Zdravím, chcem sa opýtať, či aj vy ste niečo podobné zažili, teraz v tejto dobe, alebo jednoducho niekedy v živote...že ste prišli o väčšinu vašich známych a priateľov, z rôznych dôvodov a odrazu ste sa ocitli sami? Prípadne takmer sami?
Táto doba veľmi ostro rozdelila spoločnosť na min dva hlavné tábory, najskôr očko a neočko a potom na tých s ukrajinskou vlajkou a na tých bez ukrajinskej vlajky. Lenže nám sa narušili vzťahy už predtým a to aj mne aj môjmu partnerovi. Je to ozaj zvláštne, ale ako sme sa dali dokopy tak sa nám neuveriteľne "vyčistili" kontakty... Poodpájali sa ľudia, ktorý ch sme poznali dlhé roky a prestali sa s nami baviť. Moji známi so mnou uťali kontakt - niektorým nesadol môj partner, iní sa odsťahovali, alebo čisto preto, že už som prestala robiť v danej firme. Takisto aj u môjho partnera to bolo z rôznych pohnútok, jedny jednoducho preto -že im nepomohol pri stavbe domu, čo ale zo zdravotných dôvodov nemohol. Iní ho poohovárali a na základe toho, ďalší mu závidel mňa a tak podobne. A aj spoloční známi sa buď odsťahovali ďaleko, zmenili lokalitu kde sa spoločne chodievalo na ryby a odrazu im je lepšie inde... Jeden mal psychické problémy a bolo čoraz ťažšie znášať jeho nálady... Tak sme sa pre tmenu odpojili my. Ďalší
@bzucabzz je pravda,ze sa stretavame menej. Kazdy ma svoju rodinu,pracu a casu na posedenia je malo. Ale neprestali sme sa s nikym kamaratit a mame rozny okruh znamych aj ocko,neockovanych,aj rusofilov,aj zastancov ukrajincov a celkovo kazdy mame svoje nazory,ale nie je to prekazka. Vieme najst spolocne temy a zabavit sa. Skuste si hladat nove znamosti. Bud v praci alebo susedov,obnovit dlhorocne priatelstva,mozno ked sa ozvete,prelomia sa lady.
@bzucabzz pokračovanie *:
Jeden kamarat sa dal na podnikanie a objednali sme si unho nejake produkty, nakoniec krachol a dlži nam peniaze, ale nehnevame sa a vyjadrili sme sa v tom duchu, ze mame pre neho pochopenie a nechceme prist o priatelstvo, ale aj tak sa odpojil. Asi sa velmi hanbi a este stale nam to nemoze vratit... Ked zratame celkovu bilanciu, tak sme zostali sami, az na par ludi co su prilis daleko od nas a mozeme sa vidiet s nimi raz za rok. Je nam smutno, sme iba spolu alebo s rodinami... Je to take cele divne a nechapeme o co ide. Ci to je nejaka karma, ci sme sa my privelmi zmenili, alebo je to dobou... Najhorsie je ze stroskotavaju aj pokusy na nejake to zoznamenie. Zijeme v zahranici a mimo jazykovej bariery, stretavame aj ludi, ktori sice hovoria sk/cz ale bud nemaju cas, lebo robia od nevidim do nevidim a cez vikendy chodievaju na SK. Alebo mame smolu na ludi, co su falosni, snazia sa nas vyuzivat na rozne sluzby a pod. Mame susedu, ktorej som isty cas pravala, varila, bola s nou nakupovat a nevedela som sa jej nakoniec zbavit. Chcela som sa s nou kamaratit, ale ked som ju zavolala von, nesla, aspon nie za normalneho bieleho dna. Zato by rada kecala u nas do polnoci ci jednej rana a nedala sa vyhnat z bytu. Nerespektovala ze chodime skoro spavat a vstavame skoro
Je to nocna sova a potrebovala sa bavit. Bud dosla kvoli tomu aby sa vykecala alebo len ked nieco potrebovala a vzdy v nevhodny cas. Napr k nam chodila chytat internet sieť, aby usetrila na svojej datovej karte 🙃 ked som jej ale povedala ze ju takto neskoro vecer moze chytat akurat tak za dverami, urazila sa...aj tak som sa s nou stretavala, aby som si mala s kym si pokecat. Napokon som spoznala jeden par som myslela ze fajn, ze sa nazorovo zhodneme, nie sme az tak daleko od seba, ale nakoniec vysvitlo, ze chalan sa chce odviazat mimo partnerstvo a chce sa stretnúť iba on sam so mnou 😒 no proste des a hrôza, ziadne normalne vztahy naokolo.. Je to na dnesnu dobu normalne? Ako to mate vy? Zazili ste nieco take? Preco sa nam toto deje??? Pomozte nam niekto toto pochopit ☹ Jasne, ze nechceme byt furt iba sami dvaja a chceme a potrebujeme aj druhych ludi, ale nedari sa nam... Cudne cudne cudne. Co je to s nami?! Neviem co s tym.
