Manžel podal žiadosť o rozvod a zverenie syna do svojej starostlivosťou. Ženy ja neviem čo mám robiť. Malý nemá ani dva roky, ja nemám bývanie, nemám prácu aj keď hľadám no nemám dokončenú strednú školu takže sa mi vôbec nedarí. Navyše s malým nemá kto byť keď ja budem v práci, do škôlky mi ho nevezmú na jasle mať nebudem ani keby som sa na hlavu postavila. Nemám kam ísť rodiča síce bývajú v dome ale je ich tam 5 (3 maloleté deti), finančne mi tiež nemajú ako pomôcť a s malým tiež nemôžu byť keďže pracujú. Ja neviem čo ďalej, keby mi dal aspoň čas nech sa finančne spamätám a nejako si to zorganizujem, nájdem prácu bývanie. Krízové centrá tu v BB som oslovila ale pomôcť mi nevedia. Ja nechcem prísť o syna. S otcom nemá taký vzťah ako somnou. Vôbec spolu netrávia čas, ak náhodou vychováva ho tak že po ňom len vrieska (vraj buduje rešpekt), fajčí pri ňom v izbe a nedá si povedať, nadáva pred ním proste on sám je ešte hlúpe decko ale žiaľ má mu aké zázemie ponúknuť. Má rodinu ktorá by sa pri ňom prestriedala, má prácu dom...
preco si si nedokoncila strednu cez individualne studium?
urcite to zacni riesit hned teraz. s ukoncenim ZS vzdelanim skutocne vela moznosti nikdy mat nebudes (iba ak si zalozis SZCO). maturita ti otvori na zaciatok ovela viac moznosti, na ktorych potom mozes budovat.
nabehni do strednych skol v okoli a pytaj sa, co musis splnit, aby ta vzali. alebo ich aspon obvolaj. uz len preto, aby si mala predstavu.
Podaj si aj vlastnu ziadost o predbezne zverenie dietata do starostlivosti pocas rozvodu. zatial totiz este byvas, takze mas s malym kde byt (ale neviem, ake mate s muzom majetkove pomery). podaj si ziadost o platenie vyzivneho na manzelku (sa da tiez podat predbezne este pocas rozvodu, kedze nemas pracu a pri malom dietati zatial nemas moznost si ju nasjt. na toto nemusis byt najprv rozvedena.)
a este zakladna otazka - hovoris o manzelovi, lebo mate sobasny list, alebo len zijete spolu, ale vnimas ho ako manzela? (kedze toto ma vplyv aj rady, ktore dostanes.)
@moonlight1210 pise, ze manzel podal ziadost o rozvod
Choď k rodičom veď sa.potlacite .... O dieťa sa neboj NATO je sociálka aby spoznala vzťahy rodičov k dieťaťu ... Musela by si byť retardovaná aby ti ho zobrali.... Prinajhoršom striedava starostlivosť....
@moonlight1210 školu som si nedokončila lebo mi to žiadna škola v okolí tento rok neumožnila. V septembri som nastúpila do prvého ročníka v škole kde mi sľúbili individuálny študijný plán a ten nakoniec zamietli kvôli duálnemu vzdelávaniu.
S mužom sme normálne zobratí ale majetok nemáme žiadny (bývame v dome, po jeho ujovi kde stále prebieha dedičské konanie takže on má trvalý pobyt u svojich rodičov a ja so synom zas u svojich)
@calendula321 čo ťa trápi, že nevidíš profil tej nešťastnice čo takto dopadla? Alebo aký máš problém?
Tak budeš robiť prácu kde netreba vzdelanie , sa vzchop žena !
Aký si okres ?
Ja si tiez myslim, ze ti maleho nezoberu. Neboj sa. Chod zatial k Vasim, potlacite sa na chvilku. Kym zacne rozvodove konanie a boj o syna, najdi si pracu aspon na par hodin, ak sa da. Nemas kamaratku, co ti postrazi dieta aspon ma 4 hodinky kym by si bola v praci hoci aj ako upratovacka? Hlavje trrba ukazat, ze sa aktivne snazis najst pracu. Tiez podla mna davaj pozor, aby otec nezacal manipulovat dieta kym zacne sud... teraz vztahy nemaju mozno fajn, ale deti su naivne a staci im malo a otecko bude lepsi ako mamicka. Potom si vypytas alimenty na dieta, a rovno aj na seba. A nejak sa das dokopy.
Hlavne kľud. Manžel má voči tebe aj voči dieťaťu vyživovaciu povinnosť. Príspevok na súkromnú škôlku ci jasle ti hradí štát, do 3 rokov máš oveľa viac možností ako potom. Kým prebehne súd máš ešte more času. A keby aj v tej dobe bývaš u rodičov, s kamoškou v podnájme ci hocikde sociálne pracovníčky zaujíma ci ma dieťa posteľ a v ladnicke aspoň nejaké jedlo, nie či má vlastnú izbu. Pokiaľ nefetujes a si pricetna nikto ti dieťa nevezme.
