Priamosť komunikácie versus zamlčovanie negatívnych vecí

anketkarka
3. mar 2023

Chcem sa opýtať ako máte nastavenú komunikáciu v partnerstve. Ja čo na srdci, to na jazyku. A cením si úprimnosť aj z druhej strany. V partnerstve sa neviem pretvarovať a byť vždy len milá a to s čím nesúhlasim, mám iný názor, alebo sa mi nepáči, že partner robí, to proste poviem. Zdá sa mi, že partner ale berie všetko osobné a všetko mu len vyčítam. Dlho dlho mlčí a nič nepovie čo jemu vadí a potom pri hádke začne vyťahovať čo všetko sa ho v minulosti dotklo a čo mu vadí, že som urobila, neurobila alebo povedala ešte pár mesiacov dozadu čo už si ja nepamatam.Ked mám nejaký problém, tak hneď poviem a snažím sa ho vykomunikovat. Bohuzial aj prkotinu, ktorá mi ale vtedy pripadá dôležitá. Lebo podľa mňa by človek pri partnerovi mal byť sám sebou. Ale jemu to vadí. Chce len milú usmiatu a s rovnakym názorom ako on. Ale sme len ľudia a každý je jedinečný. Niekomu nevadí hrať divadlo a mlčať, len aby bol pokoj a niekto zas príliš rieši všetko.

denkatn
3. mar 2023

v principe je dobre hned povedat, co vadi. zalezi aj na sposobe, akym to hovoris. vacsinou sme zle nauceni z domu a vycitky si mylime s uprimnostou. dobre komunikovat znamena hovorit o sebe: ked spravis toto, som smutna, zranuje ma to, bojim sa tohto a tohto... a nie ty si taky alebo taky, pretoze robis to alebo to.

anjelicek26
3. mar 2023

Ako ty nevies zmenit svoju povahu, tak sa tazko meni aj tomu druhemu... ak to vadi, treba na sebe zapracovat, kedze ho tym zranujes... aspon ja by som toto "robit" osobe, ktoru milujem, nechcela... ano mozno ste nekompatibilny, to proste treba zvazit...lebo vekom sa tieto ochoty robit kompromisy budu este znizovat a aj tak pojdete od seba... ja by som sa s tebou asi tiez nedohodla, ja komunikujem skutocne dolezite veci a vzdy hladame spolocne riesenie, nad ptakovinami mavnem rukou, pretoze to za hadku ci vlastne vobec sa o tom bavit nestoji... dnes mi pocas varenia iduc okolo 4x dal naberacku do umyvacky, tak som vytiahla piatu zo zasuvky, v hlave ho za to zabijam v duchu, robi mi to roky - ale viem, ze chce len spratat, tak som ticho 😂 A on prehliada moje nedostatky rovnakym stylom a je to tak dobre...

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jesenzima
4. mar 2023

Záleží od situácie. Sú veci, ktoré neriešim, a sú veci, pri ktorých som priama aj za cenu hádky ...
"Byť usmiata, hrať divadlo, a mlčať, len aby bol pokoj",ako ty píšeš, tak to je podľa mňa dlhodobo neudržateľný extrém ...