Prenáša sa svadbou úver aj na manžela?

19. mar 2020

Mam otazku mam priatela a chceme sa zobrat mam ale uver v sume okolo 4000€ o ktorom nevie moj priatel. Moja otazka je ak sa vezmeme dozvie sa o tom uvere? Nepadne ten uver aj na neho? Uver splacam bez omeskania a problemov

lenkakravcova
19. mar 2020

Určite by si mu o tom mala povedať. V mengalstve takéto tajnosti byť nemajú, dá sa na tom ľahko rozviesť - ak by to zistil a nahneval sa ze si mu to tajila. V manželstve ma byt dôvera.

fokuska
19. mar 2020

"Nepadne" na neho, ale uzavretim manzelstva vam vznika BSM a teda vsetky prijmy budu spolocne. To, co vzniklo pred manzelstvom je len jeho a len tvoje.
To znamena, ze ty budes svoj dlh platit zo spolocnych penazi. A je jedno, ze vy si poviete, ze moja vyplata a tvoja vyplata. Pravne su to spolocne peniaze.

Je teda nanajvys ferove aby ste do manzelstva nevstupovali s takymito tajomstvami.

c_est_la_vie
19. mar 2020

My sme s muzom pred svadbou otvorene vedeli o nasich platoch a usporach- ved tie financie su uz spolocne a nech vieme, akou perinou sa prikryvat.

Podla mna tieto tajomstva maju kratku zivotnost a zatajovanie v manzelstve nema priestor. A na druhej strane, ty si odtestujes snubenca ako reagujd pri problemoch 🙂

autor
19. mar 2020

@fokuska to ma nezaujima mna zaujima ci banka mojou svadbou by trebars jeho nekontaktovala ze mam uver a ma to zaplatit

fokuska
19. mar 2020

Pokial by si uver prestala platit a zaslo by to az do exekucie, tak ano mohla by byt tato pohladavka uspokojena z BSM, teda aj z penazi manzela, kedze uz su to vase spolocne peniaze.

autor
19. mar 2020

@fokuska dakujem to som potrebovala vediet

veronikaszabova
19. mar 2020

Trocha mimo.. ale aky mas dovod mu o pozicke nepovedat?? 😳🤷‍♀️🙈 ved nie si prva, ani posledna, ktora ma nejaky uver. V dnesnej dobe si myslim, ze to je normalne.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
veronikaszabova
19. mar 2020

@ptmt1011 ved to. Taketo veci maju mat vykomunikovane este pred svadbou, nie tajit to.
No snad ma autorka nejaky vazny dovod, ked to pred nim taji.. no neviem 🤷‍♀️

derdia
19. mar 2020

Ja normalne zasnem,ze sa niekto dokaze ist vydavat a mat takuto tajnost....a je to mozno potom aj dovod na neplatnost manzelstva,kedze je to vlastne podvod...ked chces tak to vyplat a chod do manzelstva bez dlhu...ale do manzelstva ist s klamstom.....

fokuska
19. mar 2020

@ptmt1011
@veronikaszabova
Podla mna zaleti dost na tom ako clovek samotne manzelstvo vnima.
Pre mna je to o tom, ze si eriem niekoho komu absolutne bezvyhradne doverujem a som presvedcena o tom, ze spolu chceme ostat navzdy a ze vsetko co pride prekoname spolu.
Ano, istotu nemozes mat nikdy, ale ak do toho obaj aidu s rovnakym odhodlanim a vierou, tak by to malo vydrzat.

Nedokazem si teda predstavit, ze by som takuto vec tajila a svedomie by mi nedovolila vstupit do manzelstva s tym, ze by som to nepovedala. V tomto smere by som sa citila, ze kedze tam nebola absolutna uprimnost, tak to manzelstvo ani nie je platne (cisto moje osobne vnimanie, keby som take cosi mala urobit ja).

Na druhej strane, mnoho ludi vstupuje do manzelstva s tym, ze vobec nemaju odkomunikovane zakladne veci - ako spolocne predstavy o buducnosti, starostlivost o domacnost, financie - kolko mam nasetrene, ake mam dlhy, kolko zarabam, ako si predstavujem hospodarenie a plno dalsich veci. Nevedia poriadne co ten druhy vlastni, nevedia kto kolko zaraba, maju svoje vlastne "tajne" uspory, alebo si pocas manelstva odkladaju na tajny ucet "keby nieco"... podla mna si neuvedomuju podstatu manzelstva a ani pravne nasledky.

