Ahojte, momentálne sa mi nedarí, mám pocit, že to všetko na mňa padá...,ale všetko postupne....bývame v prenájme, na nájomnej zmluve je uvedený môj priatel aj keď prenajímatelka platí za nás ako za rodinu. ...teda ja, priatel, dve deti. Bývame tam od augusta , zmluvu máme na rok. Zo začiatku platil nájomné priatel, lenže potom mu niečo v hlave preskočilo a tak som posledné 2 podnájmy zaplatila ja z rodičovského a z alimentov, čo dostávam od ex bývalého. Majitelka bytu sa ma 15.11. opýtala, či by som chcela si zaplatiť podnájom od 15.12. do 15.01., ja som povedala, že si to zaplatím ...boli sme dohodnutý, že v januári by som jej dala vedieť, či budem ja tam pokračovať s deťmi, prerobí sa nájomná zmluva, ako nájomca tam budem uvedená ja, zábezpeku dám ja. Pri podpise nájomnej zmluvy dal priatel 300 eur zábezpeku a 300 eur jeden nájom. Alebo budeme tam s priatelom pokračovať spolu, prípadne ja si nájdem niečo iné. Platili sme jej vždy načas. Ona začiatkom roka ide do cudziny a tak si pre istotu dala inzerát, že ponúka byt na prenájom, keby som náhodou tam chcela skončiť. V nedelu navečer prišla aj so záujemcami, pýtali sa kedy by ten byt bol volný, majitelka odpovedala, že od 15.12. Ja som zostala ako obarená. Oni to zobrali od 15.12. Keď som sa majitelky opýtala prečo im povedala, že od 15.12. tak povedala, že mladá by sa aj hned nasťahovala, keby sa dalo, na druhý deň jej dá zábezpeku. Ja mám ísť na mesiac k rodičom, pokial sa mi uvolní iný prenájom o ktorý mám záujem, to je od 15.01. Takže do nedele si mám niečo nájsť, mám zaplatené do 15.12. podnájom, v nedelu navečer jej mám dať klúče, lebo 15.12. jej nestačí dať klúče, lebo mladá sa chce nasťahovať 15.12. Myslela som si, že si v pondelok budúci týždeň zaplatím ešte podnájom do 15.01. ako vidím nič z toho. Potom ma napadlo, že na nájomnej zmluve je výpovedná lehota z oboch strán 1 mesiac, treba ju dať písomne. Majitelka mne alebo priatelovi nič nedala písomne, ani my jej... keď som jej včera volala ohladom toho, tak mi povedala, že ona to berie tak, že keď jej môj priatel volal v októbri a v novembri 2x keď mal vypité, chcel on ukončiť podnájom a aby ho dala preč z nájomnej zmluvy a dala tam mňa tak ona dala výpoved.lehotu teraz k 15.12. Doteraz jej boli dobré peniaze, ktoré sme jej platili alebo čo som platila ja, keby to tá mladá nezobrala, prípadne až od januára, tak by jej mojich 300 eur do 15.01. bolo dobrých.... Môj priatel keď bol triezvy, tak nechcel skončiť v prenájme ani prerobiť zmluvu na mňa, prípadne vrátiť zábezpeku, ktorú ma zatial majitelka bytu. Akčný bol len vtedy keď mal vypité aj keď mi majitelka povedala, že ak by chcel zrušiť nájom, prípadne prerobiť zmluvu, vrátiť zábezpeku tak jej to musí dať písomne, čo on nespravil. Môžem sa brániť, ohladom výpovednej doby ? Ďakujem.
@sandrika1986 V prvom rade hned daj majitelke vediet, ze tam chcete ostat, ze najom jej budes platit ty, nech inzerat na prenajom zrusi, ak treba, nech teba napise do zmluvy namiesto priatela.
