Príspevok zo Štátneho fondu rozvoja bývania

ivetka2007
17. jan 2012

Ahojte kočky!
Zaujímalo by ma či máte niekto skúsenosti s týmto príspevkom a ako to vlastne funguje. V súčasnoti sa o tom už veľa nehovorí a z tej ich webovej stránky sa nedozviem konkrétne situácie zo života, ktoré ak máte, budem rada ak sa podelíte. Ja som si brala klasickú hypo na 30 rokov a dnes mi nová kolegyňa vravela, že využili pred pár rokmi príspevok zo ŠFRB (štátny fond rozvoja a bývania) a majú fixne daný úrok na 30 rokov okolo 3%. Keď som to počula, hneď som si prepočítala, koľko zaplatím ja so svojím nefixným 🙂 6% úrokom. Podrobnosti okolo toho si už ale nepamätala, tak sa obraciam na Vás 🙂. Ďakujem za odpovede!

syja
17. jan 2012

My sme brali SRFB uz pred 4 rokmi. ale podmienkami tam je aby to bol novopostaveny byt alebo dom resp. do dvoch rokov od kolaudacie a potom je tam rozhodujuci vek a prijem ziadatelov. prijem nesmie byt nizky ani prilis vysoky. aby vychadzalo zivotne minimu plus splatka. neviem ako sa to za tie 4 roky pomenilo tak presne neviem.

luciferova
17. jan 2012

nemyslis nahodou prispevok pre mladych?

ivetka2007
autor
17. jan 2012

A odvtedy sa nemenilo nič na tom, že to musí byť len novostavba? Lebo to som u nich na stránke nenašla. Bola tam len kúpa alebo výstavba bytu, domu... Nebolo spomenuté, že je to len na novostavby. Viem, že voľakedy to bolo len na novostavby... Asi sa pôjdem spýtať do kancelárie na mestskom úrade. tam by mi mohli poradiť, nie?

ivetka2007
autor
17. jan 2012

@luciferova
nie, ten mám teraz k hypotéke... myslela som príspevok zo štátneho fondu rozvoja a bývania, alebo skôr pôžičku. neviem ako to kto berie. no musí sa to splácať, ale nazývaju to príspevok, keďže sú tam nízke úroky oproti bankám.

luciferova
17. jan 2012

jaj, ked pises, ze mas nefixnych 6% 🙂

ivetka2007
autor
17. jan 2012

@luciferova
no mám ich fixnutých na 5 rokov, ale potom či pôjde úrok dolu alebo hore, je vo hviezdach 🙂 aká je pravdepodobnosť, že pôjdu úroky rapídne dole 🙂 asi taká ako vyhrať na športke 😎

emily_666
17. jan 2012

@ivetka2007
táto téma patrí skôr na modrú strechu, nie?

ivetka2007
autor
17. jan 2012

@emily_666
neviem, som tu nová a nemám to všetko ešte v malíčku...

luciferova
17. jan 2012

@ivetka2007 chapem, jasne, ale z tvojho prispevku som to tusit nemohla 🙂

na www.modrastrecha.sk je aj tema, skus pohladat a popytat sa, nemusis sa znova registrovat, len sa prihlas 🙂

macamac
17. jan 2012

@ivetka2007 kedysi to bolo aj na prerábku domov-bytov,ale napr. keď sme brali my,max. príspevok bol 700000SK na novostavbu /novobyt/ a na prerábku 350 000Sk a myslím,že aj úrokovo to bolo inak.
a neviem-chceš doberať ešte od nich,alebo vyplatiť pôžičkou zo ŠFRB už existujúcu hypotéku? lebo teda neviem, či takto sa to so ŠFRB dá spraviť.
a inak-aj príjmovo musíte byť takí nižší stred,lebo to nie je pôžička pre dobre zarábajúcich,práve preto je to podpora od štátu nie pre "horných 10 tis" 😉 i keď-čo si budeme hovoriť....majú aj takí túto pôžičku
a inak-škoda,že si nevyužila produkt jednej banky,mali akciu do konca roka 2011, fixný úrok po celú dobu splácania garantovaný 4,99% a každoročne bez poplatkov môžeš vkladať peniaze....my sme vyplácali týmto úverom všetky tie hypo na vyšší úrok,čo sme mali