Bohuzial, civilne manzelstvo mozes uzavriet pomaly z hodiny na hodinu bez akehokolvek povedomia o tom, co to vlastne pravne znamena.
Pri cirkevnych je aspon nauka (ktoru mnohi obchadzaju ako zbytocnost) a podla toho ako kvalitne urobena a vedena by mala snubencom otvorit oci presne v takych aspektoch, o ktorych sa monzo este vobec nerozpravali. Tak aspin vtedy im je vysvetlene co to znamena a co by mali mat vyjasnene.

kitycat
19. mar 2020

Nezabudla si na jednu nulu ked zo styroch tisicok tu robis take haloooo? :D

pavucikvet
19. mar 2020

@veronikaszabova mozno je gamblerka....inak nevidim ani najmensi dovod tajit ucel uveru...a normalne mi to hlava nebere. keby moj manzel mi zatajil takuto vec, tak som s nim v rozvodovom konani hned po svadbe.

a mila zakladatelka vies co by som spravila ja? keby nas vztah siel casom do kelu, tak by som si narokovala na polovicu zaplatenych splatok z tvojho uveru. Pretoze manzelstvom su tvoje zaplatene splatky brane tak, ze ich platis zo spolocneho.

autor
19. mar 2020

Nie som gemblerka ale financne som nevychadzala pretoze som platila byt plus sa mi pokazilo auto. Ano aufo by som mohla predat lenze pracujem skoro 100km aby som zarobila dost na to. Nechcem aby to vedel lebo on uvery a pozicky neuznava a mysli si,ze iba blazon si vezme pozicku alebo clovek co nevie sa uskromnit. Kebyze sa dozvie v akej sume tak by som stratila jeho doveru a uz v zivote by mi neveril nastastie to viem tajit ale chcem aby sme sa zobrali a spolocne peniaze riesif nechce zo zaciatku vymislal,ze spolocny ucet ale som ho zrusila kedze on fin. Nevypomaha a ja platim najom stravu a hyg. Veci a on obcas nakupy. Jemu zostane skoro cela vyplata vsetko odklada a ja mhsim vsetko platit ale radsej nic nehovorim len aby nezistil ze mam ten uver. Lebo on si asi mysli,ze platim cca 100 euro a ze zvysok si odkladam a z coho? Kebyze nic nekupim a odlozim tak nemame co jest nemame elektriku atd.

fokuska
19. mar 2020

Neber to v zlom, ale vy mate naozaj "paradny" zaklad na dalsie problemy ci uz vo vztahu, ci v manzelstve.

- Jednak nezdielate na pozicky a zadlzenie rovnaky nazor, co sa neskor prejavi napr. v tom, ci si zobrta hypoteku, ci ist do vacsieho bytu, alebo do domu, ci si zobrat uver na zariadenie, na opravu auto, spotrebic na splatky...
Teraz sa to mozu zdat hluposti, ale ver ze casom to bude velky problem.

- Po dalsie, nemate prehlad o tom kto ma ake vydavky. Splacanie pozicky nie je 5 eur, ze miniem na kavu, na zuvacky, na somarinu, ze to si clovek ani nevsimne, ze sa mesiac taka suma "zmizla". On netusi co platis ty, nema realnu predstavu o tom kolko na co minies a kolko ti skutocne ostane.

- Nie ste dohodnuti na buducom fungovani - on chcel spolocny ucet, ty si ho zrusila. Ziadne vysvetlenie preco, co bude pre oboch lepsie, urobit si prehlad o hospodareni. Nie ste jednotni v minani, nemate rovnake spravanie co sa tyka financii, pises, ze ak sa nepostaras ty, tak nemate ani co jest.

- On financne vobec nevypomaha. Nemate nastavene to na co kolko prispieva. Raz pojdes mozno na matersku, ako budete fungovat? Bude moje a tvoje a ty nezarabas, tak to co zarobim ja je len moje?

