Prestup na inú strednú školu pri zdravotných problémoch

petra_a
12. dec 2017

Ahojte, niekto kto s prestupom už mal skúsenosti mohol by mi odpovedat na pár otázok 🙂 Aké vysvedčenia sa zahŕňajú ak chcem prestúpiť či len zo strednej alebo aj zo základnej, je možný prestup aj na pol roka alebo len na konci roka? Ide o to, že som dlhšie chorá a bola som aj dlho v nemocnici a chodím na dosť náročnú školu. Prístup profesoriek prekročil všetky hranice a ani nemám šancu všetko dobrať čo sa oni naučili za tento polrok. Chodím na obchodnú akadémiu a ani nemám dosť známok ešte si stihnem dopísať pár predmetov no komisionálky z účtovníctva, ekonomiky a ekonomickej informatiky ma čakajú určite. Chcela by som to tak, že ak by sa dalo prestúpiť už na pol roka išla by som znovu do druhého ročníka a ak na konci roka tak znovu do tretieho ročníka.

janickacrazy
12. dec 2017

@petra_a Skús ti tu pozrieť, je tam dosť informácií, čo potrebuješ: https://eduworld.sk/cd/martina-pupavova/3125/ak...

lluciiiii
12. dec 2017

Síce uz dávnejšie ale ja som prestupovala.. prestúpiť mozes kedykoľvek najlepšie na pol roka pripadne na konci da sa s riaditeľkou kam chces prestúpiť urcite dohodnut na doklasifikacii aby si nemusela opakovať ročník a vysvedčenia sa pozerajú z každého ukonceneho ročníka na strednej pripadne posledný ročník základná škola

cerez
12. dec 2017

Nedočítala som sa na akú inú školu by si chcela prestúpiť. Mojej kamarátky dcéra chodila na štátne gymnázium. V tom čase bola v druhom ročníku. Od druhého polroka nastúpila na strednú zdravotnú školu, ale do prvého ročníka a za prvý polrok si musela dorobiť dodatočne skúšky z daných predmetov. Uznali jej len základné ako je slovenský jazyk, matematika, jazyky, chémia, v podstate predmety, ktoré mali spoločné a tie špecifické - zdravotné si musela dorobiť náhradnými skúškami. Nevadilo jej, že znova šla do nižšieho ročníka a momentálne je v poslednom maturitnom ročníku a bola nedávno vyhlásená za najlepšiu študentku školy.

petra_a
autor
12. dec 2017

@cerez Na obchodnú len do iného mesta 🙂

hettinka
12. dec 2017

@petra_a prestúpiť sa dá aj počas roka, no ak je to počas klasifikačného obdobia, je možné, že komisionálne skúšky ťa neminú ani tam + momentálne je v zákone aj to, že nová škola musí porovnať učebné plány a dať žiakovi urobiť aj rozdielové skúšky. Je možné, že majú inak nastavené predmety, inak zoradené temy a budeš mať ešte viac dobiehania (aj pri prestupe do nižšieho ročníka!)

Postup je taký, že v prvom rade musíš ísť na danú novú školu a spýtať sa tam, oni si v prípade prijatia vyžiadajú sami dokumentáciu, známky a všetky podklady (aj záznamy o napomienkach, komisionálkach, vymeškaných hodinách ...), prijmú ťa podmienečne s tým, že ich žiačkou budeš po vykonaní rozdielových skúšok.

Ak máš v súčasnej škole učiteľom za zlé, že ťa pre vysokú absenciu nemôžu klasifikovať, tak musíš pochopiť, že toto je bežný postup na skoro každej škole. Mali by ste to mať v školskom poriadku a/alebo klasifikačnom poriadku, u nás je to nad 30%, najmä ak žiak nemá známky. Vlastne to je aj lepšie, ak si to môže v klude dorobiť (polrok do marca, koniec roka do augusta) a nie sa naháňať dopisovaním písomiek a mať potom horšie známky. Na polroku je dokonca aj jedno, akú známku budeš mať, študuješ ďalej, aj keby si mala z komisionálok päťky.