Po druhe vycisti priatelovi zaludok, nech nic neriesi ked ma vypite 🙂
Ono ja sa postavim na stranu tej pani vy s nou uz dva mesiace saskujete ze teraz hej teraz nie, teraz odidem teraz zostanem a este neviem a ja vam poviem a ona potom ostane s prazdnym bytom a vsetky nakoady bude musiet platit - spravate sa ako male deti s lizatkom a takto to dopadlo - s ludmi treba jednat seriozne a ked vy budete seriozni tak ani ta pani co vam prenajima by nemala s vami ziadny problem.
Je to chyba tvojho priatela. Mne keby najomnik volava opity ze chce zrusit najom, tiez by som hladala novych najomnikov.
@sandrika1986 mas vypovednu dobu 1 emsiac-hned teraz napis vypoved,posli na jej adresu-to znamena ze vypoved si jej dorucila a mesiac tam este mozes byt.Ona ta s detmi vyhodit nemoze.Povedz jej ze vypovedana doba je mesiac.Dovidenia.Potom sa tam moze niekto iny nastahovat
@trish31za prve zakladatelka nema najomnu zmluvu na jej meno, za druhe ak by brala prenajimatelka do uvahy prvy telefonat od jej priatela ze odchadza ako oznamenie zaciatku plynutia vypovednwj lehoty tak uz ma pravo ich vypovedat. Ako slecna si mysli ze mozu robit co chcu - kebyze sa ona zoberie a dneska 10.12 - 5 dni pred vyprsanim mesaica by jej bola povedala ze na dalsi mesiac uz nezaplati tak to by bolo vsetko v poriadku - a vsetky by ste jej radili aby sa na prenajimatelku vykaslala a zdrhla - si uvedomujete ze tej pani sposobuje skodu a musi cakat ako na dratku co si za 5 dni slwcna nezmysli ze uz teda dalsi najom nezaplati a odide??????
Nema narok ta co takto zo dna na den vyhodit, neexistuje. Povedz pekne majitelke ze ta bude musiet sudne vystahovat. Mate platnu zmluvu na rok, tak rok. Bodka.
@prasiatko30 pani majitelka ma aj zabezpeku a prenajat byt niekomu nie je sranda ze zo dna na den ich vyhodim. To sa takto neriesi.
Ahoj..mas najom ci podnájom?..lebo v tom je rozdiel...
@zeriempizzu ona ich nevyhodila zo dna na den ale oni ju uz osaluju najmenej mesiac ze oschadzaju potom zas ze neodchadzaju, pisatelkin priatel jej vyvolava ked je ozraty - ako mat takych podnajomnikov tak sa tiez snazim hladat niekoho omnoho serioznejsieho. Lebo ak sa nieco stane tak stratova na tom bude ta co prenajima tito sa pohnu o dum dal a vybavene. Len by som chcela vediet kolke by ste nadavali na tu istu pani keby zakladatelka temy bola napisala ze chceli odist za 5 dni a povedali to majitelke len s 5 dnovym presdstihom a zeich nechce pustit alebo im zadrzi zalohu za dalsi mesiac ako usly zisk - to by bolo nadavania na majitelku aka je to harpia a ze nech sa zoberu a idu len tak. Pisatelka a jej priatel sa spravaju maximalne neseriozne a ak manitelka zacala pocitat vypovednu lehotu od prveho telefonatu jej priatela tak ju uz aj prekrocili
@prasiatko30 vsetko je to bla bla bla. Prepac zmluva je na rok. Ak by odisli skor, hned by bol "usly zisk" pani podnikatelka by mala vediet o com podnikanie je.
@zeriempizzu dufam ze sa aj ty dostanes niekedy do koze takej "podnikatelky" aby si vedela o com rozpravas
@prasiatko30 ja s tebou suhlasim, ved vsade su nejake pravidla, zakony, ustanovenia...aj mne ako prenajimatelke, keby volal opity, ze odchadzam, tak by som sa ho chcela co najskôr zbavit, to je pochopitelne..teraz uz ide len o to, ze dievca zachranuje...tak bud jej pomozeme, alebo nie..to, ze by dostal "svoje", nechajme bokom teraz... 😉ona chce vediet, co ma robit..
