Problém s mačkou

18. feb 2023

Ahojte. Mačičku mame doma 15 rokov, doteraz vždy chodila na mačací záchod. Vždy! A teraz, v priebehu jedného týždňa, aj veľká aj malá potreba v kúpeľni na koberčeku 🙄 a dnes sa opäť vyčurala na koberec pri dverach… ma svoj vek, ale nič jej nie je, stravuje sa normálne, vodu pije, neschudla, do svojho wc ma prístup vždy. Vonku ju nepúšťame. Neviem čo to ma znamenať 🤔

mamanika771
18. feb 2023

To vyzerá ako demencia, ale teda neviem ako sú mačky na tom a koľko sa dožíva tvoj druh ci už je vo veľmi vysokom veku či nie

aandrea9
18. feb 2023

O demencii maciek som ešte nepočula. Zájdi s ňou k vetovi, môže mať problém s mechurom alebo močovými cestami 🤔 cikanie v zachodiku si spája s bolesťou a preto zrejme robí potrebu inde. Nepodceňuj to. Teda v prípade, ak sa doma neudiala žiadna zásadná zmena, ktorá by narušila jej 15 ročný stereotyp.

stellarstar
18. feb 2023

Zájdite k vet, mali sme mačku dožila sa 20 r a nikdy také nerobila. Vzdy chodila na vécko

autor
18. feb 2023

@aandrea9 nič sa doma nemenilo, ale všimla som si že ma nové miestečka kde spí 🤔
@stellarstar budeme musieť asi ísť ☹️
@mamanika771 ale ona je inak taka ako bola, žiadna ina zmena 🤔

aandrea9
18. feb 2023

Radšej chod. Mačky vedia bolesť veľmi dobre maskovať. Preto si treba všímať ak je nieco inak ako obyčajne. Nech to dobre dopadne 🍀

sasha77
18. feb 2023

Aj ja mám doma mačičku a takéto neplechy robí ak je v strese, vyrusena zo svojho komfortu alebo stereotypu na ktorý bola zvyknutá.. neviem stačí že je niečo inak, niekto nový v dome alebo naopak niekto na koho bola zvyknutá sa k nej chová inak alebo ho menej vidi.. sledujte okolností okolo. Viem znie to možno divne, ale mačky su veľmi zaujímavé stvorenia 🙂

lija22
18. feb 2023

ovonaj jej tlamu. Ak to bude hrozne velmi pravdepodobne ma problem s mocovymi cestami

colsami
18. feb 2023

Ako bolo spomenute, moznosti su:
- bud sa jedna o zapal/infekciu mocovych ciest
- nejake zmeny ktore "psychicky" macku vyrusili
- demencia, 15 rokov uz je na macku ozaj vysoky vek (napriek tomu ze niekomu sa dozije aj 17 ci 20 ale su to ojedinele vynimky)

Spravte zakladne vysetrenie a odbery u veterinara, drzim palce nech pridete na pricinu.

autor
18. feb 2023

Ďakujem ľudkovia 🙂

marsmykkok
18. feb 2023

No ja nie som mačkárka, ale ak aj zmenila miesto kde spí, skôr to vidím na psychiku a reakciu na niečo, čo ju stresuje. Vo vnútri alebo vonka, že sa necíti bezpečne už a preto aj tá zmena ležoviska a aj problémy s hygienou.

autor
18. feb 2023

@lija22 to pozorujem a žiadny zápach necitim

autor
18. feb 2023

@marsmykkok keď nad tým tak rozmýšľam, všetko je doma choré 🙈 sople, kašeľ… (pretrváva to už mesiac) možno že to cíti aj ona 🤔 alebo sme ju niečim nakazili 🙈😂

marsmykkok
18. feb 2023

autorka ak to začala teraz, možno ju stresuje aj tá zmena režimu, že ste vkuse doma, nemá svoj kľud, ak bola naučená, že ráno napríklad "vypadnete" z domu, poobede prídete, teraz nikdy nevie čo bude a nemá kľud.

autor
18. feb 2023

@marsmykkok nemá kľud chúďatko naše 🙈

yoxinka
18. feb 2023

Tento týždeň bol v rádiu rozhovor s veterinárkou, téma boli mačky. A akurát som zachytila, že hovorila, že keď začne mačka močiť kade tade, treba skočiť k veterinárovi. Je to príznak nejakého ochorenia, resp. psychickej nepohody a treba to riešiť.

autor
18. feb 2023

@yoxinka 😬 nevyhneme sa tomu ☹️a aké rádio to bolo?

yoxinka
18. feb 2023

Rádio Slovensko. Možno by si to našla niekde v archíve. Tento týždeň ráno tam bola niektorý deň. Skús pozrieť.

autor
18. feb 2023

@yoxinka dakujem, dost ma tato téma momentalne zaujíma 🙂

missviolet
19. feb 2023

veterinar. takato zmena nebude len tak, mozno jej zisti problem, kt nevidite, kedze nie ste odbornici. pripadne - nepribudol novy clen domacnosti alebo nejake ine velke zmeny, prerabka a pod? presun zachodika, zmena piesku?