist. Este nam aj dal nahliadnut do kupnej zmluvy, kde bola zahnuta nejaka klauzula o tom, ze novy majitel nas nemoze vyhodit.. ten pristup bol uplny opak toho, co popisujes ty.
Kedze pises, ze studujes, je mozne, ze majitelka ta ma za decko, na ktore si moze dovolovat. Ozvi sa, ze sa ti to nepaci a vazne to narusa tvoj komfort. Pripadne si hladaj nove byvanie
Ona dokonca ked priatel mal koronu chcela obhliadku tak som ju slušne od@bala. A aj tak prisla tetka a že vy ste len v karantene a ja že hej ale priatel ma coronu a ona tak to nejdem.. akoze wtf
@barborachors dostatok bytov? No ako kde, ale ak myslis dvojizbovy byt v novostavbe s vymerou maximalne 40 metrov stvorcovych a tenkymi stenami, v bytovom dome bez vytahu, tak tych je dost.
Ja som tak predávala byt, mame v rodine právnika, ktorý mi povedal ze najomca v prípade predaja musí strpieť obhliadky, ale co je na tom pravdy a co pravnicke hogo fogo bububu neviem. My sme mali dve mladé kočky, ktorým nevadilo ked sme prišli na obhliadku ked neboli doma, ale zase nechodili sme ako na bežiacom páse, obhliadky boli "len" tri, z toho 2x s tym istým párom ktorý ten byt nakoniec kúpil. Nepredávali sme ale s podnajomnikmi, vlastnícke prava prešli az po skončení najomnej zmluvy , čakali cca 3mesiace na byt.
Máte v nájomnej zmluve, že umožníte obhliadky ? Ak nie vôbec by som nesúhlasila s tým, že tam budú chodiť.
Ak nemáš v zmluve uvedené, že musíš strpieť obhliadky, tak vôbec ani nemusíš otvárať dvere za týmto účelom 😉 mnohí by sa čudovali, že ak sa nájomca postaví na hlavu, čo zmoze presnejšie neumôže prenajímateľ, v tomto mame šialenu úpravu. V záujme zachovania korektných vzťahov by som navrhla, že som ochotná strpieť maximálne jednu obhliadku raz za týždeň v čase, ktorý mne vyhovuje, vy tiež nie ste ZOO, kde vás majú chodiť obkukávat.
určite by ma nikto nedonútil pripraviť byt na obhliadku - žiadne luxovanie.... Len taký bežný poriadok aby to bolo ako že....😉
@ninusa221 tam mi vychádza cesta z toho sa len odsťahovať. Oni tam na tie obhliadky budú chodiť stále a ona nie je povinná znižiť koli diskomfortu sumu nájmu. Takže len zutekať stamať 🙂