@zeriempizzu ale zakon nechrani len prenajimatela, ale aj najomcu...jasne, ze mu ma teraz rozbit hlavu,ale su tam aj decka, beriem to tak...dalsi kkt, ktorého zena ratuje...
Šalie ju priatel a nie ja...ja by som si to tam chcela naďalej platiť, ako som si zaplatila aj predtým. Povedala mi majitelka bytu, že ju mrzí ako to dopadlo, aj keď ja zato nemôžem. Sme v podnájme.
@prasiatko30 vdaka. Inac neviete len zle ludom priat lebo maju iny nazor. Krasne ucis svoje deti.
@ivivaiveta vies mna na tom najviac stve ze slecna sa ohana zmluvou len vtedy ked jej to vyhovuje to ze ona je pripravena vypovedat ten prenajom este pred skoncenim zmluvy to je v poriadku to ze to uz prakticky povedala 15.11 ze uz asi 15.12 nepokracuje t- lebo teraz je uz 10.12 a ona napisala ze este stale jej nepotvrdila ze bude platit najom do 15.1. Ale ze ona chcela to je tiez v poriadku ale to ze pani pred neistotou z ich spravania sa zariadila tak aby neostala pred vianocami s prazdnym bytom tak je uz harpia co nedodrzuje zmluvu - tak ja neviem ci som blbec ja alebo niekto iny ale mne sa zda ze tito dvaja neboli shopni dodrzat zmluvu ani len 4mesiace 😅
@zeriempizzu moja draha ty sa len staraj o tvoje deti a o moje sa ty vobec nemusis bat
@ivivaiveta tentoraz ale chrani prenajimajuceho. Zmluva je na rok, mesacne najomne je platene na cas, pitie alkoholu nie je nelegalne.
Črtá sa mi iný podnájom, ktorý som si našla...ktorý by som si chcela aj platiť...na zmluve budem len ja...priatel sa hádam umúdri a keď nie, nech si býva u rodičov. On majitelke vyvolával keď mal vypité, nie ja....za triezva nič nechcel zrušiť, prerobiť zmluvu, vrátiť depozit. V nedelu večer mi pani majitelka povedala ohladom podnájmu, človek predsa je v strese a snaží sa za týždeň niečo nájsť...v nedelu večer jej odovzdávam byt...
Mňa sa prenajímatelka 15.11. keď som je platila prenájom za obdobie od 15.11. do 15.12. pýtala, či budem chcieť si zaplatiť bývanie aj od 15.12. do 15.01. ja som jej povedala, že áno...ak by som si v januári niečo iné našla, dám jej po novom roku vedieť a ona mi povedala, že pre istotu si dá inzerát, ak by som v januári odišla, aby v byte niekoho mala.
@sandrika1986 cize mas zmluvu o podnajme?...tak sa panej podakuj, daj mu dobru po papuli a hladajte si dalsie byvanie...bohuzial...a este si prosim ta rozmysli, ci sa ti chce takto za neho veci riesit...by som ho zabila..idu vianoce a deti sa budu zase stahovat...inak neviem, preco si jej hovorila, ze jej das po novom roku vediet, ci si nieco ine najdes...to ako keby si jej povedala, ze "som tu, neviem,uvidim"...snad to nejako zvladnes, vela sily...
@sandrika1986 malo by to byť tak, že čo nie je na papieri, neexistuje... takže nejedná košér.. na druhej strane, čo chceš spraviť? dáš to na súd? budeš čakať pol roka na pojednávanie, a aj tak budeš musieť odísť... pozrite si zmluvu, či sa tam píše o nedodržaní zmluvy. každopádne, nech priateľ skočí za ňou osobne, a nech si pýta vypovedanie nájomnej zmluvy. zmluvu máte na rok, teda do augusta, tak po logickej strane, by vám mala fúkať práškový cukor