Myslim si, ze vobec nie ste pripraveni na fungujuce manzelstvo.
A pamataj na to, ze ziadne tajomstvo sa neutaji navzdy. Raz to vyjde na povrch a ked uz teraz hovoris, ze by si stratila jeho doveru, kedze pozicky neuznava, tak vies co bude, ked sa to dozvie az po uzavreti manzelstva?

Je rozdiel ci mu to povies sama este teraz, alebo to potom zisti inak ked uz budete manzelia.

Skus popremyslat ci to za to naozaj stoji a ci je toto spravna cesta.

dadus841
19. mar 2020

Všetko je o komunikácii s partnerom a mala by si sa s nim o takych veciach vazne porozprávať. Lebo zober si daco sa nedajboze stalo ostanes bez prace alebo tak a kto ten uver bude za teba platiť a pojde po tebe exekútor vyjde to na povrch a urobíš si väcsie problémy...moj názor.. A je dosť smutné ked chlap nevie pomôcť finančné..zasa daco sa stane on bude mat nasetrenych plno peňazí a ty budes mat s prepáčením holu rit nic v zlom. ja to mam tak spravené s priateľom ze aj ja aj on mame pôžičky este ktore sme si zobrali pred tym ako sme sa spoznali to si kazdy sám platí potom mame pozicku na spoločný byt a potom tam je bytové pôžičku plati priateľ a bytové ja platím a na stravu a drogeriu sa skladame každý mesiac on da 150 eur a aj ja 150 a s roho nakupujeme.. A co nam ostane s výplaty tak kazdy si stým urobi co chce bud da na sporenie alebo minie na co potrebuje

draik
19. mar 2020

Váš dlh spred manželstva bude len Váš a nebude možné ho uspokojiť z majetku v BSM, ako písala @fokuska. Z BSM je možné uspokojiť len dlhy, hoc jedného z manželov, vzniknuté za manželstva. Váš dlh však bude možné uspokojiť napríklad zrážkami z Vašej mzdy.

autor
19. mar 2020

@draik absolutne nerozumiem co si napisal. Vies mi to povedat v normalnom slove?

fokuska
19. mar 2020

@draik Och, pardon... pravda.
Ale ak sa urobia zrazky zo mzdy, tak to nie je vlastne v BSM, kedze mzda je v BSM? Ci sa to berie tak, ze az zrazena mzda, ktora "pristane" na ucte patri do BSM?

dilino
19. mar 2020

prepáč ale s človekom čo si odloži celu výplatu a ty všetko financuješ si ideš brať prebud sa prosím ale myslim v dobrom budete mať príklad dve deti ty na rodičaku lebo materska od zamestnavateľa asi len 6 mesiacov potom rodičák on si bude svoje peniaze odkladať a ty budeš všetko platiť nemáš úspory ako píšeš naňho sa spoľahnuť nemôžeš ako pišeš jasné neuznava pôžičky lebo ked len 700 eur zarobi si skoro všetko odloži ročné ma 8400 eur to som uviedla ako príklad a ty žiaľ nič a ty všetko miňieš v akom byte bývate čie je to bývanie ked s niekým chodim a žijem tak prečo neplatite polku ty stravu, bývanie, hygienu a on čo nič jasné prosím neber si ho budeš mať neskôr veľké problémy moja rada ako jeden môže platiť všetko druhý skoro nič pišeš dalej že máš úver v prípade že on ti bude vydeľovať peniaze ked budete mať deti ty nebudeš stačiť na všetko dostaneš sa do problémov exekutor a on ti povie že on zo svojich na teba doplacať nebude budete mať malé deti kam pôjdeš s čoho budeš platiť úver píšem ti v dobrom nikdy nevieš čo sa môže stať ked nemáš úspory nechápem ako môžeš byť prepáč naivná platiť všetko ved nech kúpuje aj on stravu určite zje viac ako ty a občas kupi nakúp ako pišeš áno síce občas áno ale jesť treba každý deň, umyva sa voda niečo stoji , svetlo zapina, aby mu bolo teplo treba zaplatiť plyn alebo drevo to tiež veľa stoji to dalšie peniaze hygienické potreby tiež nestoja málo nebud hlúpa myslim to v dobrom aby si sa nenahnevala nechať sa využivať príčom ty nemáš nič ani úspory a on svoje si odklada takých by bolo už len samotný fakt že si mu nepovedala o úvere svedči o tom že mu neveríš a máš strach lenže v manželstve prídu aj ťažké chvile ktoré budeš musieť obhajovať alebo sa bať mu povedať koľko si s nim akú dobu neuvažoval si skvôr o rozchode nemyslim si že toto by malo dlhé trvanie ako ked spolu ešte len začinate ty všetko on nič príklad pride nedoplatok za elektrinú on sa bude spolihať na teba ty nebudeš mať tak čo odpoja vás lebo tvoj priateľ to nezaplati on nevlastný nič nedávno tu bola tiež téma že dotyčný si všetko nechava a žena plati všetko chodili ešte spolu zamysli sa či toto všetko ma zmysel aby si tvrdo nenarazila že budeš tu časom pisať že mate deti nič ti nedá žiješ iba s toho čo zarobiš a pokiaľ budeš doma nemáš úspory budeš to mať veľmi ťažké, to že občas kúpi nakúp tak čo on je iba pár krát do mesiaca ved on je tiež každý deň s takým by som nedokazala žiť či ti bude davať peniaze a budeš mu nosiť bločky a budeš neskôr ekonomický tyrana odstup s kratšej cesty lebo budeš trpieť kde žijete ake bývanie máš ty aké on neuznava úvery pôžičky no lebo má nato ma plno penazi pričom ty máš veľke H.. v prípade žeby sa niečo stálo nikdy nevieš nejaký úraz a že nemáte deti že PN-ka čo ti povie hajde do roboty zo zdravotním problémom lebo ti nič nedá a PN by bola žobráčenka tie veci teraz treba riešiť a nie húra do manželstva ktoré je si myslím v tvojej situácii zbytočné mysli len na seba nie naňho načo mysliš naňho nech sa zariadi on po svojom držim palce.

