Prínos kresťanských cirkví v 21. storočí

19. aug 2022

Aky prinos krestanskych cirkvi (pozor nie viery, ale vyslovene cirkvy ako organizacnej struktury) vidite dnes, v tomto storoci?

bloger
19. aug 2022

pomoc núdznym, rôzne misie

ubriela
19. aug 2022

Keby dvihali hore problemovych, tych co sa dostali na uplne dno, to by som najviac ocenila. A este aby poskytovali socialnu starostlivost osamelym, starym a nevladnym. To by uplne stacilo pre pocit, ze cinia dobro medzi ludmi.

domiklik
19. aug 2022

Cirkevné školy, škôlky, nemocnice, hospice, domy seniorov, katolícka charita a podobne...

autor
19. aug 2022

@domiklik aky prinos ma cirkevna skolka a skola v porovnani s beznymi skolami?

autor
19. aug 2022

@bloger aky prinos ma misia?

patus_2
19. aug 2022

Pre neveriaceho asi žiadny, pre veriacich ľudí napríklad viac hodín náboženstva, prítomnosť kňaza/reholnej sestry na škole, omše, spoločenstvo....

benit
19. aug 2022

@patus_2 dcera chodila na cirkevnu sš. Ucili ich aj sestricky a teda niektore boli fakt neprijemne, ako prinos ich nikto nevnimal. Knaz bol riaditel, ktory mal pocas sviatkov omse a vacsina stala vonku pred kostolom. Nebolo to ani ako spolocenstvo. To su len omacky. Kamoskyna mala chodi na cirkevnu zs kvoli jazykivej triede, normalna skola pristupom len katechetka najneoblubenejsia zena na skole uz roky.

ivangeline
19. aug 2022

Je to miesto,kde sa ludia so spolocnymi hodnotami mozu stretavat a upevnovat vo viere..Plus sviatosti.. Zaujimave projekty sa vytvaraju. Aj peniaze sa davaju na pomoc rozne... To vsetko je ale druhotne a svetske..

bloger
19. aug 2022

Myslím si, že veľmi veľký. Tí najchudobnejší cítia, že v tom nie sú sami. Misionári im prinášajú napríklad možnosť svätej spovede. Zaujímajú sa o ich problémy. A tiež im konkrétnym spôsobom pomáhajú. Plnia v podstate príkaz Ježiša Krista. Prinášať dobrú zvesť o tom, že Boh ich má rád.

kaktusik007
19. aug 2022

u nas su v cirkevnej skole vacsie peniaze (aspon ja to tak vnimam), chodia tam romske deti ktore su normalne (nie tie z kolonie), vacsina radovych sestier pracujucich v skolstve ma okrem pedagogiky vystudovanu aj psychologiu, vzdy su tam sestry ktore sa venuju menej prisposobivym ziakom, je tam tolerancia.

nevyhody cirkevnej skoly -- veria v dobro dietata -- cize aj ten najvacsi hajzel dostane namiesto 2 zo spravania iba pokarhanie triednym ucitelom a dohovorenie -- ale teda aj toto ma svoj strop, ale v porovnani s inoou zakladnou skolou tu u nas su vyslovene benevoletnejsie vo vychove a viac respektuju volu dietata ako takeho....

na druhu stranu - ak si dostatocne asertivny, vies nakricat v pohode aj na radovu sestru 😀

tolko k otazke prinos cirkevnej skoly -- moje osobne postrehy.

k cirkvi ako takej - som clenkou cirkvi Svedkovia Liehovovi a jej prinos vidim v sposobe poukazania, akym absurdnym sposobom su u nas na SLovensku cirkvi financovane a myslim, ze tato cirkev, ktora prvotne vznikla ako ista recesia, otvorila viacerym ludom oci a podla mna tato cirkev praveze opodstatnenie v 21 storoci ma. Lucim sa nasim cirkevnym pozdravom - Vypalen!

ajka0207
19. aug 2022

Ako inak by si si predstavovala organizáciu tak veľkého množstva veriacich ľudí? Organizovanie spoločenstiev a podobné veci. Premýšľam že bez nejakej hierarchickej štruktúry by v tom bol neskutočný chaos. Kto by riešil správu kostolov? Kto by zabezpečoval prítomnosť kňaza? Akože asi by to bolo možné aj nejak inak, ale táto "hierarchicka štruktúra" ako tak funguje.

radkaradix
19. aug 2022

no slabota zatial tie odpovede.. 😕

zuzitko74
19. aug 2022

Cirkev má prínos najmä pre jednotlivcov, ktorí chcú byť jej súčasťou. Ak je dobre zorganizovaná charitatívna činnosť v nej, má samozrejme prínos aj pre svoje okolie. Charitu však robia aj iné organizácie, než cirkvi, takže toto sa asi nedá považovať za niečo, čo je pre cirkev charakteristické.

