Dobrý deň mám otázku je tourettov syndrom dedičný? Ja mám frajera s týmto syndrómom a chceli by sme babo . Len ja sa bojím veď má snáď chápete...☹️☹️☹️
@milena866 ano je a moze to mat alebo moze byt nosicom, da sa to vyrieist IVF a genetikou embryi
Isla by som na vasom mieste ku genetikovi, spravi testy, vypocita pravdepodobnosti prenosu na deti a vsetko vam pekne vysvetli 🙂
Touretov syndróm a Rettov syndróm sú úplne odlišné veci.Rettov je degeneratívne neurologické ochorenie, postihuje intelekt, pohybový systém, ľudia sú silno postihnutí. Tourett absolútne inteligenciu nepostihne, skôr tí ľudia majú vyssie IQ. Nepostihuje degeneráciou, ale pravdepodobne sa ani nedá zistít na genetike, lebo nebola zistená príčina vzniku, teda nič také ako porucha génov, chromozómov a podobne. Je to chemicka nerovnováha v mozgu, problém s dopaminom a, serotoninom, odlišne sa vstrebávajú. Ma rôzne formy aj prejavy, ale je úplne možné fungovat s nim. Dedičnosť je pol na pol, rovnako ako u iných ochorení, cukrovka, atď. Vyššie riziko by bolo, keby obaja, ste. To mali, ale v prípade jedného nie je vysoké.
@milena866 moze aj nemusi byt, kamoska na jedno dieta s autiznom a tourettom, druhe je zdrave. Takze podedit sa to dalej nemusi. Niekto mi hovoril, ze testovali na genetike rhettov syndrom nejako, ze to ma blizko aj k tomuto . Asi to budem loteria, poradila by som sa vopred na genetike.