@bzucabzz
Nie, skutocni priatelia a skutocne vztahy neodchadzaju.
Nasi priatelia su skveli ludia, vazime si ich, ale faktom je, ze vacsinou si nachadzas priatelov podobneho razenia ako si ty sama.
A dalsim velmi dolezitym faktom je ze priatelstva sa vyvijaju, alebo skor vztahy
@bzucabzz ano pretriedili sa mi kontakty uz davno. Mne uz pripada ze v mojom okoli vsetci posudzuju kazdeho iba podla toho "ci z neho niekedy budu mat nejaky osoh, alebo ci ho mozu niekedy potrebovat" . Ked nemate schopnosti, ktore su prestizne (top manazeri, lekari, vedci alebo aspon niekto na personalnom v korporate) alebo aspon potrebne (manikura, elektrikar..),tak smola.
@bzucabzz ľudia do života prichádzajú a odchádzajú, teraz keď máme deti sa to tiež zmenilo, ale stále si držím staré priateľstva na ktorých mi záleží a aspoň občas si napíšeme a stretneme sa aj napriek vzdialenosti. Ja mam skôr pocit, že nemám čas na všetkých a je mi to ľúto. Možno iba jedno priateľstvo som obmedzila, na základe dnešnej doby a názorov. Stále sa stretávame, rozprávame a zdravime, ale od ozajstného priateľstva som už upustila a nechcem si toho človeka už púšťať bližšie.
@bzucabzz Vzťahy sa vyvíjajú, podobne ako človek sa vyvíja a mení, pričom ostáva pevný v Tom, čo má budované ako pevný základ, ktorý je v neskoršej dobe ťažšie zmeniť práve pre ten vývoj alebo vývin. Podobne rastie strom, s pevnými koreňmi, do hĺbky, ktoré nevidíš na povrchu, len sa odrazí v Tom, čo prinesie ako ovocie za mnoho mnoho rokov života. Je prirodzené, že vzťahy sa menia, že spolu interagujú, že načas akoby opadli a a neskôr opäť dozrejú.
Ja vám všetkým ďakujem za vaše názory, moc mi to síce nepomohlo 😄 lebo kazda z vas si tak ci tak nejake tie priatelstva udrzuje a stretavate sa s priateľmi, aj ked vam nejake tie vztahy odpadli, ale nikomu z vas sa nestalo to, co sa stalo nam. Ze by ste prisli o 95% kontaktov a to z roznych dôvodov pocas niekolkych rokov nezavisle na sebe. Navyse tie problemy sa zoznamit s niekym novym... Dnes ideme na nejaky večierok, tak snáď.... Uz som uvazovala aj nad byvanim s cudzimi ludmi 🤔
@bzucabzz hej, ale to tak celkovo..ludia sa odstahovali, zalozili rodiny..je aj takze udrziavat s tolkymi kontakt.. takz eak, zvacsa je to skor v pisomnej podobe. Samozrejme..pribudaju aj novi. Temy, ktore rozdelilo mnohych, u mna na priatelstva nemali ziaden vplyv, kedze ja sa nepohadam s ludmi, na ktorych mi zalezi kvoli ludom a temam, na ktorych mi nezalezi.
