Ahojte, v bytovke mame na prízemí staršiu pani, ktorá sa prihlásila na upratovanie spoločných priestorov. Je jej ta to platené. Dnes ráno nám zabuchala nahnevaná na dvere so slovami "nie je v mojej kompetencií pratat za vami bordel po prerabke bytu". Byt sme neprerabali, dávali sme minulý týždeň robiť obkladačky, v kúpeľni (nie na chodbe, nie mimo bytu, bordel na chodbe z toho nebol a ani nemal z čoho byť). Na chodbe bolo celkom čisto (dokonca ani nachodene blato tam nebolo, aj keď je blbé počasie). Susedka narozdiel od upratovačky, ktorá bola za to rovnako platená, neumyva ani parapety na oknách. Je na nich tona much,, ale sťažuje sa na takéto prkotiny. Mam z toho pocit žeby chcela tie peniaze len za to ze sa prejde po schodoch dva krát do mesiaca alebo co. Dostáva 80€,, nezávidím jej to,, len mi príde scestné že sa takto správa keď je to jej práca. Nemusí to predsa robiť. Upratovačka co to robila predtým umyla všetko bez problému, nemala blbé pripomienky. Ešte raz píšem že pred bytom boo nakoazj čisto rovnako ako stále (teda iba bezny prach).
Okrem toho susedka sleduje každý pohyb v bytovke. Doslova ako taká sova z okna = keď niečo zavetri, vytrci hlavu na chodbu prizemia a pozera. Keď manžel prišiel s obkladackami, tak jej trvala hlava z dverí bytu a pozorne ho sledovala (asi aby sa mala na čo sťažovať alebo co). Susedka ma cca 50-60r, je to staršia pani, s prísnym pohľadom a blbymi rečami ku všetkému. Nasťahovali sme sa do bytovky pred par mesiacmi. S nikým nemáme problém len s nou.
Prosim o radu,, rozmýšľam ze ci je lepšie sa o tom porozprávať s domovnickou (co však asi eskaluje problém) ,, alebo je lepšie nechať to tak a nevšímat si ju? 😶 Ďakujem za odpovede.
Ja by som sa porozpravala s domovnickou nech jej vysvetli co a ako ma robit a ak nie tak nech vymenia tu staru pani za niekoho ineho.
Bude si dovolovať toľko, koľko jej dovolite.
Treba jej dať najavo, že ti skakat po hlave nebude..
@korunka1 Presne toho sa obávam, že to bude robiť vždy a časom ešte horšie.. Úplne som ale onemela keď som otvorila dvere a toto na mňa spustila. Vôbec som to nečakala a hlavne tým klopanim zobudila syna, takže som ani nepremýšľala nad nejakou odpoveďou, narýchlo som jej odpovedala "dobre", zavrela a bežala za synom.
prepáč ale ak ste prerávbali kúpelku a cement sa nanosil na chodbu naozaj ste si to mali po sebe upratať...u nás vždy keď niekto prerábaa niečo sa zanesie na chodbu čo je pri prerábkach normálne, tak si to aj uprace, nebude predsa celý panelák vláčiť cement alebo prach po prerábke do bytov pokiaľ príde pani na upratovanie.....A teda pani na upratovanie máme a chodí raz týždenne, ale prečo by si mali ostatní susedia nosič prach z prerábky domov ked sused prerába.....Parapety u nás upratovačka tiež neumýva, len vchod + vchodové dvere a vyhodí noviny....pokiaľ nesúhlasíš s tým ako umýva, treba sa popýtať ostatných a ak ste viacerí nie je problém aby ste zohnali niekoho iného, dokonca to môžeš robiť sama.....u nás sme sa najskôr striedali že vždy mal niekto službu a pozametal a poumýval celý vchod, takže viem čo to obnáša, potom sme zohnali pani čo to má platené, jedna čo brala 2eurá mesačne/za byt to totálne flákala, tak mme takú čo to robí za 3eurá/byt a teda sme spokojní - z paneláku to nechcel robiť nikto lebo sme si to všetci odskúšali😉možno aj preto vždy ak niekto prerába tak bordel si po sebe uprace - zo slušnosti k ostatným
@mogaa My sme nemali cement. Pracovalo sa iba s lepidlom, dnu v byte.
Pred par mesiacmi susedia prerabali celý byt, pratala ešte upratovačka, a na nič sa nesťažovala. Pratala aj prach po nich. Bola to jej práca bola za to platená. Pani neprace zadarmo.
