Ahojte chcem vas poprosit o radu ako mam napisat susedovi vyzvu aby si oplotil svoj pozemok a odstranil drevenu chatku ktora precnieva na nas pozemok?Aj jeho pes stale nam pobehuje po zelenine a robi tam potrebu! Boli sme na miestnom urade a tam nam povedali ze ho mame pisomne vyzvat,vyzvali sme ho aj ustne ale on nic,nereaguje 😒 😒 😒 Dakujem
No, môžeš si aj ty postaviť plot. Koľko trčí tá búda na váš pozemok?
Sused nema povinnost postavit plot. Preco si ho nepostavite vy?
Inac - kolko stoji ta buda na vasom? lebo nam ked vymeriavali, tak chlap vravel, ze to moze byt v tolerancii az 330 sm (co nas dost zakocilo) ...
a ano, plot si mate postavit vy, ak ho chcete. jeho treba vyzvat na odtranenie stavby z vasho pozemku. skor sa vsak na to pytaj na modrej streche ... podla toho, co som nasla, to vsak vidim az na sud ... http://poradna.hnonline.sk/otazka/ako-odstranit...
@bembulka sused nechce od vas odkupit tu zastavanu cast?
kúp si aj ty psa..a väčšieho 😉
@simsalabim postavili sme aj my preco by nemal aj on? My mame cely pozemok sami oplotit?
@bembulka Takto, on naozaj nič oplotiť nemusí a ty všetko naopak oplotiť môžeš. Tebe jeho pes vadí, on má v paži. Ty sa jeduješ, on nemá problém. Riešenie na kľudný život, je presne urobenie celého plotu na vlastné náklady. Ber to ako cenu za neokadené paradajkové planty a neočurané rohy svojho domu. My sme teraz kúpili dom, plot tu síce je, ale je chabý, naši psi ho podlezú raz dva. Takže ak nechcem naháňať psi cez štyri ulice a po cudzích dvoroch, musím si plot urobiť na vlastné náklady. Okolo celého dvora. V lete ideme na to. Aspoň si ho urobím taký, aký chcem ja, Čo sa týky búdy, opýtaj sa suseda ako a dokedy to chce riešiť. Pozemok pod búdou môžete po dohode aj vymeniť za iný, alebo mu ponúknuť, nech si ho odkúpi. Tá tolerancia, dokedy sa ešte toleruje posunutá hranica je pravdivá.
@bembulka lebo toto tak neplati, ze ja zaplatim pol plotu a ty pol. ak nemate dohodu na papieri, tak s tym nic neurobite. a aj s dohodou by som pochybovala ... kolko je plotov takych, ze jeden sused ma natiahnute pletivo a druhy popri nom vymural svoj plot. uz v jednej teme rozoberala - on zo zakona nie je povinny si svoj pozemok oplotit ani sa s tebou dohodnut na stavbe plotu polna pol. ano, vy - ak chcete - si mate cely pozemok sami oplotit. preco: lebo to vy chcete plot. ak sa ti to nevidi, zajdi za pravnikom. jedina moznost (podla mna) je hnat to cez toho volne pobehujuceho sa psa. tam by mohla zasiahnut obec, urcite maju VZN pravidlach drzania psov (aspon take mavaju mesta a obce) a ak je to dake vacsie plemeno, mohli by mu nariadit, drzat ho v uzavretom priestore (neviem, strielam, to by ti mali vediet na urade povedat)
k tej bude ... teraz pozeram,aky som hodila preklep - myslela som odchylku 30 cm pri vymeriavani, tak nam povedal geodet,ked u nas bol. ak v tejtoveci nekomunikuje a neviete sa dohodnut, asi budes musiet oslovit sud ... a to je na dlhe lakte a dlhu dobu.
co sa tyka vyzvy - jenoducho posli doporucene - vec - vyzva na pdstranenie (ciernej???) stavby z pozemku ... ako vlastnik pozemku cislo to a to vymeraneho tym a tym vas podla zakona toho a toho vyzyvam na usporiadanie vztahov a odtranenie vasej stavby , ktora zasahuje do nasho pozemku bla bla ... v opacnom pripade sa obratim na sud bla bla
ale - jedine realne mi vychadza, ze plot by ste si mali postavit sami (lebo ho jednoduchi chcete) a s budou da treba dohodnut. ja by som mu to predala - ale z tvojho tonu (nech plati polku plotu, ved preco by sme mali postavit cely) sa mi aj z tvojej strany avi, ze sa dohodnut nejako velmi nechces. bude sa vam obom susedom vedla seba tazko byvat.