@bzucabzz Áno, vekom hlavne sa mi pretriedili kamaráti, ale to je prirodzene. Treba to brat tak, ze pre niečo sa to tak stalo, ze život to tak zariadil. Ja som teraz tiež vytriedila zopár kontaktov, čo mi je ľúto bohužiaľ aj veľmi dobrú kamaratku do tej doby. Tiež v tom bolo to ze nevedela zniesť skutočnosť ze jeden muž o ňu skratka nemal záujem, ale mal záujem o mna a som s ním ja. A to nebolo tak ze by som jej ho prebrala, ja som ho ani nepoznala už keď jej vysvetľoval ze k nej nič necíti a nech si nerobi nádeje, až potom sme sa spoznali, ako oni ostali kamaráti. Skratka išlo o závisť a nevedela to vstrebať takze som ju skratka odstrihla lebo sa v tej dobe ukázal jej skutočný charakter, neprajnost, závisť a ohováranie na bežnom poriadku. Takze takých ľudí ja nemusím, vtedy odstrihavam. Taktiež mi ostali 2 kamošky, za ktoré môžem dať ruku do ohňa lebo viem ze sú skutočne, a ostalo nám pár známych z priateľovej strany. Aj tak väčšinu času trávime spolu, robíme si program buď s jeho známymi a ich partnerkami, alebo ideme niekam sami dvaja. Takze ani mi nechýba nejaké stretávanie sa inde bez neho. O tom to je. Takze stratila som kamaratov, ale mám úžasného chlapa, ktorý má lubi a je pri mne keď som smutná a mám ťažké obdobie. Čo sa o tých “kamarátoch” ktorých som odstrihla povedať neda. Treba si to tak povedať a uvedomiť si to v hlave ze to bolo ich rozhodnutie. Asi ste im ležali v žalúdku a je dobre ze sa radšej odstrihli ako keby vám robili zle a napriek.
treba si vyberat tych spravnych ludi, v dnesnej dobe to treba selektovat, lebo ta to taha zbytocne dolu vodou 🙂
Žijem v zahraničí a z mojich skúseností je najfatalnejsou chybou hľadať si kamarátov podľa jazyka ci krajiny pôvodu. Stretla som tu plno Slovákov ale kamošku len jednu (slovensky hovoriacu). Kamarátim sa s ľuďmi, pretože sú "moja šálka kávy" a nie preto, že hovoria po slovensky. Také kamarátstva sa potom nerozpadavaju na tom, či som za ci proti očkovaniu alebo o ktorom Volodovi som presvedčená, že ďalej docika (aj keď nad tým rozmýšľam, nejakého fandu batusku Putina medzi kamošmi nemám. A to rátam medzi kamošov aj 2 ks Rusov.) Ja by som sa poobzerala po ľuďoch, ktorí majú podobné (životné) hodnoty, záujmy, zmysel pre humor...
@bzucabzz no nestalo sa ním to zrejme preto, lebo priatelia, ktorých máme, majú veľmi podobné zmýšľanie, životný štýl a koníčky, ako my.
@bzucabzz myslím, že to neboli naozajstní priatelia. Medzi našimi priateľmi sú aj očko aj neočko, nikdy sme to neriešili, je to každého osobná vec, názor na vojnu na Ukrajine máme viac menej rovnaký, ale toto predsa nemôže skutočných priateľov rozdeliť. Nič vám ale nebráni nájsť si nových a využiť čas a venovať sa intenzívnejšie jeden druhému