Preplatok v podnájme

mirkahh
4. jún 2012

Baby máte skúsenosti s tým, ak bývate v podnájme a príde vám preplatok za byt majiteľka vám ho má vrátiť? Prišiel nám preplatok 400e za byt a 150e za kúrenie a majiteľka nám povedala, že nám to nevráti, že to je jej 😒

dada1212
4. jún 2012

@mirkahh toto je najlepšie ošetriť v zmluve o nájme, že kto platí prípadne nedoplatky alebo berie preplatky.
ak nemáte nič v zmluve a poplatky sú písané na majiteľku, tak po právnej stránke je preplatok jej.

mirkahh
autor
4. jún 2012

@dada1212 ďakujem v zmluve to máme, ale asi je to na prd platné 😒

dada1212
4. jún 2012

ja neviem, ale čo je v zmluve, malo by platiť. potom možno sa len obrátiť na nejakého advokáta, nech mu pošle výzvu, aby vám to zaplatil. prípadne sa ho popýtať aké máte možnosti.nie je to zanedbateľná suma.

zabka88
5. jún 2012

@mirkahh ahoj a kto platí energie, ona či vy? ak ona, tak potom je to podla mna fakt jej ...

zabka88
5. jún 2012

@dada1212 hehe, urobí to a môže si hľadať nový podnájom... to ťa nenapadlo? podla mna sa s nou skúste dohodnúť, ak platíte energie vy,tak jej vysvetlite že toto je preplatok z vašich zálohových platieb a že jej správanie je nefér a začnete si hladať niečo iné.. to by ju mohlo vystrašiť lebo v dnešnej dobe nájsť slušných nájomníkov čo platia načas nie je vôbec ľahké , nevravím že vám vráti všetko ale aspoň pomernú časť..

dada1212
5. jún 2012

@zabka88 myslíš, že v dnešnej dobe to majú prenajímatelia ľahké s nájdením nájomcov? dnes skoro každý berie hypotéku, v prenájme nebýva skoro nik a kopa bytov na prenájom je voľných.
pochybujem, že by im dal výpoveď´ a keby aj, tak myslím že majú minimálne tri mesiace na nájdenie náhrady a za ten čas niečo nájdu. nie je veľmi perspektívne neriešiť to, nechať sa okrádať o také veľké sumy a predpokladám, že keby raz bol nedoplatok, tak ho zaplatia oni. okrem toho ak je prenajímateľ neseriózny a nedodržuje čo je v zmluve´a ide mu len o prachy, tak budú problémy aj neskôr a nie len s preplatkami, ale aj s nevyhnutnými opravami na byte a podobne.

tin007
5. jún 2012

@mirkahh pozri si poriadne zmluvu, ak je tam uvedene, ze preplatky patria najomnikovi, tak to ukazte majitelke. ak sa "nechyti" poslite jej doporuceny list - vyzvu, aby vam ich poslala na ucet v lehote napr. 7 dni. ak odmietne, mozete podat rovno zalobu na vydanie platobneho rozkazu (na nete si pozri vzory, ale urcite by ste mali prilozit kopiu dokladu o preplatku, lebo bez toho vam to zamietnu a odkazu vas na obciansky sud). samozrejme, pociteje s tym, ze majitelka sa vam mozno bude chciet "pomstit", ak sa nedohodnete po dobro.