Baby asi to sem moc neptarí - ale tie ktoré máte skúsenosti, skúste mi poradiť - mám problém so psíkom. 2. ročnou fenkou yorkshirka. (Viem - spravila som chybu aj ja,chcem to napraviť,kým sa dá ešte)
Vždy keď príde navášteva-vždy po nich skáče :( Nepomôže ani to keď jej rozkážem,aby šla do pelecha ( Len ju trápne naháňam medzi nohami návštvevy) . Návšteva ju začne hneď hladkať, je mi blbé im hovoriť,nehladakajte ju. A niektorým to aj očividne vadí,lebo sa nemôžu ani zohnúť,aby sa vyzuli :( Ja keď prídem domov - čaká ma v pelechu až kým jej nepoviem,že môže. Keď príde manžel je to to isté ako u návštevy,hneď skáče,motá sa popod nohami.
Taktiež (spravila som chybu,že som dovolila od mala) keď máme návštevu mi behá po sedačke,strká hlavu popod ruky,aby ju hladkali,ona na nich vylezá. Potom ju vždy zavrem na chodbu-tam je chvíľu ticho, no potom ju môžem 20tisíckrát napomínať,aby tam bola ticho :(
Ako na ňu :( Jednu dobu som jej aj zakázala chodiť na sedačku-zase ako naschvál mi robila-že bola strašne zlá, vycikala sa mi niekde,aleb keď som mala na parapete jedlo a ja som odišla, naschvál tam vyliezla a zožrala čo sa dá,alebo zabudnem odsunúť stoličku už je na stole :( Neviem či to je tehotenskými hormónami,že už mám toho plné zuby,alebo čii môj pohár trpezlivosti pretiekol. Neviem čo si mám s ňou počať :( ďakujem za všetky rady a typy.
@melesmeles ďakujem moc, skusím určite aj to vodítko
@galaxy mas ju teda pekne nevychovanu 😀 my sme nasej hned od zaciatku dali najavo aka je hierarchia v rodine a ona je sice clen rodiny ale psaci.Krmim od zaciatku iba ja mna aj najviac respektuje,naucila som ju ze sedacka,stol a spalne to je absolutne tabu,parkrat sa stalo ze som ju v noci nacapala spat na gauci a od vtedy mala smolu a na noc bola zavreta na chodbe.Ked jeme tak ma zakazane chodit k stolu.Mna respektuje,manzela zboznuje ale on na nu nieje prisny a pri nom je ale nervozna a pojasena lebo nema hranice.Ked manzel nieje doma tak je to kludny vyrovnany pes lebo presne vie kde su hranice.Ono to chce dost trpezlivosti,ja som na nu prisna ale ona vie ze ked mam cas tak sa s nou pohrajem,doprajem jej mlsku a vynimocne aj mi spat na kolenach.Takze ti radim stanovit hranice a vytrvalo ju ucit ich respektovat lebo ked budes mat babo moze sa ti vsetko este skomplikovat.Proste podla mna musi pes vediet kde je jeho miesto.
@galaxy no lahke to nebude ale da sa to.My sme nasu psinu doniesli domov ako 2rocnu,naucila som ju to pomerne rychlo ale velmi zalezi aj od samotneho psika,od jeho povahy a temperamentu.Nasa je velmi ucenliva a podriadena takze to slo dobre.Odporucam ti kupit si nejaku knizku alebo vygooogli rady ako na to.
@mummy01 čitam čítam,len všade píšu,že psíka si nevšímať.Len ja keď poviem manželovi alebo návšteve nevšímať si ju-nevšímajú a jakmile sa zohnú,že sa idú vyzuť,tak koniec,už je im až na krku :( Naša sa tiež rýchlo učí,na seba som ju to naučila pomerne rýchlo,ale čo sa týka návštev :(
Alebo už sedíme v obývačke a ona si 200x vylezie na sedačku :( a mne to je také trapné už keď ju mám 200x napomínať :(
aaach jaj,no musím popracovať na tom,len to je najhoršie,že keď som s ňou sama doma,mňa počúvne,jak tu je manžel alebo niekto tak ako keby uťalo a vôbec nevníma :(
@galaxy ahoj neviem či to poznáš ale na doma chodí seriál JA ALEBO PES je tam cvičiteľka ktorá rieši aj takéto problémy. Moja suseda s ich psom tiež mala takýto problém. Začala podla tej cvičitelky cvičiť a pes pekne sedí a čaka návštevu pusti ich dnu ani neskače pooňuchá ich necha sa pohladkať a je dobre. Ja som tiež použila pár rád z toho seriálu a môžem len doporučiť. Tým, že budeš na ňu kričať alebo zakazovať nič nedosiahneš. Fenka ma potom zmätok lebo polovicu veci zrazu nesmie keď dovtedy to mohla. Určite si to pozri, doporučujem ale aby si si to nacvičovala pri návšteve 😉 držím palce
@galaxy a taktiež cvičiť s ňou musí aj tvoj manžel musí so ziskať jej rešpekt ak nie psík bude poslúchať len jedneho člena, ignorácia psa frustruje. vykašli sa na tie knižne sr...ky a určite si pozri ten serial:
https://www.youtube.com/watch?v=5pCmMImuNwIjasné, ak už, kukni seriál ja alebo pes. avšak k nám smú chodiť len také návštevy, ktorým môj pes nevadí. 🙂 vlastne ani nemáme kamarátov, ktorým by pes so všetkými jeho sprievodnými prejavmi vadil 😀
na nete najdes urcite vela "metod" ako trenovat psika. a urcite bud prisnejsia, nehovorim zla, ale prisnejsia. tvoj psik nema uplne jasne kto je u vas "panom". a pri tej navsteve...skus ju dat na voditko, tak budes mat nad nou kontrolu a urcite skor pochopi co od nej chces ako ked ju budes nahanat..vela stastia pri trenovani 🙂