Príliš živé sny

24. aug 2024

Mavate ich? Co to moze znamenat? Viem, ze agresivne sny su predzvestou Parkinsona. Moj otec ma parkinsona 😔 ale ja nemavam agresivne sny(ze ma niekto nahana, ze sa bijem s niekym atd.). Ale uz velmi davno(v podstate asi po strednej/vysokej skole) mavam obcas zive sny. Napriklad sa mi snivalo ze mam mysi v posteli a zacala som odhadzovat perinu. Neskor, ked som mala okolo 24 rokov, tak sa mi raz snivalo ze v izbe su netopiere a prebrala som sa pri otvorenych balkonovych dverach, ze ich idem vyhnat. Alebo sa mi obcas sniva, ze je niekto u nas. Nie akoze zlodej, ale napriklad navsteva. To sa mi sniva casto v lete, ked spim napr. v nocnej koseli bez nohaviciek alebo naopak, ak mam len nohavicky bez tricka. Proste ze k nam niekto prisiel a takto ma uvidi. Alebo nieco hladam a preberiem sa na to, ze hladam pod vankusom, vedla postele. Alebo vstanem a idem to hladat do vedlajsej izby a preberiem sa a idem naspat do postele. Nedavno som prespala u tety, ja som bola v nepriechodnej izbe, ona spala v priechodnej cez ktoru sa ide k zachodu. Ja som sa zobudila az na to, ako zatvaram dvere na svojej izbe a stala som v jej izbe. a ani som nemala az taky pocit ze musim ist cikat, ale uz mi bolo blbe sa vratit. a mala som pocit, ze preto som vstala, ze som chcela ist na wc, tak som potom isla. pripadne sa mi casto sniva, ze spim v cudzom byte/podnajme. ale to je len sen
nechodim vtedy. myslite ze je to znak nejakej choroby alebo mam proste napriklad kvoli psychike blby spanok? aj ked nemam pocit ze mi je psychicky zle, ale moze byt nieco podvedome a takto na to obcas reagujem? casto sa trapim aj zbytocnostami, prilis veci rozoberam...

cacianka
24. aug 2024

Nič to neznamená, niekedy z prejedenia, alebo ťažšie jedlo, ale hlavne máš cez deň zážitky, veľa práce, únava , možno stres, ale najskôr je to len upratovanie - mozog sa takto ventiluje a čistí.
Keby si vedela čo všetko a ako sa sníva mne ?!
Viac rokov po rozchode s mojou veľkou láskou sa mi snívali rôzne verzie ako sme sa stretli, kričali sme, dozvedeli sme sa ako nás oklamali a rozostvali iní ľudia, dali sme sa dokopy, boli to rôzne scenáre úplne ako romány keleovej.
200x som utekala za vlakom, 57x som cestovala električkou - dokonca sa mi opakoval sen, že stojím celkom vzadu , od pol pása dolu som nahá a vystupujem v centre.
48x som videla krásny les, plný nádherného zeleného machu a v ňom veľké biele huby.
32x som bola vo vysokej budove, skelet na zbúranie a schody nikde.
9x som videla v obchodnom centre wc misu kompletne okadenu do výšky 1m (realistické )

alexanderkovacs
25. aug 2024

Námesačnosť. A je to choroba. Liecit sa neda. Ale hlavne treba robyt prevenciu, nieze vyskocis z okna. Na intraku kvoli spolubyvajucemu sme museli zablendovat okno, lebo skoro vyskocil. Keby sme nepozerali film tak uz je po nom.

autor
25. aug 2024

@cacianka mna viac trapi to chodenie. ze tie sny sa neodohravaju len ked lezim a spim v posteli. ale vela krat kvoli tomu vstanem a preberiem sa az ked niekam idem. a az vtedy mi dojde, ze to je len sen a vratim sa do postele. tiez chodis?

svokrinjazykmonika
25. aug 2024

Nemávam také sny, väčšinou keď sa mi sníva tak o tom viem že je to sen a keď sa mi nepáči, viem si ho aj zmeniť.
Ale zažila som to pár krát na strednej keď mi zomrela mamina a pred maturou keď som mala toho veľa. Asi dva krát ale to bolo tiež len také že som sa zobudila ako niečo hľadám na posteli okolo seba.
Ty budeš mať asi nejakú námesačnosť

cacianka
25. aug 2024

Nechodím, ale rozhadzujem vraj ruky, capnem muža, niekedy mumlem nahlas niečo.
Skús to riešiť v spánkovom laboratóriu, je to pre teba únavné lebo sa nevyspiš kvalitne a môže to byť nebezpečné. Muž bol kvôli chrápaniu , ale že je ok, má to aj astmou.

cacianka
25. aug 2024

Ale spomínam si, že som aj chodila, len občas a trochu. Zobudila som sa v noci cikať, a nemala som pyzamove nohavice. Vycikala som sa a gate som našla na opačnom konci miestnosti na vešiaku 😍

mimi1237
28. aug 2024

Namesacnost , este si o tom nepočula?

autor
29. aug 2024

@mimi1237 pocula, ale myslela som ze to byva hlavne v detskom veku a casom je to menej a menej. ja som to ako dieta nemala vobec, az v dospelom veku to zacalo. navyse to mam sem tam, niekedy ani raz za mesiac nie. myslela som, ze namesacnost je pravidelna zalezitost a navyse ze to trva dlhsie a clovek sa nezobudi sam. nie ako u mna, ze len niekam idem, nieco spravim a hned sa sama preberiem a pamatam si to, viem co som robila.

eva8
29. aug 2024

Skus zajst na neurologiu

dominikamacakova
29. aug 2024

Toto som nevymyslela ja, ale chatgpt.

