Ahojte dievčatá, verím, že sa medzi nami nájde pár vysokoškoláčok, ktoré museli kvôli tehotenstvu prerušiť štúdium. Viete mi poradiť, ako sa to robí, prípadne, či je nejaká lepšia alternatíva? Som študentka denného štúdia a bývala som na internáte, môj odbor sa nedá robiť externe. Ďakujem 🙂
@julka1106 ahoj... ja som aj s jednou spolužiačkou doštudovali denne bez prerušenia, dali sme si žiadosť o individuálny študijný plán a všetko sa dohodlo tak, aby sme to zvládli 🙂 posledný rok nám ho síce neuznali, ale i tak sme to nevzdali... :D ja osobne by som už potom isto nedoštudovala... a čo sa týka prerušenia, normálne prídeš na študijné a oni ti povedia, čo všetko treba 🙂 ale bude treba tehotenskú knižku a žiadosť 🙂
@julka1106 ahoj. ja som otehotnela v druhom ročníku v zimnom semestri. Požiadala som o prerušenie na rok, napisala som žiadosť priložila prefotenu tehot. knižku. Po roku ked som sa chcela vrátiť nesedeli mi predmety - nejak zmeenili prednasky a tak som nemala kredity a bolo toho tolko problemov že som to vzdala a študium ukoncila. Po 4rokoch som sa rozhodla vramci práce že idem skusiť VŠ znova tentokrát externe a v druhom ročníku v zimnom semestri som opäť neplanovane otehotnela. :D Tentokrat som však vedela že už neprerušim ale budem pokracovat dalej, na prednasky aj skusky som chodila s bruškom, v auguste som porodila a v septembri bola na zapis do tretieho ročníka. S maličkým študovať je dost narocne ale ked chces tak sa to da. odstiekavala som si mliečko chodila len na skúšky a najnutnejsie prednasky. teraz ma cakaju štátnice ktoré som si preložila na august lebo pisat diplomovku s takým malým drobcom bolo fakt o život ale aj to som zvládla a nakoniec verím že aj štátnice dopadnu dobre a potom si budeme konečne užívať jeden druhého. Osobne ti radim - neprerušuj, lebo vrátiť sa potom je dosť narocne a nemuselo by ti to výjsť. poziadaj si o individuálnu formu - u nas to znamenalo že nechodili baby na prednasky ale len na skusky a to sa da aj s malým babatkom. držím palce a prajem vela chuti do studia.
vidím, že máte všetky podobný názor 🙂aj nad touto alternatívou som uvažovala, lenže študujem v BA a bývam 300 km odtiaľ....snúbenec tam nemá prácu, ale v mieste môjho trvalého bydliska....sama by som určite nezvládla bývať na internáte, jedine, že by tu naozaj mal tú prácu a bývali sme spolu v nejakom podnájme alebo na manželských internátoch. Neviem si predstaviť byť semester bez rodiny alebo každý týždeň dochádzať s obrovských batohom na chrbte alebo kufrom asi s bruškom nepôjde.....rozmýšľala som aj nad tým individuálnym študijným plánom, skúsim sa informovať aj o tom, len keď vidím ako profáci neumožňujú prísť iba na skúšky spolužiakom cestujúcim do zahraničia cez erazmus (lebo MUSIA chodiť na ich semináre), netuším, či sa niečo také bude dať. Môžem sa spýtať, čo ste študovali? lebo ja študujem prekladateľstvo - slovenský jazyk - taliansky jazyk....Tento odbor sa dá ešte študovať v Nitre externe, potom mi napadlo prestúpiť tam a dorobiť si to. ale obdivujem vás aj tak, že ste to zvládli, moja mamina si začala robiť výšku v 40tke, tak dúfam, že ja to dorobím skôr 😉
Ahoj,ja som len napisala ziadost o prerusenie studia na 1rok z dovodu nastupu na MD a odovzdala na studijnom.To bolo vsetko 🙂
@julka1106 na tvojom mieste by som este zimny semester absolvovala..cim viac mas spravene, tym lepsie.. a potom treba ist na studijne oddelenie, dolozit kopiu tehotenskej knizky a pisomnu ziadost o prerusenie studia pocas MD, alebo na tak dlho, ako uznas za vhodne