Príznaky astmy

barbora2804
30. okt 2017

Už asi niekoľko rokov mám časté problémy s dusivým kašľom a s pocitmi nedostatku kyslíka, resp. dusenia sa. Často som si pri nejakej stresovej udalosti musela sadnúť a nejako to "predýchať". Pri športových/fyzických výkonoch som slabá, ale nie preto že nevládzem, ale že to nestíham s dychom. Pred vyše pol rokom som prekonala pľúcne chlamídie a odvtedy sa príznaky zhoršili. Prejdem 20 m rýchlejším krokom a nemám šancu sa nadýchnuť. Od septembra sa u mňa znovu začal objavovať dusivý kašeľ a včera to vypuklo úplne. Mám pocit, že moje pľúca (celková oblasť hrudníka až po mečovitý výbežok) sú zošité a chcú ma zabiť. Brali mi dnes znovu krv kvôli už spomínaným chlamídiám a doktorka uvažuje o astme. Prečítala som mnoho odborných článkov a niektoré veci na mňa pasujú, ale iné bežné veci zas nie. Preto ak sa niekto vyzná v mojich popísaných príznakoch (ak je treba bližší popis, kľudne ho dodám), pomôžte mi prosím.
PS: Možno by bolo treba dodať, že pri dusivom kašli užívam ten najslabší typ inhalátora, ktorý občas zaberie ale občas nie. A taktiež, rozprávame sa skôr o príznakoch pri deťoch, kedže dospelá ešte pár rokov nebudem 😉

babulkomale
30. okt 2017

Uvazuje o astme? Po tom vsetkom? To je co za doktorka? Davno ti mala urobit bronchodilatacny test na zistenie astmy 🙈

barbora2804
autor
30. okt 2017

@babulkomale Viackrát sa nás pýtala, či sme boli na alergologických testoch. Ako menšia som tam chodievala často, mala som totiž silné reakcie na niektoré druhy (breza, lipa a pod.). Neskôr mi to však prestalo a nemala som s tým problém. Ale vy tu píšete o špeciálnom teste zameranom priamo na astmu - neviete náhodou, ako to prebieha?

nelinka2009
30. okt 2017

@barbora2804 treba,sa dotazovat doktora

silverrko
30. okt 2017

@barbora2804 neviem ci som dobre citala letaky v ordinacii ale po prekonani priedusiek ci pluc2-3xuz diagnostikuju astmu. Ten zapal nechava nasledky.

silverrko
30. okt 2017

@barbora2804 +krvne testy viac povedia.Treba navsivit imunologa.

silverrko
30. okt 2017

@barbora2804 Ak si najdes dobreho imunologa dostane ta z toho. Aj po behu ci chodzi bude vsetko ok-a nasadi sa spravna liecba.

babulkomale
30. okt 2017

@barbora2804
spirometriu ti robili? To dychanie do pocitaca?
Podobne prebieha aj bronochodilatacny test. Vykona sa spirometricke vysetrenie, aplikuje sa inhalacne liek, po nejakej dobe sa spirometricke vysetrenie opakuje. Po cely cas si v ambulancii. Vysledok ukaze mieru astmy.
Treba sa u lekarky dozadovat vsetkych dostupnych testov a adekvatnej liecby.
Vhodna liecba ta vie dlhodobo udrzat na hodnotach zdraveho cloveka.
U lekarky sa pytat, diskutovat. Cim skor sa to naucis, tym lepsie pre teba do zivota 😉