A čo som sa teraz rozprávala s manželom, tak pred mesiacom pani navrhla na bytovej schôdzi aby dali do výťahu kameru,, lebo ze vraj niekto poškodzuje výťah (asi vložením sa vo výťahu alebo co = výťah je nový, neposkrabany,... pričom ona ho ani nepoužíva lebo býva na prízemí).
Ale máš pravdu s tým ze sa sťažovať na to upratovanie budem. Upratovačka to za rovnakú mzdu robila oveľa lepšie, a bez blbych pripomienok.
Ak ste naozaj nič nenanosili bolo jej to treba povedať, že síce ste vymieňali obkladačky ale na chodbu sa nenanosilo - nech vám ukáže kde je nanosené......chvalabohu my sme vo vchode ohľaduplný ľudia a ak niekto niečo nanosí z prerábky alebo niečo vyleje na chodbe či rozbije, tak to po sebe uprace.....nikto nečaká na upratovačku lebo by sa to roznieslo a nanosilo do bytov....ale sme menší panelák trojposchodový, takže 7 bytov vo vchode, tak aj tie vzťahy sú iné ako vo väčších panelákoch....a navrhnúť na schôdzi môže ktokoľvek čokolvek, veď od toho je schôdza že sa to tam schvaľuje, tak ak je to blbosť tak sa to neschváli.....aj u nás chcela suseda kameru vo vchode, nehovorím -super vec ak niekoho vykradnú, u nás to neprešlo lebo sme sa zhodli že je to väčší výdavok a nikto sa nechcel skladať
Ak tam pani býva o niekoľko rokov dlhšie ako ty, tak majú títo ľudia pocit, že tam vládnu a že im nikto a nič neutečie a preto sledujú a komentujú...
Na druhej strane-poznám vchody, kde je tip-top poriadené, parapety ako samozrejmosť. V jednom z nich je domovníčka, ktorá tiež dala nainštalovať kamery a to z viacerých dôvodov-keď sa prerábal byt, poškodil sa výťah a nebolo toho, kto to spravil. Zvesili dvere, keď prenášali materiál a dvere sa pokazili...atď. A tieto opravy sú hradené z fondov, kde prispievaš aj ty.
Tie ženy majú z toho minimálny príjem a preto sa im nečudujem, keď to nevyzerá ako má.
Najlepšie je, dohodnúť sa na schôdzi, čo všetko spadá do upratovania a dať za to primeranú odmenu.
Pri akejkoľvek prerábke bytu sa vždy robí neporiadok, kde si to má prirodzene majiteľ bytu poriadiť sám po sebe a nečakať na upratovačku, nakoľko to už je nad rámec tej práce, ktorú má vykonať.
Sleduješ aj ty ju ako čítam, tak je to vzájomné. Stačí jedno milé slovo, ju šokneš a ty budeš mať dobrý pocit.
@miroslavabalaz Ja ju nesledujem 🙂 len si všímam ako vychádza z bytu keď okolo neho prechádzame (ideme do výťahu) a čumí na ľudí. To sa nedá prehliadnuť. Ani by som si nevšimla že dnes upratuje, keby že mi nebúcha na dvere.
Už som jej doniesla v minulosti aj koláč,, nikdy som jej nič neurobila. Hluk od nás určite taktiež nepočuje, pretože býva na opačnej strane bytovky, pár poschodí pod nami.
zvolať schôdzu bytovu, predpokladám že buzeruje aj zvyšok bytovky, odsuhlasti zrušenie jej upratovania a dat to ako ste to mali , najlepšie na tieto veci ked je niekto mimo bytovky a nerieši, pride urobit a je to
to je ako podnikanie s rodinou, inému môžeš vytknut ked robí kraviny ale skus to rodinnemu prislušnikov
U nas na poschodi pan prerabal cca 3 mesiace, prach tam bol stale, my mame platenu pani na upratovanie, takze sme to neriesili, ale no, bol tam. Tiez mame starsiu susedu pod nami, niekolko krat ma uz zastavila ze vraj dupeme nohami a onkretne Ja, hoci normalne chodim ( ze mam chodit po spickach atd. ) byvame tam 7 rokov, ona 2 mesiace. Naposledy zvonila o 20 00 v case ked uspavame krpca. Muz jej povedal svoje a odvtedy je od nej pokoj svätý.