@bembulka no pravdu ma
@ukulela . Sused nema povinnost plot postavit, ani vam nan prispiet. My mame 4 susedov a plot iba svoj. Ani jeden nam neprispel. Zo zakona im na to nevyplyva ziadna povinnost. Ak oni plot nechcu, a ty ano, musis ho vybudovat na svojom pozemku - nie na hranici - a na svoje naklady.
a este presne ako hovori @simsalabim - plot musis stavat na svojom pozemku - teda nie, ze pol murika je na susedovom apol na mojom ... je to tvoj plot a musi stat na tvojom pozemku.
Ja neviem, ale u nás v dedine sa ploty stavajú tak, že sused postaví plot po svojej pravej strane a majiteľ zas po svojej pravej strane. Inak. Predstavte si pozemok. Z pravej strany je oplotený majiteĺom a zľavej susedom. A takto je celá dedina..... Je to už od nepamati. Tí čo bývajú na kraji - smola, musia si ohradiť všetko sami - nemajú suseda.
@bonaqa2013 ono vas pripad je o zvyku - ale nie je to vymahatelne nijakym zakonom, nechcete mat na dedine spory, tak to respektujete. ale kto oplocuje zadnu stranu? 🙂 dedina predsa nemoze byt len jedna ulica 🙂 ... ja si ale radsej oplotim pozemok sama - plotom, aky ja chcem.
inac - pochybujem, ze toto je jediny sused zakladatelky. takze predpokladam, ze ide o jednu stranu (je jedno, ci je prava, cilava) a ona chce polovicu plotu od suseda. podla mna ma aj inych susedov - a to by ma zaujimalo, ako to vyriesili tam?
@bonaqa2013 toto je iba zauzivany zvyk, nema oporu v zakone. My sme stavali prvi a susedov sme koli plotu oslovili. Jeden plot nechcel, ze si nasadi iba tuje (byva 3 roky a tuje nikde). Druhy ma pozemok iba ako investiciu, plot nechce. Treti staval a ze ano, za svoj diel zaplati...dostaval a dom predal. A 4 sused na plot "prispel" sietou na plot. Kebyze cakame, kym plot postavia susedia, alebo nan prispeju, tak plot este teraz nemame.
Zadnú stranu si každý oplotí sám. u nás sú pozemky tak, že sused je vždy sprava a zľava. nič viac. každý ohradí sprava...... sme veľká dedina 4 500 obyv.
Tak som sa popýtala geodetov. Uvádzam základné myšlienky geodetického brainstormingu:
"Ježííííí, že sa na to ľudeia nevys...ú"
"50 cm? To akože vážne? Však nech sa s ním dohodne a oplotením zabere rovnaký úsek inde"
"Panebože ľudia, keby ste vedeli v akom stave sú katastrálne mapy, tam nesedí sokoro nič."
"Akože 30 cm hore dolu ani nikto nerieši."
"Aby jej tam nenabehol geodet, čo jej vymeria pozemky naokolo, bola by prekvapená, čo všetko by nesedelo."
"Dnes majú ľudia problémy..."
"A to je 50 cm múr, alebo aj so strechou? A neni to jedno? To by som sa na to vyprdol, ako sa súdiť za 50 cm. nejakej búdy, to asi nebude široké."
"Však nech mu ten pozemok odpredá."
@mimla nie som geodet,ale myslím si to isté 😉 ľudia namiesto pestovania susedských vzťahov sa rozvadia pre pár cm alebo ploty...mám víkendový domček na dedine,kde ku susedovi máme na záhrade "dieru" v plote,aby sme k sebe mali bližšie,kde funguje ja tebe mrkvu,ty mne vajíčka,porobíme na záhrade a potom sa stretneme pod hruškou a dáme si pivo a pokecáme o živote..o toto ide,nie o cm..
nepoznám vašich susedov ani vás, takže ťažko zaujať presné stanovisko ale súhlasím s @mimla. 50cm je nič, pokiaľ nemáte pozemok 1,5m🙂 a ak chcete plot, tak si ho urobte. neviem aký robíte ale mi sme nedávno dávali betónové stĺpiky a klasické pletivo 1,5m a vôbec to nebola až taká nehorázna suma ani až taká strašná robota. Budete mať pokoj, lebo hádky Vám k ničomu nepovedú. Jedine, čo môžete riešiť je volný pohyb psa.
