Problém so šteniatkom

leasolka
22. máj 2021

Ahojte prosím neviete mi poradiť máme doma 2 mesačne šteniatko a chodíme s ním von aj cez noc aj cez deň aj 5-7 krát a nikdy sa nevicura som snim vonku aj hodinu a nič vždy ho pokarhame keď sa vycika doma ale dva dni čúra každých desať minút nevieme či neprechladol z kúpania alebo z niečoho iného, pije každých 5 minút a už nevieme co máme robiť zmenili sme mu granule môže to byť aj tím? Cura si aj do svojho pelechu. A keď ideme von tak si ľahne do trávi a spí, nechce behať ani nič ani nechodí. Doma sa hrá a je blaznivi ale vonku nič. Čím to je?

janai1
22. máj 2021

@leasolka s tak malým šteniatkom sa nechodí von na hodinu... Každé dve hodiny max 10 minút a postupne predlžovať... Keď sa chce hrať tak ho zoberte von, keď sa s ním vyhráte doma, tak jasne že je potom unavený a spí vonku

zdenkado
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lorin29
22. máj 2021

@leasolka tak malé šteniatko sa nesmie kúpať... Co sa týka cikania... Treba mať po byte niekoľko absorbcnych podložiek... Keď sa náhodou vycika mimo utrite to do toho a nechajte mu tu podlozku napríklad pri dverách ale nech tých podložiek je viac nie len jedna... Keď sa na ňu vycika treba ho pochváliť... Napr jednou granulou... Lebo tak maličký ešte nevie kde je to správne... Co sa týka plechu robil to aj náš pret sme pelech zrušili a dajte mu napr len deku aby vám to nebolo ľúto predsalen ešte nevie kde cikat.. A vychádzky hodinové mu netreba ešte nevládze tak dlho byť von.. Stačí 10min....odsledujte si časy kedy cika.. Napr keď sa na pije vody choďte s nim von alebo pol hodinu po jedle

felicita027
22. máj 2021

@leasolka hodinu s 2mesačným šteňaťom vonku a karhať šteňa, že urobí doma potrebu?! So šteňaťom vždy po zobudení alebo kŕmení treba ísť von zobrať na ruky a rýchlo utekať vonku tam len nech urobí potrebu max 5-10min a ísť domov to isté aj po pití alebo jedení treba odsledovať a keď sa bude chystať na potrebu hneď ísť von a keď urobí potrebu pochváliť. Každý pes aj šteňa pred potrebou dá najavo, že mu treba len treba kúsok aj od majiteľov aby poznali správanie psov a vedeli ako sa o ne postarať. Odkiaľ má šteňa vedieť, že nemôže doma robiť potrebu ako ho nenaučíte? To je ako keby ste dieťa karhali lebo sa popišalo do plienky a nie do nočníka aj keď nikdy predtým ste ho s nočníkom "nezoznámili". To s tým kúpaním je tiež na zamyslenie kto kedy videl kúpať 2mesačné šteňa? A keď už ste ho kúpali tak treba psa aj poriadne vysušiť aby neprechladol. Každopádne ísť za veterinárom, je veľká pravdepodobnosť, že prechladol alebo môže tak často vykonávať potrebu aj od stresu a popýtať si aj nejaké rady ohľadom starostlivosti o psa a výcviku lebo zjavne pred kúpou psa ste si nič nenaštudovali. A to, že vonku nechce chodiť sa ani nečudujem keď si vonkajšok spojil s niečím negatívnym (vyčerpávajúcim) keďže tam musel byť aj hodinu.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
daridari11
22. máj 2021

Dvojmesačné šteňa malo byť podľa môjho názoru ešte pri mame. Seriózny chovateľ nedá šteňa skôr ako v troch mesiacoch. Jedine tak množitelia aby sa ich čím skôr zbavili.
Ale karhať dvojmesačné šteniatko je trochu mimo môjho pochopenia, keď sa už raz človek podujme mať doma zvieratko, tak nech má aj trpezlivosť a vedomosti čo s ním.
A keď má evidentný problém, tak treba ísť na veterinu.

mistymay33
22. máj 2021

@leasolka dvojmesačné stena je ako rocne dieta. Ani od neho nechces aby v tom veku ovládal svoj mechur.
Dvojmesačné stena by malo byt idealne este pri svojej mame… ale ked uz ho mas doma, tak sa k nemu správaj ako k steniatku a nechci aby vedel to, co dospelý pes. ESte hodnú chviku potrvá, kym pochopi kde a kedy ma cikat, mozno to budu este mesiace, tak sa na to priprav. S tak malym steniatkom chod von po jedení, po zobudeni, po hraní, vzdy iba na chvilu, nech si zvyká… vonku ho chvál, ale vo vnutri nekarhaj, este je maly aby chápal, ze robi zle.

zalka
22. máj 2021

@leasolka aké máš šteňa akú rasu?
Môj mix beagla sme vzali od matky ked mal 6t , kým sme sa naučili rozoznať čo potrebuje tak trvalo pár dní. Ano stala sa nehoda aj jemu ale môžem povedať, že do 3 týždnov čo sme ho mali doma, sa naučil robiť potrebu von. Presne ako baby písali, ked sa zobudil tak šup na ruky a von. Ak máš šteniatko na rukách nemal by sa počúrať je to nejaký pud čo im to nedovolí vraj.
A čo sa týka toho pobytu vonku, no nemala som ho kde nechať samé by sa utrápilo doma, a do roboty ísť trebalo tak chodil so mnou. Robotu som mala 5 km od bytu, pekne peškom trvalo nám to temer 2 hodiny ale pekne kráčal, trošku som vzala do tašky, potom zase si kráčal , v robote lahol a spinkal aj tri hodiny. Lebo únava, potom toaleta, napapal sa, pohral a zase spal, no a potom opäť cesta domov. Asi dva týždne takto so mnou chodil, a bez problémov.
Ked mal 4 mesiace tak sa v pohode vedel vypýtať vonku, aj nad ránom ak potreboval tak drgol do ruky abo zaknučal pri posteli. Už sme vedeli, že potrebuje tak sme ho vzali na ruky a šupom von.
Ale hovorím, veľa záleží od rasy, kamoška mala yorkšíra a ten ani ako pol ročný sa nevedel vyčúrať vonku a očúraval doma koberce.