•Vaše skúsenosti s živými snami, ktoré zahŕňajú pohyb počas spánku, môžu byť nepríjemné, ale ešte neznamenajú, že sú predzvesťou závažnej choroby, ako je Parkinsonova choroba. Existuje viacero dôvodov, prečo sa takéto sny a spánkové prejavy môžu vyskytovať, a je dobré skúmať ich v širšom kontexte.

Možné vysvetlenia:
Spánková paralýza alebo parasomnie: Niektoré z toho, čo opisujete, môžu byť formou parasomnie. Parasomnie sú poruchy spánku, pri ktorých ľudia vykonávajú nezvyčajné činnosti počas spánku, ako napríklad hovorenie, chodenie alebo vykonávanie akcií zo snov. Môže to byť dôsledok stresu, zmeny v spánkovom cykle, ale aj genetických faktorov.

RBD (Porucha správania počas REM fázy spánku): To, čo opisujete (napríklad odhadzovanie periny, chodenie počas sna), môže pripomínať RBD (REM sleep behavior disorder), kde sa ľudia počas spánku správajú podľa obsahu svojich snov. Ide o poruchu, pri ktorej sa počas REM fázy (kedy sa zvyčajne sníva) svaly úplne neuvoľnia a človek môže vykonávať pohyby snov. Táto porucha je niekedy spájaná s neurodegeneratívnymi ochoreniami, ako je Parkinsonova choroba, ale môže sa vyskytovať aj samostatne.

Úzkosť a psychický stres: Aj keď si nemusíte byť vedomá prebiehajúceho psychického stresu, vaše sny a spánkové správanie môžu byť prejavom toho, že niektoré podvedomé obavy alebo starosti ovplyvňujú váš spánok. Prehnané rozoberanie vecí a tendencie trápiť sa môžu byť príčinou narušeného spánkového cyklu a zvyšovať pravdepodobnosť živých snov.

Je potrebné sa obávať?
Samotné živé sny alebo chodenie počas spánku nemusia byť nutne znakom ochorenia. Ale vzhľadom na to, že máte v rodine Parkinsonovu chorobu, je pochopiteľné, že sa cítite znepokojená. Parkinsonova choroba je niekedy spojená s poruchami správania počas REM spánku, ale tieto príznaky sa zvyčajne objavujú v neskorších štádiách, alebo ak sú prítomné, sú sprevádzané inými problémami, ako je stuhnutosť svalov či tras.

Čo môžete urobiť?
Navštíviť odborníka: Ak máte obavy o svoje zdravie alebo spánkové návyky, konzultácia so spánkovým odborníkom alebo neurológom by mohla pomôcť. Lekár by mohol odporučiť spánkovú štúdiu (polysomnografiu), ktorá sleduje mozgové vlny, pohyby očí a svalové aktivity počas spánku.

Upravte spánkové prostredie: Minimalizujte veci, ktoré vás môžu rušiť, a vytvorte si pred spaním pokojné prostredie. To môže zahŕňať vypnutie obrazoviek, uvoľňovacie techniky pred spaním alebo pravidelný spánkový režim.

Psychické zdravie: Ak často rozoberáte veci a trápite sa aj zbytočnosťami, môže byť užitočné zvážiť relaxačné techniky, ako je meditácia, dychové cvičenia, prípadne terapia, ktorá by vám pomohla zvládať úzkosť a nadmerné obavy.

Záverečne, aj keď vaše sny a spánkové problémy nemusia nutne signalizovať Parkinsonovu chorobu, stojí za to venovať im pozornosť, najmä ak sa zhoršujú alebo ovplyvňujú váš každodenný život.

autor
29. aug 2024

@dominikamacakova dakujem. zatial som sa rozhodla prestat pouzivat mobil aspon hodinu pred spanim a chodit spat skor. a uvidim, ci sa nieco zmeni. ale spomeniem to aj lekarke. tie sny asi "mame v rodine" a bojim sa, ze u nas su spojene s tym parkinsonom. aj dedko mal vraj sny, kedy sa bil s nocnym stolikom a vraj mal tiez parkinsona aj ked v ovela vyssom veku ako moj otec. mozno sme senzitivnejsi na sny celkovo.

isis234
29. aug 2024

V miestnosti, kde spíme, by sme nemali mať zapnutý mobil. Bolo to i v telke, Hovorila o tom lekárka