Prerušovaný pôst - máte s ním skúsenosti?

9. aug 2021

Prosím Vás o reálne skúsenosti s prerušovaným pôstom. Schudli ste? Cítili ste sa po zdravotnej stránke dobre? Je tu niekto taký, kto sa takto stravuje naozaj dlhodobo a berie to ako životný štýl?
Vďaka.

buberova
9. aug 2021

Neschudneš kvôli tomu že je to prerušovaný pôst ale preto že vynecháš nejaké jedlo ktoré ničím nenahradíš = kalorický deficit. Ak sa človek počas toho okna keď môže jesť bude napchávať, priberie...

Ja som nejak tak nastavená že večeriam o 16:30, raňajkujem o 8:30, tak mi to vyhovuje, dlhodobo tak fungujem a necítim sa nijak extra úžasne. Podľa mňa nejde o to kedy človek je ale koľko a čoho.

merynka33
9. aug 2021

naozaj ale naozaj ziadna dieta nefunguje. ani keto.. drzala som, schudla som vzdy.. aj 14 kg ale potom za cas ked uz sa to nedalo vydrzat to obmedzovanie som pribrala naspat plus gratis... a to som nezacala ze zrat ako diva svina ale normalne sa stravovat ako clovek.. a pribrala som.. uplne som si narusila metabolizmus ktory cerpa kalorie aj z vody.. ako sa povie... a to trva az dodnes.. co jest tak 7 rokov.. je to boj. kiezby som nedietovala nikdy a zacala vtedy uz s normalnym fungovanim a to je: mensi prijem ako vydaj, vyvazeny prijem bielkovin, sacahridov, tukov, vlakniny.. plus dostatok pohybu.. ak si aj doprajem jeden den na druhy pojdem napr plavat behat bicyklovat.. a prisposobovat kaloricky prijem fyzickej aktivite.. ak cely den lezim sedim tak bohuzial doprajem si menej.. ak som bola 30 km na bajku proti vetru tak na hodoch si dam pivo a langos.. hlavne nehladovat nedietovat.. len znizit kaloricky prijem o troska.. max 1,5kg za tyzden.. lebo potom telo sa nastavi na hladovaci rezim a pribera zo vsetkeho

kkovacovak
9. aug 2021

Áno stravovala som sa tak dlhodobo a najlepšia vec. Teraz som tehotná tak preto mám pauzu. Mala som strašné problémy s črevami a toto mi pomohlo. Schudla som keďže sa mi zlepšilo trávenie. Len si musíš sledovať aby si nejedla málo a tvoja strava musí mať dostatok makro živín aby telo nehladovalo. Ja odporúčam všetkými desiatimi.
@merynka33 ale prerušovaný pôst nie je diéta takže toto je bezpredmetné

deti95060810
9. aug 2021

tiež odporúčam... nepotrebujem chudnúť, ja to mám skôr ako životný štýl...a hlavne posledné jedlo mám o 18 hod. nech idem spať kedykoľvek v noci ...

merynka33
9. aug 2021

@kkovacovak sice to nie je dieta v pravom slova zmysle ale je to post resp umyselne hladovanie, co telu vyvolava zazitok ze nema dostatok zivin.. je to striedanie stresujucich hladujucich obdobi s obdobiami jedla.. takze to tak celkom predmetne je... a myslela som to v tom zmysle ze najprirodzenejsia cesta ako schudnut je ta ako som spominala vyssie.. nie diety nie posty nie striedave hladovanie

1gabriela13
9. aug 2021

Najväčšia blbosť sveta, reálne som to skúsila, nikdy viac. Ono záleží aký máš cieľ. Ak chudnúť a hladovať, hold. Ak si zvyknutá jest 5x do dňa, resp jest "normálne" tak to bude pre telo sok. Ľudia nechápu, že netreba keto dieta, regenor, post a blbosti. Viac vydajú ako príjmu. To je celý proces a samozrejme čas cas čas. Nedá sa zdravo schudnúť za pár týždňov. Prešla som si všeličim keď som chcela chudnúť. Po 4 rokoch aktívneho cvičenia a stravovania ti radím, jedz bielkoviny, kvalitné sacharidy, kvalitné tuky. Obmedz sladkosti, biele pečivo a pohybu sa! Toto je ťažšia cesta, ale najefektívnejšia bez jojo efektu a po čase to bude tvoj životný štýl. Ale na výsledky si počkáš viac ako pri pseudodietach, cajoch, tabletkách, či poste.

kkovacovak
9. aug 2021

@1gabriela13 pôst ale nie je o hladovaní. Telo si na tie okná zvykne a potom nepociťuje hlad ako predtým ak dodržuje presne čas. Tiež som bola zvyknutá jesť 5x denne a na pôst som si veľmi rýchlo zvykla. Nie je to o hladovaní ale o tom dávať telu čas aby sa zregenerovalo. Ak niekto počas pôstu hladuje tak to nerobí správne. Počas okna kedy sa môže jesť má prijať dostatočné množstvo kalórií a makro živín koľko telo potrebuje.