akbara77
19. aug 2022

Kks...tu je dnes antikrestanska kampan ci co?

kaktusik007
19. aug 2022

@benit deti mi chodia na zakladnu cirkevnu, teda mladsi uz skoncil... a toto je velmi individualne, tiez som stretla radovu sestru ktoru som doslova musela "poslat na strom"... ale na druhu stranu, pre mladsieho mi umoznili individualny studijny plan a vzdelaval sa v matematike vo vyssom rocniku, takyto pristup by som inde u nas nedostala... To, ze tam bola radova sestra, ktora absolutne odmietala mat integrovaneho ziaka pre nadanie a chcela mat z neho priemer - to som riesila s danou radovou sestrou, miestami aj velmi pre nu neprijemnym sposobom. Ale cirkevna skola ako taka za to nemohla.

autor
19. aug 2022

@akbara77 preco? Ved skoro vsetko pozitivne nazory

monuska112
19. aug 2022

misie charity to ano...prinos to ma, zlepsuje to niekomu zivot istym socialne slabsim skupinam, ludom v kamodzi a podobne. napriek tomu si nemyslim, ze robia viac dobra nez pachaju zla a beru peniaze...tak mohol by to robit tieto dobrocinnosti aj stat a efektivnejsie za menej dani, nez to co zbytocne dostava cirkev.

domiklik
19. aug 2022

V našom meste sú 3 školy mestské a 1 cirkevná... Ak by ta cirkevná neexistovala, v ostatných 3 by boli triedy preplnené... Mesto na výstavbu novej školy nemalo, tak sa ponúkla cirkev...

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzana76
19. aug 2022

moje deti chodia do cirkevnej skoly, skola organizuje denne tabory, venuju sa detom v maximalnej moznej miere, som spokojnejsia ako v statnej

staleja
19. aug 2022

Ono s cirkvou a kňazmi je to v dnešnej dobe ako s lietadlami, začnú iných zaujímať až keď nejakým spôsobom padnú.
Pre mňa má cirkev veľký význam aj z čisto ľudského hľadiska, opomenúc, že v nej prijímam samotného Krista, čo asi nebola otázka. Mám tu spoločenstvo skutočných kamarátov. Pomohli mi napr. keď mi vážne ochorel manžel (ktorého som si mimochodom našla na akciách organizovaných práve cirkvou). Mne napr. deti nechodia do cirkevnej školy, ale do hokejovej. A myslím si, že keby stála otázka aký je prínos hokejových škôl v tomto storočí, tiež by asi bol problém odpovedať ľuďom čo hokejom nežijú. A áno, aj u nás na škole je zopár trénerov, ktorí sú naozaj nepríjemní 🙂...+

nelca84
19. aug 2022

@akbara77 praveze prokrestanska. A vsetky zaklada najvacsi krestan zoro.

ivana11155
19. aug 2022

Rôzne spoločenstva pre mládež aj pre dospelých, rôzne koncerty, aktivity zamerané na pomoc druhym, pre deti/mládež kresťanské tábory, ktoré sú úplne o niečom inom ako tie ne-kresťanské. Semináre pre skupiny s rôznym zameranim. Rôzne služby uzdravovania a pod.

lucka_ke
19. aug 2022

keď zrušia celibát a kňazi prestanú zneužívať deti potom sa môžeme baviť o službe kresťanskej cirkvi súčasnému svetu...

cecilia29
19. aug 2022

Napr. na hraniciach s Ukrainov boli cirkevne organizacie ako prve. Pomoc bezdomovcom v mestach. Misie v krakinach tretieho sveta. Knaz jd pre mnohych takym dostupnym "psychologom"

autor
19. aug 2022

Naslo by sa aj nieco, co vyslovene robi iba cirkev? Nieco, comu sa ateisti nevenuju?

lucia147852
19. aug 2022

Napr taký, že tým ľuďom sa nie len hlása evanjelium, ale otvoria sa im možnosti na dôstojnejši život. Napr stavanim škôl, nemocníc, studni… kopec deti napr v Keni nebyť salezianov zomrú sfetovane na ulici. A čo sa týka všeobecného prínosu na svk, sestry vincentky sa staraju o chorých, starých, trpiacich, inštitút Krista veľkňaza o alkoholikov a bezdomovcov, atd…vplyv týchto inštitúcii citit najmä v sociálnej sfére

cecilia29
19. aug 2022

Milovat aj nepriatela je skutocnym prikazanim veriacich. Aj ked toto malo kto dokaze , je to nieco co by , v pripade dodrziavania, robilo svet krajsim

taga
19. aug 2022

Aky prinos ma tato diskusia?