Teraz si tak vyskúšajte zhodnotiť, koľko času ste strávili lietaním po úrade, nervovaním, hádkami... za tú dobu mohol byť plot aj zlatý
@bembulka preco by mal sused stavat plot, ked ho potrebujete vy......ak plot chcete, postavte si ho.....zbavite sa tym aj psa na zahrade.....sikovny chlap musi natiahnut okolo normalnej rodinnej zahrady pletivo s provizornymi stlpmi za pol dna....a tam kde buda trci, tak inde to pletivo posuniem na susedove - koniec, bodka, vybavene, vyriesene.
viem si zivo predstavit suseda....ktory tam byva kolko? asi dost rokov, ze? a ta budka, ktoru si asi chudak vlastnymi rukami postavil, v dobrej viere, ze stoji na jeho ho stala dost sil a namahy tam asi tiez stoji uz dobrych x rokov, ze? ani by som sa necudovala, ak ho urgujete, aby tu budu pre par cm ci polmetra zbural a aby zrazu postavil plot, ktory on ani nepotrebuje, doteraz nepotreboval a ani nikdy potrebovat nebude....ze vam rad necha behat psa po zahrade......
ved sa s nim normalne dohodnite!
a ked sa neda, tak sa s nim o tu budu tahajte dalsich x rokov........
a plot? - on postavit nemusi.....nikdy....nie je to jeho povinnost
Dobrý den minuly rok 20.10.2015 mna a priatela zbil umyselne sused len preto Lebo som mu tapla s lidl novinami po aute predok auta a preco přišli sme domov zaparkovali sme a šli sme okolo jeho auta on parkoval tak ze som zakopla a tapla mu po aute však on parkoval tak aby sme sa nedostali do vchodu a stále tak parkuje ked to videl s okna už cakal Vo vchode nenechal má ani dohovorit udrel má a potom priatela sotil do Kuta a kopal ho a udrel 16 aj viac krat do oka skoro dosiel o oko este ze snami nebola NASA v tedy 11mesacna dcerka mamina snov Bola ktera bývá s nami on nás na schodisti nechtěl ani pustit domov kam sme sa mu nevytrhli niak on totiz zapasi a toto si mohou dovolit ano urobit Lebo policia Bola na našem strane ano náhle ho vypoculi už s toho mal len priestupok ale už to znova riesia Lebo som napisala na prokuraturu ze to dam do médií ked nás bil tak este sme křičeli nech to nerobi ze to boli a on este viac ak by nebola moje máma doma s malou tak nás asi zabije a policía to riesi no stále chodi okolo nás a tak víte Aky to je pocit už nezijeme normalnym zivotom ako predtym priatel sa boji chodit von tak ako aj Já kvůli tomu stresu a tak som dostala zápal žil vaskulitidu ohranicenu na kozu na nohách priatel má furt bolesti oka a hlavy a policía mu uznala ze to nieje ublizenie na zdraví ale len priestupok tak ked vás někdo umyselne napadne prvý ani vás nenechá vypocut a mlátí vás aj ked stě matka dietata tak co to je?zato ze je zápasník moze si toto dovolit?
@simsalabim Ahoj. Riešime problém stavby plotu. Sused chce, aby sme postavili vysoký plot. My chceme, aby sa podieľal spolufinancovaním. Kde je uvedené, ci máme povinnosť postaviť plot? Chceme argumentovať k tej spoluúčasti. Dakujem. Zuzana
@z_schmidt77 povinnost oplotit pozemok ani spoluucast na plote nie je nikde zakonom dana. Len toto som nasla
https://www.nehnutelnosti.sk/magazin-o-byvani/1...
Lebo ved na slovensku je vela policok a luk a to by niekolkohektarova luka musela mat okolo seba plot? A kto by to platil a vymahal, ked je napr. 6 dedicov... take nieco je vidiet len raritne.
@z_schmidt77 preco by mal? Ak sa nedohodnete,tak si kazdy postavi svoj. My sme to nedavno zistovali,akurat,ze za susedov mame cintorin. Obecny plot rozpadnuty a a pada na nas pozemok. Starostka ho opravit nechce. Takze my staviame na svojom pozemku sami. Povinnost to nie je oplotit pozemok,muzova sesternica vlastni pozemok prazdny a plot nema vobec ani z jednej strany
@z_schmidt77 plot stavia ten, kto ho chce - na svojom. Ak sa dohodnete, tak spolocne a na hranici pozemkov. Zakonna povinnost plot postavit ci financovat neexistuje. Na dedinach je zauzivane, kto stavia plot z akej strany, ale to je iba zvyk.
@z_schmidt77 ako baby pisali. Ak xhcete stavat ba hranici pozemkov, po dohode. A tam sa moztedohodnut na spolufinancovani. Ak sused odmieta, moze trvat na com chce. ak vy plot chcete, v pohode si 20cm od vymeranej hranice natiahnite pletivo na stojky ake chcete. On ak chce 2m betonivy, nech si postavi na svojej strane..
K tym dedinskym zvykom, ze zprava, zlava... v casoch, ked vsafe boli drevene latove ploty, ok. Dnes mas mat z jednej strany beton, z druhej siet a z tretej nejaky bambus? To si obzeniem cely pozemok sama, hoc je to 140m.
Sused nemá povinnosť si urobiť plot. Môžete maximálne tak riešiť voľný pohyb psa. A samozrejme tú budu, ktorá stojí na vašom...