Áno, súhlasím s korunka1, dovolí si toľko koľko jej dovolíte! Ľudia čo bývajú v bytovke dlllllhe roky, si myslia, že majú väčšie práva ako ti, co tam bývajú pár mesiacov! Ja som mala tiež problém so susedou pod nami, kvôli malej, chodila v choditku zle, chodila v papuckach zle, hrala sa zle, plakala zle! Raz som sa už neudržala a povedala od pľúc co som mala na jazyku, že čo si myslí že malú priviazem o radiátor a naučíme sa lietať vo vlastnom byte?? A odvtedy je kľud, teraz cakam druhe, tak som zvedavá, či sa história nebude opakovať 😂
@lenka2710 To čo im dovolíme, je o rodičoch, nie o deťoch. S deťmi treba chodiť von, nech sa tam vybehajú, unaviť ich a doma sú potom pokojnejšie. Je to len o tom, čo im dovolia rodičia. Treba rešpektovať aj susedovcov pod vami, to, že máte deti a to, že nie je nočný kľud, neznamená, že ich budete rušiť. Ja som sa starala o bratove malé deti /3 a 5 ročný/ a susedovci ani nevedeli, či sme doma...a riešiť to tým, že manžel kúpi malému loptu? Celé zle. Ver mi, že by neuspel. Občianske spolunažívanie sa bežne rieši na úrade a nie ste sami, máte susedovcov.
Raz prídeš aj ty do veku, keď budeš mať dospelé deti, ostaneš s mužom sama a ak budeš mať nedajbože zdravotné problémy, tak ti neprajem susedovcov, kde sa hrá basketbal...
@miroslavabalaz nehnevaj sa ale aby mi niekto sa chodil sťažovať že mi dieťa plače alebo keď sa učí chodiť a obujem jej topánku aby ju kdesi v ponozke nesmyklo je podľa teba normálne? Nie nieje
Nekúpila som byt preto aby som sa v ňom bála vysavat alebo aby mi dieťa nebodaj neprebehlo cez byt! A sú situácie, kedy von ísť nemôžeme, veľakrát som s nou bola zavretá aj dva týždne len doma, a co si myslíš, že jej budem stále u zadku??
ja by som to riesila podobne, ako navrhuje @sara07 - nenavrhovala by som hned zrusenie, najprv by som sa opytala, co bolo dohodnute - co je predmetom upratovania - predpokladam, ze niekde existuje zmluva - a na zaklade toho reagovat (ze napr. neumyva parapety) - my byvame v bytovom dome, kde su tri vchody a tiez nam upratuje jedna zo susediek - neviem, za aku sumu - ale upratuje vsetky tri vchody 2x tyzdenne a naozaj si da zalezat, dokonca aj rohoze pred dverami nam prasi, umyva okna.. upratuje tak, ze my uz po nej naozaj nemusime - dokonca sa cez leto maloval cely vchod a nepovedala ani slovo (majstri po sebe zmyvali "hrubu" spinu).. ak s jej pracou nie ste spokojni, tak ju zruste..
Ja by som jej povedala nech ide za "zamestnavatelom", ty sa s nou nemas o com bavit kedze ju nezamestnavas. A ked nestiha tak to robit nemusi.... a nechodila by som za domovnickou ani nezvolavala schodzu. Pripadne by som ju poziadala nech mi ukaze ktory konkretny bordel je moj (ak ste ziadny neurobili tak ti nema co ukazat).
A keby neprestala otravovat pozrela by som sa co ma napisane v zmluve (nase upratovacky mali vzdy presne rozpisane co maju umyt, upratat a ako casto).
@miroslavabalaz nie vzdy sa da chodit von, ... cez leto vonku sme stale ale na jesen je to dost obmedzene, pristahovali sa do nobej bytovky plnej deti a to doslova, neviem co cakala, 2 rocnemu tazko vysvetlim ze behat nesmie, hoci snaha je, v dazdi s nim po vonku chodit nebudem, len aby ONA mala klud, mi bezne pocujeme behat 2 rocnu nad sebou, aj o 21:30 a susedia pod nami, po ktorych prisli tyto dochodci mali 2 deti a labradora....
nevsimaj si ju ... ak este raz pride povedz jej ze ani neziadas aby upratopvala tvoj byt kedze len tam je bordel po obkladackach ..ale ze aj ty si si vsimla ze nestiha upratovat spolocne priestory vzhladom na to ako vyyzeraju parapety a ze chapes ak sa funkcie vzda a prenecha to zas upratovacke kt tpo robila excelentne a zavri dvere ;)
alebo ju len ignoruj