@merynka33 nie telo pri pôste nemá nedostatok živín. Za deň sa im má prijať toľko koľko telo potrebuje. Asi si to zle vysvetľuješ ale reálne takto stravujúci sa človek prijme toho rovnako ako niekto kto sa stravuje 5x denne. To nie je o vynechávaní jedla.

patus_2
10. aug 2021

Teraz je to taký boom, že všetci tí robia. Nehovorím, že je to zle, ale zle je to ak to chápeš ako diétu. Dnes všade o tom píšu, aké je to doslova zázračné, ale keď sa chces do toho skutočne pustiť, tak si najprv k pôste niečo naštuduj. Ako vlastne začať, čo robiť, čomu sa vyhýbať, ako najlepšie post ukončiť, aby mal ak význam pre telo. Často vidím na sociálnych sieťach, že ľudia skúšajú posty, lebo to teraz fičí ale nič o tom nevedia. Dajú si 3 dní bez jedla a po troch dňoch začnú ladovat čo im príde pod ruky. Celkovo aj prerušovaný post je pre nás prirodzený, veď v noci väčšina ľudí neje.

ivangeline
10. aug 2021

Raz za tyzden nic nejest. Chlap schudol skor. Zena az po 3m zacala chudnut ale schudli a citia sa lepsie. To neznamena..ze inac sa prejedaju...maju aj pravidelnu fyzicku aktivitu. ;)

1gabriela13
11. aug 2021

@kkovacovak reálne to je tak ze hladujes keď začneš post, lebo Logicky keď si jedla predtým 5x denne a zrazu to bude 8/24, 16/24 etc etc tak to je pre telo sok. Takže hladujes. Kým si zvykne. To je taka vec, zvyknúť sa dá aj na pohybovú aktivitu 5x týždenne a jesť kvalitné potraviny. Lenže to je ťažšia cesta. Tak ľudia skúšajú. Všelicim možným. Neberiem, pre niekoho dobre, mne sa ne osvedčilo a nepokladám to za zdravé chudnutie, ale do toho sa nejdem púšťať prečo, to je na dlho. Žijeme modernú dobu, vymýšľajú všetko na chudnutie, pritom sú veci, co sa Fyziologicky Nikdy nemenia a to kvalitne potraviny a pohyb.

mirka414
12. okt 2021

Môžem sa sem ku Vám pridať ?

marika2019
4. okt 2023

Je to pravda, ozaj, a vôbec to nie je drastické ,telo si postupne zvykne a vy začnete pomaly chudnúť. Známy takto schudol 20 kg . Kamarátka tiež schudla a cíti sa dobré.Mam za sebou kopec diét,ale jojo efekt sa vždy vrátil. Veľmi rada jem,hlavne sladké a neviem si to odoprieť. Tak som sa nasrala a začala to praktizovať. Raňajky od 10:00 potom normálne obed ,žiadne obmedzovanie, aj sladké si dám, jem do 18:00,potom až na druhý deň o 10:00. Sprvoti som sa bála hladu, ale dá sa to vydržať, teraz už v pohode vydržím aj keď mi škrka v bruchu viem,že mi trávi a telo sa upratujem Ráno nie som hladná a keď zjem raňajky, mám ešte kopec energie a nezíva sa mi. A chudnem!!! Funguje to, dnes som si obliekla rifle v ktorých som bola ako klobása.

kvasnjna
4. nov 2023

@marika2019 prosím vás a koľko ste schudli za mesiac? Chcela by som to vedieť, lebo som začala od 29.10 a zatiaľ sa mi to veľmi páči a vyhovuje mi to. Vôbec to nie je ako diéta hocijaká. Len by som chcela vedieť, že koľko za ten mesiac by som mohla asi schudnúť, či náhodou nejem cez to okno veľa.

detskytovar
4. nov 2023

@kvasnjna pozri do skupiny> https://www.modrykonik.sk/group/7797/ Tam sa môžeš poradiť 🙂

marika2019
11. jan 2024

@kvasnjna , za mesiac som schudla 2 kg, samozrejme sa netreba prejedať