Si pozri koľko tu je takých tém, chlap mi chce zobrat dieťa... Tak sa vyhráža každý. Nikto ti syna nevezme, maximálne to skončí striedavkou...
A na väčšinu bežných prác ti strednú netreba. Isto si aspoň niekam chodila aj keď len rok tak si to napíš do životopisu a tvar sa ze si to vyštudovala. Vysvedčenie od teba nikto chcieť nebude, akurát tak tetky na úrade práce a to ti môže byť jedno
Zatiaľ ma netrápi nič. Akurát by ma následne trápila tá situácia v ktorej by sa to dieťa ocitlo, keby zostalo pri matke, ktorá nemá bývanie, prácu, financie, školu. Myslím si, že v takomto prípade je lepšie, keď by bolo dieťa pri otcovi, ktorý mu poskytne zázemie. A až sa matka vzchopí a usporiada si život môže predsa potom požiadať o zverenie dieťaťa do jej výchovy.
@calendula321 keď už raz príde o dieťa tak ho len tak nezíska späť. A prácu nemá, ved je na materskej.
@calendula321 nepanikar. aj deti z chudobnych rodin su stastne, ked maju milujucich rodicov (aspon jedneho). lepsie ako studeny odchov vo vlastnej izbe a byt dotovany darcekmi a nezaujmom.
@moonlight1210 to netvrdím, že nie sú. rozumiem, ako si to myslela. ....len v prípade autorky bude súd chcieť vidieť výsledky.
Baby, môžete ju tu utešovať a dávať jej nádej. Ale fakt je, že ona nemá bývanie. Píše že k rodičom nemôže nevieme aké sú tam podmienky. ale ak tam nebude mať vlastnú izbu a dieťa vlastnú posteľ tak jej to nepomôže. Takže základ je vyriešiť bývanie. Ak by si pri rodičoch mala ízbu tak OK. Bez bývania ti dieťa neprisudia. A potom riešiť prácu. V obchode v sklade upratovanie ..... Je milión robot na ktoré nepotrebujes vzdelanie. Ak by ti malé niekto postrážil, upratovať môžeš chodiť na dve hodiny denne aj teraz. Na súde to bude do plusu. Len sa musíš odpichnúť. Nie len si hovoriť nedá sa nemôžem nechcú ma neviem nemám....
@ukulela upratovanie je dobry napad. jedna znama chodila upratovat do kancelarii pred zaciatkom dna. dieta doma spalo, doma boli jej rodicia, u ktorych byvala a ona sla na piatu upratovat do siedmej. aj si zarobila cca 150 eur mesacne (takze spolu s rodicakom sa jej ako-tak dalo zit), aj nasledne sa vratila domov a mohla byt s dietatom cez den, kym sli rodicia do prace. neskor to striedala s inou brigadou, ale s tym, ze uz po tom rannom upratovani dieta prebrala od rodicov, zaviedla do skolky a sla do dalsej prace zas na par hodin upratovat. potom vzala dieta zo skolky a mohla sa mu zase venovat. fungovala takto asi dva roky, kym si nasla stalu pracu.
Upratovať vieš aj s dieťaťom
No na to skolu nepotrebujes a casom by si si ju mohla na individualny plan dokoncit a potom si mozes najst aj inu pracu. Musis si dat nejako doporiadku tu situaciu ale velmi sa prihliada aj na to aky ma to dieta vztah k rodicom
tak skús poprosiť rodičov, či by si sa nemohla k nim nasťahovať aspon dočasne, kým si niečo iné nenájdeš, moja známa tak bývala s dvojičkami v trojizbovom byte u rodičov a mala ešte 2 bratov malých, ktorí tam tiež bývali a nikto jej deti nezobral, bola s nimi na materskej a nemala ani brigádu, len z rodičáku žili a z výživného od jej bývalého, neskor si našla iného a odsťahovala sa od rodičov
no, v prvom rade naklusaj hned na UPSVaR a vysvetli svoju situaciu. Popros ich o spisanie neodkladneho opatrenia na zverenie syna do tvojej starostlivosti a urcenie vyzivneho do casu rozvodu. Co sa tyka byvania, na cas chod k rodicom. to je jedno,ze ich je teraz vela. Najdi jasle pre syna - stat na ne prispieva a ty chod do roboty. Potom si najdi podnajom, najlepsie s inou mamickou, aby ste si spolu pomahali. To neodkladne opatrenie ries okamzite. Nechcem strasit, ale na SK sa rozmohli pripady, ze to urobil chlap a dieta mu zverili.
Skus upratovanie v nočných hodinách a na noc dávať dieťa k rodičom. A možno si pohľadať len nejakú izbu na prenájom. Držím ti palce.