PS: OA nie je zasa až taká "náročnejšia škola" 🙂 Určite sa to dá zvládnuť, len musíš zapnúť a učiť sa aj z domu, aj v nemocnici pri zotavovaní sa. Ak je to vážne, treba riešiť veci dopredu a žiadať o individuálny plán - ale aj tam by si robila komisionálky. proste raz ked žiak v škole nesedí, musí si to nejako doštudovať a učitelia ho musia vyskúšať. A to platí na každej jednej škole...

petra_a
autor
12. dec 2017

@hettinka ja nemám za zlé, že ma pre vysokú absenciu nemôžu klasifikovať, nie som jediná, ktorá prestupuje a ak neviete ako to my máme na našej škole tak to nepíšte, je o tom aké učiteľky kto dostane a my to máme náročné dosť. Väčšina prestupujeme hlavne kvôli šikane zo strany učiteľa, spolužiačka má napríklad modrinu na tvári a toto neni škola, ktorú chcem navštevovať ;) a pokiaľ viem rozdielové skúšky sa vykonávajú iba vtedy ak by som išla na iný odbor. Spolužiačka už prestúpila a nerobila žiadne takéto skúšky.

lluciiiii
12. dec 2017

Rozdelové sa robia iba ak ideš na iný odbor ak na ten istý robíš len doklasifikaciu ak mas malo známok..

hettinka
12. dec 2017

@lluciiiii U nás sa robia aj ak žiak prestupuje na naše gymnázium z iného gymnázia ... vraj to je tak aj niekde v zákone, tvrdí naše vedenie. Každá škola má totiž teraz trošku iný vzdelávací program, aj pri tom istom odbore nemusia mať rovnaké učebné plány. Ale možno sú aj školy, kde to flákajú a neriešia. Každý dnes chce žiakov, žiak = peniaze, preto s prestupmi nerobia problémy, pokiaľ majú kapacitu, vezmú...

@petra_a nenapísala si všetko, mala som dojem, že chceš prestúpiť pre tie komisionálky, tak to vyznelo.

lluciiiii
12. dec 2017

@hettinka tak to som este nepočula mama aj svokra robia v škole a tiež take nemajú jedine ak iný predmet je tak z toho žiak robi a ja som prestupovala tri krát a len posledný krát ked som menila aj odbor tak som robila rozdelove skúšky tak myslím ze to tak ma minimum škôl alebo gymnázia hlavne

hettinka
12. dec 2017

@lluciiiii no naše vedenie to robí veľmi poctivo, niektorí nerobia rozdielovky z celého predmetu, ale napr. len z niektorých tematických celkov, ktoré nemali, porovnáva sa aj dotácia hodín a tak. V minulosti to bolo v kompetencii riaditeľov, či skúšku nariadia, teraz tam sú nejaké zmeny.
Fakt treba ísť na danú školu a zistiť si, ako to bude. ja som mala žiačku, ktorá prišla z bilingválnej OA a robila rozdielovky zo všetkého okrem cudzích jazykov, z iného gymnázia mávajú tak 2-3 predmety a v obmedzenom rozsahu. Ak sa prestupuje do nižšieho ročníka (že si chcú ročník zopakovať), tak je toho podstatne menej.

cerez
13. dec 2017

Áno..môžeš aj v druhom polroku prestúpiť. Určte ťa budú čakať skúšky.

katkaihn
21. jan 2023

Ahojte, je tu niekto kto pozná Gymnázium na Čordákovej v Košiciach. Úroveň a podobne. Dcéra má rôzne dis-y a chceme ju tam preložiť. Vraj tam majú špeciálneho psychológa, program pre integrované deti a pod.. Na bilingválnom sa trápi s učiteľmi, ktorí nerešpektujú "Odporúčania" z poradne.