Prenosná klimatizácia - máte skúsenosti?

8. jún 2020

Ahojte, mate doma niekto prenosnu klimu? Dobra vecicka ? Do bytu 2izboveho, ale prevazne aby schladilo spalnu. Ma to nejaky efekt alebo nie ?

amarilka26
8. jún 2020

Ahoj, mala som a rychlo som ju dala prec. Velmi, ale velmi hlucna, musi byt vyvod von, cize okno pootvorene, no hroza. Dala som klasicku nakoniec a je to super. Urcite neodporucam prenosnu. To je ako keby si mala pri hlave zapnuty stary hlucny vysavac, nedalo sa spat u toho a ani to nebolo schopne vychladit malu miestnost.

zuzanka.zuzu
8. jún 2020

súhlasím s príspevkom vyššie, neodporúčam, buď pootvorené okno alebo výrez do skla (doteraz špatí) a vôbec nevychladí tak ako by si od klímy očakávala

autor
8. jún 2020

@zuzanka.zuzu no super, dakujem, som si myslela ze to takto bude. Leto mame v byte na nevydrzanie aj tie noci, ale su to 4 mesiace z celeho roka, takze nechceli sme davat tu na stenu. Ale ako vidim tak do toho asi raz investujeme

simsalabim
8. jún 2020

Suhlaism s prispevkami vyssie, susedia ju mali asi 3 roky, zapnutu ju mali iba ked neboli doma. S prichodom domov ju vypinali. Teraz uz maju klasicku nastennu.

majkakys
8. jún 2020

Presne ako píše pani vyššie . Ak by ste si dala domov prenosnú KLM , musíte teplý vzduch vyviezť von z miestnosti , to znamená diera do steny cca priemer 150-200mm , alebo úprava okna a podobne. Prenosná klimatizácia je veľmi hlučná. Do spálne určite nie 🙂 Najlepšie je dať si namontovať klasickú klimatizáciu. a najlepšie je dať si KLM s možnosťou wifi 🙂

liz_lemon
8. jún 2020

urcite sa oplati investovat do klasickej klimy na stenu, nie je to az take drahe, ani to velmi nezerie elektrinu
len si treba vopred zvazit, kam dat vonkajsiu jednotku (ak na stenu panelaku, bude potrebny suhlas susedov), a vnutornu treba mat co najblizsie k nej, lebo najdrahsie na klime su tie rozvody

sofia1
8. jún 2020

Máme a budeme ju predavat keby si chcela.Dali sme si norm.namontovať do domu.

sunny8
8. jún 2020

Keď už nič tak klíma veľmi škodí ľudskému organizmu.

lentilkaxxx
8. jún 2020

Brat ju kedysi kúpil a po pár razoch ju pekne dal preč. Odhliadnuc od diery v okne... Najväčší problém je výmena vzduchu. Táto si silno ťahá vzduch z priestoru. Takže aj po výmene bezpečnostných dverí, cez ktoré absolútne nie je nič počuť a inak ani cítiť z panelákovej chodby, bol v byte smrad zo stupačiek. Odkedy dal nástennú, je to OK. Naši ju majú tiež a sú spokojní. Ja som pri kompletnej rekonštrukcii bytu dopredu všetko naplánovala a umiestnila integrovanú - kazetovú do stropu chodby do stredu bytu. Prieduchy mám nasmerované do obývačky (2x), kuchyne aj spálne. Síce mi to znížilo strop o cca 40 cm, ale je pekne schovaná a plní účel. Jediná nevýhoda je zhruba dvojnásobná cena.

malinoismum
8. jún 2020

Zbytočne vyhodené peniaze.

marticka85po
8. jún 2020

My sme si taku klimu kupili domov,do 2izboveho bytu,ale nebola to dobra investicia. Neochladila izbu ani o stupen a este urobila v izbe taku vlhku saunu ze sa to nedalo vydrzat.predali sme ju a nechali namontovat normalnu klimatizaciu.a ta je super

hefo
8. jún 2020

@marticka85po Tak to potom nebola klíma, ale tzv. "ochladzovač vzduchu". Na zariadenia pod týmto názvom pozor, to je úplný nezmysel.

S prenosnou klímou sa dá fungovať (my sme ju dva roky mali v spálni), ale je to vždy kompromis. Každopádne sa to nemá dať do otvoreného okna, to potom skoro nič neochladí. Ja som dal do plne otvoreného okna platňu XPS polystyrénu, ktorá presne vyplnila okenný otvor, a do nej som vyrezal otvor, kam som pripevnil výduch teplého vzduchu. Chladilo to vcelku dobre na to, aby sa dobre spalo, samozrejme na hluk si bolo treba zvyknúť (a potom sa mi zas nejaký čas divne zaspávalo v tichu) a spotreba je vyššia ako pri pevnej splitovej klimatizácii...

lucia851
8. jún 2020

Mi mame prenosnú v 3 izbovom byte a vždy pred spaním pustíme aby vychladila izby a potom sa v noci dobre spi

autor
21. jún 2020

No tak sme sa rozhodli pre riadnu klimu. Budu nam robit cez VSE , pan prisiel pozriet, zhodnotil vysvetlil co a ako a do tyzdna nam pridu namontovat. splatky zapocitaju do SiPA za elektriku klasicky co platime.

janinar
5. júl 2020

Prenosna klima ma aj svoje vyhody:
- kupite ju vo vypredaji alebo z druhej ruky skoro za babku
- pouzivate len ked je to nevyhnutne (tj par dni, tyzdnov v roku.)
- nepotrebuje servis
- nezapinat pocas dna, najlepsie vecer pred zapadom slnka s cielom vychladit spalnu pred spanim.
- nemusite miestnost uplne hermeticky uzavriet. Prave naopak, po zapade slnka, je uz vzduch vonku chladnejsi (20-23st) a prudenim do vnutra sa este ochladzuje. Takze postaci plastova doska s vyrezom a prirubou napr na pol okna na pripojenie hadice, ktoru opriete o ram okna, alebo sietky.
- ucelom prenosnej klimy je len vychladit a nie hermeticky udrziavat chlad v spalni.
- postaci aj 45min na ochladenie miestnosti, ktore ziadnym vetranim nedosiahnete. Zvyseny hluk teda nie je az tak podstatny.
- samozrejme neda sa to porovnat s pevnou instalaciou, ale tych par dni v roku urcite zvladne.
- problemom zateplenych objektov je, ze ked sa nahreju z vnutra, tak izolacia drzi aj v opacnom smere.
- vyhodou je, ze v miestnosti vam necirkuluje ten isty (stuchnuty) vzduch, tj eliminujete mozne respiracne problemy.
Ak viete ako ju spravne pouzivat a nepotrebujete vychladit na 20 stupnov, tak vam urcite pomoze zvladnut tropicke noci.

vollino5
25. feb 2021

My sme tiež riešili podobnú dilemu, lebo klímu klasickú sme moc nechceli, tak sme rozmýšlali nad tou prenosnou, ale tiež neboli moc dobré ohlasy na to, tak sme si nakoniec zaobstarali stropný ventilátor a je to fajn vec, neni treba nejake veľké stavebné úpravy a svoju úlohu to splní... tu je celkom dobrý článok o tom napísaný https://elos-eshop.sk/owlblog-post?id_owl_blog_... ktorý rozoberá rozdiel medzi klimou a ventilátorom, možno pomôže pri rozhodovaní 🙂