fokuska
19. mar 2020

@dilino Materska nie je 6 mesiacov, ale zhruba 7,5 a neplati ju zamestnavatel, ale socialna poistovna ;)

Pre nechapave: Ano, matersku dostavas priblizne kym dieta nedovrsi 6 mesiacov, ale nastupujes na nu 6-8 tyzdnov pred porodom.

draik
19. mar 2020

Stručné zhrnutie pre zadávateľku: Za svoj dlh bude naďalej zodpovedať sama a nebude ho možné vymáhať od jej budúceho manžela alebo zo spoločného majetku.

@fokuska
V BSM je až vyplatená mzda.

autor
19. mar 2020

@draik dakujem to som potrebovala pocut

dilino
19. mar 2020

@fokuska neviem ja to nesledujem ja som len napisala približné ja neberiem nič moja dcérka zomrela ale ja pišem cca

dilino
19. mar 2020

@fokuska a ja nie že nechápem mňa to nezaujima odkiaľ vieš že som nechápava ja som to pisala skvôr k problému tak čo som nechápava čo ma zhadzuješ ty múdrosť sveta

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
fokuska
19. mar 2020

@dilino Napisala som "pre nechapave" - nenapisala som, ze ty si nechapava. Neber si to osobne, pisala som to pre tie, co by vzapati komentovali, ze ako to, ze 7,5 mesiaca, ked oni dostavali len kym nemalo dieta 6 mesiacov.

lidia73
19. mar 2020

rozhodne som toho nazoru, ze taketo veci by sa nemali tajit. nie je to nic strasneho mat takyto uver. preto nie je dovod to tajit

c_est_la_vie
19. mar 2020

@fokuska vyborne napisane do bodky suhlasim 🙂. Ja si to neviem predstavit- teraz ma mozno plat, z ktoreho si vie 100-200 dat bokom.
Ale moze prist PN, pripadne rodicak a vyplava to. A pre mna to uz vie byt dovod na rozvod- nie uver ale nedovera, nedostatok komunikacie.

nik_yt
19. mar 2020

pokial mu to mieniš zatajiť tak takýmto niečim si vnesies do vzťahu nedôveru (ktorá tam už je evidentne z tvojej strany) ale bude aj z jeho pretože skôr či neskôr sa to dozvie...a čím neskôr tým horšie...ak sa chceš vydávať najprv si postáv pevne základy manželstvo nie je len o tom vyzerať pred druhým “chrumkavo” 👌